G4Media.ro

Scandalul deciziei Tribunalului Constituțional polonez privind primatul dreptului UE asupra legislației naționale:…

Sursa foto: Colaj foto - Facebook/ Mateusz Morawiecki & Inquam Photos/ Octav Ganea

Scandalul deciziei Tribunalului Constituțional polonez privind primatul dreptului UE asupra legislației naționale: Premierul Poloniei, chemat marți la dezbaterile Parlamentului European, alături de Ursula von der Leyen

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, va fi prezent marți la Strasbourg, la dezbaterile din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) privind decizia recentă a Tribunalului Constituțional polonez privind primatul dreptului UE asupra legislației naționale, a transmis un purtător de cuvânt al PE.

Reprezentantul legislativului european, Jaume Duch, a precizat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi la rândul său prezentă la dezbateri alături de prim-ministrul polonez.

„Primatul dreptului UE / Situația în Polonia: Liderii grupului PE confirmă dezbaterea plenară cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, Ursula von de Leyen, marți la ora 9:00”, se arată într-o postare pe Twitter a purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Context 

Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene. „Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional, care a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez”.

„Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană”, a indicat şefa executivului comunitar.

Sursa foto: Colaj foto – Facebook/ Mateusz Morawiecki & Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. INTR-O TARA NORMALA CU JUDECATORI NEAFILIATI POLITIC ,CU CONSTITUTIONALISTI DE PROFESIE ,LEGILE TARII TREBUIE SA PRIMEZE.
    PENTRU ROMANIA NU PUTEM ZICE LA FEL ,DEOARECE IN COMPONENTA CURTII CONSTITUTIONALE AVEM NUMAI „PARATRASNETE ” DE PARTID ,IAR IN JUSTITIE SUNT GRUPURI ORGANIZATE PE SIMPATII POLITICE CU FOARTE PUTINI „ORBI”.
    DE PARLAMENT …. „NUMAI DE BINE”

  2. Polonia le-a plantat o bomba cu ceas sub fund. Din acest moment orice judecator din orice tara + curtile constitutionale pot desfiinta legislatia europeana. Si nu au cum sa intervina fiindca ei au latrat tot timpul cu “independenta justitiei”. Degeaba il cheama pe ala la dezbateri. Ala o sa spuna ca nu e problema lui si nu se amesteca in justitie.

  3. Daca UE ar fi protejat independenta economica si suveranitatea statelor membre, as fi fost de acord ca legile UE sa prevaleze. Dar masurile recente ale UE sunt amenintari pentru autonomia si suveranitatea statelor cu economii slabe, ceea ce incalca principiul coeziunii, mult trambitat de UE pana acum si folosit ca punct de atractie.

    • Polonia vrea numai drepturi, nu și obligații. Dacă nu e de acord cu legislația europeană, n-are decât să iasă din Uniune. Pagubă-n ciuperci!

  4. Bravo Polonia. Legile Europei devin tot mai mult pe placul satanei