G4Media.ro

Reacții împărțite ale specialiștilor și analiștilor după reținerea procurorului general al Republicii…

Sursa/ Captură video din momentul reținerii

Reacții împărțite ale specialiștilor și analiștilor după reținerea procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglu. Miting anunțat în Găgăuzia

Reținerea procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a generat un val de comentarii din partea mai multor experți de la Chișinău. Aceștia au analizat momentul reținerii acestuia și au exprimat mai multe opinii în spațiul public, fie la televiziuni sau pe rețelele de socializare.

Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a exprimat, pe pagina sa de Facebook, o serie de rezerve privind procedura prin care Stoianoglo a fost reținut. „În mod normal, suspecții nu trebuie reținuti dacă nu exista pericol de comitere de noi infracțiuni, de eschivare sau pentru acumularea probelor”, a scris acesta.

El a mai comentat că trebuie administrate probe directe sau indirecte privind intenția de a fugi din țară.

La rândul său, juristul Nicolae Eșanu, fost viceministru al justiției, a declarat marți seară în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8 că acțiunea de reținere s-a desfășurat în grabă.

„Pornirea unui dosar penal împotriva unui procuror general este o măsură excepțională, care necesită o mare atenție. Un procuror special desemnat, care nu știe că el va fi desemnat, pentru că altfel am crede că este o conspirație, peste o perioadă foarte scurtă pornește un dosar penal. Asta înseamnă că procurorul desemnat trebuia să studieze foarte atent materialele, să decidă dacă se întrunec condițiile și, abia apoi, să scrie decizia. Și l-aș ruga să se așeze și să culeagă textul, să vedem în cât timp scrie o pagină de text. Organul de drept, peste o oră de la sesizare, deja decide să-l rețină pe Alexandr Stoianoglo”, a declarat Eșanu.

Pe de altă parte, există comentatorii politici care sunt de părere că acuzațiile care i se aduc lui Alexandr Stoianoglo – abuzul în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, coruperea pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente – ar fi mai mult decât suficiente pentru a permite reținerea celui bănuit.

În documente vedem patru capete de acuzare. Este un buchet complicat de articole și într-o oră este greu pentru un procuror să-și dea seama despre ce e vorba. Pe de altă parte, infracțiunile de care el este bănuit sunt foarte grave și procurorul a luat această decizie, ca să împiedice săvârșirea altor acțiuni mult mai grave, e vorba de siguranța statului”, a spus analistul politic Roman Mihăeș.

De asemenea, experta anticorupție Cristina Țărnă, ex-vicedirector Centrului Național Anticorupție din Moldova, a precizat că discuțiile de ieri din cadrul Consiliul Superior al Procurorilor anticipau o astfel de desfășurare a evenimentelor.

Ea a mai adăugat că totuși ar fi prematur să se afirme dacă procedura prin care a fost reținut Alexandr Stoianoglo a fost sau nu viciată.

„Societatea fierbea de mai mult timp și a avut loc această răbufnire, care a îmbrăcat o formă procesuală care urmează să vedem dacă este sau nu corectă. Declarațiile aprige ale procurorului general din ultimele zile au avut loc pe fondul acestei sesizări. El unele lucruri le anticipa și încerca să-și construiască o linie de apărare din timp. În timpul ședinței CSP, Angela Motuzoc (președintele CSP, n.r.), care este un avocat al lui Stoianoglo, avea și ea această linie de apărare pregătită”, a spus Țărnă.

Proteste la Comrat

Pe de altă parte, susținătorii lui Stoianoglo au organizat miercuri o acțiune de protest la Comrat, principalul oraș din UTA Găgăuzia. Stoianoglo este de origine găgăuz. Manifestanții, care s-au adunat în fața sediului Comitetului Executiv al Găgăuziei, consideră că reținerea este ilegală. Ei cer eliberarea imediată a procurorului general, precizând că „poporul găgăuz îl va apăra, relatează agenția IPN.

Procurorul general este o persoană cumsecade. Lui i se incriminează niște lucruri mai vechi. Or, el a venit în funcție acum doi ani, câștigând concursul organizat pentru această funcție”, a declarat unul dintre cei care participă la protest. Potrivit lui, oamenii din UTA Găgăuzia, inclusiv deputații din Adunarea Populară, indiferent de culoarea politică, trebuie să se consolideze pentru susținerea procurorului general.

Procurorul General al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a fost reținut, marți seară, pentru 72 de ore, chiar din clădirea Procuraturii Generale.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat marți și apoi a aprobat o sesizare depusî de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general.

Sesizarea lui Carp constă în acuzații la adresa lui Stoianoglo, care ar fi comis mai multe infracțiuni. Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a respins toate acuzațiile care i se aduc și a afirmat că asistăm la „recapturarea statului” ca pe vremea conducerii oligarhului acum fugar, Vladimir Plahotniuc.

Foto: Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, escortat de mascați din sediul Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Sursa/Captură video YouTube

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Asa merita și slugile de la noi 👍👍👍

  2. Pai cred ca simpla lista a infractorilor pe care i-a ajutat sa fuga din tara, e motiv suficient pt retinere.

  3. Dodon e cel mai supărat.