G4Media.ro

STUDIU O dietă echilibrată ar putea fi mai bună pentru sănătatea creierului…

sursa foto: Pexels

STUDIU O dietă echilibrată ar putea fi mai bună pentru sănătatea creierului decât una vegetariană/ Sănătatea mintală mai bună și timpul de reacție ridicat, printre principalele beneficii

Recent, un studiu publicat în Nature Mental Health a explorat modul în care modelele alimentare au influențat o serie de domenii ale sănătății creierului, inclusiv sănătatea mintală, funcția cognitivă, biomarkerii metabolici și structura creierului măsurată cu ajutorul RMN.

În analiza lor de aproape 182.000 de participanți, cercetătorii au descoperit că cei care au urmat o dietă echilibrată au fost mai predispuși să aibă o sănătate mintală și o funcționare cognitivă mai bune.

De asemenea, ei au observat diferențe genetice care ar fi putut influența rezultatele între diferitele grupuri de diete.

În timp ce cercetările vor continua în acest domeniu, studiul evidențiază importanța de a face alegeri nutriționale înțelepte pentru a îmbunătăți funcționarea creierului și rezultatele sănătății mentale.

Modul în care dieta poate avea un impact asupra funcției creierului și a sănătății mintale

Oamenii pot dezvolta preferințe pentru anumite alimente, ceea ce poate avea un impact asupra modelelor alimentare generale de-a lungul timpului. Cercetătorii sunt interesați să descopere modul în care aceste preferințe pot influența funcția creierului și sănătatea mintală și dacă anumite diete sunt mai bune pentru sănătatea mintală.

Unele cercetări susțin ideea că anumite diete și alegeri alimentare sunt mai bune pentru bunăstarea mentală. În schimb, altele pot contribui la o sănătate mentală precară.

De exemplu, urmarea unei diete cu un nivel ridicat de fructe, legume și pește poate ajuta la scăderea riscului de depresie.

În mod similar, consumul de mai multe fructe și legume și obținerea de micronutrienți esențiali poate contribui la reducerea riscului de anxietate, în timp ce o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați rafinați poate crește acest risc.

De asemenea, dieta poate avea un impact asupra modului în care funcționează creierul. De exemplu, urmarea dietei mediteraneene poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Isabel M. Vazquez, MS, RD, dietetician înregistrat la Memorial Hermann Health System, care nu a fost implicată în studiul recent, a menționat următoarele pentru Medical News Today:

„Știm că dieta joacă un rol semnificativ în sănătatea creierului. Cercetările sugerează că dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase pot susține funcția cognitivă și pot reduce riscul de declin cognitiv. În schimb, dietele bogate în alimente procesate, grăsimi saturate și zaharuri pot avea efecte negative asupra creierului.”

În cadrul studiului actual, cercetătorii s-au concentrat asupra a patru modele principale de alimentație, analizând preferințele alimentare ale participanților:

  • fără amidon sau cu conținut redus de amidon – acest grup a preferat fructele, legumele și proteinele, dar a arătat o preferință mai scăzută pentru alimente bogate în amidon, cum ar fi pâinea sau pastele făinoase
  • vegetarian – acest grup a preferat fructele și legumele, dar a arătat o preferință mai scăzută pentru proteine
  • bogat în proteine și cu conținut redus de fibre – acest grup a preferat gustările și alimentele proteice și a avut o preferință mai scăzută pentru fructe și legume
  • dietă echilibrată – acest grup a prezentat preferințe similare pentru toate grupele de alimente

Studiul a constatat că subtipul de dietă echilibrată a avut cele mai multe beneficii dintre toate cele patru grupuri – cei din subtipul de dietă echilibrată au avut scoruri mai bune pentru majoritatea măsurătorilor de sănătate mintală și scoruri mai mari pentru bunăstare.

Acest grup a avut, de asemenea, cel mai bun timp de reacție măsurat, în timp ce grupul cu dietă bogată în proteine și săracă în fibre a obținut cel mai bun scor la un test de cogniție care implica înlocuirea simbolurilor

Persoanele din grupul cu dietă echilibrată au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de materie cenușie în anumite zone ale creierului, în comparație cu grupul cu conținut ridicat de proteine și conținut scăzut de fibre.

Cu toate acestea, grupul vegetarian a prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate de materie cenușie în anumite regiuni ale creierului.

Grupul cu dietă echilibrată a avut, de asemenea, un risc genetic relativ mai mic pentru majoritatea tulburărilor mentale. În schimb, grupul vegetarian avea un risc genetic mai mare pentru boala Alzheimer, tulburarea bipolară, schizofrenia și alte câteva tulburări mentale.

Grupul cu dieta bogată în proteine și sărac în fibre a avut un risc genetic mai mare pentru accidentul vascular cerebral ischemic.

Molly Rapozo, dietetician nutriționist înregistrat și educator senior în domeniul nutriției și sănătății la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California, care nu a fost implicată în cercetare, a împărtășit cu MNT părerile sale cu privire la aceste rezultate.

„Acest studiu a constatat că o dietă «mai sănătoasă», cu preferințe echilibrate în diverse categorii de alimente – s-au remarcat fructele, legumele, amidonul, proteinele și alimentele pentru gustări – este asociată cu o stare de sănătate mintală mai bună, cu niveluri mai ridicate ale funcțiilor cognitive și cu mai puține riscuri de tulburări mintale”, a explicat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O dietă vegană in care se suplimentează omega 3 cu lanț lung, vitamina B 12 care se ia doar din produse animale poate fi la fel de bună pentru sănătatea creierului ca și o dietă echilibrată cu produse animale.