G4Media.ro

Klaus Iohannis: Reforma legilor justiției trebuie finalizată în acord cu recomandările organismelor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Klaus Iohannis: Reforma legilor justiției trebuie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene / Lupta anticorupție a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte

Președintele Klaus Iohannis a cerut marți ca pachetul de legi ale justiției să fie ”în acord cu recomandările organismelor europene”. Într-un discurs susținut la DNA, la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupției”.

Iohannis nu a făcut referire la o instituție anume, dar solicitarea sa vine la două săptămâni după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut României să nu adopte legile Predoiu până când nu primește avizul Comisiei de la Veneția.

Șeful statului a mai spus că lupta anticorupție rămâne un obiectiv al mandatului său de președinte.

Iohannis a vorbit și despre faptul că în activitatea DNA au fost înregistrate ”obstacole, regrese și eșecuri punctuale”.

Discurs Klaus Iohannis:

 • În urmă cu două decenii, ferm angajată pe drumul european, țara noastră a decis înființarea unei structuri specializate în combaterea faptelor de corupție, în special a corupției la nivel înalt. Pentru un stat aflat în plină tranziție, acest demers a fost unul de importanță capitală din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administrației centrale și locale.
 • În Uniunea Europeană, eforturile de control și de combatere a corupției au reprezentat și reprezintă, în realitate, moduri de construcție a statelor moderne și de consolidare a democrațiilor, bazate pe valorile statului de drept, în care legea protejează binele comun, cetățenii și drepturile acestora. În urmă cu două decenii, percepția publică în țara noastră era că societatea românească se confrunta cu fenomenul corupției la toate nivelurile sale și că nu existau mijloace eficiente pentru a lupta cu acest flagel. Dacă obiceiurile bune au nevoie de legi ca să dăinuie, și legile, pentru a fi respectate, au nevoie de asumarea unor principii morale la un nivel profund al societății.
 • Înființarea Parchetului Național Anticorupție, ca o structură puternică în ofensiva împotriva corupției, a reprezentat un prim semnal al asumării luptei împotriva corupției de către România la cel mai înalt nivel și pe termen lung. În toți acești ani, țara noastră s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacității sale instituționale, prin creșterea nivelului de transparență și integritate în sectorul public și prin transformarea economică și democratică pe care a cunoscut-o. S-au schimbat și mentalitățile, iar societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viața publică.
 • Cu începuturi inerent timide și marcate de clarificări ale statutului, dificultăți organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinței politice de a asigura funcționarea acestei instituții, Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză și bune practici în lupta împotriva corupției. Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun.
 • O societate în care corupția este combătută riguros, care are mecanisme de control și echilibru, în care responsabilitatea decidenților față de cetățeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică și stabilă. Lupta împotriva corupției este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituții, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali.
 • În acest efort comun, acțiunea instituției dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului și pentru prevenirea și înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea. Prin rezultatele sale, prin efortul susținut al procurorilor și al întregului personal din cadrul DNA, instituția a ajuns un reper în regiune și în Europa. Rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare au evidențiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar și neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna. Sunt convins că fără contribuția decisivă a Direcției Naționale Anticorupție în combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune și un partener strategic pentru partenerii noștri din cadrul NATO și din Uniunea Europeană
 • Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate.
 • În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical.
 • Restrângerea competențelor DNA prin preluarea unor atribuții de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, legislația lipsită de predictibilitate, absența unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanței constituționale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influențat activitatea și rezultatele instituției.
 • Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul așteptat de societate, este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene.
 • Coincidența face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiției, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar și cu Comisia Europeană. Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menționat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate și de alocări bugetare care să permită desfășurarea activității în condiții optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
 • Lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de Președinte al României. În această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcțional, în care autoritățile colaborează în spiritul loialității constituționale, de politicieni și funcționari publici onești, de o cultură solidă a integrității, inclusiv în mediul privat, și de promovarea valorilor europene. Vă revine responsabilitatea de a continua combaterea corupției cu profesionalism și perseverență, într-un respect deplin pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Discurs Crin Bologa:

 • am evoluat instituțional și în prezent avem rezultate deosebite în lupta anti-corupție
 • asigur celelalte instituții ale statului de cooperarea noastră onestă și loială
 • activitatea noastră trebuie să continue și să corespundă așteptărilor cetățenilor români și partenerilor străini
 • noi ne-am făcut datoria privind MCV
 • eforturile noastre trebuie conjugate cu voința politică

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

56 comentarii

 1. iohannis

 2. Dupa ce a distrus DIICOT, DNA, Procuratura Generala, CCR, CSM si controleaza magistratii prin gruparea Savonea, impreuna cu PSD, PNL si UDMR, sarlatanul de la Cotroceni tine si discursuri mincinoase, in care cica „lupta” impotriva coruptiei.
  Siktir!

  • Mda trist, nici lui Iliescu nu i-a ieșit cu batista pe țambal cum i-a ieșit lu’ KWI; în plus este cel mai prefăcut, nesimțit și demagog președinte al Romaniei, mai rar așa lepră.

  • BLA, BLA, BLA. VORBE GOALE, NUMAI VORBE GOALE EMANA TOVARASUL LOR presedinte.

  • A vorbit ROBOT-ul 🤮

  • Minciuni de să înghețe apele din gura lui Iohannis.

 3. De ce tot votați PSDNL? Fiindcă și voi ați face la fel ca ei, dacă ați putea.

  • vai ce buna e asta. Adica daca vrem sa scaspam de gunoaie, trebuie sa scapam de romani, sau de oameni in general? Natura umana….o mare problema a omului !

  • Explică-mi de ce votează românii cu PSDNL, în condițiile în care PSDNL îi jefuiește de 30 de ani.

 4. oare cat valoreaza un vot?
  pentru ca stiu pe cineva care a furat 6.5 MILIOANE VOTURI !!

 5. Dl Bologa, cu dosarul Teldrum ce mai faceti ?
  Ati adormit pe el ? Chiar asa greu de soluționat este ca acum câțiva ani ne spuneati ca mai e de întocmit doar rechizitoriul. Ce masuri ați dispus ca superior ierarhic al procuroarei de caz Lancranjan. Ce activitate a avut dansa pentru salariile uriașe încasate de la DNA ? Cand va dati demisia ?

 6. Mai bine făcea nişte scamatorii cu baloane în forme de banane colorate. 🤡🥒🍌🍆🍄

  Nu de alta, dar nu se face să pomeneşti măcar de „lupta anticorupţie”, când tu eşti unul dintre artizanii demolării justiţiei anesteziate cu pensii speciale şi controlate pe bază de SECU. Nici în vremea lui Daddy Dragnea nu a fost justiţia atât de paradită, ca în epoca Predoiu-Savonea.

 7. Hai s….r, j…..e!!!

 8. Nu aţi vrea să ştiţi ce greşiţi de 32 de ani şi ce speră ei că veţi greşi la infinit şi pe ce se bazează la următoarele alegeri, toată strategia lor stă în ce vă vom descrie mai jos.
  .
  E doar în capul vostru, e doar o iluzie, am început cu finalul pentru că azi vă vom dezvălui secretul unuia dintre cele mai de succes reprezentanţii iluzioniste folosite cu succes la noi de 32 de ani şi se continuă cu succes şi pe mai departe, ne dăm seama după reacţiile voastre.
  .
  Majoritatea vedem că nu mai aveţi încredere în partidele astea care se tot plimbă la guvernare de 32 de ani dar aveţi încredere în propaganda şi cuvântul lor care aruncă mizerii în alte partide care nu le susţine prostiile care şi le tot votează.
  Ca să fie iluzia completă deşi vă plângeţi toţi că nu mai aveţi încredere în partidele vechi voi aveţi încredere în partide apărute noi care votează cot la cot aceleaşi prostii cu partidele vechi dar ca şi în primul caz aveţi încredere în propaganda lor care spune contrariul la ce fac.
  Am observat că chiar dacă sunteţi toţi convinşi că ăştia sunt de o incompetenţă crasă şi nu numai şi nu vă aşteptaţi la nimica bun de la ei totuşi acceptaţi că părerea lor de experţi despre ceilalţi e corectă şi chiar credeţi că se doreşte a fi corectă.
  Voi vă daţi seama în ce iluzie trăiţi măi românaşilor, voi ştiţi că sunt praf dar îi credeţi pe cuvânt ce spun despre competenţa altora şi chiar reuşesc prin expertiza lor de specialişti prăfuiţi să vă convingă.
  .
  În concluzie elementul comun iluzionist care s-a observat şi se repetă consecvent la societatea noastră de 32 de ani este că niciunul nu mai aveţi încredere în ce fac dar aveţi încredere în ce spun şi acesta e criteriul de bază pe care îl urmaţi toţi când mergeţi la vot, apoi bociţi toţi de ce nu se schimbă nimica. Dar ca să fim corecţi până la capăt o să spunem că există totuşi o schimbare şi aceea este că propaganda se schimbă tot timpul după aşteptările voastre iluzioniste.

 9. Cel mai mincinos politician! Este foarte simplu de anticipat pentru ca ceea ce spune în discursuri se întâmplă în realitate fix pe dos.

 10. Minteeeeee!😧

 11. Frumos discurs însă gol de conținut

 12. ????
  Ce planetă e asta, nu vă supărați?
  Ce zice Haos Ciolhanis acolo?

 13. Intruchiparea minciunii, una spui, alta faci, bale revarsate pe gura … Mafia e in toate acum in asa zisul stat roman …

 14. MARȘ sluga hoților ce ești!!!

  Ti-a dat in sondaje ca nimeni nu ar apara o tara de conducatori hoți?!?

  Eu pt 1000 de hectare care vor ramane familiei mele, merg sa mor cu arma in mana, pt Patrie, altfel am atâta demnitate sa las sa moară impreuna cu Patria aceasta cangrena a conducatorilor hoți, de care altfel vad ca nu scapăm.

 15. hahahahaha…. clovn de esti

 16. ai tot disprețul meu!

 17. Asta e laba de urs ! Daca ar face reformele, toti sovietici ar infunda puscaria ! Hi hi hi !

 18. Alaturi de Constantinescu rămâi o mare dezamăgire . Cel puțin acela a avut un minim bun simt. A ales sa fie învins de servicii . Tu , dle iohannis ai ales tabăra voiculesciana . Pentru asta nu mai meriti decât să te ignoram . Nici măcar sa te mai apostrofam.

 19. de-ar avea simtul ridicolului,asta iar ne confunda pe cei care ne-am pacalit votindu-l

 20. Două mandate eșuate, din păcate. Ghinion!

 21. Asta nu vorbeste pentru romani. Asta spune prostiile astea poate prostii din afara tarii care tot o dau cu independenta justitiei, poate pun botul, iote dom’le ce a zis presedintele Romaniei, ca se face si se derge. Ce sa spuna, ca doar Dragena si-a asumat sa darane tot si uite unde a ajuns, nu e mai frumos sa minta de ingheata apele?
  Dupa un timp insa ce sa vezi vine tot el si spune ca nu e de vina ca parlamentul a votat tocmai pe dos fata de ce a promis, ca separatia puterilor in stat, ca el e independent, alte baliverne.

 22. Nu de apropouri și eufemisme e nevoie, ci de o formulare ferma adresată liderilor coaliției: va cer imperios să aduceți modificările reformatoare ale legilor Justitiei, solicitate de GRECO și Comisia de la Veneția(cerute insistent doar de USR, nu-i așa?).

 23. Hai ca are simțul umorului băiatu ăsta! Dar am râs destul!

 24. Iohannis, de departea cea mai mare teapa din politica romaneasca post-decembrista.

 25. Asta una zice si alta face, aceasi plamada de corupt infect.

 26. MITOMAN FARA SCRUPULE

  • Sociopat se numeste.

   Omul nu are remuscari, pentru ca e sociopat. Aproape ca am ajuns sa ma uit cu simpatie la unul ca Dragnea. Ala fura de rupea, dar, la putinele interviuri pe bune, sa uita cu frica, o da cotita, se foia, nu te privea in ochi. Ala stia ca furase si ca nu era bine ce a facut.

   Despre dulapul asta pot sa bag mana in foc ca gandeste fix cum vorbeste, rar si robotic: „ce vor si saracii astia? Ce e in neregula cu afacerea facuta de prietenul meu cu bmw-urile si politia? Sunt masini bune, el e prietenul meu, eu sunt presedintele, am batut palma, mi-am dat cuvantul ca o sa rezolv cu Bode, ce atata scandal?”

 27. evident că nici el nu crede ce spune. A început personal distrugerea Justiției după ce a scos USR de la guvernare.

  • Asa, e, Eugene.

   A salvat justitia dand-ul afara pe Stelica („ticalosul” care a primit o garsoniere de 37 de mp de la ANL acum aproape 20 de ani in Constanta) ca sa il bage in fata pe Predoiu, omul care a fost ministru de justitie in ultimii 15 ani in guvernele PDL-PSD, PDL-UNPR, PNL singur si PNL-PSD. Cum sa nu fie salvata justitia romana de acest highlander al politicii din Romania numit Predoiu? Cum sa nu mearga treaba cu aceasta carpa de spers pe jos a gruparii Savonea din CSM?

 28. Nu mai minti robotule extraterestru.

 29. Obiectivele mandatelor tale dulapule au fost esecuri pe linie, doar plimbari deapulea si mormait pe la tv in rest zero barat

 30. Sarlatan cu tupeu!

 31. Cine te mai crede d le Iohannis? Nici dumneata nici ceilalți puși sa aibă grija de binele tarii , nu înțelegeți ca acest fenomen numit CORUPTIE este mai periculos și de cât ocuparea tarii de o forță străină. Odată ce a întrat peste tot , faci ce vrei cu tara respectiva. Statul e împărțit în caste , care și au dat legi și și apară interesele. Vorbele dumitale sunt subiect de glume și dat din coate pt.onoratul auditoriu. Te faci ca nu înțelegi,dar ia orice ziar din orice zi și vezi cum legea aia săracă care mai funcționează, da înapoi în fata presiunilor acestor caste.

 32. Basme. De Ficus!

 33. Și tupeist pe deasupra…. Prost e cel ce îl mai crede pe ăsta!!!!

 34. Cam ‘retrograd’, Johnny … I-a luat 10 ani sa se prinda care era scopul lui de fapt …

 35. Lamaie!!!
  Greata mai ceva ca-n vremea lui Dragnea!
  A-propos, domn prezident Haos, unde-au disparut, domne, penalii aia din PSD care iti stateau in gat in fata camerelor TV, cum au disparut ei subit si dintr-o data iar azi PSDul ala plin de penali pana mai ieri alaltaieri e azi numa’ bun de guvernat alaturi de „partidul meu” PNL???!!
  S….r!!!

 36. P. S. : JUSTITIA SE FACE DIN BMW !

 37. Ce inseamna sa fii la pensie …

 38. Pinocchio de la Cotroceni.

 39. „Cum a omorât Iohannis anticorupția. Solemn.
  Cel care îi scrie discursurile dlui Iohannis pare a fi foarte bun, dar nu pentru acest președinte. În cazul acestui președinte, ele intră într-o stridentă cacofonie cu conduita dlui Iohannis și pun astfel, involuntar, reflectorul pe imensa ipocrizie a dlui Iohannis, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
  Discursul de la DNA a fost doar cea mai recentă mostră.
  Ne-a spus dl președinte la DNA că „românii nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viața publică.”
  Dacă dl Iohannis chiar crede asta, cum este posibil să accepte în poziții cheie în stat persoane acuzate de incorectitudine, mai precis de furtul muncii altuia.
  Apoi, spune dl Iohannis că „lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte al României”.
  În mandatul domniei sale, printr-o semnătură a domniei sale, anticorupția a fost decapitată. Demiterea dnei Kovesi a însemnat cu mult mai mult decât plecarea unui om de la conducerea unei instituții care nu ar trebui niciodată să depindă de o persoană.
  decapitarea dnei Kovesi a însemnat demobilizarea întregului sistem. Fiecare procuror a înțeles clar că dacă ei i s-a putut întâmpla asta, el, o furnicuță în sistem, nu are ce spera.
  Acea semnătură, în aplicarea unei decizii CCR invalidată de facto de CEDO, a ucis spiritul anticorupției din România. Coroborat cu amputările legislative de toate felurile, DNA este acum o umbră și efectul său disuasiv la fel.
  Societatea e resemnată, integritatea mă tem că nu mai reprezintă un criteriu de alegere. Cei tot mai puțini care merg la vot au așteptări de măcar minimă eficiență. În mandatele dlui Iohannis spiritul, efervescența au fost stinse.”

 40. Ha, ha , ha!

  Trebuie să recunoaștem că Klaus Johannis că e un bun mincinos, nu ca caricatura de George Simion care are rânjetul acela șmecheresc și te prinzi imediat cu cine ai de a face.

 41. Nimeni nu va crede, domnule presedinte!

 42. Dacă ar exista justiție în Romania atunci Werner cu BMW-urile, Bode , Popescu , Tâmpeanu, ciuta ar fi la pușcărie. Ne vedem pe 2 octombrie cu totii