G4Media.ro

STUDIU Cât de dăunător pentru sănătate este statul pe scaun și ce…

Sursa foto: pixabay.com

STUDIU Cât de dăunător pentru sănătate este statul pe scaun și ce riscăm dacă nu ne mișcăm mai multe ore, fără să facem măcar scurte exerciții cu mâinile

Progresele tehnologice din ultimele decenii au eliminat necesitatea și dorința oamenilor de a se deplasa. O mare parte din populația lumii stă așezată pentru perioade lungi de timp pe parcursul zilei, fie în fața unui calculator la locul de muncă, fie în fața televizorului acasă. Un studiu al Universității din California, San Diego (UCSD), a confirmat acest lucru, potrivit The Conversation.

Studiul UCSD spune ca se poate sta 11 ore pe zi. Alte cercetări spun că șapte ore în fiecare zi ar putea fi prea mult. Pe baza multitudinilor de cercetări s-a arătat că nu ar trebui să se stea mai mult de 30 de minute dintr-o dată, deoarece acest lucru poate crește nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială.

Dacă lucrați la birou ați putea să vă ridicați și să vă deplasați între sarcinile de lucru sau în timpul unui apel. Acasă, ați putea sta în picioare în timpul pauzelor publicitare de la televizor. Unele dispozitive inteligente și portabile bâzâie dacă ați stat prea mult timp în șezut.

Dar dacă nu poți să stai în picioare sau să mergi? Mici exerciții pentru brațe (de exemplu, două minute la fiecare 20 de minute) au redus nivelul zahărului din sânge la utilizatorii de scaune cu rotile. Atâta timp cât faceți ceva în care puneți corpul în mișcare, există beneficii pentru sănătate.

Cantități mai mari de exerciții fizice nu au anulat riscul bolilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral care vin cu șederea prea multă, în cadrul studiului UCSD. În schimb, un studiu din Australia a constatat că efectuarea între 9.000 și 10.500 de pași în fiecare zi a redus riscul de deces prematur, chiar și la persoanele care au stat mult pe scaun.

Constatările contradictorii ar putea fi explicate prin monitoarele de activitate purtate pe șold în studiul UCSD și pe încheietura mâinii în studiul australian, ceea ce ar putea duce la estimări diferite ale timpului de ședere.

Dovezile din studiul UCSD par a fi mai bune, subliniind necesitatea de a sta mai puțin. Ghidurile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin acest lucru, recomandând adulților să limiteze timpul petrecut așezat și să întrerupă perioadele lungi de ședere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Statul extins pe scaun duce inclusiv la afecțiuni ale coloanei vertebrale ca hernie de disc.
    Recomandarea neurochirurgului este ridicarea de pe scaun la fiecare 45-50 min și mișcare 15-10min. Clar recomandările din articol sunt chiar mai bune.