G4Media.ro

Rezerva de ajustare Brexit de aproape 5 miliarde de euro, trimisă în…

sursa foto: Pixabay.com

Rezerva de ajustare Brexit de aproape 5 miliarde de euro, trimisă în plenul Parlamentului European cu modificări / Ce țări vor primi cei mai mulți bani și de câte fonduri poate beneficia România și cum le poate folosi, după ieșirea Marii Britanii din UE

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European a adoptat raportul privind înființarea Rezervei de ajustare la Brexit, în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, bani care vor fi împărțiți între statele membre, în funcție de cât de mult au fost afectate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Rapotul REGI, cu amendamente față de propunerea Comisiei Europene, va reprezenta, după ceva va fi votat în plen, mandatul de negociere al Parlamentului European cu Consiliul UE, adică cu reprezentanții statelor membre.

Proiectul de raport a fost aprobat, marți seara, în REGI cu 35 de voturi pentru, unul împotrivă și 6 abțineri.

Fondul de aproximativ 5 miliarde de euro va fi constituit ca un instrument special în afara plafoanelor bugetare ale cadrului financiar multianual (CFM) 2021-2027, precizează un comunicat de presă al Comisiei REGI.

Europarlamentarii propun ca resursele să fie plătite în trei tranșe:

– o prefinanțare de 4 miliarde de euro, împărțită în două tranșe egale de 2 miliarde de euro în 2021 și 2022;
– restul de 1 miliard de euro în 2025, distribuit pe baza cheltuielilor raportate Comisiei, luând în considerare prefinanțarea.

Conform acestei noi metode de alocare, Irlanda va fi de departe cel mai mare beneficiar al fondurilor, urmată de Olanda, Franța, Germania și Belgia, precizează REGI.

Conform propunerii Parlamentului, Rezerva va sprijini cheltuielile publice efectuate de la 1 iulie 2019 până la 31 decembrie 2023, modificând astfel termenul final propus de Comisia Europeană, care era decembrie 2022.

Europarlamentarii au cerut, de asemenea, ca entitățile financiare și bancare care beneficiază de retragerea Marii Britanii din UE să fie excluse de la primirea unor fonduri din Rezerva de ajustare.

Pentru a fi eligibile să primească bani, statele membre trebuie să aplice măsuri în legătură cu retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, inclusiv sprijinul pentru:

– IMM-urile și cei care desfășoară activități independente pentru a depăși povara administrativă și costurile operaționale crescute;

– pescuitul la scară mică și comunitățile locale dependente de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit (cel puțin 7% din alocarea națională pentru țările în cauză)

– sprijinirea cetățenilor UE care au părăsit Marea Britanie să se reintegreze.

REGI se așteaptă ca plenul Parlamentului European să confirme raportul – și să aibă astfel mandatul de negociere – în prima sa ședință plenară din iunie. Discuțiile cu Consiliul UE vor începe apoi imediat, obiectivul fiind să se ajungă la un acord în timpul Președinției portugheze, în funcție până la 1 iulie.

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, grupul PPE) afirmă că propunerea Comisiei Europene este ca România să primească 25,8 milioane de euro din Rezerva de ajustare.

„Potrivit estimărilor publicate de Comisia Europeană, România va primi în primele 3 tranșe 25,8 milioane de euro, sub formă de prefinanțare”, a precizat Dan Motreanu pe Facebook.

Europarlamentarul Alin Mituța (USR PLUS, grupul Renew) susține că suma a fost majorată la 39.4 milioane de euro și că a depus amendamente la proiectul privind Rezerva de ajustare care să susțină reintegrarea pe piața muncii a persoanelor care au avut de suferit de pe urma Brexitului.

„Am depus amendamente la acest raport prin care am adăugat ca unul din obiectivele noului fond este și acela de a finanța programe privind ocuparea forței de muncă și reintegrarea, în contextul relocării cetățenilor din Regatul Unit în Uniunea Europeană. Aceste amendamente au fost adoptate, astfel că România va putea folosi aceste fonduri pentru a ajuta cetățenii români care au părăsit Regatul Unit să se reintegreze pe piața muncii din țară”, a scris Alin Mituța pe Facebook.

Context

Pe 25 decembrie 2020, Comisia a prezentat o propunere pentru Rezerva de ajustare Brexit, un instrument financiar pentru a ajuta țările UE să contracareze consecințele economice și sociale negative ale retragerii Regatului Unit.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu ne mai oprim din primit bani, vin valuri, valuri!

  2. la bruxelles se lucreaza din greu la acoperirea realitatii cu cifre bombastice…dupa astia brexitul le aduce bani in plus, nu bani in minus, avand in vedere ce loc avea UK la contributia bugetului uniunii …