G4Media.ro

Tesla a concediat zeci de angajați după ce au lansat o campanie…

sursa foto: JIM WATSON / AFP

Tesla a concediat zeci de angajați după ce au lansat o campanie de formare a unui sindicat

Tesla a concediat zeci de angajaţi din departamentul său Autopilot, al uzinei sale din Buffalo, din New York, la o zi după ce muncitorii au lansat o campanie pentru formarea unui sindicat, potrivit unei plângeri depuse la o agenţie guvernamentală, transmite Reuters, citată de News.ro. Elon Musk, patronul Tesla, se declarase în trecut un ”absolutist al libertății de exprimare” vorbind despre cenzura pe Twitter.

La începutul acestei săptămâni, lucrătorii Tesla din New York au declarat că se vor alătura sindicatului Workers United Upstate New York, ceea ce îi va ajuta să aibă un cuvânt de spus la locul lor de muncă.

Sindicatul Workers United Upstate New York, într-un dosar la Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă din SUA (NLRB), a acuzat miercuri Tesla, cel mai valoros producător de automobile din lume în funcţie de capitalizarea bursieră, că a reacţionat prin concedierea unora dintre angajaţi, ca represalii pentru activitatea sindicală”.

Compania a concediat peste 30 de angajaţi, a spus sindicatul în comunicat, adăugând că lucrătorii au primit şi un e-mail cu o politică actualizată, care le interzice să înregistreze întâlnirile la locul de muncă fără permisiunea tuturor participanţilor.

”Această politică încalcă legea federală a muncii şi, de asemenea, încalcă legea consimţământului uniparte din New York, pentru a înregistra conversaţiile”.

Angajaţii i-au cerut producătorului de maşini electrice să le respecte dreptul de a organiza un sindicat şi au cerut companiei să semneze Principiile Electorale Echitabile, care ar împiedica Tesla să ameninţe sau să riposteze împotriva lucrătorilor.

Directorul general Elon Musk a vorbit în trecut despre opoziţia sa faţă de sindicate şi a spus într-un tweet din 2018 că angajaţii îşi vor pierde opţiunile în acţiuni dacă ar forma un sindicat, determinând NLRB să-i ceară să ştergă tweetul.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Liberatatea de exprimare trebuiau sa o facă si focalizării pe banii lor nu pe banii Lu Musk. Adică toți vor sa facă pe Miron Cosma in firme private. Nu merge nene la Tesla sa fii Sugativa sindicala. Văd ca la mulți aici le-a pierit memoria sindicatelor căpușa din sistemul socialist.

    • care, pe banii lui musk???? ca fara banii celor ce ii cumpara jafurile nu exista „banii lui musk”. si oricum sunt banii actionarilor nu e firma lui totala. iar dreptul de a fi intr-un sindicat e prin lege. nu are nicio legatura ce se intampla cu miron cosma cu ce e la americani. au legi stricte si pt sindicate, dupa jimmy hofa. si se zice „multora aici” nu „la multi aici” ca nu e loc.

    • Elf, esti batut in cap.
      Eu fac parte dintr-o multinationala, dar, in acelasi timp, sunt membru de sindicat. Si e mai bine si pentru angajati, si pentru firma. Contractul colectiv de munca de care beneficiez e clar superior contractelor individuale de la firme la care angajatii nu s-au organizat.
      Firma beneficiaza de pe urma existentei sindicatului de o organizatie care stie mult mai bine decat orice sondaj intern sa exprime dorintele, preferintele angajatilor, sa le prioritizeze, sa echilibreze puterea intre angajator si angajat si sa-i faca pe angajati mai multumiti. Ceea ce isi doreste orice firma ce vrea sa-si pastreze angajatii.

    • @tiberius: avantajele pe care le ofera sindicatul tau angajatorului apar doar in ipoteza in care aproape toti angajatii sunt membri de sindicat.

      Ceea ce nu pare sa fie cazul, deci ce prezinti tu acolo e mai degraba o vrajeala. Cam ieftina, nu?🤔

    • @sanitacrul tu esti cam inapt asa sau doar te faci ca esti pr0st?

    • @sanitarul. Sindicatul trebuie sa fie reprezentativ, adica sa aiba membri peste 50% din angajati. E cazul meu. Atunci firma nu poate refuza negocierea colectiva, prin lege.
      Si oricum e bine sa fie reprezentativ, altfel patronul va organiza el un „sindicat” cu care va „negocia” cum vrea muschiul lui. Lamurit?

    • @anti usl: Eu sunt, ce-i drept, mai inapt, asa, precum bine zici.

      Acum hai cu argumentele! Arata-ne ce poti! E randul tau, ai microfonul: 🎙️

    • @tiberius: deci sindicatul este pe postul unui tātuc care are grija de cei carora le este frica sa-si exprime opiniile in fata angajatorului, de frica repercusiunilor sau din nesiguranta propriei valori.

      Odata ce angajatii ar avea curajul propriilor opinii, sindicatul devine inutil.

      Nu proiectezi o imagine prea magulitoare sindicatului: o adunatura de oameni fara personalitate (cei cu personalitate sunt cei din afara sindicatului). ☹️

    • Domnilor Elf si Sanitarul, ati ajuns dupa 33 de ani de democratie sa influentati oamenii sa nu se asocieze, sa nu isi potenteze capacitatea de a-si cunoaste, cere si obtine drepturile legale, ca despre asta este de fapt vorba: despre obtinerea drepturilor intr-o tara in care lucreaza. Voi pareti a fi patroni, ca va vad foarte deranjati asa ca vor angajatii sa le respectati drepturile si la privat. Asta va deranjeaza de fapt, ca veti fi nevoiti sa respectati si dvs legea din calitatea de angajatori, de patroni? Ca nu mai sunteti ca fostii detinatori de sclavi? Sau ce?
      Asta am ajuns dupa 33 de ani, iar altii dupa sute de ani de democratie, sa determinam oamenii angajati sa nu cumva sa ceara sa li se respecte drepturile

    • @Sanitarul.
      Du-te tu la unul ca Musk si spune-i sincer ce te nemultumeste. Sa vezi tu cum zbori din post. Normal ca oamenii nu au mereu curajul de a vorbi sincer cu patronul, orice se poate interpreta, poti fi pus pe o lista neagra, etc.
      Sindicatul nu merge la patron sa vorbeasca in numele tau personal (in afara de cazul in care drepturile legale ti-au fost incalcate de patron, caz in care poti primi asistenta juridica). Sindicatul intreaba oamenii si apoi merge la patron si spune ca atita procent din membrii de sidicat nu sunt multumiti de cutare lucru, sau ca doar x procente apreciaza o anumita recompensa, dar mai multi ar dori sa schimbe cu cutare recompensa.

    • @Adi: 1) pare ca sustii ca nu-si pot cere drepturile decat in grup, ceea ce este fals. Reformuleaza sau corecteaza.

      2) sclavii nu puteau pleca, angajatii pleaca cand vor ei (iar unui patron destept nu-i convine sa piarda angajati valorosi). Nu-i tot un drac. Comparatia nu se sustine.

      3) Pare ca ai o referinta gresita a expresiei „locul meu de munca”. Nu ai vreun drept de proprietate acolo, nu este „al tau” in sensul ca detii ceva. E doar un eufemism.

  2. Cei ca elf nu au treaba cu drepturi și libertăți. Eu vor dictatura din spatele tastaturii.

    • Musk s-a trezit ca mult mai multi salariati si-au dat demisiile in urma concedierilor pe care le-a facut dupa achizitia Twitter. Un angajat simplu e inhibat sa-si exprime nemultumirile fata de angajator, mai ales unul gen Musk. Si nemultumirile mocnesc pana cand decide sa-si puna cv-ul si pleaca brusc. Asa a ajuns Musk sa aiba plecari mult peste ce anticipase, de a fost nevoit sa caute sa angajeze oameni dispusi la un „program lung si intensiv”.
      Un sindicat ar fi transmis „anonim” nemultumirile angajatilor, l-ar fi informat pe Musk ce isi doresc angajatii. Acesta ar fi putut negocia o solutie de compromis, si-ar fi pastrat mai multi oameni. Dar omul are iluzia ca doar carisma lui e suficienta ca angajatul sa fie dat pe spate si sa inghita orice cerinta, doar ca sa fie parte din firma lui.

  3. Pentru „patronii” români. Pe urmă se plâng că nu au forța de muncă.

  4. Bun. Conform legii, isi pierd stock options daca is fac sindicat, ca sa numai zic sindicatele in US sunt GIO-uri ca la Romanica. Pa pa, leftarzi.

    • Nu e nicio lege, bah. E doar muschiul lui Musk, santajeaza ca sa-si pastreze monopolul aspupra drepturilor in firma.

    • Ce va mai place sa va faceti stapani pe munca altora:))) auzi acolo, sindicalist intr-o firma la care nu ai contribuit cu nimic cand a fost creata.
      Vrei sa imparta si profiturile cu sindicatul?
      Adica altii isi sacrifica ani de zile din viata sa puna pe picioare firme importante si apare cate un nesimtit ce se crede stapan si cere drepturi pentru ca socialism.
      Asa de tare ma bucur cand vad oameni ca voi, nici nu stii:)))) de cele mai multe ori ajungeti fara job si va angajati la stat pentru ca socialism:)))))
      Doar incompetentii vor sindicate pentru ca le este ciuda ca altii sunt platiti mai mult pentru ca produc mai mult.
      Meritocratia rules, iar voi socialistii sunteti niste lingai comunisti.

    • Mai Crest, sa-ti explic putin cum stau lucrurile in multinationale.
      Tot la fiecare nustiucate luni angajatii sunt indemnati sa completeze tot felul de survey-uri, cum merge lucrul in echipa, cum iti este luata parerea in considerare, daca esti multumit de nustiuce, etc. Exista si evaluari fata in fata. Dar angajatii au de obicei retineri in a-si exprima dorintele, nemultumirile oficial, exista tot timpul frica de retributie, de iesitul din rand. Asa ca totul e de obicei bifat cu 5 stele si angajatorul nu afla nimic din ce nemultumeste angajatul, pana cand acesta depune cv-ul altundeva si pleaca.
      Sindicatul e o organizatie care e de partea angajatilor, am mult mai multa incredere sa-mi exprim dorintele, nemultumirile. Sindicatul propune ce beneficii sa fie negociate la fiecare negociere de contract colectiv, angajatii voteaza ce le-ar placea sa obtina, eventual la ce pot renunta ca sa aiba o moneda de negociere. Sindicatul apoi negociaza profesionist beneficiile dorite de angajati, angajatii voteaza daca sunt multumiti cu ce s-a obtinut, iar la sfarsit se semneaza contract colectiv de munca pe 2 ani.
      Angajatul obtine macar o parte din ce si-a dorit, e mai multumit, turnover-ul (procentul de angajati care pleaca din firma intr-un anumit interva) e mic (caz concret la mine in firma), firma nu pierde multi angajati experimentati, nu e nevoita sa angajeze incepatori, sa cheltuie cu formarea lor. Toata lumea e fericita. Asa ar trebui sa functioneze sindicatele. Si nu e nimic parazitar cat timp ambele parti (angajatorul si angajatul) obtin ceva.

    • @ Crest
      Dupa idei tu pari un angajator de genul celor care considera ca daca ai angajat un om, el devine automat sclavul tau, pe care sa-l platesti cu minimul pe economie astfel incat sa-ti ramana tie bani pentru un salariu de zeci de mii de euro lunar, caci doar banii nu-i faci cu ajutorul lor, ei sunt platiti numai din mila ta. Stai calm, caci sindicatul nu-ti va lua nici un ban tie, angajatii platesc sindicatul din banii lor, astfel incat sa-i reprezinte in raport cu tine.
      Avantajul este ca la intalnirea cu tine, un angajat poate fi timorat ca daca spune ca vrea o marire de salariu, tu il vei concedia imediat. Pe cand sindicatul va avea o mare durere in *** de tine, el nu este angajatul tau, nu ai nici o putere asupra lui, si poate negocia linistit doleantele angajatilor. Asa se practica in tarile civilizate, democrate , etc
      Sindicatul nu a fost inventat de comunisti, exista cu mult inaintea inventarii tampeniei de comunism.

  5. Sindicatele – mafii, cele mai multe in slujba Rusiei.

  6. Lucratorii au drept sa isi faca sindicat, antreprenorul are dreptul sa ii dea afara.
    Care e problema?

    • Ii poate da afara, danca au facut greseli, daca societatea are dificultati, etc. Nu ptr o opinie politica, o orientare sexuala, apartenenta la un sindicat sau dorinta de a crea unul. Chiar si in jungla SUA, exista reguli in societati.
      In filmele de la Hollywood, o poate face, intr-adevar.

  7. Musk se va alege cu niste procese, asa ca va baga mana in buznar.