G4Media.ro

Op-ed: O nouă eră pentru Europa

Op-ed: O nouă eră pentru Europa

Opinie semnată de președintele Parlamentului European, David Sassoli, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Astăzi, la lăsarea serii, va apune soarele peste mai bine de 45 de ani în care Regatul Unit a fost parte din Uniunea Europeană. Pentru noi, președinții celor trei instituții principale ale UE, la fel ca pentru multe alte persoane, astăzi va fi, în mod inevitabil, o zi de reflecție și de sentimente contradictorii.

Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care au contribuit la înfăptuirea Uniunii Europene în forma pe care o cunoaștem astăzi. Către cei care sunt îngrijorați cu privire la propriul viitor sau care sunt dezamăgiți de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Către colegii noștri britanici din instituțiile europene care au contribuit la definirea unor politici ce au îmbunătățit viața a milioane de europeni. Ne vom gândi la Regatul Unit și la cetățenii săi, la creativitatea, ingeniozitatea, cultura și tradițiile lor – o parte esențială a mozaicului care constituie Uniunea.

În același timp, trebuie să privim către viitor și să construim un nou parteneriat între prieteni de o viață. Împreună, cele trei instituții ale noastre vor face tot ce le stă în putere pentru reușita acestui parteneriat. Suntem gata să dăm dovadă de ambiție.

Cât de strâns va fi acest parteneriat depinde de deciziile care urmează să fie luate, întrucât fiecare alegere are o serie de consecințe. Fără libera circulație a persoanelor, nu poate exista libera circulație a capitalurilor, a bunurilor și a serviciilor. În lipsa unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește mediul, piața muncii, impozitarea și ajutoarele de stat, nu se poate asigura un acces de cea mai mare calitate la piața unică. Dacă nu mai ești membru, nu te poți bucura în continuare de beneficiile pe care le aveai în calitate de membru.

În săptămânile, lunile și anii care vor urma, va trebui să lărgim unele dintre legăturile pe care UE și Regatul Unit le-au țesut minuțios împreună timp de cinci decenii. Făcând acest lucru, va trebui să depunem eforturi susținute pentru a ne croi împreună o cale nouă în calitate de aliați, parteneri și prieteni.

Regatul Unit nu va mai fi membru al UE, dar va face parte în continuare din Europa. Geografia și istoria noastră comune, precum și legăturile pe care le avem în atât de multe domenii ne unesc și ne fac aliați naturali. Vom continua să colaborăm în domenii precum afacerile externe, securitatea și apărarea, având un scop comun și interese comune. Dar vom face acest lucru în moduri diferite.

Mâine, însă, va începe o nouă eră pentru Europa.

În ultimii ani am strâns rândurile – între națiuni, între instituții și între oameni. Ne-am reamintit că Uniunea Europeană este mai mult decât o piață sau o putere economică: Uniunea reprezintă valori pe care toți le împărtășim și le apărăm. Ne-am reamintit cât de mult suntem mai puternici când suntem împreună.

Acesta este motivul pentru care statele membre ale Uniunii Europene își vor uni în continuare forțele și vor construi un viitor comun. În vremuri de concurență acerbă pentru putere și de turbulențe la nivel geopolitic, dimensiunea contează. Nicio țară nu poate face față singură valului de schimbări climatice, nu poate să găsească singură soluții pentru viitorul digital și nici nu poate avea o voce puternică în cacofonia tot mai asurzitoare a lumii.

Dar împreună, ca membri ai Uniunii Europene, putem.

Putem pentru că avem cea mai mare piață internă din lume. Putem pentru că suntem cel mai mare partener comercial pentru 80 de țări. Putem pentru că suntem o Uniune de democrații dinamice. Putem pentru că popoarele noastre sunt hotărâte să promoveze interesele și valorile europene la nivel mondial. Putem pentru că statele membre ale UE își vor pune în valoare puterea economică colectivă considerabilă în discuțiile cu aliații și partenerii – Statele Unite, Africa, China sau India.

Toate acestea ne oferă din nou sentimentul unui obiectiv comun. Avem o viziune comună cu privire la direcția în care dorim să mergem și un angajament ambițios în ceea ce privește definirea chestiunilor specifice vremurilor în care trăim. Astfel cum prevede Pactul ecologic european, dorim să fim primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să creăm noi locuri de muncă și oportunități pentru oameni în cadrul acestui proces. Dorim să ne asumăm rolul de lider în ceea ce privește noua generație de tehnologii digitale și dorim o tranziție echitabilă, astfel încât să putem sprijini persoanele cele mai afectate de schimbări.

Eforturile noastre vor continua începând cu ziua de mâine, la prima oră.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Vointa poporul britanic a fost pusa in aplicare . Este bine ,este rau , o sa vedem in curind .

  2. Propaganda, propaganda.
    Si marmota invelea ciocolata…

    Pe cand un discurs full al lui Trump, Orban sau Putin? Ca sa putem compara calitatile propagandistice ale fiecarei echipe de consilieri.

  3. Un limbaj de lemn pe masura birocratiei ne-democratice promovate de Bruxelles „strâns rândurile, suntem mai puternici când suntem împreună, Uniunea reprezintă valori, viitor comun, sentimentul unui obiectiv comun, viziune comună, angajament ambițios ” si incheiat apoteotic cu un bine cunoscut de romani „de maine o sa…”, ba chiar de la „la prima oră”.

    Sunt absolut pentru Uniunea Europeana, insa cum a fost construita pana acum trebuie luat sub lupa. In discursul sau, Nigel Farage (desi un populist fara masura) a punctat foarte bine problema UE – oameni ne-alesi fara sa fie trasi la raspundere conduc UE printr-o birocratie auto-impusa. Inacceptabil ca sistemul politic sa nu acopere aceste lacune democratice. Nimeni nu zice sa se exporte sistemul din est in care politicul isi baga nasul peste tot, dar si cum a fost construita pana acum UE nu e corect.

    Nu detin solutia ideala, insa asta nu e un argument sa nu punem in lumina adevarul pentru care UK a iesit din UE.

    • Corect: Nigel Farash este un populist fara masura. Incorect: „a punctat foarte bine problema UE”. Cred ca e foarte important sa vedem si sa intelegem care sunt mecanismele de functionare ale UE. Sa facem o comparatie cu Romania: primul minsitru este ales? Raspuns: nu. Ministrii sunt alesi? Raspuns: nu. Secretarii de stat sunt alesi? Raspuns: nu. Are guvernul, de facto, painea si cutitul? Raspuns: da.
      Acum sa luam cazul UE: Sunt presedintele CE si membrii comisiei alesi? Raspuns: da. Sunt alesi de catre reprezentantii statelor membre (vezi negocierile recente pentru numirea presedintelui comisiei si a membrilor cabinetului). Este presedintele Consiliului ales? Raspuns: da. Este ales de catre reprezentantii statelor membre, la fel ca si in cazul Comisiei. Sunt membrii PE alesi? Raspuns: da. Sunt alesi de catre cetatenii statelor membre. Prin cate filtre trec presedintele si membrii comisiei si cel al consiliului? Raspuns: doua. O data sunt alesi de catre reprezentantii statelor membre si apoi validati / invalidati de catre PE (ai carui membrii, subliniez inca o data, sunt alesi direct de catre cetateni).
      Si sa revenim la cazul Romaniei: am lamurit deja faptul ca primul ministru si cabinetul, adica cei care detin puterea executiva, nu sunt alesi, ci numiti de catre partidul sau coalitia care castiga alegerile, sau fac o majoritate in urma aliantelor post-electorale. Poate un cetatean care nu este ales sa desemneze primul ministru? Raspuns: da. Desi nu am avut inca o astfel de situatie, in teorie este posibil ca presedintele partidului care castiga o runda de alegeri si face o majoritate parlamentara, fara a fi el insusi ales, sa desemneze un prim ministru care nici el/ea, nu trebuie sa fie ales/aleasa.

    • Eşti fie un postac rus plătit, fie un prost colosal.

      Politicienii aleşi de cetăţenii UE dau ordine birocraţilor. Birocraţii sunt oameni tehnici, nu ei decid ce trebuie făcut.

      Du-te la psihiatru.

  4. Exemplu de autism european: „Astfel cum prevede Pactul ecologic european, dorim să fim primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să creăm noi locuri de muncă și oportunități pentru oameni în cadrul acestui proces. Dorim să ne asumăm rolul de lider în ceea ce privește noua generație de tehnologii digitale și dorim o tranziție echitabilă, astfel încât să putem sprijini persoanele cele mai afectate de schimbări.” Europa n-a inteles nimic din Brexit si nu se poate reforma, este clar.