G4Media.ro

Op-ed: O nouă eră pentru Europa

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Vointa poporul britanic a fost pusa in aplicare . Este bine ,este rau , o sa vedem in curind .

  2. Propaganda, propaganda.
    Si marmota invelea ciocolata…

    Pe cand un discurs full al lui Trump, Orban sau Putin? Ca sa putem compara calitatile propagandistice ale fiecarei echipe de consilieri.

  3. Un limbaj de lemn pe masura birocratiei ne-democratice promovate de Bruxelles „strâns rândurile, suntem mai puternici când suntem împreună, Uniunea reprezintă valori, viitor comun, sentimentul unui obiectiv comun, viziune comună, angajament ambițios ” si incheiat apoteotic cu un bine cunoscut de romani „de maine o sa…”, ba chiar de la „la prima oră”.

    Sunt absolut pentru Uniunea Europeana, insa cum a fost construita pana acum trebuie luat sub lupa. In discursul sau, Nigel Farage (desi un populist fara masura) a punctat foarte bine problema UE – oameni ne-alesi fara sa fie trasi la raspundere conduc UE printr-o birocratie auto-impusa. Inacceptabil ca sistemul politic sa nu acopere aceste lacune democratice. Nimeni nu zice sa se exporte sistemul din est in care politicul isi baga nasul peste tot, dar si cum a fost construita pana acum UE nu e corect.

    Nu detin solutia ideala, insa asta nu e un argument sa nu punem in lumina adevarul pentru care UK a iesit din UE.

    • Corect: Nigel Farash este un populist fara masura. Incorect: „a punctat foarte bine problema UE”. Cred ca e foarte important sa vedem si sa intelegem care sunt mecanismele de functionare ale UE. Sa facem o comparatie cu Romania: primul minsitru este ales? Raspuns: nu. Ministrii sunt alesi? Raspuns: nu. Secretarii de stat sunt alesi? Raspuns: nu. Are guvernul, de facto, painea si cutitul? Raspuns: da.
      Acum sa luam cazul UE: Sunt presedintele CE si membrii comisiei alesi? Raspuns: da. Sunt alesi de catre reprezentantii statelor membre (vezi negocierile recente pentru numirea presedintelui comisiei si a membrilor cabinetului). Este presedintele Consiliului ales? Raspuns: da. Este ales de catre reprezentantii statelor membre, la fel ca si in cazul Comisiei. Sunt membrii PE alesi? Raspuns: da. Sunt alesi de catre cetatenii statelor membre. Prin cate filtre trec presedintele si membrii comisiei si cel al consiliului? Raspuns: doua. O data sunt alesi de catre reprezentantii statelor membre si apoi validati / invalidati de catre PE (ai carui membrii, subliniez inca o data, sunt alesi direct de catre cetateni).
      Si sa revenim la cazul Romaniei: am lamurit deja faptul ca primul ministru si cabinetul, adica cei care detin puterea executiva, nu sunt alesi, ci numiti de catre partidul sau coalitia care castiga alegerile, sau fac o majoritate in urma aliantelor post-electorale. Poate un cetatean care nu este ales sa desemneze primul ministru? Raspuns: da. Desi nu am avut inca o astfel de situatie, in teorie este posibil ca presedintele partidului care castiga o runda de alegeri si face o majoritate parlamentara, fara a fi el insusi ales, sa desemneze un prim ministru care nici el/ea, nu trebuie sa fie ales/aleasa.

    • Eşti fie un postac rus plătit, fie un prost colosal.

      Politicienii aleşi de cetăţenii UE dau ordine birocraţilor. Birocraţii sunt oameni tehnici, nu ei decid ce trebuie făcut.

      Du-te la psihiatru.

  4. Exemplu de autism european: „Astfel cum prevede Pactul ecologic european, dorim să fim primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să creăm noi locuri de muncă și oportunități pentru oameni în cadrul acestui proces. Dorim să ne asumăm rolul de lider în ceea ce privește noua generație de tehnologii digitale și dorim o tranziție echitabilă, astfel încât să putem sprijini persoanele cele mai afectate de schimbări.” Europa n-a inteles nimic din Brexit si nu se poate reforma, este clar.