G4Media.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas indică faptul că acordul privind…

sursa foto: Platforma X/Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas indică faptul că acordul privind armistițiul în Gaza și ostaticii este aproape 

Liderul Hamas a declarat marți că un acord de armistițiu cu Israelul este aproape, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că speră să primească în curând vești bune despre ostatici, acestea fiind cele mai optimiste semnale de până acum cu privire la un acord de întrerupere a războiului din Gaza și de eliberare a prizonierilor, scrie Reuters.

Oficialii Hamas erau „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, iar grupul a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a spus liderul Hamas Ismail Haniyeh într-o declarație trimisă la Reuters de către asistentul său.

Netanyahu a declarat: „Facem progrese. Nu cred că merită să spunem prea multe, nici măcar în acest moment, dar sper că vor fi vești bune în curând”, potrivit declarațiilor publicate de biroul premierului israelian.

Tot marți, președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că un acord pentru eliberarea unora dintre cei peste 200 de ostatici deținuți de Hamas este foarte aproape. „Echipa mea se află în regiune făcând naveta între capitale. Suntem acum foarte aproape, foarte aproape, de a aduce foarte curând acasă o parte dintre acești ostatici”, a declarat el.

„Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că nimic nu se face până nu se face.”

Netanyahu și-a convocat cabinetul de război pe fondul semnelor tot mai mari de încheiere a unui acord de eliberare a câtorva dintre cei 240 de ostatici luați de militanții Hamas în Gaza după raidul lor mortal transfrontalier în Israel la 7 octombrie, care a declanșat războiul.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Hamas ar urma să elibereze 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american informat cu privire la discuțiile facilitate de Qatar a oferit aceleași cifre pentru eliberările de fiecare parte, spunând că cei 50 de ostatici care vor fi eliberați vor fi în majoritate femei și copii, iar luptele vor fi întrerupte timp de patru sau cinci zile.

Există un acord provizoriu, dar acesta nu este final până când nu se ajunge la un acord asupra tuturor aspectelor, a declarat oficialul.

„Credem că suntem foarte, foarte aproape de a avea un acord”, a declarat oficialul pentru Reuters. „Mai sunt încă multe de făcut, mai sunt încă aprobări care trebuie obținute. dar credem că suntem foarte aproape”.

Acesta ar fi primul armistițiu din războiul de șase săptămâni și prima eliberare în masă a celor deținuți de ambele părți.

Atacul Hamas din 7 octombrie în comunitățile israeliene din apropierea Gaza a ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian. În urma bombardamentelor aeriene și a invaziei israeliene din Gaza, guvernul condus de Hamas a declarat că cel puțin 13.300 de palestinieni au fost uciși, inclusiv cel puțin 5.600 de copii.

Un oficial Hamas a declarat anterior pentru Al Jazeera TV că negocierile se axau pe durata armistițiului, pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza și pe detaliile schimbului de prizonieri. Ambele părți ar urma să elibereze femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de Qatar, care este mediator în negocieri, a declarat oficialul, Issat el Reshiq.

Posturile de televiziune israeliene Channel 12 și Channel 13 au citat oficiali neidentificați care au declarat că termenii unui acord ar putea fi stabiliți „în câteva ore”.

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a „avansa problemele umanitare” legate de război, a precizat CICR, cu sediul la Geneva, într-un comunicat. De asemenea, ea s-a întâlnit separat cu autoritățile din Qatar.

CICR a precizat că nu face parte din negocierile privind ostaticii, dar, în calitate de intermediar neutru, este pregătit „să faciliteze orice eliberare viitoare asupra căreia părțile sunt de acord”.

Ploaia și frigul înrăutățesc condițiile

Incursiunea Hamas din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat Israelul să invadeze Gaza pentru a încerca să anihileze gruparea militantă care conduce această zonă din 2007.

De atunci, aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost, iar mii de oameni continuă să meargă zilnic spre sud pe jos, cu lucruri și copii în brațe. Părțile centrală și sudică ale enclavei, unde Israelul le-a spus să plece, au fost, de asemenea, atacate în mod regulat.

O zi și o noapte de ploaie și vreme rece de iarnă au înrăutățit condițiile dezastruoase din Fâșia Gaza pentru persoanele strămutate, dintre care multe mii dorm pe jos sau în corturi improvizate.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat marți că cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza la miezul nopții. Israelul nu a făcut niciun comentariu imediat.

Districtul Nuseirat, deja aglomerat, care a luat naștere dintr-o tabără pentru refugiații palestinieni din războiul israeliano-arab din 1948, se află la sud de zonele umede care separă fâșia îngustă de coastă și a fost punctul de sosire pentru un număr mare de persoane care au fugit de luptele concentrate în nordul urbanizat.

Bombardamentele israeliene în zonele din sud îi fac pe locuitorii din Gaza să se teamă că nu au unde să se ducă în siguranță. Egiptul vecin a permis evacuarea unor răniți și a unor deținători de pașapoarte străine, dar spune că nu va accepta un exod forțat, în masă.

În ciuda ordinului israelian de a fugi, se crede că zeci de mii de civili au rămas în nordul Gaza – zone întinse pe care Israelul spune că forțele sale le controlează în prezent, dar unde militanții Hamas duc un război de gherilă în zone intens disputate.

Toate spitalele din nord au încetat să mai funcționeze normal, multe dintre ele găzduind încă pacienți și persoane strămutate din Gaza. Israelul afirmă că Hamas folosește spitalele ca acoperire pentru combatanții săi, ceea ce Hamas și spitalele neagă.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că lucrează la planuri de evacuare a trei spitale din nordul Gaza: Al Shifa, Al Ahli și Spitalul indonezian, deplângând că aceasta este o ultimă soluție.

Issam Nabhan, șeful departamentului de asistență medicală de la Spitalul Indonezian, unde OMS și autoritățile din Gaza afirmă că 12 persoane au fost ucise luni de focul israelian, a declarat marți pentru Al Jazeera că în incinta spitalului se află 60 de cadavre.

„Nu există oxigen pentru a-i aproviziona pe pacienți. Toți cei care sunt pe respirație artificială au murit. Ne adresăm lumii libere. Spitalul indonezian a devenit un cimitir, nu un spital”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...