Nutriționist: Ce facem cu mâncarea de sărbători, ce cumpărăm de la supermaket, cât sport facem / Tania Fântână: Renunță la masa de seară sau fă din a treia masă principală a zilei o gustare. Preferabil nu de chipsuri/covrigei/alune
Ce facem cu mâncarea de sărbători, ce cumpărăm de la supermaket și cât sport facem? Cum rămâne cu promisiunile de început de an că ne vom schimba și vom fi altă persoană? Nutriționistul Tania Fântână propune mici schimbări de comportament la început de an, atât în ce privește dieta zilnică dar mai ales în ce privește modul nostru de a ne raporta la noi înșine. ”Fă-ți ordine în viață. În toate capitolele. Nu începe cu bucătăria. Acolo o să ajungi de la sine după ce e pace în toate celelalte. Nu te supăra pe tine că nu poți face luna peste tot. Cu toții avem scheletii noștri în șifonier”, scrie nutriționistul.
Redăm mai jos sfaturile Taniei Fântână pentru acest început de an:
- Gata cu atâta gândit. Ce să faci, ce să adopți, ce dietă să începi tu, pe cine să suni, …
- Scapă de ultimele resturi de mâncare din frigider. Dă-le oricui se nimerește. Nu le pune nici în congelator că o să se învechească acolo.
- Mergi la cumpărături. Ouă, iaurt, brânză, carne de pește sau pasăre, legume, salată, murături, ceva să-ți faci o ciorbă, fructe, fructe, legume de salată, legume de salată, legume de salată, apă, apă, apă, lămâie. Hai și un vin, așa să dai noroc pe anul ăsta cu cine îți intră în casă sau să bei 4 guri pe seară.
- Începe să faci mai multă mișcare. Dacă nu îți arde de abonamente la săli de sport, mergi. Mergi 1 oră pe zi, apoi două. Fă oricât peste 6 mii de pași.
- Mai taie din alea 2h de stat pe telefon după ce te bagi în pat. Culcă-te cu 1 oră mai devreme decât ai făcut în anul trecut.
- Renunță la masa de seară sau fă din a treia masă principală a zilei o gustare. Preferabil nu de chipsuri/covrigei/alune. Lasa-le pe astea pentru petreceri.
- Spune la cât mai puțini oameni despre toate aceste schimbări. Nu îți lua angajamente în gura mare dacă nu le-ai făcut rodajul pe cont propriu o vreme. Nu mai avem vârsta necesară presiunilor zgomotoase.
- Nu te aștepta să fii alt om anul ăsta. Nu radical diferit sau cel puțin nu te aștepta ca asta să vină de sine doar că ți-a ajuns ție cuțitul la os. Acceptă senin laturile tale mai puțin plăcute. Fă misto de ele și stai din când în când de vorbă. Ia vezi, poate faceți pace cumva.
- Printre toate task-urile obligatorii rolurilor tale sociale, ai grijă și de ce îți place să faci, ce vrei să ți se întâmple. Verifică din când în când dacă acțiunile tale, fondurile investite, oamenii cu care vorbești îți susțin latura asta. Sunt un om care a trebuit să muncească mult, dublu, pentru tot ce a obținut. Nimic bun nu a venit de la sine, gratuit, din cer, primit într-o pungă de cadou din Mega. Nu pot promova, așadar, reclama aia imbecilă de la TV care spune că: lucrurile bune vin ușor.
- Fă-ți ordine în viață. În toate capitolele. Nu începe cu bucătăria. Acolo o să ajungi de la sine după ce e pace în toate celelalte. Nu te supăra pe tine că nu poți face luna peste tot. Cu toții avem scheletii noștri în șifonier. Absolut toți. Oricât de liniștiți părem, avem vulcanii cu lavă bolborosind în noi. Nu mai presupune că toți se descurcă mai bine decât tine. E un proces în care faci 1 pas înainte și 2 înapoi. Dă-ți timp. Nu uita că acum e doar o etapă. Lucrurile o să se schimbe. Ai ochii deschiși la oameni și întâmplări. Păstrează-ți curiozitatea aia de copil și inocența. De unde ai tu certitudinea asta că le știi pe toate? Lasa loc la puțină magie în viața ta. Nu sta cu sufletul la gură așteptând-o dar păstrează în tine un loc liniștit și luminos în așteptarea ei.
- Anul ăsta învăț și eu să merg din nou. Mă țin de mână cu cele mai pufoase mănuțe și cel mai simpatic zâmbet. Am mereu deasupra un cer senin, un ibric de cafea mereu cald, îmbrățișez necunoscutul fiecărei dimineți și liniștea serilor lungi. E bine. Câteodată e cu lacrimi dar nu prea mult…na, cât să simți că ai suflet în tine și că e viu. Cred că îmi mai intră seninul în ochi și d-aia. Dacă o fi să fie mai bine de atât primesc cu umilință și recunoștință. Dacă nu, mă am pe mine întreagă și e îndeajuns.
Notă: Textul a fost publicat inițial pe pagina de Facebook și preluat de G4Media.ro cu acordul autorului. Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank