G4Media.ro

O nouă interdicție a exporturilor produselor vegetale din Republica Moldova în Rusia.…

Foto: Moldova Fruct

O nouă interdicție a exporturilor produselor vegetale din Republica Moldova în Rusia. Transnistria, exceptată de la regulă

Agenția de stat rusă fitosanitară Rosselhoznadzor a dispus, marți, ca din 15 august produsele vegetale din majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția regiunii separatiste transnistrene, să nu mai poate fi importate în Rusia.

Decizia a fost motivată prin faptul că produsele moldovenești „încalcă repetat standardele de calitate”.

Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022. Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a declarat directorea Rosselhoznadzor, Iulia Melano, citată de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit Rosselkhoznadzor, în perioada 2021 și 2022 în produsele vegetale primite din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de cazuri de detectare a unor neregulile de calitate ce impus carantinarea loturilor de produse prin prezența unor dăunători sau molime.

Moldova a exportat în acest an în Rusia 168.000.000 de tone de produse vegetale, cel mai mare volum fiind reprezentat de mere, prune, struguri și cireșe.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova și reorientat și mai mult exporturile spre Uniunea Europeană, acolo unde cotele la o serie de fructe și legume a fost mărită tocmai pentru a ajuta fermierii moldoveni să-și poată exporta bunurile în UE.

Exporturile din Republica Moldova spre Ucraina și Rusia s-au diminuat considerabil, inclusiv în cazul merelor moldovenești care era exportate, înainte de război, într-un procent de circa 90% pe piața din Rusia. 

Foto: Mere din Republica Moldova, Sursa: Moldova-Fruct Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Trebuie să-i ajutăm…mai ușor cu merele poloneze și italiene prin supermaketuri…ar trebui obligate că 30% sa fie mere R Moldova-foarte gustoase și mai ieftine.

    • „…ar trebui”….
      Nu mai bine iti faci rapid o firmulita, un camion si incepi sa cari fructele din Moldova si le bagi in magazine?

  2. Chiar si fara cultura si tot te obliga logica sa ridici spranceana la asa ceva: „168.000.000 de tone de produse vegetale”

  3. poate macar acum se leapada si cre.tinii de moldoveni de rusia. pana acum nu condamnau razboiul ca sa nu supere rusii, nu aplicau sanctiuni rusiei ca sa nu supere rusii, nu nimic ca sa nu supere rusii. baaaaa, nu vedeti ca rusii v-o trag prin toate gaurile si chiar si pe acolo pe unde nu aveti gauri??????

    gazul e la pret record, exporturile de legume si fructe sunt sistate, tiraspolul ridica vocea, rusia ameninta moldova. pai pana cand? dati-i nahui si luati-o spre vest nu doar cu declaratiile ci si cu faptele! in rusia nu mai e nimic.

  4. Acu câțiva ani, pe vremea lui Ponta le-a cumpărat România producția de mere, tot din cauza sancțiunilor rusești. Și au invadat piața cu vinuri.
    De ce nu își creează alte piețe de desfacere? Da, ar plati taxe și impozite mai mari. Dar de ce să pui toate ouăle în același coș?
    Ei sunt moldoveni și vorbesc moldovenește. Nu așa declară?
    P.S. Nu că noi am fi mai breji. Noi nici nu mai producem mare lucru. Doar importăm.

    • Vaai au invadat piata cu vinuri. In sfarsit moldovenii fac vinuri decente, nu doar posirci pe care sa le amestece rusnacii cu somogon. Chiar daca sunt ok, sunt mai scumpe decat un vin romanesc compatabil.