G4Media.ro

Statul Major al Ucrainei: Rusia a efectuat noi lovituri de artilerie și…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Statul Major al Ucrainei: Rusia a efectuat noi lovituri de artilerie și aeriene în regiunea Zaporojie

Rusia a efectuat lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie, a declarat marţi Statul Major al Ucrainei în contextul în care luptele din apropierea celei mai mari centrale electrice nucleare din Europa au stârnit temeri asupra unui incident nuclear catastrofal, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Atacurile au avut loc înaintea Zilei Independenţei Ucrainei, care marchează miercuri eliberarea de sub dominaţia sovietică, în timp ce Kievul a interzis sărbătorile publice invocând ameninţarea cu alte atacuri.

Ambasada SUA la Kiev a avertizat de asemenea într-un comunicat despre intenţia Rusiei de a lovi infrastructura civilă şi guvernamentală în zilele următoare.

Aproape de liniile frontului în sudul ţării, Ucraina a declarat că Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au capturat centrala nucleară la scurt timp după ce au invadat ţara pe 24 februarie.

Tiruri de artilerie şi rachete în apropierea complexului de reactoare nucleare Zaporojie, situat pe malul sudic al Râului Nipru, au condus la apeluri cerând demilitarizarea zonei.

Ucrainenii care locuiesc în apropiere şi-au exprimat teama că obuzele ar putea lovi unul dintre cele şase reactoare ale centralei, cu consecinţe dezastruoase.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, situată în oraşul Energodar din regiunea Zaporojie şi încă deservită de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din interiorul şi din jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Printre altele, de teama unor noi atacuri cu rachete, autorităţile de la Kiev au interzis evenimentele publice legate de aniversarea independenţei de luni până joi. Capitala este departe de linia frontului şi a fost rar lovită de rachete ruseşti după ce Ucraina a respins o ofensivă terestră pentru a ocupa capitala în martie, aminteşte DPA.

În Harkov, un oraş din nord-est care a intrat frecvent sub tiruri de artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune, primarul Ihor Terehov a anunţat prelungirea restricţiei de circulaţie de la orele 16.00 până la 7.00 dimineaţă, în vigoare de marţi până joi.

Temerile legate de atacuri au crescut după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat luni agenţi ucraineni de uciderea Dariei Dughina, fiica ideologului rus ultranaţionalist Aleksandr Dughin, într-un atac cu bombă plasată în maşină în apropiere de Moscova, numit de preşedintele Vladimir Putin o „crimă josnică”. Ucraina neagă implicarea.

Cele două părţi se învinuiesc reciproc pentru bombardarea frecventă a centralei nucleare Zaporojie, unde Kievul acuză Moscova că staţionează trupe şi depozitează echipament militar. Rusia neagă acest lucru şi acuză Ucraina că vizează centrala Zaporojie cu drone, aminteşte DPA.

Moscova a cerut organizarea pentru marţi a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre centrala Zaporojie, a relatat agenţia de presă de stat RIA, preluată de DPA, citându-l pe ambasadorul adjunct la ONU Dmitri Polianski.

Separat, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a numit luni pe membrii unei misiuni de constatare a faptelor pentru a investiga atacul din 29 iulie asupra unei închisori din Doneţk în Ucraina, în care şi-ar fi pierdut vieţile zeci de prizonieri de război, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat de agenţia Xinhua.

Guterres şi-a anunţat decizia de a lansa misiunea de stabilire a faptelor la 3 august, în urma solicitărilor guvernelor Ucrainei şi Rusiei, care s-au acuzat reciproc că au comis atacul fatal asupra închisorii din Olenivka (Elenovka, denumirea în rusă n.r.).

Secretarul general şi-a anunţat săptămâna trecută, la Lvov, în Ucraina, intenţia de a-l numi pe generalul în retragere brazilian Carlos dos Santos Cruz să conducă misiunea. Numirea a fost acum făcută, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt.

Termenii de referinţă ai misiunii, precum şi alcătuirea echipei au fost împărtăşite cu Ucraina şi Rusia. Naţiunile Unite vor continua acum să lucreze pentru a obţine asigurările necesare pentru a garanta accesul securizat la sit şi la orice alte locaţii relevante, a mai spus Dujarric.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...