G4Media.ro

RIA Novosti: Ministerul rus de Externe a condamnat ”pomparea nesăbuită a Moldovei…

Militarii moldoveni , români și americani au participat, între 11-23 septembrie la exercițiul comun „Scutul de Foc - 2022” din Republica Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău

RIA Novosti: Ministerul rus de Externe a condamnat ”pomparea nesăbuită a Moldovei cu arme occidentale” / „Să nu repete experiența tristă a Kievului”

Intensificarea cooperării dintre Moldova și NATO subminează securitatea țării, a declarat pentru RIA Novosti viceministrul rus de externe Mihail Galuzin.

Diplomatul a cerut Chișinăului „să nu repete experiența tristă a Kievului” în această chestiune, relatează agenția de presă rusă.

„Intensificarea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în sfera militară și militaro-tehnică este un factor care subminează într-o măsură mai mare securitatea Moldovei însăși. După cum arată experiența trecutului, pomparea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de contingentele NATO de pe teritoriul său nu îi adaugă deloc securitatea și suveranitatea, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă”, a declarat oficialul rus.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că țara se află într-o situație de securitate foarte dificilă, așa că trebuie să își consolideze potențialul de apărare. Chişinăul mizează pe activarea cooperării militare cu Germania, România şi Franţa, relatează RIA Novosti.

Buget record pentru apărare, în Republica Moldova, în 2023

Guvernul de la Chișinău a stabilit un buget record pentru apărare în 2023 în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină, arată o analiză Deutsche Welle.

Banii alocați suplimentar vor fi investiți în apărarea spațiului aerian al țării. „Războiul rămâne principala amenințare ce vizează Moldova – un război convențional, cu arme, rachete și muniții care survolează și, din păcate, uneori cad pe teritoriul Republicii Moldova. Și acest lucru este în afara controlului nostru”, susține șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața. „Noi vedem riscurile acestui război, materializate”, a precizat șeful SIS.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectura legea bugetului pentru anul 2023 cu alocări suplimentare palpabile pentru principalele instituții de stat. Cea mai mare creștere bugetară a obținut-o Ministerul Apărării. Bugetul armatei a fost majorat cu 68% comparativ cu anul 2022 și va constitui 1.697,1 milioane lei moldovenești, ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut al țării. Oricum este insuficient, susține ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Potrivit lui, pentru a asigura o schimbare în domeniul apărării naționale, este nevoie de alocații financiare echivalente cu 2% din PIB. „Buget militar normal ar trebui să fie de 1-2 la sută din PIB, timp de 5-7 ani la rând, ca să putem face schimbări vizibile. Dacă credem că un adaos de 0,3% din PIB la alocațiile anterioare de 0,3% poate schimba lucrurile, greșim”, a menționat ministrul moldovean al Apărării.

El susține că neutralitatea costă: „Atâta timp cât suntem neutri, trebuie să avem grijă și să investim în securitatea noastră”. „Banii alocați în plus în 2023 vor fi investiți în apărarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Dar dacă alocăm azi banii pentru un sistem antiaerian, îl vom primi cel mai devreme peste un an și jumătate”, a explicat ministrul Nosatîi la Forumul de integrare europeană desfășurat la Chișinău. Șeful de la Apărare a mai atenționat că amenințările de securitate în plan intern vizează regimul separatist de la Tiraspol, prezența trupelor ruse în Transnistria, precum și uriașul depozit de armament de la Cobasna (tot din regiunea transnistreană). De asemenea, el a vorbit despre riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe ghidate din exterior, interesate de destabilizarea țării. Este vorba de mai mulți politicieni care au jefuit Moldova în ultimii ani și care au fugit din țară după schimbarea guvernării, s-au conectat la anumite grupări politico-mafiote rusești și alimentează financiar niște proteste absurde organizate la Chișinău împotriva guvernării pro-europene.

În Moldova, spionii ruși sunt peste tot

La rândul său, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a recunoscut public că Rusia și-a activat toate mecanismele specifice războiului hibrid și le aplică din ce în ce mai agresiv în Moldova. „Falsurile și manipularea se aplică la maximum. În paralel, s-au activizat ceea ce numim noi agenți de influență – persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea falsurilor. Și noi vedem că toate lucrurile acestea sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Suntem în centrul unui război hibrid. Rusia are în Moldova foarte mulți agenți de influență. Noi, pe o bună parte, îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării riscurilor pe care ei le generează pe teritoriul nostru”, a spus șeful SIS.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Sunt sigur că amenințarea constantă a vecinilor nu va avea efectul de cumpărare a acestora a și mai multe arme occidentale.

  2. În mod cert după Ucraina urmează Moldova. În afară de a da jos un regim proocidental se urmărește umilirea Europei, NATO și mai ales a României. Deoarece acestea vor sta cu arma la picior privegind macelarirea elementului românesc aflat între Prut și Nistru.

    • Probabil ca asta o sa urmeze, dar nu cred ca din aceste motive. Cand ti-o cauti cu lumanarea, sa nu te miri ca te gaseste beleaua

  3. NATO, România cum vor apăra Republica Moldova eficient?
    Pro rușii din Republica Moldova vor avea o viață bună sau vor fi pedepsiți în alte țări europene?
    Se va uni totuși Republica Moldova cu România, sau nu?

  4. Puțin probabil să reușească NATO să câștige războiul cu Rusia acolo în Republica Moldova și Ucraina având în vedere că sunt milioane de soldați ruși care luptă.
    Cetățenii din România și Uniunea Europeană nu merg la război, le este frică de moarte.

  5. băi ioane….cu 100.000 dă invadatori rusnaci in cimitir, 6000 de blindate distruse, 3000 de tancuri facute pop corn, 300 de avioane care au picat in tarana, amiralu moskva transformat in casa de pesti…intarirea si extinderea nato cu suedia si finlanda…rusiastanu a umilit nato…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂…putler si regimu lui s-au pus singuri pe faras…👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  6. Doar nu se tem ca o sa.i Bata moldovenii ,ajutati de romani,parca erau invincibili si ajungeau in 2 ore la Bucuresti.Sa nu se joace cu vorbele ca o sa aibe dezamagiri.Daca Intra unde nu.i locul lor sa si asume consecintele ,nu se duc moldovenii si romanii in Rusia sa.i anexeze,asa ca sa ISI vada de fratii lor slavi😁!

    • Intereseaza-te mai intai de componenta etnica a RM si despre preferintele lor. A castigat sufletele a 40% dintre cetateni si ura celorlalti.
      Bubuie inteligenta in Maia

  7. Eheee,încă mai trag speranțe la schimbarea macazului spre Ruzia prin influență. Dacă vor vedea că Moldova se scutură de râia porcească definitiv vor recunoaște independența Transnistriei și automat protejarea cetățenilor transnistreni rusificați .

    • Chiar nu inteleg de ce este fixata RM pe Transnistria. Le place asa sa ramana priponiti.
      In locul lor nu ca nu aveam nimic impotriva independenti Transnistriei, ba chiar as fi propus-o.
      Sa indragesti in asa hal catusele ce ti-au fost puse pe maini.. rar asa masochism

  8. Avem si un ‘concern troll’ cu nick nou.
    Induiosator ce tare te hute grija pe matale de basarabeni.
    Stai linistit ca NATO are armata profesionista si inca nu lupta , aveti doar mori de vant in propaganda pentru ca v-o trag ucrainienii si singuri.
    Iar ‘milioanele’ alea de rusi cu pusti ruginite se vor raspandi ca potarnichile daca dau de o armata profesionista bine echipata.
    Inca au fantezii cu jaful dar le trece repede.