G4Media.ro

LIVE Ziua 481 de război: ONU acuză Rusia că refuză ajutorul umanitar…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

LIVE Ziua 481 de război: ONU acuză Rusia că refuză ajutorul umanitar pentru oamenii afectați de inundații/ Moscova nu recunoaște că Ucraina a recucerit un sat din regiunea Zaporojie/ Șeful diplomației americane s-ar putea întâlni cu Xi Jinping

Guvernul rus a contrazis duminică un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, infirmând afirmaţia acestuia potrivit căreia forţele Kievului au recucerit un sat din apropierea frontului, în regiunea Zaporojie. În acest timp, ONU acuză Rusia că refuză ajutorul oferit oamenilor din zonele afectate de inundaţii după distrugerea barajului Kahovka, iar șeful diplomației americane ar putea fi primit luni de președintele chinez Xi Jinping.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 19 iunie:

Ora 23:02 Un sistem franco-italian de apărare antiaeriană terestră cu rază medie de acțiune SAMP/T a fost livrat Ucrainei, unde este acum operațional și „protejează instalații-cheie și vieți”, a anunțat luni președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs la Paris privind apărarea antiaeriană și antirachetă a Europei, la patru luni după ce a promis acest lucru la Kiev, potrivit Le Monde. Detalii aici

Ora 22:32 Franța a organizat luni o conferință ministerială privind apărarea antiaeriană europeană, ale cărei deficiențe au fost dezvăluite de războiul din Ucraina, în speranța de a armoniza pozițiile europene, potrivit Le MondeDetalii aici

Ora 21:29 Forţele armate germane mai dispun doar de circa 20.000 de obuze de calibru mare, relevă documente ale Ministerului german al Apărării despre care scrie luni publicaţia Der Spiegel, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 20:25 Un tribunal rus a decis luni desfăşurarea cu uşile închise a unui nou proces în care este inculpat opozantul încarcerat Alexei Navalnîi, care a anunţat în aceeaşi zi că lansează o „campanie electorală” pentru a-i convinge pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin, relatează Reuters şi CNN. Detalii aici

Ora 19:55 Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a raportat că rușii au desfășurat mai multe trupe în estul Ucrainei și a descris situația ca fiind „complicată”, transmite cotidianul ucrainean Pravda. Detalii aici

Ora 19:25 Oligarhul Ilan Şor, fugit în Israel, şi mâna sa dreaptă de la Chişinău, deputata Marina Tauber, acuză că decizia Curţii Constituţionale de a le scoate partidul în afara legii este un act de corupţie, executat la comanda şefei statului, Maia Sandu, pe care o sfătuiesc „să îşi facă bagajele”. Ilan Şor anunţă totodată că vor continua „proiectele sociale” şi formaţiunea va participa la toate alegerile, în ciuda interdicţiei. Avocatul formaţiunii „SOR” a transmis că va contesta decizia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Detalii aici

Ora 18:54 O fotografie a unei mașini aparent încărcate cu explozibili, parcată în vârful barajului ucrainean Kahovka, cu puțin timp înainte ca acesta să cedeze, ar fi o dovadă suplimentară că Rusia se află în spatele incidentului, scrie The Guardian. Detalii aici.

Ora 18:23 Ministerul rus al Apărării a afirmat că o fortăreață ucraineană a fost distrusă de un tanc controlat de la distanță, încărcat cu o cantitate uriașă de explozibili, în ceea ce pare a fi o nouă tactică pe câmpul de luptă, scrie CNN. Detalii aici.

Ora 18:20 Occidentul, în frunte cu SUA, duce „un război hibrid nedeclarat” împotriva Rusiei şi caută să destabilizeze situaţia politică din Rusia înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, în acelaşi mod în care a făcut-o în Ucraina (în 2014) şi a încercat să o facă şi în Belarus (şase ani mai târziu), a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de EFE. Detalii aici.

Ora 17:56 Marea Britanie a introdus o nouă legislație care permite ca sancțiunile rusești să rămână în vigoare până când Moscova plătește compensații Kievului, a declarat luni, într-un comunicat de presă, Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO), transmite CNN. Detalii aici.

Ora 17:41 Kievul a acuzat luni Budapesta că i-a blocat accesul la un grup de prizonieri de război ucraineni transferați în Ungaria din Rusia prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, fără știrea autorităților ucrainene, scrie Le Monde. Detalii aici.

Ora 16:28 Este „foarte probabil” ca Moscova să fi început să redistribuie părți ale Grupului de Forțe Dnipro (DGF) de pe malul estic al fluviului Nipru pentru a întări sectoarele Zaporojie și Bakhmut, potrivit Ministerului britanic al Apărării (MoD), citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 15:05 NATO nu va lansa o invitație oficială Ucrainei de a se alătura alianței militare în timpul unui summit de profil înalt care va avea loc în iulie în capitala lituaniană, Vilnius, a declarat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 13:48 Desfăşurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenţia TASS, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:44 Compania Lockheed Martin a declarat că este pregătită să ajute piloții ucraineni să piloteze și să întrețină avioanele sale de luptă F-16, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 12:47 Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunţat luni că a zădărnicit o serie de ”acţiuni teroriste şi de sabotaj” ale Ucrainei care vizau autorităţi susţinute de Moscova în teritoriile ucrainene aflate sub controlul forţelor ruse şi că au arestat o femeie în timpul anchetei, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 11:46 Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră să se întâlnească din nou în persoană cu liderul chinez Xi Jinping în lunile următoare, informează dpa. Detalii aici.

Ora 11:41 Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat duminică forţele ucrainene pentru respingerea „foarte eficientă” a atacurilor inamice de lângă Avdiivka, unul dintre principalele puncte de luptă de pe frontul de est, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:24 Potrivit raportului Forțelor Aeriene ucrainene, patru rachete de croazieră rusești Kalibr au fost lansate de pe un submarin în Marea Neagră, scrie Sky News. Serhii Bratchuk, șeful Consiliului Public din cadrul Administrației militare regionale Odesa, a declarat că rachetele de croazieră au vizat regiunea Odesa, dar toate au fost distruse.

Rusia a lansat cele patru Shahed-136/131 de pe coasta de est a Mării Azov. În această dimineață, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a raportat doborârea a patru drone rusești deasupra regiunii.

Ora 11:14 Mai jos, o înregistrare video care pretinde că arată forțele ucrainene controlând Piatykhatky, al optulea sat din sud-estul țării pe care Kievul spune că l-a eliberat în ultimele două săptămâni.

  • „Astăzi, 18 iunie, forțele brigăzii de asalt 128 i-au alungat pe ruși din satul Piatykhatky. Rușii au fugit lăsând echipamente și muniții. Glorie Ucrainei!”, spune un soldat neidentificat în videoclip, relatează Reuters.

Ora 11:04 Oficiali și consilieri ucraineni au distribuit un clip video cu incendiul din Herson, după bombardamentele rusești care au avariat autobuze și un vehicul de urgență, scrie The Guardian.

Ora 10:30 Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a raportat că în satul Balki au fost înregistrate pagube minore în urma bombardamentelor transfrontaliere dinspre Ucraina. El nu a raportat victime, transmite The Guardian. 

Ora 10:00 Alexei Navalnîi, încarcerat, va începe astăzi un nou proces, transmite Sky News. El este acuzat de mai multe infracțiuni legate de extremism, inclusiv crearea unei rețele extremiste și finanțarea activităților extremiste.

Dacă va fi găsit vinovat, pedeapsa sa cu închisoarea ar putea fi prelungită cu până la trei decenii. Bărbatul de 47 de ani execută deja o pedeapsă de nouă ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței.

El se află în spatele gratiilor din 2021, după ce s-a întors din Germania, unde se refăcea în urma unui presupus atac cu otravă de la Kremlin. Procesul va avea loc la colonia penală de maximă securitate IK-6 de la Melekhovo, la aproximativ 155 de mile est de Moscova.

Ora 09:17 Este „foarte probabil” ca armata rusă să fi început să mute trupe de pe malul estic al râului Nipru la Bahmut și Zaporojie, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor. „Redistribuirea DGF [Grupul de forțe de pe Nipru] reflectă probabil percepția Rusiei că un atac ucrainean major peste Nipru este acum mai puțin probabil în urma prăbușirii barajului Kahovka și a inundațiilor rezultate”, scrie Ministerul Apărării, citat de The Guardian.

Ora 09:15 Este posibil ca forțele de la Kiev să își fi oprit temporar contraofensiva pentru a-și reevalua tacticile pentru viitoarele operațiuni, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), transmite Sky News. (detalii aici)

Ora 08:59 Rusia, condusă de Vladimir Putin, un fost șef al serviciilor secrete ale țării sale, dezvoltă o strategie de deschidere a fronturilor, nu doar în războiul din Ucraina, ci și în Africa, odată cu prezența tot mai mare a grupului Wagner în Sahel și acum, cu așa-numita ”Axa Rezistenței” din Orientul Mijlociu. Axa este formată din diferite grupări teroriste, precum Hamas, Hezbollah, milițiile irakiene, inclusiv Mișcarea Al-Nujaba și Asa’ib Ahl Al-Haqq (AAH) și alte grupuri, inclusiv Houthi din Yemen, se arată într-un raport publicat de Middle East Media Research Institute, citat de publicația spaniolă La Razon. (detalii aici)

Ora 08:37 Toți ochii ațintiți pe vizita lui Blinken în China: Șeful diplomației americane se întâlnește luni cu Wang Yi și ar putea fi primit de președintele chinez Xi Jinping. (detalii aici)

Ora 08:34 Moscova a refuzat ajutorul oferit de ONU oamenilor din zonele afectate de inundaţii după distrugerea barajului Kahovka, relatează Reuters, citată de News.ro. (detalii aici)

Ora 08:12 Ministrul bulgar al turismului, Zariţa Dinkova, a declarat că insuflarea panicii privind posibila poluare a apelor Mării Negre după detonarea barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka din Ucraina este făcută în mod intenţionat, transmite Rador. Dinkova a vizitat Academia Navală din Varna, pentru a se informa la faţa locului în legătură cu monitorizarea purităţii apei. (detalii aici)

Ora 07:53 Câștigă Ucraina? Va fi Putin învingător? Cum s-ar putea termina războiul din Estul Europei

Ora 07:42 Guvernul rus a contrazis duminică un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, infirmând afirmaţia acestuia potrivit căreia forţele Kievului au recucerit un sat din apropierea frontului, în regiunea Zaporojie, relatează CNN, citată de News.ro. (detalii aici)

Ora 07:21 Avertisment emis în Nikolaev privind contaminanții descoperiți în apă. Cetățenii sunt îndemnați să nu folosească apa din regiunea sudică pentru băut șsă nu înoate sau să pescuiască. De asemenea, autoritățile din regiunea Odesa au închis plajele din motive de sănătate, relatează CNN. Prăbușirea devastatoare a barajului Kahovka și inundațiile ulterioare din sudul Ucrainei au transformat râul Dnipro și litoralul Mării Negre într-o „groapă de gunoi și un cimitir de animale”, potrivit autorităților ucrainene. Acum, vibrionul asemănător holerei a fost detectat în apele deschise din regiunea Nikolaev, a postat duminică Centrul regional pentru controlul și prevenirea bolilor pe pagina sa oficială de Facebook. Descoperirea înseamnă că apa ar putea provoca infecții intestinale acute, au precizat autoritățile locale.

Ora 07:00 Atât Ucraina, cât şi Rusia „suferă pierderi mari” pe front, unde se dau lupte crâncene, a indicat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre situaţia de pe frontul în Ucraina, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, transmite DPA.Trupele ruse, conform estimărilor, au înregistrat cele mai mari pierderi de la bătălia pentru oraşul Bahmut, în regiunea Doneţk (est) în martie. Ministerul nu a oferit o estimare exactă a numărului de morţi şi de răniţi, dar menţionează că cele mai intense lupte au loc în Zaporojie (sud), în partea de vest a regiunii Doneţk (est) şi în împrejurimile Bahmut (est).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...