G4Media.ro

Ludovic Orban: Nu o iau în calcul pe Ana Birchall pentru un…

sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Ludovic Orban: Nu o iau în calcul pe Ana Birchall pentru un post de ministru

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, după ședința Biroului Executiv al partidului, că nu o ia în calcul pe Ana Birchall pentru postul de ministru al Justiției în noul Guvern, care va avea 15-16 ministere.

Ludovic Orban a precizat că, în ședința conducerii liberalilor, a fost stabilită echipa de negociere cu celelalte partide pentru formarea noului Guvern și a precizat că nu se vor regăsi în programul de guvernare chestiuni care pot determina partidele să nu voteze Cabinetul.

El a precizat că PNL a susținut și va susține un program precum PNDL, însă vor fi stabilite criterii clare de alocare a banilor.

Liderul PNL a precizat că liberalii au inițiat legi atât pentru alegerea primarilor în două tururi, cât și pentru abrogarea recursului compensatoriu. În acest context, Orban a menționat că nu este adeptul OUG în domeniul justiției, mai ales că a fost și referendumul din 26 mai pe această temă.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

  • Am decis azi în Biroul Executiv echipa de negociere.
  • I-ați oferit lui Birchall postul de ministru al Justiției? Nu, eu știu că e membru PSD. Nu o iau în calcul.
  • Suntem în faza în care președintele analizează cea mai bună variantă, așteptăm decizia președintelui.
  • Dacă vor exista cerințe care se vor bate cap în cap, cum le veți armoniza? Nu pot băga în programul de guvernare chestiuni care pot determina partidele să nu te voteze.
  • Alegerea primarilor în două tururi – PNL susține această lege, pentru că e inițiator.
  • PNL a înaintat proiect de lege pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, susținem acest proiect de lege. ALDE are posibilitatea să voteze așa cum se poziționează.
  • Care va fi poziția PNL față de PNDL? PNL a susținut și va susține astfel de programe de investiții, vom continua acest tip de program de investiții. Lucrurile trebuie gândite însă foarte temeinic: ce investiții locale se pot finanța din fonduri UE și doar cele care nu se pot finanța din bani UE să facă obiectul unui program guvernamental. Nu o să mai existe suprapuneri precum cel dintre PNDL și Fondul de Dezvoltare și Investiții, acestea sunt mijloace de corupere a primarilor.
  • Vom stabili criteriile pentru alocarea banilor. Decizia nu va mai fi în pixul unui ministru sau al premierului, ci o decizie colectivă a unor profesioniști, ca alocările să meargă spre locurile unde e nevoie reală.
  • Și în privința recursului compensatoriu, PNL a inițiat proiect pentru abrogarea lui.
  • Există calea parlamentară, în ce privește reglementările în domeniul justiției. La referendumul din 26 mai s-a decis foarte clar că nu se pot emite OUG-uri în justiție.
  • Ne dorim un guvern european, pentru asta îți trebuie 15-16 ministere, asta înseamnă și o restrângere implicită a numărului de agenții și a numărului de secretari de stat.
  • Negocierile cu celelalte partide vor fi instituționale, dar vor fi și negocieri individuale, inclusiv cu parlamentari din PSD sau care sunt cu un picior în afara PSD.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Era chiar culmea!

  2. Cu PNDL-ul intra in coliziune cu USR si cu mine.

  3. PLANUL NATIONAL DE DEZVOLTARE LOCALA CUPRINDE PRINTE ALTELE:
    sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei;
    sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;
    unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale, unităţi de învăţământ special de stat;
    unităţi sanitare;
    drumuri publice clasificate şi încadrate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor;
    poduri, podeţe sau punţi pietonale;
    obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre;
    platforme de gunoi;
    pieţe publice, comerciale, târguri, oboare;
    modernizarea bazelor sportive;
    sediile instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a instituţiilor publice din subordinea acestora;
    infrastructura turistică dezvoltată de autorităţile publice locale ca instrument de punere în valoare a potenţialului turistic local, pentru obiectivele de investiţii aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora.

  4. PNDL este un plan ambitios propus de PSD , ce ca text suna bine .PSD a conceput acest plan in scopul de a putea dirija sume de bani catre administratia locala (posibil preferential cu scop politic ) . Daca PNLaccepta sa introduca in planul de guvernare acest PNDL , o poate face cu conditia ca in prealabil sa comaseze micile entitati rurale ce au mai putin de un numar de persoane stabilit de experti sa ii zicem X si sa reduca personalul acestor primarii noi formate prin lege ce ar decide necesarul de personal acceptat legal ,pe functii clar determinate si pe competente . Ar fi o noua impartire admistrativa referitoare la primarii, ce ar elimina primariile mici (ce au in portofoliu un numar redus de cetateni )si ar permite atit o salarizare corespunzatoare a celor ramasi si o mai buna impartire a banilor publici ,evident si un control mai bun al cheltuielior prin crearea unui departament guvernamental cu astfel de atributii . Daca face asta e ok .

  5. Din punct de vedere politic , PNL ar trebui sa anunte si sa declanseze in prima etapa , ca un act de normalitate asa cum zice presedintele Klaus Johannis , nevoia de implementare imediata a:
    1 Desecretizarea tuturor actelor guvernamentale ce au legatura cu 10 august 2018 si trimiterea in judecata a celor vinovati . (cel putin la nivel declarativ )
    2 Finalizarea procesului ce cuprinde in intregime evenimentele din 1989 si imediat urmatoare .
    3 aducerea in fata justitiei a celor implicati in mineriadele de trista amintire .Totul la suprafata fara menajamente .
    4 Declansarea unui audit ce vizeza actele normative si deciziile juridice atit economice cit si cele politice ce au dus la posibila subminare a statului de drept .

  6. „Nu o iau în calcul pe Ana Birchall pentru un post de ministru” al justitiei.
    Vezi sa il dai vreunuia din colegii tai, unul din hotii la drumul mare.

    PSL + PNL =USL ?

    • ei hai sa nu fim absurzi. nici psd nu ar fi luat in calcul pe altcineva, decat un psd-ist. iar birchall hai sa ne calmam, nu a revolutionat nimic, nu a luptat cu hotii. doar s-a opus la niste magarii fara margini. dar atata nu inseamna ca meriti sa ramai.

    • Poate doamna Birchall doreste sa treaca la PNL sau USR

    • Din coltul meu s-a vazut alla fel, Birchall s-a opus multor magarii

      O sa urmaresc „cu mare interes” cu ce ministru de justitie vine PNL

      OOT: Aplicarea referendumului din 2009 nu este pe agenda nimanui ..

    • s-a opus unor magarii, de acord, asta am si zis. DAR ATAT. iar ca sa te propuna alt partid, dupa ce a facut ce a facut psd pana acum….trebuia sa fi facut mult mai mult. dar daca icnerca o dadea PSD afara instant. nu, bottom line e ca nu ar trebui sa ai pretentii sa fie pus un psdist ministru. ar putea fi pus in conditii exceptionale, dar nu e bine sa ai asteptari.

  7. Sa speram ca PNL intelege (daca ajunge la guvernare si daca nu se vor incolona cu totii pentru a declansa alegeri anticipate )aceasta responsabilitate politica ceruta de o majoritate atit de mare a cetatenilor .Sperantele , dorintele , sunt atit de mari incit PNL isi joaca soarta pe scena politica .Cred insa ca alegerile anticipate sunt benefice pentru toti jucatorii politici ,care daca le accepta isi fidelizeaza partea lor de electorat si stabilizeaza scena politica ,asa cum este acum , pentru o perioada de pina la anticipate . Nici nu vor pierde , nici nu vor cistiga . Singurul care cistiga ar fi PSD ce ar duce guvernarea pina la alegeri, perioada in care ar mai putea corecta cite ceva (ei stiu mai bine ce probleme lasa in urma ).

  8. Nu are ce cauta nici un PSD-ist intr-un guvern liberal.Daca Birchall ar fi avut moralitate, vota motiunea de cenzura.Ciuma rosie este ciuma rosie!!!!