G4Media.ro

Ministrul Năsui: Marți lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ministrul Năsui: Marți lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa

Schema de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019, va fi lansată marţi, iar procedura va fi 100% online, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„Marţi, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri şi cu specialişti pentru a pune la punct această schemă. Statul român a închis firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuşi, statul a fost mereu acolo pentru a-şi lua partea prin multe taxe şi impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo şi la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat. Firmele vor primi despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, birocraţia este redusă la maxim, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcţionari. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii sunt supăraţi. Erau obişnuiţi să poată alege ei cine primeşte şi cine nu primeşte bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toţi. Şi atunci intervin „criteriile de selecţie”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face aşa. Toţi cei care aplică şi sunt eligibili vor primi bani”, a subliniat ministrul.

Claudiu Năsui a explicat că, în cazul în care cererile depăşesc bugetul maxim alocat, toată lumea va fi plătită proporţional din acel buget maxim.

„Nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-ştie-ce criteriu dubios de selecţie. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Şi nu mai trebuie nici să aştepte până în ultimul moment să afle o informaţie din sistem. Totul este deschis şi transparent, aşa cum este normal să fie”, a adăugat el.

sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Premierul Florin Zombie Citu e dat disparut!!!?
    „DEZASTRU pentru România: de la începutul lui 2021 crește vertiginos numărul firmelor intrate în insolvență.
    25/06/2021
    În primele 4 luni ale anului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a CRESCUT cu aproape 45% faţă de perioada similară din 2020, scrie Ziarul Financiar.
    Getica 95, cel mai mare furni­zor de energie concu­renţial, şi lan­ţul de librării Diverta sunt 2 dintre cele mai noi com­pa­nii locale care şi-au cerut in­tra­rea în insolvenţă în acest an.
    Ambii ju­cători – nu­me cu greutate în dome­niul lor de ac­ti­vitate – şi-au cerut singuri intra­rea în inca­pa­citate de plată şi acum aşteaptă decizia oficială, informează Mediafax.
    După cifra de afaceri din 2020, cele 2 companii îşi fac loc în top 10 cele mai mari insolvenţe ale anului, Getica 95 ocupând chiar locul întâi după ce businessul s-a mai mult decât dublat la 1,5 mld. lei, cu un profit net de 81,5 mil. lei.
    În cazul Diverta, ar fi vorba de a doua intrare in insolvenţă, după cea din criza financiară de acum mai bine de un deceniu. Pentru lanţul de librării, închiderea magazine­lor offline timp de câteva luni şi schimbarea comportamentului de consum în pandemie au însemnat o scădere de 40% a businessului şi o pierdere de 10,8 mil. lei.
    Cele mai mari zece companii intrate în incapacitate de plată în 2021 adună afaceri de aproape 2 mld. lei. Mai mult, patru dintre cele zece firme au încheiat anul trecut pe profit.
    În această perioadă se vorbeşte tot mai mult despre un nou val al intrărilor în incapacitate de plată pentru firmele locale care în pandemie au supravieţuit deoarece statul a pompat bani în economie. Acum însă, când trebuie să stea pe propriile picioare, fără ajutor, efectul crizei sanitare devenită criză economică se vede.
    „Dacă vorbim despre insolvenţe, 2013-2014 a fost anul în care România a atins maximul numărului de dosare, iar de atunci trendul a fost descrescător. Anul trecut, când pandemia a debutat, am avut un minim istoric al numărului de dosare de insolvenţă, undeva la 6.000“, spune Cristina Ienciu – Dragoş, head of legal în cadrul CITR şi country coordinator INSOL Europe. În continuare, „sperăm să fie un val de restructurări, ci nu unul de insolvenţe, dar trebuie să avem în vedere că vor unele companii pentru care insolvenţa va fi în continuare o soluţie.“

    Zombie, te dai disparut cand stirile sunt negative, tu apari doar cand din PIXul vostru INS abureste cu cresteri peste cresteri…tii minte vremea lui PSDragnea, chiar tu spuneai ca Cifrele sunt FALSE si fara legatura cu REALITATEA din Economia Romaniei?!
    Azi, cifrele INS sunt numai bune!!!!

    • Auzi bai pesedila, ia intreaba-i pe Getica cate librarii Diverta aveau prin Teleorman, Olt, Mehedinti, Vaslui si alte fiefuri pesediste. Si cate carti au vandut in Alexandria in 2019.
      Cartile puteau fi cumarate si online daca vreun pesedila simtea nevoia de cultura.
      Vezi ca industria de manele a fost peste orice asteptati. Incasari record pe youtube. Compenseaza de aici pentru ca asta-i cerinta in Romania.
      N-are legatura pandemia cu cititul. Si nici n-o sa poata convinge guvernul vreun pesedila manelist sa se apuce de citit.

    • PS: AURolacul pesedist manelist are nevoie de Rahat TV, propaganda online si birt plin cu pufoaica pentru a se informa.
      Cand da faliment vreo fabrica de bauturi alcoolice atunci e jale. Nu Diverta.

    • Planul de investitii 2019 a cuprins extinderea centrelor in Teleorman dar am fost izgoniti de localnici pe motiv ca cititul afecteaza grav vederea.

    • Lili ești cea mai maimuță femeie cu creier de bolșevic.

    • Nu-ti intra in neuronul ala prapadit ca zombie e cine a zis, aduca drula-impostrula?

  2. De ce au ales sa dea preferential bani catre privati si au anulat voucherele de vacanta din 2021 pentru bugetari?
    Bani ajungeau, in piata libera, catre operatorii care meritau si oamenii aveau parte de ceva.
    Acum toti banii vor merge catre plusereu.

    • Da ce sunteti voi bugetarii ma? Specie rara? Politia praf, sanatatea praf, iar administratia publica o haita de interlopi.
      Vreti bani de vacanta a? FMM de zdrentoi.

    • @Nicu
      Doamne, cat esti de prost. :))
      Numai un redus mintal ca tine poate avea o asa gandire. Orbit de ura, nu mai gandesti. Sau poate nu gandeai nici inaite. Esti un mic semianalfabet frustrat care nu a facut nimic in viata si acum a gasit vinovatii – bugetarii. Patetic :))

    • Bugetarii sunt cei mai nesimțiți angajați, d-aia îi urâm! Și sunt proști, dar mulți, sau invers!

    • @Radulescu Marcel
      Sa inteleg ca esti la fel de prost ca Nicu :))
      Repet, nu e vina bugetarilor ca ai tu 8 clase si muncesti pe salariul minin 😉

  3. Se vede ca Nasui a inteles ca mai bine taci si faci….si masura e bine gandita, era bine mai devreme, dar sa nu fiu carcotas…Ce remarc, baitul asta a inteles ca debutul de mandat a fost naspa, administratia nu se face cu PR….a lasat vrajeala si a trecut la treaba. Departe de mine sa fiu vreun fan, dar nu a intrat in albia porcilor ca VV sau ala de la justitie, 2 personaje sinistre, la care daca il mai pui si pe Ghinea, duc USR+ la statutul de partid care se zbate in zona pragului electoral…..Nasui, de ce ai cedat organizatia Bucurest fara lupta?

  4. Cred ca economia bazata mare parte pe servicii (cu cateva exceptii) nu are nici o sansa si nici un viitor.

    • Acuma nu sunt eu om „de stanga”, dar teama mi-e ca nu va ajunge prea mult din acesti 20% in buzunarele angajatilor din sector, si-asa trimisi in concedii fortate. Si indirect ramane scazuta calitatea serviciilor.

  5. Bine USR. Bine băieții!…

  6. Hai, Nasui, și cu taxele zero pe salariul minim, că m-ai făcut extrem de curios!

  7. Despagubire pe spinarea celorlalti.

  8. Vai de viitorul României cu oameni ca Nicu şi ca Rădulescu. Nu cred că au auzit de Petre Ţuţea, cel care spunea „popor de idioţi” reprezentat de cei doi menţionaţi. Ei au auzit doar de manele.