G4Media.ro

Situația pe frontul de est este complicată, rușii desfășoară mai multe trupe…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Situația pe frontul de est este complicată, rușii desfășoară mai multe trupe – Ministerul Apărării din Ucraina

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a raportat că rușii au desfășurat mai multe trupe în estul Ucrainei și a descris situația ca fiind „complicată”, transmite cotidianul ucrainean Pravda.

„Situația din estul Ucrainei este complicată în acest moment. Rușii și-au desfășurat forțele acolo, desfășurând o ofensivă activă pe frontul din Liman și Kupiansk, încercând să preia inițiativa. De asemenea, ei lansează frecvent atacuri. Lupte intense sunt în curs de desfășurare.

Trupele noastre acționează cu curaj în condițiile în care forțele și mijloacele rusești predomină și nu îi lasă să avanseze”, a scris oficialul ucrainean, pe mesageria Telegram.

Ea a adăugat că rușii nu au renunțat la planurile lor de a avansa până la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk – în acest moment aceasta este principala direcție a ofensivei rusești. Rușii au concentrat numeroase unități, în principal trupe de asalt aerian, în estul Ucrainei.


Potrivit unor oficiali ucraineni și britanici citați de CNN; Rusia își mută personalul și echipamentele militare grele din alte părți ale Ucrainei pentru a-și sprijini linia frontului din zona Zaporojie.

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat acest transfer din zona Nova Kahovka și Kahovka din Herson către linia de front din Zaporojie, via Melitopol.

Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea serviciilor de informații de luni, a raportat, de asemenea, că este „foarte probabil” ca Rusia să fi început să mute „elemente ale Grupului său de forțe Dnipro (DGF) de pe malul estic al râului Dnipro pentru a întări sectoarele Zaporojie și Bahmut” în ultimele 10 zile.

„Acest lucru implică potențial câteva mii de soldați din Armata 49, inclusiv Brigada sa motorizată separată 34, precum și unități ale Forțelor Aeropurtate (VDV) și ale Infanteriei Navale”, a precizat ministerul, adăugând că acest lucru se datorează probabil „percepției Rusiei că un atac ucrainean major peste Nipru este acum mai puțin probabil în urma prăbușirii barajului Kahovka și a inundațiilor rezultate”.

Oficialii ucraineni au afirmat că au înregistrat progrese limitate în unele părți din Donețk, inclusiv în jurul Avdiivka, care a fost atacată de grupuri rusești și susținute de Rusia de la începutul invaziei.

Unii analiști percep o încetinire a operațiunilor ofensive ucrainene în sud, în condițiile în care diverse părți ale lungii linii de front cunosc lupte grele.

„Este posibil ca forțele ucrainene să facă o pauză temporară în operațiunile de contraofensivă pentru a-și reevalua tacticile pentru viitoarele operațiuni”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Institutul a precizat duminică că „a observat anterior că Ucraina nu a angajat încă majoritatea forțelor sale disponibile în operațiuni de contraofensivă și nu și-a lansat încă efortul principal”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...