
Mii de tone de alge marine „copleșesc” plajele spaniole
Mii de tone de alge marine invazive și agresive din sud-estul Asiei se adună pe plajele strâmtorii Gibraltar și pe coasta de sud a Spaniei, ceea ce, potrivit ecologiștilor locali, reprezintă o amenințare majoră pentru biodiversitatea regiunii, scrie The Guardian.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Din luna mai, autoritățile locale din Cádiz au îndepărtat 1 200 de tone de alge Rugulopteryx okamurae din La Caleta, cea mai populară plajă a orașului, inclusiv 78 de tone într-o singură zi.
„Suntem complet copleșiți. Este o catastrofă ecologică”, a declarat José Carlos Teruel, responsabil cu plajele din cadrul consiliului local al orașului Cádiz. „De fiecare dată când bate vântul dinspre vest, știm că ne așteaptă un nou val de alge marine.”
La fel ca multe alte specii marine invazive, se crede că algele ajung în rezervoarele de balast ale navelor care trec prin canalul Suez și apoi își golesc rezervoarele în Marea Mediterană.
În puțin mai mult de un deceniu, specia a colonizat strâmtoarea Gibraltar, o mare parte a coastei sudice a Spaniei, Insulele Canare, Azore și, mai la nord, Marea Cantabrică și Țara Bascilor.
„A fost observată pentru prima dată acum 10 ani în Ceuta, enclava spaniolă din Africa de Nord, de către un cercetător de la Universitatea din Málaga, dar autoritățile reacționează întotdeauna prea lent”, a declarat Juan José Vergara, profesor de biologie la Universitatea din Cádiz.
„În prima fază a unei invazii de acest gen, ea poate fi controlată. Este ca și cum ai depista cancerul într-un stadiu incipient, înainte să se răspândească”, a spus Vergara, adăugând că ceea ce ajunge la țărm este doar o mică parte din ceea ce se află sub apă.
„Dar acum, amploarea fenomenului face imposibilă controlarea lui. În cazul altor invazii de alge marine, am văzut că lucrurile revin la normal după o perioadă de 10-15 ani, dar mulți oameni de știință spun că nu au mai văzut niciodată o invazie de această amploare.”
Algele au un impact major asupra economiei locale, în primul rând asupra turismului din Cádiz și din apropierea orașului Tarifa, un oraș popular printre iubitorii de windsurfing, și asupra pescuitului, deoarece se prind în plasele și undițele pescarilor și, de asemenea, absorb oxigenul din apă. Apoi, există costul eliminării acestora, care este suportat de contribuabili.
Poate că cel mai îngrijorător este impactul asupra biodiversității. Pe plaja din La Caleta, algele marine au alungat multe plante indigene. Nu este clar dacă daunele sunt temporare sau ireversibile.
Alga se atașează de roci și alte suprafețe și plutește liber, distrugând speciile native de alge marine. Nu are prădători în regiune, iar capacitatea sa de a se reproduce atât sexual, cât și asexuat, și de a absorbi toxine o face practic imposibil de eradicat, spun experții.
În prezent, algele sunt aruncate în depozite de deșeuri. Vergara a declarat că o întreprindere locală care reciclează algele pentru a le transforma în recipiente pentru băuturi sau pentru a le utiliza ca combustibil și îngrășământ a solicitat autorizația de a utiliza Rulopteryx okamuraeas ca biomasă pentru producerea de energie.
Cu toate acestea, legislația spaniolă privind speciile invazive interzice exploatarea comercială a acestora, cu excepția cazului în care reprezintă o amenințare pentru sănătate și siguranță sau pentru eradicarea lor, o rezervă care pare să se aplice în cazul Rulopteryx okamuraeas.
Săptămâna aceasta, guvernul din Andaluzia a lansat un plan în patru părți pentru a face față crizei, bazat pe cercetare, monitorizare și educație, care include opțiuni pentru reciclarea algelor marine.
Pentru a o utiliza ca biomasă, guvernul regional va trebui să negocieze cu Ministerul Mediului din Spania, dar Vergara a declarat că, chiar dacă se va ajunge la un acord, aceasta nu poate fi decât o parte a soluției.
„Este o idee interesantă, dar mă îndoiesc că va putea eradica sau chiar diminua semnificativ intensitatea invaziei, când sute de mii de tone pot fi spălate pe o singură plajă”, a spus el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.