G4Media.ro

UPDATE Breaking: Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut…

UPDATE Breaking: Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut chiar din sediul Procuraturii Generale

UPDATE: Procurorul General al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a fost reținut, marți seară, pentru 72 de ore, chiar din clădirea Procuraturii Generale.

Procurorul Victor Furtună, însoţit de mai mulți lucrători de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), a descins în biroul lui Stoianoglo de unde l-a reținut pe acesta, înainte ca procurorul general suspendat să țină un briefing de presă.

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anunțat marți după-amiază că procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și că este urmărit penal în urma unei sesizări depuse de deputatul PAS, Lilian Carp.

Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo”, a declarat Litvinenco.

Pe perioada cercetărilor, Stoianoglo va avea drepturile suspendate ce derivă din funcția sa. De asemenea, adjuncții săi vor fi suspendați.

Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii. Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în cinci zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a mai precizat ministrul Justiției.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat marți și apoi a aprobat o sesizare depusî de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general.

Acuzații penală și scandal la ședința CSP

Sesizarea lui Carp constă în acuzații la adresa lui Stoianoglo, care ar fi comis mai multe infracțiuni. Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea pa miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul general a respins toate acuzațiile care i se aduc. CSP a admis sesizarea și a decis desemnarea procurorului anticorupție, Victor Furtună, pentru examinarea acuzațiile aduse lui Stoianoglo.

În timp ce CSP examina sesizarea lui Lilian Carp, Stoianoglo a dat buzna în sala de şedinţe şi a încercat printr-o cerere de recuzare să-i elimine de la şedinţă pe cinci membri ai Consiliului, scrie Anticorupție.md

La finele lunii august, Parlamentul a votat, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Foto: Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat al Republicii Moldova. Sursa/Procuratura Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. In curând o sa vedem în România, asa ceva, toți USListii cu toți neorocit ii din justiție CCR la Pușcărie, tradatorii României!

 2. Bravo Basarabia!
  NB Romania – asa se procedeaza cu mafiotii si cu lacheii lor.

  Imaginati-va pe Dorneanu si ceilalti lachei de la CCR dând buzna peste sedința de suspendare, disperați ca sunt pusi sub urmarire penala!

 3. Respect, Basarabia. Cine credea acum vreo 7 ani ca se va ajunge aici? Cand Maia Sandu si partidul ei erau ciomagiti din toate partile. intr-o tara de care Romania radea mereu, „ce prosti sunteti de votati mereu comunistii”. Ar fi zis cineva ca sustinand un discurs calm, cu bun simt, spunand lucrurilor pe nume, va ajunge sa ia 63% in parlament? Poate ajungem si noi sa nu mai consumam circ si sa votam pe cine trebuie.

  • lovitura de stat pe fata
   sa acuzi dupa 10 ani un fost parlamentar pentru un vot politic, hmmmm… ,
   (de restul votantilor nimic, sau doar ei beneficiaza de imunitate? )
   unde sunt ngo-urile „independente” care zbiara cand justitia este atacata?

  • Lovitura de stat? Nu dai si tu un google search sa vezi cine e stoianoglu asta.

  • @intrebari – Hai, mai, nu iti mai pune intrebari… te faci ca nu vezi contextul in care se intampla asta!

 4. Bravo Maia Sandu! Bravo Republica Moldova!

 5. din pacate ce se intampla in Moldova cu procurorul general (oricat de corupt nu ar fi), nu asta este calea, statul de drept a esuat in acest moment. Imi pare rau ca am votam PAS, sincer

 6. BRAVO!!!Taiati puntile de santaj ale Moscovei!

 7. Extraordinar! Lupta anticoruptie trebuie dusa fara oprire