G4Media.ro

Putin: Rusia va reacţiona dacă NATO va amplasa rachete în Ucraina /…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Putin: Rusia va reacţiona dacă NATO va amplasa rachete în Ucraina / NATO: Rusia va plăti un preţ mare dacă va agresa din nou Ucraina

Rusia va plăti un preţ mare pentru orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei, au avertizat marţi NATO şi Statele Unite, la o reuniune organizată la Riga pentru a discuta despre posibilele motive ale Moscovei de a desfăşura trupe în apropierea graniţei cu Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a replicat că Rusia va fi forţată să acţioneze dacă NATO, condusă de SUA, va amplasa în Ucraina rachete care ar putea lovi Moscova în câteva minute, transmite News.ro, care citează Reuters.

Ucraina, o fostă republică sovietică care acum aspiră să adere la Uniunea Europeană şi NATO, a devenit principalul punct de foc dintre Rusia şi Occident, pe măsură ce relaţiile s-au înrăutăţit la cel mai scăzut nivel din cele trei decenii de la încheierea Războiului Rece.

”Va fi un preţ mare de plătit pentru Rusia dacă va folosi din nou forţa împotriva naţiunii independente Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus lui Stoltenberg: ”Orice acţiune de escaladare a Rusiei ar fi o mare îngrijorare pentru Statele Unite… şi orice nouă agresiune ar declanşa consecinţe grave”.

Tensiunile sunt în creştere de săptămâni întregi, Rusia, Ucraina şi NATO organizând exerciţii militare pe fondul reproşurilor reciproce.

Putin a mers mai departe decât anterior, explicând ”liniile roşii” ale Rusiei referitoare la Ucraina, spunând că va trebui să răspundă dacă NATO va desfăşura sisteme avansate de rachete pe teritoriul vecinei sale.

„Dacă pe teritoriul Ucrainei apar sisteme de atac, timpul de zbor către Moscova va fi de 7-10 minute şi de cinci minute în cazul unei arme hipersonice care este desfăşurată. Imaginaţi-vă”, a spus liderul de la Kremlin.

„Ce trebuie să facem într-un astfel de scenariu? Va trebui să creăm apoi ceva similar în raport cu cei care ne ameninţă în acest fel. Şi putem face asta acum”, a spus el, arătând spre testarea recentă de către Rusia a unei arme hipersonice, despre care a spus că ar putea zbura cu de nouă ori viteza sunetului.

UE şi alţi lideri occidentali sunt implicaţi într-un conflict geopolitic cu Rusia, pentru influenţa în Ucraina şi alte două foste republici sovietice, Moldova şi Georgia, prin acorduri comerciale, de cooperare şi de protecţie.

Miniştrii de Externe ai NATO au început marţi două zile de discuţii în capitala letonă, Riga, pentru a dezbate ceea ce spun ei că este ameninţarea în creştere a Rusiei, Blinken urmând să îi informeze pe cei 29 de omologi din cadrul alianţei despre evaluarea făcută de serviciile de informaţii de la Washington.

Blinken, vorbind la o conferinţă de presă cu omologul său leton, a declarat că va avea mai multe de spus miercuri, despre cum să reacţioneze la Rusia, după ce a purtat discuţii cu aliaţii NATO.

”Ne vom consulta îndeaproape cu… aliaţii şi partenerii în zilele următoare… cu privire la dacă există şi alţi paşi pe care ar trebui să-i luăm ca alianţă pentru a ne consolida apărarea, a ne întări rezilienţa şi a ne întări capacitatea”, a spus el.

Premierul ucrainean Denis Shmigal a acuzat Rusia că încearcă să răstoarne guvernul ales de la Kiev, ceea ce Kremlinul neagă, după ce preşedintele Ucrainei a dezvăluit săptămâna trecută că ar fi pregătită o tentativă de lovitură de stat.

Shmigal a mai spus că Ucraina va dori mai multe arme de la Statele Unite – tocmai ceea ce a avertizat Putin.

Kremlinul a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi apoi i-a susţinut pe rebelii care luptau cu trupele guvernamentale în estul ţării. Conflictul a ucis 14.000 de oameni, potrivit Kievului, oar conflictul nu a fost oprit în totalitate. În luna mai, trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei au ajuns la 100.000, fiind cele mai numeroase de la preluarea Crimeei, spun oficialii occidentali.

Ucraina spune că în  prezent numărul forţelor ruseşti din apropierea graniţei este de peste 90.000.

Moscova a respins drept inflamatoare sugestiile ucrainene că se pregăteşte pentru un atac, a spus că nu ameninţă pe nimeni şi şi-a apărat dreptul de a desfăşura trupe pe propriul teritoriu aşa cum doreşte.

Marea Britanie şi Germania au făcut susţinut avertismentele NATO.

”Vom fi alături de colegii noştri democraţi împotriva activităţii maligne a Rusiei”, a declarat ministrul britanic de Externe Liz Truss.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat: ”Sprijinul NATO pentru Ucraina este neîntrerupt… Rusia ar trebui să plătească un preţ mare pentru orice tip de agresiune”.

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Rachetele trebuie amplasate la Moscova, altfel Rusia va rezista alaturi de Ucraina la toate sanctiunile lumii.

  2. Rusia sustine ca nu ameninta pe nimeni si si a aparat dreptul de a desfasura trupe oriunde pe teritoriul national, inclusiv la granita cu ucraina.

    Pe de alta parte, zice ca ucraina nu are dreptul de a amplasa rachete oriunde vrea pe teritoriul ei, deoarece ameninta moscova…

    Pai…?

    • @ Horatiu Pentru ca din pacate lumea nu invata nimic din istorie si este condamnata sa o repete. Ce se intampla acum este similar cu Criza rachetelor din Cuba – 1962. Atunci rusii au amplasat rachete nucleare in Cuba ca raspuns la amplasarea rachetelor nucleare in Turcia de americani. A fost momentul din razboiul rece cand omenirea s-a aflat cel mai aproape de un conflict nuclear.

    • Rusia a invatat cel mai bine ca daca pierdea razboiul cu fascistii granita cu Romania era pe cotul Donului, nu pe Prut.

    • Până una alta singurii care au amplasat rachete în Ucraina sunt rușii ! In Crimeea ! Au inaintat spre NATO !
      Când oare scăpăm de conservele KGB???

    • Trebuie să fi prea prost să crezi că Rusiei îi convine statutul actual, adică se va mulțumi doar cu Pen. Crimeea… Țelul lui Putin este refacerea Imperiului și intrarea în joc că putere dominantă în zona Europeană, nu-i convine că țările Uniunii încearcă să-i dea lecții

  3. Oare daca Occidentul nu ar fi sprijinit lovitura de stat impotriva presedintelui legitim ales, Ianukovici, s-ar fi ajuns in aceasta situatie?

    • Crimeia a facut un referendum in care a votat UNIREA cu Rusia de unde a facut parte odata ce a fost cucerita de catre tarlna Ekaterina de la turci. Kosovo a fost OCUPAT de imperiul amerloc prin BOMBARDAREA Serbiei e o diferenta nu?

  4. nu stiu eu ce si cum, dar un scenariu incolteste in capul meu: ucraina va fi cu siguranta invadata de rusia in iarna aceasta. pe fondul problemei cu gazele, europa va sta sa se uite cum se intampla, iar sua va face o mascarada de aparare, caci are alte probleme. la primavara toata lumea se impaca cu noua ordine, iar noi, restul, bagam austeritate fie prin taxe, fie prin inflatie.

  5. Dacă rămânea bețivul Elțîn și familia lui la putere ‘democrațiile consolidate’ în frunte cu marele licurici făceau din Rusia ceea ce au început și în Romania sub bețivul marinel: aservire totala, exploatarea resurselor și subjugarea financiara etc .Putin le-a dat un șut în fund și de aici vine frustrarea, supărarea și încrâncenarea ‘vestului’ : au pierdut trenul iar Rusia i-a cam încălecat. Cea mai simplă dovadă este reducerea cantității de gaze, care i-a făcut pe toți iubitorii ‘democrației’ necondiționate sa chițăie de frig și frică. Iar în privința Ucrainei nu vor mișca un deget.Vor face ceva spune la gura, așa, că da bine la democrație

    • Bine ca nu trăiești în Rusia și poti sa scrii ce-ți debiteaza mintea

  6. Bună ziua. După cum știți există ,, o vorbă,, ; Cu cine se învecinează Rusia!? ,,Cu cine vrea ea !!!,,

  7. Rusia se comporta ca si cum Ucraina ar fi a lor.

    • Oare cum s-ar comporta SUA sau oricare altă mare putere în privința Ucrainei dacă ar fi poziționată geografic în locul Rusiei ?

  8. Rusia se comporta ca si cum Ucraina ar fi a lor.

  9. Ucraina inca nu intelege ca este deja terminata….o sa treaca tavalugul rusesc peste ei…poate asa ne luam si noi teritoriile aflate momentan sub ocupatie ucrainiana….

    • Visezi cai verzi, nu mai poti lua teritorii cand majoritatea populatiei nu este română si nici nu prea a fost.

  10. PÎNĂ FACI TU CE FACI ,,Petardee”ASIGURĂ MÎNCARE POPULATIEI.

  11. Dl Horațiu
    Criza rachetelor cubaneze !
    Linia roșie pe care americanii au considerat-o depășită , acum e la fel ….