G4Media.ro

LIVE Ziua 230 de război. Stoltenberg: „Ucraina are momentumul” în război. NATO…

Sursa foto: Ihor Tkachov / AFP

LIVE Ziua 230 de război. Stoltenberg: „Ucraina are momentumul” în război. NATO „monitorizează îndeaproape” forțele nucleare ale Rusiei / Lavrov acuză SUA că participă „de facto” la războiul din Ucraina. Rusia amenință cu „contramăsuri” / Moscova confirmă că atacurile cu rachete vor continua

Numărul morților după atacul cu rachete asupra Kievului de luni a ajuns la 19, în timp ce aproape 100 de persoane sunt rănite. Și în dimineața zilei de marți au continuat bombardamentele în Zaporojie, în timp ce Zelenski a discutat la telefon cu președintele Joe Biden, afirmând că nu va ceda șantajului cu rachete făcut de Moscova. Marți, liderii G7 și președintele ucrainean vor discuta despre ultimele evoluții ale războiului.

Principalele evenimente ale zilei de marți, 11 octombrie 2022:

Ora 22:30 Preşedinţia ucraineană a anunţat marţi că a obţinut eliberarea a 32 de soldaţi ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia şi că a recuperat cadavrul unui israelian care se oferise voluntar să lupte pentru Ucraina, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Ora 22:15 Ucrainenii din Praga s-au adunat în această seară pentru a protesta față de atacurile cu rachete rusești, relatează AP: Protestatarii au ținut cruci albastre și galbene cu numele orașelor lovite de rachetele rusești. „Ucraina are nevoie de apărare aeriană pentru a putea preveni masacrele populației civile și distrugerea orașelor noastre”, a declarat Anastasiia Sihnaievska în fața mulțimii. „Ne apărăm dreptul la viață”, a spus Sihnaievska, care a fugit din orașul său, Zhytomyr, din cauza invaziei rusești. Oamenii au scandat „Rusia este teroristă!” și „Mai multe arme pentru Ucraina!”. Ei au desfășurat un steag ucrainean uriaș și au afișat bannere pe care scria „Sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina”, „Nu vom uita, nu vom ierta” și „Opriți bombardarea Ucrainei”, scrie The Guardian.

Ora 22:00 Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) anunţă că a găsit noi dovezi ale centrelor de detenţie în care era folosită tortura, din regiuni ocupate de forţele ruse, relatează CNN. SBU a anunţat că ofiţerii săi au descoperit un loc de detenţie ilegală în Sviatohirsk, în regiunea Doneţk, care includea o cameră de tortură într-un fost centru de recreere. ”Detectivii şi anchetatorii SBU au găsit obiecte care indică în mod direct semne de tortură”, se arată în comunicatul SBU. Procuratura generală a precizat că inspectorii săi au vizitat atât Sviatohirsk, cât şi Lîman, oraş care a fost eliberat luna trecută, transmite Agerpres.ro.

Ora 21:26 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi candidatura la Patrimoniul Mondial al UNESCO a centrului istoric al oraşului Odesa, renumit pentru arhitectura sa şi „ţintă a bombardamentelor ruseşti”, relatează AFP. Detalii, aici. 

Ora 20:56 Un om de afaceri britanic a fost arestat în SUA sub acuzația de conspirație în vederea încălcării sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska, potrivit procurorilor. Graham Bonham-Carter a fost arestat în Marea Britanie, iar procurorii federali din New York vor solicita extrădarea sa, relatează Reuters. Bonham-Carter a fost acuzat, de asemenea, de fraudă electronică pentru finanțarea proprietăților americane achiziționate de Deripaska și pentru eforturile de expatriere a operelor de artă ale lui Deripaska în SUA, notează The Guardian.

Ora 20:47 „Trebuie să ne pregătim pentru vremuri grele”, a declarat Andriy Sadovyi, primarul orașului Liov, în timp ce se adresa jurnaliștilor locali și internaționali într-o clădire din Piața Rynov, din vestul Ucrainei. Se apropie iarna și, odată cu ea, „poate cea mai grea perioadă din toate timpurile pentru țara noastră”, a spus primarul, scrie The Guardian.

Ora 20:36 Rusia a adăugat gigantul tehnologic american Meta, compania mamă a Instagram și Facebook, pe lista sa de organizații „teroriste și extremiste”, au anunțat agențiile de presă rusești. Facebook și Instagram au fost ambele interzise în Rusia în luna martie pentru „desfășurarea de activități extremiste”, iar compania a fost acuzată că tolerează „rusofobia”. Meta anunțase atunci că platformele vor permite declarații precum „moarte invadatorilor ruși”, dar nu și amenințări credibile împotriva civililor. În iunie, un tribunal din Moscova a respins un apel al Meta, al cărui avocat a declarat că nu desfășoară activități extremiste, transmite The Guardian.

Ora 20:00 NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiile sale anuale de descurajare nucleară, în fața escaladării amenințărilor cu folosirea armelor atomice din partea președintelui rus Vladimir Putin, transmite Financial Times. Detalii, aici. 

Ora 19:04 Un fost membru al forțelor aeriene ruse a declarat pentru BBC News că Vladimir Putin se teme de o revoltă din partea generalilor săi. Detalii aici.

Ora 18:49 Ucraina a primit o livrare a sistemului german de apărare antiaeriană IRIS-T, a anunțat marți revista germană Der Spiegel, citată de Reuters. Detalii aici.

Ora 18:42 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat din nou că Ucraina nu va negocia cu liderul rus Vladimir Putin – dar a lăsat ușa deschisă pentru discuții de pace dacă Putin ar fi forțat să plece din funcție, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 18:33 Șefii de guvern din G7 au promis că îl vor trage la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin și pe cei „responsabili” pentru recentul val de atacuri din Ucraina, au declarat liderii grupului într-o declarație comună în urma unei întâlniri virtuale de marți, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:21 Membrii NATO și aliații care se reunesc miercuri la Bruxelles se vor concentra probabil pe furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, a declarat ambasadorul SUA la NATO, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 17:43 Zelenski acuză Rusia că „încearcă să atragă direct Belarusul în acest război” și cere statelor G7 să sprijine o misiune internațională la graniță / Ucraina mai solicită sisteme de apărare aeriană

Ora 17:35 Gigantul tehnologic american Meta a fost adăugat pe lista de „teroriștilor și extremiștilor” din Rusia de către agenția de monitorizare financiară a țării, Rosfinmonitoring, relatează agenția de presă Interfax, citată de Sky News. Detalii aici.

Ora 16:50 Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu lucrează împotriva nimănui pe piețele energetice, la o săptămână după ce Washingtonul a criticat decizia OPEC+ de a reduce drastic producția de petrol, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:31 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că „Ucraina are momentumul” în războiul cu Rusia, iar alianța occidentală de apărare va fi alături de Kiev atât timp cât va fi nevoie, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:27 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța de apărare „monitorizează îndeaproape” forțele nucleare ale Rusiei și că un atac deliberat asupra infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un „răspuns unit și hotărât”, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 15:52 Un fost ministru rus de Externe spune că „teroarea este singurul lucru care i-a rămas” lui Putin, „ca oricărui terorist mizerabil din lume” / „Este disperat, pentru că a făcut calcule greșite majore”

Ora 15:44 Un director adjunct al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost răpit de forțele rusești și este reținut într-o locație necunoscută, a declarat marți compania de stat ucraineană pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 15:36 Kremlin: Promisiunile SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană nu vor face decât să prelungească conflictul și să provoace durere pentru ucraineni 

Ora 15:18 Guvernul bulgar a negat marţi orice legătură cu camionul care a explodat sâmbătă pe podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea – anexată ilegal de Moscova – de teritoriul Rusiei, după ce o investigaţie rusă a indicat că vehiculul ar fi venit din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 14:51 Statele Unite au donat aproape dublu față de suma de ajutor pe care a promis-o Uniunea Europeană în ansamblu, arată noile date, citate de Sky News. Detalii aici.

Ora 14:39 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul pe tema războiului din Ucraina, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:30 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat marți Rusia de comiterea unor crime de război prin atacarea deliberată a unor instalații energetice pentru a crea „condiții insuportabile pentru civili”. Detalii aici.

Ora 14:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat marți că Statele Unite participă „de facto” la războiul din Ucraina „de mult timp”, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 13:59 „Ocupanții” ruși au publicat o înregistrare video care arată pagubele suferite de porțiunea de cale ferată a podului Crimeea, în urma exploziei care s-a produs sâmbătă dimineața, transmite publicația ucraineană Pravda. Detalii aici.

Ora 13:46 Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a avertizat că Moscova ar putea lua „contramăsuri” împotriva Statelor Unite și a aliaților săi europeni din cauza „implicării tot mai mari” a acestora în conflictul din Ucraina, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, citată de CNN. Detalii aici.

Ora 13:35 Ministerul rus al Apărării a confirmat că a continuat astăzi un „atac masiv cu arme de mare precizie” asupra unor obiective ucrainene, relatează Sky News. Ultimele informații, raportate de agențiile de știri rusești, susțin că Moscova urmărește în continuare să lovească infrastructura energetică din întreaga țară. Detalii aici.

Ora 13:28 Un atac cu rachete rusești a lovit o instalație de infrastructură critică din Liov, în vestul Ucrainei, lăsând o parte a orașului fără energie electrică, a declarat primarul acestuia, Andriy Sadovyi, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 13:22 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni joi cu omologul său rus Vladimir Putin, la Astana, în marja unui summit regional în capitala kazahă, a declarat pentru AFP un oficial turc, transmite Le Figaro. Detalii aici.

Ora 13:17 Loviturile mortale ale Moscovei asupra Kievului și a altor orașe importante din Ucraina, luni, au fost o „consecință logică” a evenimentelor recente din război, potrivit unui purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Paris, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 12:58 Este posibil ca Rusia să fi încălcat principiile privind desfășurarea ostilităților în conformitate cu dreptul internațional umanitar prin loviturile mortale asupra Ucrainei de luni, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 12:52 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a apreciat marţi că a venit momentul să se acţioneze pentru consolidarea apărării europene şi a adăugat că reaprovizionarea Celor 27 cu echipament de apărare reprezintă ”cea mai urgentă provocare”, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 12:49 Belarusul a dat asigurări marți, 11 octombrie, că forța militară formată împreună cu aliatul său rus este pur defensivă, în condițiile în care Minskul acuză Kievul că pregătește o ofensivă, ceea ce trezește temeri privind o intervenție directă a sa în conflictul din Ucraina, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 12:41 Noul comandant al forțelor ruse în Ucraina trebuie să se confrunte cu un Minister al Apărării „din ce în ce mai divizat” și „cu resurse insuficiente” – serviciile britanice de informații

Ora 11:59 Rusia susține că sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru pagubele produse la clădirile rezidențiale din Kiev, transmite Francis Scarr, un jurnalist BBC care monitorizează televiziunea de stat rusă, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 11:54 Bombardamentele în masă ale Rusiei asupra orașelor ucrainene constituie crime de război în conformitate cu dreptul internațional, au declarat marți președinții grupului de țări București 9, însoțiți de președinții Macedoniei de Nord și Muntenegrului, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:12 Forbes estimează că atacul cu rachete derulat luni în Ucraina a costat Moscova între 400 și 700 de milioane de dolari, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 10:29 Presa ucraineană anunță noi lansări de rachete din Marea Caspică în direcția regiunii Dnipropetrovsk. Șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk, a scris pe Telegram: „Au fost înregistrate lansări de rachete din Marea Caspică în direcția regiunii Dnipropetrovsk. Vă rugăm să rămâneți în adăposturi până la sfârșitul alertei aeriene”, transmite publicația lb.ua. Detalii aici

Ora 09:47 Sirenele aeriene au răsunat din nou în toată Ucraina în orele în care oamenii ar fi trebuit să se îndrepte spre muncă și școală, la o zi după ce zeci de rachete rusești au lovit marile orașe ucrainene – ucigând cel puțin 19 persoane, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 09:40 Megastarul muzicii pop rusești, Ala Pugaciova, care a condamnat în urmă cu trei săptămâni războiul din Ucraina, a transmis că se află în Israel. Detalii aici

Ora 09:21 Cea mai recentă demonstrație de brutalitate și răzbunare a lui Vladimir Putin ar putea fi un acces de furie din cauza exploziei podului din Crimeea – și care îi este caracteristic. Dar țintirea fără discernământ a civililor ucraineni de către acesta ridică, de asemenea, perspectiva unei noi turnuri îngrozitoare într-un război brutal și mult mai sângeros, arată o analiză CNN. Detalii aici

Ora 09:07 Puternicul șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului american a amenințat luni că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită, pe care a acuzat-o că face jocul Kremlinului prin reducerea producției de petrol, potrivit Le Figaro. Detalii aici

Ora 09:01 Banca rusă Gazprombank a decis să îşi înceteze activitatea în Elveţia, după ”o revizuire strategică a diferitelor opţiuni”, transmite Reuters, citată de News.ro. Detalii aici

Ora 08:44 Agenția de presă de stat ucraineană Ukrinform relatează că 98 de mineri sunt în continuare blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite The Guardian. Detalii aici

Ora 08:24 Vladimir Putin a făcut erori strategice în războiul din Ucraina, în parte pentru că există atât de puține restricții asupra modului în care conduce țara, potrivit unor extrase dintr-un discurs care va fi susținut marți de șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, difuzat în avans, transmite The Guardian. Detalii aici

Ora 08:12 Ucraina și Moldova nu vor participa la summitul șefilor de state CSI (Comunitatea Statelor Independente, inițiativă a Rusiei) din 14 octombrie la Astana, transmite Unimedia. Detalii aici

Ora 08:10 Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a avertizat luni Washingtonul și aliații săi să nu furnizeze mai multe arme Ucrainei, avertizând că acest lucru ar putea duce la o nouă escaladare a războiului, potrivit CNN. Detalii aici

Ora 07:40 Noi lovituri cu rachete au avut loc în timpul nopții în Zaporojie, transmite The Kyiv Independent: „Forțele rusești au vizat un sit de infrastructură în orașul Zaporojie, potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh. Informații privind victimele și pagubele nu au fost încă raportate”, se arată în tweet.

Ora 07:25 Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

Ora 07:13 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică, luni, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, liderul ucrainean transmiţând că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete. Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi. (detalii aici)

Ora 07:00 Numărul persoanelor ucise în atacurile cu rachete de luni din Ucraina a crescut la 14, anunţă Serviciile de Stat de Urgenţă ale Ucrainei, conform BBC.

De asemenea, 97 de oameni au fost răniţi, afirmă sursa citată, în timp ce peste 1.000 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă sunt implicaţi în operaţiunile de salvare.

Atacurile extinse sunt văzute ca o escaladare semnificativă din partea Rusiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ce crede Putin că face cu atacurile astea care nu-l ajută în niciun fel?

    • mai era unul care dadea cu rachete in londra si tot ce a obtinut a fost indarjirea uk si in final moartea proprie rusinoasa ! putin nu stie istorie!

    • Rușii sunt duși cu capul! Deci ucrainenii nu au voie nici macar sa se apere! Ei cumpara armament de la Iran si Coreea de Nord, prietenii lor! Dar vai! Când SUA a lovit ambasada Chinei din Belgrad s-au tavalit pe jos propagandistii sovietici. Acum cand ai lor au dat in cea a Germaniei… nici pâs!

    • A nenorocit deja rețeaua electrică în jumătate de țară. Ca urmare Ucraina a încetat exportul de energie electrică. Cum adică nu îl ajută ? Mai nenorocește și drumurile , căile ferate , etc.

    • Nae, explică-mi cum îl aduce asta pe Putin mai aproape de victorie.

    • Al Doilea Razboi Mondial s-a putut incheia rapid intr-un singur fel. Pe unii numai frica ii poate opri de la atrocitati. Cam asta e lectia istoriei.

  2. Au dat 83-85 rachete de 6.5 milioane de $ bucata, ca sa opreasca curentul in oras si sa loveasca ambasada Germaniei care era goala.
    Acum nemtii trimit sisteme de aparare antiaeriana.

    • Nimeni nu-i spune lui Putin „bă, ești cam prost”, fiindcă e dictatură.

    • Alea,si încă cateva ce mai au,au fost plătite erau in stock.Oligarhii bolșevici isi cumpărau iahturi din beneficiile afacerilor cu statul,dar daca Putler nu nationalizeaza industria de armament nu vad eu acei oligarhi dispuși să producă armament gratis pt iubitul pitic sovietic. Bașca lipsa componentelor electronice..

    • Ce anume obține Rusia datorită bombardamentelor?

  3. Rusia va deveni bananiera eurasiei in scurt timp, si asta daca nu se va destrama in zecile de tarisoare ce o compun.
    Prostacii isi incaseaza ultimele ruble deja, urmand sa lucreze pe caiet si ulterior sa si ia o mare teapa ruseasca!
    Piticul schizofrenic va avea cota la pariuri: sa moara de streang, de injectie, zburand de la fereastra, de glont, de bomba, de ceai, etc.

  4. Unde își ține Ucraina “momentumul” pe care îl are?

  5. Hai că vă iert de data asta pentru ”momentumul”. Nu de alta, dar nu prea există echivalent direct în limba Română cu sensul din acel context. Avânt, inerție, elan, impuls sau eventual inițativă ar fi cele mai apropiate.

  6. Al Doilea Razboi Mondial s-a putut incheia rapid intr-un singur fel. Pe unii numai frica ii poate opri de la atrocitati. Cam asta e lectia istoriei.