G4Media.ro

Reprezentanți ai Oierilor de Munte, crescători de bovine sau apicultori, petiție către…

sursa foto: Facebook\ Ministerul Mediului

Reprezentanți ai Oierilor de Munte, crescători de bovine sau apicultori, petiție către Guvern pentru limitarea pagubelor făcute de urși/ Proteste au avut loc și în județele Covasna și Harghita: „Viaţă de om sau urs. Decideţi”

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Oirerilor de Munte, ai crescătorilor de bovine și ai apicultorilor, ai asociațiilor cinegetice, alături de primari din județele Buzău, Argeș, Brașov, Harghita și Covasna s-au întâlnit, marți, cu Tanczos Barna, și i-au înmânat o petiție prin care semnalează situația din județele afectate de atacurile de urs, se arată într-o postare publicată de Ministerul Mediului.

„Am avut o discuție constructivă. Au venit să-și prezinte punctul de vedere. Au vorbit despre frică, despre presiunea la care sunt supuși, despre problemele care sunt generate în comunități de prezența urșilor, de riscul generalizării soluțiilor locale, nelegale, care sunt, din păcate, câteodată, alese de oameni pentru a-și apăra viața, pentru a-și apăra gospodăria sau copiii și așa mai departe”, a spus ministrul Mediului.

De asemenea, aproape 100 de persoane au manifestat, marţi, în faţa sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, solicitând Guvernului luarea de măsuri urgente pentru limitarea pagubelor provocate de urşi şi protejarea vieţilor oamenilor ameninţaţi de aceste animale, transmite Agerpres.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care scria „Viaţă om sau urs. Decideţi”, „Pentru noi viaţa oamenilor este pe primul loc. Guvernul?”, „Prioritate vieţile oamenilor” şi „Covasna 1.700 de urşi în păduri, 700 în statistici”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a participat la manifestaţie, a declarat că acţiuni similare au avut loc marţi în toate oraşele din judeţ, respectiv şi în Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului.

La întâlnirea de la București, „Barna Tánczos a subliniat că „este nevoie clar de măsuri pe termen mediu și lung, este nevoie de măsuri și pe termen scurt, pentru a interveni în apărarea vieții umane. Problematica este complexă, este generată de modul în care a fost abordată problema în ultimii ani”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Ministrul a spus că vor exista în continuare consultări cu reprezentanții fermierilor, ai autorităților locale și cu cetățenii din zonele respective pentru a găsi soluțiile pe termen mediu și lung.

„Vom prezenta această propunere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru intervenția rapidă în cazurile de forță majoră, acolo unde viața umană trebuie protejată, și vom merge mai departe spre un plan de management pe un termen mediu și lung, care să gestioneze aceste probleme și să aducă soluția pe termen lung”, a adăugat Barna Tánczos.

Context:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni seara, după ce a participat la şedinţa coaliţiei, de la Parlament, că propune o intervenţie graduală în cazul urşilor care vin în localităţi şi în preajma acestora, dar şi că în România în prezent lipseşte o procedură de intervenţie rapidă.

„Am prezentat două lucruri astăzi. Am aici o notă de informare pe care am pregătit-o împreună cu domnul ministru Bode privind intervenţiile din ultimii cinci ani, numărul de apeluri în ultimii cinci ani, evoluţia populaţiei în funcţie de estimările care sunt la nivelul asociaţiilor de vânătoare şi numărul de cazuri de atac de urs, valoarea pagubelor şi valoarea despăgubirilor.

În acelaşi timp le-am prezentat colegilor din coaliţie situaţia comparativă sau analiza comparativă cu celelalte state membre UE care gestionează populaţii mai mari sau mai mici de urşi şi modalitatea de intervenţie imediată în fiecare ţară.

Am constatat că în fiecare ţară unde există populaţie mai mare sau mai mică de urs brun există şi o procedură de intervenţie rapidă. Acest lucru în România lipseşte. Din acest motiv este nevoie de o legislaţie care să reglementeze modul în care intervenim în cazul în care vorbim de forţă majoră, de situaţie critică. Propunem din partea Ministerului Mediului o intervenţie graduală”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

sursa foto: Facebook\ Ministerul Mediului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cati dintre ei au fost platiti? In urma cu 2-3 an, nu erau ursi? Asa peste noapte s-au inmultit si au explodat numarul ursilor. Zici ca sunt fat-frumosi. E mare presiune sa se creeze o lege pentru vanatoarea mascata de ursi.

    • astia sunt ca aia care s-au mutat langa aeroportul baneasca, cand au luat proprietatea nu au fost deranjati de avioane, acum vor sa desfiinteze aeroportul.
      De aia nu are ursul coada.
      Sa isi faca garduri, sa ia fonduri sa isi limiteze proprietatile. Sa fie atenti cine fura lemnele din paduri.
      Dar e rau sa ai o ditamai vila si sa nu ai o blana de urs in ea. Ministrul Mediului e omul asociatilor de vanatoare.

    • Cam ce fel de om să fii să iubești mai mult o altă specie decât cea umană?

    • Ia zi tu Dan, care specie este la fel de ipocrită, mincinoasă, distruge și face rău la fel de mult că omul?
      Ursul ăla e păcălit tot de om, să vină la mâncare și să-și piardă blana. Există soluții neletale pentru a fi îndepărtați.

    • Habar nu aveti, dar comentati. Din 2013 ursii „viziteaza” localitatile si oripileaza populatia. Nu uitati ca exista crescatorii de pui de ursi . Acestia se obisnuiesc cu oamenii si nu au avut acolo ursoaica sa ii initieze in viata din salbaticie, in procurarea hraneiprin vanare… Ganditi-va putin ce ati simti sa va vina noaptea la usa, prin cerdac,prin curti si pe ulite? Ti-e teama si ziua, si noaptea, in oricemoment al zilei. >>> Stiu ca cei care iau bani din acest domeniu, nu vor deloc sa inteleaga ca suntem terorizati si vin cu teoria „chibritului” ca sa prosteasca oamenii. Rusine!

  2. viata de om sau urs. viata e viata pana la urma, nu ar trebui sa decida unul sau altul cand sa se termine.

  3. Nu mai e Vlad Voiculescu tinta presei, a picat magareata pe saracu urs….

  4. In afara de lozincile: De cine te plateste? sau
    De ce ati taiat padurile? puteti veni cu alte argumente concrete?
    Credeti ca cu atitudinea asta rezolvam ceva in bine?
    Avem o problema reala in care incet zilnic se intampla intalniri neplacute cu ursi.
    Si ghiciti cine o sa castige pana la urma daca nu este créat o atmosfera constructiva?

  5. Eu aleg ursul, a fost in padurile alea inaintea omului.

  6. Conform pancartei “alegem sa ne crestem copiii si nepotii in suguranta”. Pe bune? Fii atent aici : gata cu transhumanta, boss! Te vreau cu pasune complet ingradita si sa nu mai prin picior de caine de stana dand iama in turisti, in timp ce ciobanul tamp si fara buletin se sprijina in bat si casca gura! Cainii de stana – pacostea naturii montane de la noi! Sa nu va mai prin cu caini de stana, adevarati pradatori piperniciti pe langa voi! Si doi, va vreau pe toti bransati la ANAF, sa livrati niste procente grase si in acelasi timp sa fiti certificati UE cu linie de productie inox fiindca ne-am cam saturat de branza si lapte cu cacareze “de Sibiu”. Ca asa e in civilizatie! Pana atunci, votez ursul.

  7. Cand vezi ong-istii de la asociatile de vanatoare aliati cu ciobanii, e clar ca ceva e putred in Danemarca. Lobby nu gluma.

  8. Fix in zona respectiva..votez URS.

  9. Asteptam ursii cu o petitie in care de delimiteaza de colegii lor care nu au mai rezistat in padurea de 3 copaci (ramasi) si au pornit pe calea pribegiei…

  10. Nu înțeleg de ce nu sunt întrebați, din curiozitate, câți dintre protestatari sunt vânători sau au rude de gradul 1 vânători! Din ce știu, mai mulți oameni mor înțepați de albine decât omorâți de ursi! Ce facem, omoram albinele? Masurile trebuie sa fie raționale, implementate de oameni fără interese în vânătoare!