G4Media.ro

Nou șef al Bisericii Romano-Catolice din România. Ioan Robu s-a retras după…

sursa foto: Vatican News

Nou șef al Bisericii Romano-Catolice din România. Ioan Robu s-a retras după 36 de ani

Papa Francisc a acceptat renunțarea la conducerea arhidiecezei romano-catolice de București prezentată pentru limită de vârstă de monseniorul Ioan Robu și l-a numit, joi, arhiepiscop și mitropolit pentru aceeași arhidieceză pe episcopul auxiliar de Iași, monseniorul Aurel Percă, relatează Vatican News.

Arhiepiscopul emerit Ioan Robu a condus timp de 36 de ani Biserica Catolică din România.

Potrivit sursei citate, monseniorul Ioan Robu rămâne la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de București ca Administrator Apostolic, până la preluarea în posesie a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop Mitropolit numit de Suveranul Pontif.

Monseniorul Aurel Percă, noul arhiepiscop mitropolit de București, s-a născut la Săbăoani, județul Neamț, în dieceza romano-catolică de Iași, pe 15 august 1951. În 1973 a intrat la Seminarul ”Sf. Iosif” din Iași (”Școala de cantori”) și, după studiile de filosofie și teologie, a fost sfințit preot la Iași pe 29 iunie 1979. A fost vicar parohial la parohia ”Sf. Nicolae” din Bacău între 1979-1980. Trimis la Roma pentru studii în anii 1980-1985, a urmat cursuri de specializare în teologie patristică și a obținut licența în teologie la Institutul Pontifical Oriental (1983) și licența în teologie morală la Academia Alfonsiană (1985), din cadrul Universității Pontificale din Lateran (Roma).

Numit cancelar al Ordinariatului de Iași în 1985, a predat teologie morală și teologie patristică la Seminarul ”Sf. Iosif” din Iași. Între 1984 – 1994 a fost rectorul Seminarului, iar în 1994 a fost numit vicar general al diecezei de Iași. Pe 29 septembrie 1999 a fost numit episcop auxiliar de Iași, primind titlul episcopal de Mauriana. A fost consacrat episcop pe 8 decembrie 1999, luându-și ca deviză episcopală cuvintele Sfântului Apostol Paul adresate Efesenilor: ”In caritate radicati et fundati” – ”Înrădăcinați și întemeiați în iubire” (Ef 3,17).

Monseniorul Ioan Robu s-a născut la 6 noiembrie 1944 la Târgu Secuiesc, unde au venit pentru o scurtă vreme din motive de serviciu părinții săi, originari din Traian, județul Neamț, în dieceza de Iași. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iași și a fost sfințit preot pe 15 august 1968. După ce a îndeplinit slujirea de vicar parohial la Craiova și la catedrala ”Sf. Iosif” din București, a fost trimis la studii de specializare la Roma în anii 1973-1977 pe care le-a încheiat cu doctoratul în teologie la Academia Alfonsiană din cadrul Universității Pontificale din Lateran (Roma). Paroh la Buzău, după întoarcerea în țară, monseniorul Robu a fost profesor și apoi rector la Institutul Teologic din Iași între anii 1977-1983. Pe 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea arhiepiscopiei romano-catolice de București, mai întâi ca administrator diecezan și, din 25 octombrie 1984, ca episcop – administrator apostolic. A fost consacrat episcop titular de Celle Proconsulari pe 8 decembrie 1984 la Roma de cardinalul secretar de stat Agostino Casaroli. În 29 aprilie 1990 a fost numit și instalat arhiepiscop-mitropolit de București, având ca deviză episcopală cuvintele Mântuitorului ”Et veritas liberavit vos” – ”Adevărul vă va face liberi” (In 8,32).

Sursa foto: Vatican News

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

  2. „trimis la Roma intre 1980 si 1986”.
    Curiozitate:
    – cum o arata caracterizarea de la pcr?
    -dar cea de la secu?

  3. Titlu aiurea.
    „Arhiepiscopul emerit Ioan Robu a condus timp de 36 de ani Biserica Catolică din România.”
    Nu e adevarat.
    Ioan Robu, alias Radu, securist dovedit cu acte in regula de catre CNSAS, a fost doar seful Arhidiecezei Romano-Catolice de București. A fost seful putinilor catolici romani si ai catolicilor ceangai din Moldova.
    Restul catolicilor din Romania, majoritatea covarsitoare, nu tin de Arhidieceza Romano-Catolica de București.