G4Media.ro

Profesorul Daniel David: Statul român recunoaște profesiile de numerolog și astrolog, e halucinant.…

Foto: Pixabay / Quique

Profesorul Daniel David: Statul român recunoaște profesiile de numerolog și astrolog, e halucinant. De ce ne mirăm că avem rezultate proaste la PISA și nostalgie față de comunism?

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, critică dur decizia Ministerului Muncii de a considera drept „ocupaţii” legal recunoscute pe cea de numerolog sau astrolog, decizie pe care o consideră „halucinantă”. El precizează, că în acest context, nu trebuie să mire nici rezultatele testelor PISA şi nici nostalgia pentru comunism sau polarizarea socială, transmite News.ro.

”Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin zona obscurantismului. Asociaţia Psihologilor a ieşit şi a spus, eu am spus. Nu a fost uşor, că reacţiile au fost pe măsură din partea celor pe care i-am criticat. Nu a văzut nicio mişcare mai serioasă în spaţiul media, dar dacă am fi făcut, poate, zece-douăzeci de universităţi, venea şi Academia Română, cu o poziţie şi am fi spus ”înţelegeţi că ceea ce faceţi este halucinant?” Ce vreţi de fapt de la o ţară care are ocupaţia de astrolog şi numerolog? Adică de ce ne mirăm de aceste rezultate? Să vă întreb altfel: voi înţelegeţi că în această ţară avem ocupaţia, recunoscută de stat, de numerolog şi astrolog? De ce ne mirăm că avem aceste realităţi sociale: rezultatele la PISA, nostalgia faţă de comunism, polarizările sociale, polarizările economie.. Asta-i ţara!”, a afirmat Daniel David într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

David este de părere că oamenii de ştiinţă trebuie să iasă în spaţiul public şi că nu lase scena publică „la dispoziţia obscurantismului”.

”Foarte confortabil să fii un om de ştiinţă, academician, profesor, să stai în turnul de fildeş în care să te întâlneşti cu 30-40 de studenţi care rareori te provoacă”, mai spune Daniel David, care crede că instituţiile de cultură trebuie aibă poziţii publice împotriva pseudo-ştiinţei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. eu cred ca dl.Daniel David, trebuie aibă intai poziţe publica împotriva pseudo-doctorilor

    • Foarte probabil domnul Daniel David a pornit-o pe drumul lui Lucian Boia și încearcă să epateze susținând la TV diverse bazaconii. Dacă domnul Boia este plătit exclusiv din ceea ce scrie, domnul David este plătit măcar parțial din bani publici [inclusiv ai mei, carevasăzică].

      După cum am mai scris la articolul G4Media care anunța rezultatele „studiului”, acesta este o aiureală.

      Concluzia că românii sunt nostalgici după Ceaușescu și iubesc regimurile autoritare în care sunt lipsiți de libertățile elementare este sofistică și nu are nicio legătură cu realitatea.

  2. Propun să fie recunoscută și ocupația de vrăjitoare / vrăjitor , mai ales că avem tradiție în acest domeniu al vrăjitorie ( mai ales cele politice și nu numai ).

  3. De’a dreptul halicinant – nu? Si politicienii isi pun cravate mov, Si toata lumea face trei pasi in spate daca e taiata calea de o mata neagra. Sa vina de ex cu explicatii cei care pun in vanzare prin Humanitas si Carturesti seturi de tarot. De ce o fac? Dar fenomenul nu e doar la noi. E o efervescenta in zona asta. Iar astfel de dinamici sunt bine intelese de lumea psihologilor si a sociologilor. Sa vina si ei sa explice, ceva mai mult decat decat „halucinant!” In afara de titlu de stire senzationala, astfel de pozitii nu ajuta la mare lucru. Fenomenul e acolo, neinteles, nedisecat. La pachet cu alte tendinte ingrijoratoare.
    E un cu

  4. Nu din cauza numerologilor și astrologilor (indiferent că sunt sau nu sunt confirmate ca meserii de stat) România a avut rezultate proaste la teste PISA. Să-l întrebe profesorul Daniel David ”de ce?” pe Her Kabinett, autorul ”României educate”.

  5. Si cam de unde ar trebui sa afle tinerii ce e comunismul si cum era? Din carti? S-a facut reclama la ele? Din filme? Sunt? S-a facut reclama la ele? Documentare?
    Ca de untold a auzit toata lumea. Citesc ziare tinerii? Ca asa doar sa constatam si sa ne plangem stim, cunoastem, dar ce anume am facut in privinta asta?

    • Sunt fonduri europene destinate aflarii adevarului despre perioada comunista, ca tot comunismul e bazat pe minciuna si violenta. Eu am si vizitat un muzeu in Slovenia, ca de acolo stiu ca a fost tara comunista, desi nu prea se vede. De acolo stiu de Tito.
      Am accesat si noi aceste fonduri? Ca sa stim daca am facut tot posibilul si sunt doar ei, nestiutorii, de vina ca nu baga la cap, nu vor, nu-i intereseaza, nu pricep.

  6. Acești oameni există. Fiecare televiziune ori site îi cocoloșește sau promovează. Ori impunem interzicerea ori îi autorizăm și lasam anaf-ul să-i taxeze. Nu pot fi impozitați cei care nu există legal.