G4Media.ro

Președintele Autorității Electorale Permanente: Vom propune Ministerului Public radierea a aproximativ 100…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Autorității Electorale Permanente: Vom propune Ministerului Public radierea a aproximativ 100 de partide „inactive”

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va propune Ministerului Public radierea a aproximativ o sută de partide „inactive”, care nu au participat la două alegeri consecutive în ultimii ani electorali, a anunţat preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, potrivit Agerpres.

„Din 2015, de când s-a făcut modificarea legislativă potrivit căreia un partid politic poate fi înfiinţat de minim trei cetăţeni români cu drept de vot, noi, AEP, în acest moment, suntem într-o mare problemă. Din 190 de partide care apar ca active la Tribunalul Municipiului, aproape 100 sunt inactive din toate punctele de vedere: nu au participat la două alegeri consecutive în ultimii ani electorali, nu au depus raportări la AEP de niciun fel, nici la fisc. Suntem într-o analiză şi vom propune Ministerului Public radierea a aproximativ 100 de partide pentru aceste deficienţe. Ştim că partidele au fost înfiinţate cu titlul de personalitate juridică de drept public şi atunci, au o mare responsabilitate în această direcţie, dar trebuie să se supună regulilor statului”, a afirmat Mituleţu-Buică, joi, la dezbaterea „Ce ne facem cu reforma electorală?” organizată de Expert Forum.

Referindu-se la opinia potrivit căreia măsura desfiinţării unor partide pentru că nu au participat la două scrutinuri consecutive ar fi prea restrictivă, el a spus că respectivele formaţiuni nu răspund solicitărilor AEP.

„Problema cea mare la noi este că nu au făcut raportări de niciun fel, nu ştim ce este cu aceste partide, cum funcţionează şi cum îşi desfăşoară activitatea. Nu răspund la solicitările noastre. I-am înştiinţat din timp, în ultimii trei ani, dar nu se mişcă nimic”, a răspuns preşedintele AEP.

Potrivit expertului electoral Septimiu Pârvu, verificările Expert Forum în Monitorul Oficial relevă că publicările cerute de lege sunt făcute doar de 28-30 de partide.

„Cam atâtea sunt, 28-30 de partide care publică listele de donatori şi celelalte obligaţii în Monitorul Oficial”, a spus Pârvu.

El şi-a exprimat speranţa ca alocarea bugetară pentru partidele politice, de aproximativ 50 de milioane de euro în an electoral, să fie diminuată.

„O justificare a acestor sume nu există nici prin modul în care ele se cheltuie (…) Legea este una foarte flexibilă. La urma urmei, alocarea este foarte flexibilă, prin bugetul de stat”, a susţinut Pârvu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. In lista aceasta este si gruparea Alternativa Dreapta, in principal rezultata din decimarea M10. Indivizii care au facut asta au apucaturi gen Aur. Nici macar un primar de Oras, nici macar un Parlamentar.

  2. Dintre slute de platforme, ce-și inalta boturile, cate oare le vor sparge urnele și voturile? S-au sprt rușinos până alde, pro-ponta, pro-melescanu, pro-prostii cu drept de vot. PePartide de bloc, partide de scara, partide de Catarama, partide breloc… Multe și degeaba.

  3. Și care e problema că nu sunt „active”? În Spania sunt partide din 1975 care nu mai activează, dar statul consideră că nu trebuie radiate, atâta vreme cât membrii trăiesc și nu au cerut desființarea.
    Se vede că tovarășul ăsta are sechele comuniste🤔😂

    • Scopul unei astfel de Platforme, aka Partidul, ar trebui sa aiba activitate. Scopul infiintarii era astfel definit. Or, in lipsa unei activitati cu Impact Social, ce rost are sa avem un carnate de Partide? Care ar fi ratiunea ?

  4. Vorbeste si plagiatorul ! Astia de demisie au auzit?

  5. ‘Baietii destepti’ vor sa ramana numai ei pentru a fi votati. Spuneti nu tendintei mondiale de a se bloca accederea la putere a partidelor noi (care foarte repede sunt catalogate drept extremiste daca nu joaca cartea MONDIALA).

  6. Divire et impera. Cam ăsta este rezultatul. Acuma , potrivit cu numnărul de partide, vizavi de rolul / rostul / raţiunea / necesitatea acestora, ar însemna că sunt peste 190 de varianzte de bine pentru români. Oare aşa este ???

  7. Acest individ are un tupeu de interlop, a instigat doua functionare de la AEP la abuz in serviciu , cind inca nu era presedintele acestei institutii, era consilier judetean, iar DNA Craiova a refuzat sa investigheze cazul, comunicindu-mi ca nu este competent, pasind cazul catre alte parchete, pentru a trece timpul si pentru al ingropa, ceia ce sa si intimplat.

  8. Acest individ are un tupeu de mafiot, a instigat doua functionare de la AEP la abuz in serviciu, cind inca NU era presedintele AEP,era consilier judetean, iar DNA Craiova a refuzat sa ancheteze cazul, pe motiv ca nu este competent.