G4Media.ro

NATO nu va invita în mod oficial Ucraina la summitul său din…

Sursa foto: NATO.int

NATO nu va invita în mod oficial Ucraina la summitul său din iulie – Stoltenberg

NATO nu va lansa o invitație oficială Ucrainei de a se alătura alianței militare în timpul unui summit de profil înalt care va avea loc în iulie în capitala lituaniană, Vilnius, a declarat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

„La summitul de la Vilnius și în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm să lansăm o invitație formală. Ceea ce discutăm este cum să apropiem Ucraina de NATO”, a declarat Stoltenberg jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

Secretarul general a adăugat că, deși sunt în curs de desfășurare consultări cu privire la oferta Ucrainei de a adera la NATO, el „nu este în măsură să devanseze rezultatul acestor consultări”.

„Ceea ce pot spune este că, de fapt, Aliații sunt deja de acord asupra multor lucruri”, a remarcat Stoltenberg, făcând referire la invitațiile de aderare la NATO adresate Finlandei și Suediei ca exemplu.

„De asemenea, suntem de acord cu ceea ce am declarat în 2008, și anume că Ucraina va deveni membră a alianței. De asemenea, suntem de acord că nu este de competența Rusiei, ci a Ucrainei și a aliaților NATO să decidă când este momentul potrivit pentru a invita Ucraina”, a adăugat Stoltenberg.

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat pe Stoltenberg în ocazii anterioare să se angajeze la un termen pentru candidatura Ucrainei la aderare.

În timpul unei vizite în Republica Moldova la începutul lunii iunie, Zelensky a subliniat că Ucraina „este pregătită să fie în NATO și că doar „așteaptă [ca] atunci când NATO va fi pregătită”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...