G4Media.ro

Șeful diplomației UE: ”Cea mai urgentă provocare a noastră acum este să…

Sursa foto: Juan BARRETO / AFP

Șeful diplomației UE: ”Cea mai urgentă provocare a noastră acum este să refacem echipamentul militar şi să ne reaprovizionăm pentru a continua să sprijinim Ucraina”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a apreciat marţi că a venit momentul să se acţioneze pentru consolidarea apărării europene şi a adăugat că reaprovizionarea Celor 27 cu echipament de apărare reprezintă ”cea mai urgentă provocare”, transmite EFE.

”În ultimul an am făcut multe declaraţii şi ne-am asumat multe angajamente pentru a consolida apărarea Uniunii Europene. Acum a sosit momentul să trecem de la vorbe la fapte, este momentul să acţionăm”, a declarat politicianul spaniol la cea de-a doua ediţie a Conferinţei de Securitate şi Apărare Europeană care se desfăşoară marţi la Bruxelles.

Borrell a adăugat că, dat fiind că valorile şi securitatea UE sunt ”în joc”, cooperarea în domeniul apărării între cei 27 ”nu este un lux, ci o datorie”.

”Este cheia pentru a supravieţui, despre aceasta este vorba”, a insistat el, subliniind totodată că UE trebuie să refacă aprovizionarea cu echipament militar, care s-a diminuat după sprijinul acordat Ucrainei.

”Cea mai urgentă provocare a noastră acum este să refacem echipamentul militar şi să ne reaprovizionăm pentru a continua să sprijinim Ucraina, pentru a acoperi breşele critice şi a da un impuls bazei tehnologice şi industriale de apărare şi, pentru a avea succes şi a fi eficienţi, este nevoie să facem toate astea împreună, ca europeni”, a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a adăugat că, la 24 februarie, odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, lumea s-a schimbat ”în mod fundamental”, iar ”perspectivele noastre” s-au modificat ”în mod dramatic”.

”Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia ne-a amintit totodată nevoia urgentă de a ne consolida cooperarea în domeniul securităţii şi apărării”, a insistat el.

Şeful diplomaţiei europene a amintit că, în martie, UE a adoptat noua sa strategie de securitate şi apărare pentru următorii 10 ani, cunoscută sub numele de ”Busola strategică”, şi a recunoscut că această strategie va trebui actualizată.

”Este un punct de cotitură important pentru politica de securitate şi de apărare a Uniunii, care ne oferă o direcţie strategică pentru următorii cinci până la 10 ani şi care va trebui să fie actualizată, căci următorii cinci ani vor fi complet diferiţi de tot ceea ce ne-am putut noi imagina atunci când am elaborat strategia”, a comentat el.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...