G4Media.ro

OFICIAL Cele două întrebări la referendumul organizat de Iohannis: Sunteți de acord…

OFICIAL Cele două întrebări la referendumul organizat de Iohannis: Sunteți de acord cu interzicerea amnistierii corupților? / Sunteți de acord cu interzicerea OUG privind infracțiunile și pedepsele?

Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Pușcalău, a anunțat joi într-o declarație de presă la Cotroceni cele două întrebări care vor fi pe buletinul de vot al referendumului pentru justiție organizat de președinte.

Prima întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii în domeniul infracțiunilor de corupție?

A doua întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea emiterii de către guvern a Ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, precum și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgent direct la CCR?

Mădălina Pușcalău a anunțat că președintele Iohannis a semnat decretul pentru declanșarea referendumului ce va avea loc pe 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

Iohannis va transmite un mesaj legat de referedum azi, de la ora 19.00, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

91 comentarii

  1. A venit si defazatul asta cu intrebarile. MM nu mai au nevoie de niciun OUG retardatule.

    • Cara-ti hoitul imputit de pe G4 Media, postac psdist scarbos, esti primul la comentarii, ca sa dai tonul, zici tu! Ghinion, nu dai niciun ton, suna catusele, asa-i? Ce frumos, hai ca le zdranganim biine pe 26 mai! AMR 31 azi, si maine AMR 30, fir-ati ai dracului de psd-draknea-alde-udmr!

    • Corect, Iohannis pare ori prost ori complice

    • Tanti Gabriela, nu e nevoie sa te aprinzi, am votat si votez cu Usr-ul, dar întrebările sunt populiste si inutile. Parca le-a scris Iordache

    • @Mario,
      Nu-mi aduc aminte sa te fi vazut legandu-te cu lanturi de gardul din Kiseleffzece si strigand in gura mare ca Dragnea e hot si ca PSD-ul e Ciuma Rosie…! Poate ti-a fost teama si ca om te inteleg, dar asta nu inseamna ca ai cumva dreptul sa dai lectii de moralitate si desteptaciune altora care au mai facut cate ceva impotriva PSD-ului, cum e Presedintele!

    • Ce-o s-o mai sugeti voi, alde Pocaila, Mario si alti asistati, incepand cu 26 mai!
      Abia de mai astept!

    • @Mario nu sunt nici populiste nici inutile. Atentie! Sunt constitutionale. Adica pot fi puse in aplicare. Daca sunau altfel puteau sa apara tot felul de naunte si interpretari (stiti voi, chestii cu dreputrile omului etc.). Mai exact, nu poti sa pui chiar orice fel de intrebare la referendum. Eu cred ca intrebarile astea sunt un compromis corect, pot fi aplicat din punct de vedere juridic si legislativ. Pana la urma principalul flagel al acestei tari e coruptia, iar daca in Constitutie o sa existe un aliniat dedicat acestei probleme pe mine nu poate decat sa ma bucure. Iar a doua cu OUG e foarte corect formulata.
      P.S. Stati voi linistiti ca nu Iohannis a gandit intrebarile ci o echipa de juristi…

    • bai, „bajeti”, amestecati borcanele

      A. un om poate fi de acord cu amnistia, dar nu vrea gratiere.

      ce face cand va citi intrebarea nr 1 ?

      „1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei

      SI

      grațierii în domeniul infracțiunilor de corupție?

      ordonanțele de urgent direct la CCR?”

    • @Mario si @porcaila

      https://kmkz.ro/de-ras/s-au-anuntat-cele-doua-intrebari-pentru-referendum-sunteti-de-acord-sa-mpsd-de-cate-ori-pe-zi

      sa imi spuneti la ce ora veti fi la kiseleff zece pentru un oral pe gustul vostru

      merci anticipat !

    • Radulescu Marcel, esti foarte idiot omule, nu esti diferit de votantii psd-ului. Esti incapabil sa accepti idei contrare chiar daca sunt argumentate clar. Despre „insulta „cu asistatul, ce sa spun, sunt destul de sigur ca am cistiguri lunare din privat la care tu nu vei ajunge niciodata, pentru ca nu te duce capul.
      Repet, pentru toti prostii agresivi de genul tau, am votat si voi vota cu Usr-ul, chiar as vrea sa aiba atitudine si mai de dreapta, dar intrebarile de la refendum sunt cretine si inutile. Intreaba orice jurist.
      De exemplu „cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgent direct la CCR”, este o prostie, extinderea dreptului catre cine ? Raspundem cu Da si parlamentul va extinde dreptul de a ataca OUG-urile catre presedintele Camerei deputatilor, Dragnea. Pricepi de ce sunt nemultumit de intrebari, sau trebuie sa iti desenez ?

    • Apropo, Marcel, un domn, etc. vreunul din virulentii de pe aici, platiti vreun leu pentru g4media ?
      Eu va pot demonstra platile mele lunare catre Malin Bot, g4media, Rise project, kmkz, Recorder si inca vreo 2 …. Puneti un mail si va trimit dovada platilor.
      Voi in afara de agresivitatea gratuita din comentarii contribuiti cu ceva la lupta impotriva PSD-ului ?
      Prin atitudinea voastra de primitivi, goniti orice nehotarat de pe acest site. Si miza ar fi sa convingeti nehotarati, nu pe cei care s-au decis deja.

    • @Kafka: In principiu ai dreptate, dar nemulturmirile nu bat in directia explicatiei tale.

      Referendumul (ale carui rezultate sunt obligatorii pentru Parlament – fara discutie!, dar in acelasi timp nu au un termen limita pentru implementare – vezi 300 parlamentari!) poate fi privit practic, de catre cetatean, din doua perspective:

      1) Referendum GENERALIST = in care intrebarile sunt generale (si dau orientarea clara a societatii) dar nu sunt urmate de nimic concret in materie legislativa. Un exemplu de intrebare ar fi „Sunteti de acord cu toleranta ZERO in privinta coruptiei?” . Un astfel de referendum nu ar presupune sa urmeze nimic exact dpdv legislativ (desi ceva urmari legislative poate avea), dar utilitatea lui ar fi ca le da celor interesati informatia pe care o cauta: strang bagajele si pleaca sau mai spera …

      2) Referendum APLICAT = in care intrebarile sunt punctuale (dar nu dau orientarea clara a societatii in privinta justitiei, in cazul de fata) si au urmari legislative (Parlamentul nu se va grabi sa le aplice – cu deceniile!, dar avantajul este ca nu se mai poate modifica nicio lege deja in vigoare in contradictie cu rezultatul referendumului [vezi mai jos] ). Un exemplu de intrebare ar fi „Sunteți de acord cu interzicerea amnistierii corupților? ” , adica cea a lui Iohannis.

      Acum, Mario presupun ca ar fi vrut un referendum „generalist” pe cand tu preferi un referendum „aplicat”. Daca e asa, voi de fapt nu va contraziceti, ci vorbiti de lucruri diferite. 😐

      Pt cine crede ca, in general, referendumul „este oricum degeaba”, contraargument aici: https://www.moise.ro/2018/06/14/referendumul-consultativ-are-forta-juridica-si-produce-efecte-inclusiv-cel-din-2009-a-produs/

    • Tiii, câinele moare de drum lung și trolul penal X-LINK de grija unui „om”: ” ce face când va citi”. Va ști, aia va „face” când „va citi”. Nu e cazul trolului analfabet x-link căruia îi place doar să „pună mâna” pe carte. Dacă ar fi citit și el, ar fi știut și care e concordanța timpurilor verbelor. Iar „amesteca borcanele” dobitocul, ca la islam. Bineînțeles că „un om poate fi acord cu amnistia”, însă un trol, nu. Pentru că unul penal cae X-link slujește Mafia PSD-ALDE si ăia sunt infractori deci se vor și amnistiați și grațiați. Să poată fura în continuare, inclusiv de la boul dr X-link.

    • Conceptele de „referendum generalist” sau „referendum aplicat” nu există. E referendum și atât. Fie pentru modificarea unei anumite legi, fie unul consultativ, cum sunt cele pe care are voie să îl inițieze președintele, unde se pun întrebări specifice referitoare la probleme de ordin general. Aici e vorba amnistie și grațiere în context de corupție și de OUG în context de infracțiuni. Știm întrebările, sunt clare, mergem la vot. Chiar presupunând că referendumul ar fi inutil sau întrebările nepotrivite, nu e mai util să stai acasă. Decât pentru mafia PSD-ALDE care câștigă de pe urma neprezentării inclusiv a acelora care cotizează la g4, rezist sau malin bot. Degeaba convingem „nehotărâții” dacă le spunem că e inutil să meargă la vot pentru că întrebările sunt prost puse. Astea sunt. Iar cu agresivitatea, da: nu e deloc bună, decât intr-un singur caz, cel al trolilor. Acolo e obligatorie și ține de igienă. Mai mult, e utilă precum chimioterapia în cazul celulelor canceroase. Dar nici intr-un caz agresivitatea nu se justifică pentru a susține că Iohannis ” e prost” contra celor care spun că usr sunt naivi sau a celor care cred că ciolos e dubios contra acelora care susțin că la pnl sunt uselisti. Toți, absolut toți care acționează în prezent contra mafiei trebuie susținuți, indiferent ce tâmpenii au făcut în trecut sau ce prostii mai spun în prezent. Contează ce fac acum. Cei cărora nu le este clar cât e de important să dărâmi mafia, merită convinși. Iar cei care sunt cu mafia, combătuți. Cu agresivitate. Maximă. Pentru că sunt de rea credință. Și fac rău.

    • @Bad,
      Trag speranță că mi-ai citit ultima incantație pe care ți-am inchinat-o și că sper de asemenea să nu voi fi nevoit să-mi arăt incă o dată slăbiciunea pentru un simplu muritor ca tine, aici, de față cu toți ceilalți muritori, dar și de față cu orcile moarte de ceva timp si care tot incercă să ne convingă că sunt încă vii…?!
      PS. Felicitări pentru comentariu! Sunt 100% de acord cu atitudinea de susținere a cauzei comune și de abandonare a șicanelor macar până ce „trecem puntea”… !
      Seară bună și Sarbători Fericite!

    • Recepționat:))) tu faci o treabă și mai bună pentru că ești prezent mult mai mult și ești foarte spiritual. Seară bună și ție!

    • Bad, pot spune despre orice politician ca e prost, asa e în democrație. Politicienii trebuie sa își asume critici, a spus-o Cjue Exagerezi când consideri că asta e agresivitate.
      Ciudat este ca nu ți se pare agresivitate când câțiva țărani de pe aici spun sa „o sugem” daca avem opinii diferite, cu argumente.
      Imi pierd timpul sa explic, unora care se prezintă ca anti Psd, ca discursul lor este nociv, în speranța ca au un minim de creier.
      Sunt puțini comentatori aici care au fost în ultimii 2 ani la proteste anti Psd cât am fost eu.
      Si mai puțini care sustin financiar G4media cât o sustin eu.
      Dar cum nu pot accepta pasiv ca Psd-ul sa ne întoarcă la dictatură, nu pot accepta nici insulte si înjurături de la niște puțoi care se dau viteji în spatele ecranului. Astfel de persoane sunt aproape la fel de ca psdistii, nu au înțeles nimic din conceptele democrației, cum ar fi libertatea de exprimare și de opinie

    • PS
      Voi vota oricum Da la referendum, chiar daca e inutil juridic. Daca va trece, va avea un oarecare efect politic anti psd. Dar nu va schimba nimic juridic

  2. prea putine intrebari pentru mizeriile generate de PSD+ALDE+UDMR, dar binenteles vom vota ca sa aratam lumii ca NU SUNTEM un popor de HOTI

    • Alo, haznaua 3? Trolul analfabet spawn care „se repetă” e aici?

    • Cu abuzurile ce facem, carierele distruse etc? 🙂

      Lasand gluma si intrebarile astea de latrina 3 la oparte aceste alegeri + referendum e ultima speranta, un rezultat prost pentru psd alde poate duce la anticipate, orice altceva ne condamna definitiv

    • @Madmax
      Nimic nu ne condamna definitiv in afara IGNORANTEI si starii de acceptare latenta. Totul DAR absolut totul vine din cinstea si onoarea fiecaruia. Prioritati care ar trebui sa intre in fata mall-ului, city-break-urilor, turelor in Vama sau iesitului in centru vechi sau nou.
      Faptul ca sunteti mai inteligenti decat votantii PSD, nu va face nici mai responsabili nici mai implicati. Ci doar aproape la fel de vinovati. Am iesit se zeci de ori in strada doar ca sa vad tineri ca mine cum zambeau si se hlizeau prin cafenele. Sunt convins ca sunt cititori ai acestui site. Mesajul meu pentru ei este: MI-E SILA DE VOI aproape la fel de mult cat mi-e sila de o baba psd-ista agresiva si agramata

    • Sustin total ce a scris VladM!

    • @VladM,
      Sunt impresionat de comentariul tau si imi permit sa dau chiar si eu un sfat:
      Coborati cu picioarele pe Pamant, altfel Dracu’ ne va lua pe toti, indiferent ca suntem inteligenti sau prosti facuti gramada…!!! In Dictatura vom suferi intr-un fel sau altul cu totii, chit ca doar vom auzi de peste mari si tari cum o ruda/prieten se zbate sa ramana cu capul la lumina si sa nu se scufunde in intuneric..!”

    • Madmax, obiectivul strategic al cetatenilor onesti la aceste europarlamentare este, prin scorul obtinut de opozitie, fortarea anticipatelor parlamentare, pentru ca multi nu mai rezistam inca un an si jumatate in aceasta stare de lucruri si atmosfera.
      Problema mea e, obiectivul nostru o fi si al opozitiei?!!!

  3. Hmmm….
    O intrebare si mai buna ar fi : Sunteti de acord ca pedepsele pentru acte de coruptie sa se inaspreasca?

    Astfel ar inchide toate portitele de tip Oug, CCR, articole abrogate etc.

    • +1 Asa ar fi trebuit pusa intrebarea… Bine, pe CCR nu cred ca ai cum sa ii opresti cumva…doar daca schimbi constitutia…aia practic fac ce vor si au si Imunitati…

    • Corect ,
      Intrbarile sunt putin infantile dar sunt puse asa pentru pentru majoritatea idioata, care nu iese la vot .
      Aloo soru’me auzi?

    • Nu sunt de acord cu pedepse la infractiuni ci ar trebui sa se dea bonusuri in bani si excursii eventual si un kil de ulei si zahar…

  4. In plus, toata lumea intelege clar intrebarea!

  5. Sunt putintel dezamagit! Ma asteptam ca o intrebare sa sune cam asa:”Sunteti de acord sa fie…barbierit cu briciul ascutit iar in caz ca va fi…ciupit sa fie presarat cu sare…?”

  6. Și dacă poporul va răspunde cu NU, ce mai face sasu’ ?!? ?️?️?️

    • E alta treaba atunci, intrebarea e ce faceti voi daca popurul zice DA ?

    • Ce sa faca, barbiereste in continuare, tot s-a apucat de inmuiat cu apa calda si de frecat cu spuma…
      PS. E adevarat, o parte din popor va raspunde si cu ”nu”, dar in procent de pana in 10%, iar eu sunt curios apropo de: ”ce mai face Hamsterica dupa aceea, se duce singurel la culcarica sau il asteapta mai intai pe nea Vaselina ca sa-l legene pe picioare si sa-i spuna o poveste deocheata?”

    • „Poporul”vostru,al pesedistilor,este format de infractori si asistati puturosi care voteaza cu hotii pesedisti ,asta este poporul care voteaza cu NU! Si restul de 80% s-au saturat de hotie si vor iesi la vot sa va dea cu un DA de toata frumusetea peste bot!!

  7. Și dacă poporul va răspunde cu NU, ce mai face sasu’ ?!? ?️?️?️

    • Postac scarbos, iti faci loc si crezi ca aburesti pe cineva? Cara-ti hoitul imputit deja langa daddy si camarila, va suna a catuse?? E de bine, ascultati-le cu atentie!

    • Isi inchipuie cineva ca ar fi posibil ca Gabriela Constantinescu sa fie, ca profesie, profesoara de limba romana?! :mrgreen:

      Putina demnitate, ce dracu’! 💡

  8. Pe 26 mai avem așadar un dublu referendum pentru supraviețuirea României europene. O prezență la vot chiar și cu 10-15 la sută mai mare va duce la mazilirea hamsterului mustăcios de către propia famiglie.

    AMR 31 de zile până la alegeri. UE pentru România, *ue pentru PSD, ALDE și Magyar PSD.

  9. Ma surprinde neplacat ca, intr-o publicatie care se raspecta, se evita sau se uita ca Iohannis este, de fapt, macar „presedintele Iohannis” daca „dl presedinte Iohannis.” vi se pare prea pretentios pentru o societate in care ne tragem de curele si cu infractorii dar si cu presedintele Romaniei.

    • Vi se pare insa curios ca cineva sa se exprima asa: „Dl. Stalin, Dl. Hitler si Dl. Churchill s-au intalnit si au …” ?

      Ei bine, aflati ca, in cazul persoanelor celebre, nu se mai foloseste formalismul cu „domnul/doamna si-sau functia”, ci se foloseste direct numele: Iohannis, Trump, Regina Angliei, etc.

      [Singura exceptie ar putea fi cei care spun in loc de Isus, „Domnul nostru Isus Christos” 😆 ]

  10. avand in vedere macelul de ieri, ar fi fost mai oportun sa (mai) fie si o intrebare legata de relaxarea legislatiei infractionale. acum mai mult ca niciodata, presedintele trebuia sa raspunda mai prompt decat de obicei si sa ajusteze intrebarile. probabil sa bazeaza ca vor fi atacate la ccr noile modificari la codurile de ieri…

    • Din pacate nu stiu daca se poate interzice parlamentului sa restranga drepturile cetatenilor. Chiar si asa corupti. S-ar putea sa intre in conflict cu alte parti ale constitutiei. Nu sunt de specialitate oricum.

      Problema e ca noi il tot criticam pe Iohannis. Dar in 2014 46% din romani au votat un partid de hoti. Si ieri maretii nostri reprezentanti in parlament au demonstrat ca majoritatea lor au aceleasi interese cu penalii si isi asuma riscul ca ai lor copii si nepoti sa nu mai fie in UE. Asta e drama, a fost interese ieri si de la minoritati, si de la udmr.

    • Mai cris, care 46% din romani au votat in 2014 cu javrele psd-alde? Votul a fost in 2016, si s-au exprimat 18% din romanii cu drept de vot, cu-atat doar au fost alesi acesti NENOROCITI. Nu mai revin asupra absenteismului electoral de-atunci, ca sa nu injur in saptamana mare.
      Daca nu esti de specialitate, ai face bine sa nu te mai pronunti vizavi de drepturi ale infratorilor, mai ales sa le scoti in fata, se descurca foarte bine psd-alde-udmr si minoritati la treaba asta!

  11. Sunt de acord cu ce a spus Președintele iohanis dar vreau sa fie înăsprite pedepsele pt corupție și sa lise ridice protecția la imunitatea parlamentara sau sa fie executați în public cum fac chinezi cu toți senatori, deputați și-i toții corupții în masă executați de lege și de plutoane de execuție apoii vor dispărea ear lu Iliescu să-i fie scoși ochi din cap și tăiată mâinile și picioarele criminalul ala care a venit din Rusia cu masa și tacsu sa fie băgat în Ocna de sare jegosul ăla atât am avut de spus în rest îmi continui viata afară căci în propria mea tara am ajuns sa ma întorc ca turist chear dacă am fost împușcat în picior la așa zisa revoluție.

  12. Da si da.

    Desi n-o sa schimbe nimic, atat timp cat romanii sunt prea prosti sa mearga la vot.

  13. Baieti sincer intrebarile par bune si de bun simt chiar.
    Sunt impresionat.

  14. As fi vrut niste intrebari mai transante, dar probabil sunt ratiuni de legalitate pe care nu le cunosc si, ce-i drept, nici nu mai vreau sa-mi bat capul toata ziua cu legi / exceptii / subterfugii. Pana la urma, un raspuns DA ar trebui sa fie mai mult decat clar pentru ceea ce vor romanii. La vot !

  15. Interzicerea, pe orice cale. Faptul că se interzic ordonanțele nu poate împiedica majoritatea parlamentară să adopte legi de protecție și de încurajare a infracțiunilor de corupție.

  16. cred ca pe multi dintre noi parintii ne-au invatat sa nu furam, sa fim cetateni cinstiti.

    este de neinteles de ce au votat si voteaza partidul celor mai mari hoti si celor mai mari criminali din istoria omenirii. comunistii.

  17. Pentru cei care spun ca ar fi trebuit sa fie alte intrebari sau completate cu diverse acareturi, acest referendum este pur consultativ. O prezenta considerabila la vot ar transmite un mesaj mai important decat nuantele intrebarilor al caror sens e foarte clar.

  18. Sunteti de accord ca recomandarile MCV / Comisia de la Venetia / UE sa fie obligatorii? … dar asta chiar ar fi blocat psd

  19. Si daca legile pentru favorizarea infractorilor sunt trecute prin Parlament?!

  20. Hmm … Ultima întrebare este, de fapt, compusă din două întrebări. Ceea ce ar putea crea confuzie și oferi muniție pentru PSD.

    Apropo, cei care au boicotat referendumul privind familia tradițională trebuie să boicoteze și acest referendum?

    • Sa stii ca nu tine, in caz ca ti-ai facut iluzii…! Nici n-ar avea cum, doar nu ne vom fi turmentat cu totii band la ora asta doar apa chioara cu lamaie…!?

  21. Atât merităm, atât primim!
    Votul și protestele sunt soluția.

  22. Am o intrebare simpla: cati din astia PNL-PSD-ALDE-UDMR-PMP VOR TRECE VREO LEGISLATIE CARE NU E FAVORABILA POLITICIENILOR PRIN PARLAMENT?
    Acuma sa presupunem ca dati in naivitate asa subit si mai pun inca o intrebare: care e singura cale ca sa treci peste capul parlamentului in cazul in care baietii se trezesc subit ca sunt politicieni?
    Iar acuma daca tot sunt atat de naivi credeti ca va lua guvernarea doar un singur partid ca sa nu fie probleme sa treaca vreo legislatie sensibila si sa repare ce a facut PSD si sa inbunatateasca ce e stricat?
    Mi se par mie ca ce fac astia ca e cu dublu masura sau gresesc eu si PNL e Sfanta Fecioara tarvestita in politician?
    Prima intrebare e OK dar la a doua daca punea doar aia cu CCR era logica dar restul nu o inteleg pentru ca ordonantele de urgenta se poate da in orice domeniu si sa fie la fel de periculoase?

    • Cele in domeniul legislatiei penale se aplica retroactiv (pe principiul aplicarii legii mai favorabile), adica practic chiar daca parlamentul le respinge ulterior sau le contesta avocatul poporului la CCR (sa zicem dupa 1-2 zile), ele intra in vigoare, fie si 30 de minute si schimba rezultatul proceselor penale si anchetelor. De asta sunt asa de periculoase. Cred ca nu pot fi interzise toate OUG-urile pt ca unele chiar pot fi necesare, s-ar putea sa fie prevazut in constitutie.

    • La a doua intrebare se interzice emiterea OUG si este precizat în plus ”și organizării judiciare” ceea ce cred că are relevanță, iar atacarea OUG la CCR din a doua parte se referă la toate domeniile, inclusiv la cele interzise dacă scapă cumva vreo OUG.

  23. Cea mai bună întrebare ar fi fost: Eu.ro am o întrebare;sunteți de acord ca Președintele României să nu mai aibă imunitate ? Daca nu avea,n-ar mai fi fost la Cotroceni ! Nu mi se pare normal sa aibă imunitate! A uitat cum a mințit în vechea campanie,că va renunța la imunitate ! Ha,ha,ha! Probabil unii scriitori șterg din memorie promisiunile.Noi oamenii simpli,nu uităm !

    • @Anton

      Oamenii „simpli” ar trebui sa aiba o memorie BUNA si sa nu iute ca Presedintele a dorit sa renunte la imunitate, dar parlamentul a respins. Motivul e lesne de inteles.

  24. Oficial, in Romania nu sunt atat de periculosi coruptii cat cei care mimeaza lupta anticoruptie!

    • @emil

      Totalmente de acord.

      PS nu stiu la cine te referi, sper ca nu la Presedinte.

    • Emil, postac istoric al sitului, vrea sa sugereze un aspect, dar io care-s fomeie din popor, o zic p’a dreapta : ce coincidenta, coruptii sunt totuna cu cei care mimeaza lupta anti-coruptie! Chiar azi, la parlament, auzi cine sta de vorba si raspunde la ”alta intrebare” a Comisiei de la Venetia? Ati ghicit – iordache, zis ciordache!

    • @Gabriela

      Aici nu sunt deacord cu tine.

      Romania „lupta” de 30 de ani impotriva coruptilor si cu toate acestea a ramas si va ramane pt mult timp tara cea mai corupta din UE, pt ca toti „mimeaza” lupta anticoruptie.

  25. Niște întrebări numa’ bune de boicotat.
    #boicot
    #mapispereferendum

  26. Nu înțeleg întrebările ! Nu știu ce vor ăștia !
    Cred că un țigan din Ungaria s-a îmbătat și inepția ce a scos-o pe gură a ajuns la urechile lu Iohanis.
    De ce nu zice pe românește: – Vrei să dea drumu la pușcăriași pe stradă ? Da sau Nu.

    • Efectul yo-yo sau cum ar fi zis X-link „nu stiu ce vrea astia” și nici „nu înțeleg” de ce am ajuns trol.

  27. Foarte bune întrebările, trebuie să mergem toţi la vot, e vorba de fapt de semnalul pe care-l dau votanţii. Aceste întrebări se rezumă astfel: „Sunteţi de acord cu politica lui Dragnea şi a grupului de infractori PSD-ALDE?”. Românii trebuie să dea un răspuns clar la această întrebare.

  28. Cred că formularea celei de-a doua întrebări are o greșeală prin omisiune. Dacă veți citi decretul dat astăzi de Președintele României veți vedea că la Art.1, pct.2 se spune că poporul român este chemat să-și exprime voința cu privire la „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe”.
    Dar, când se transpune acest lucru în întrebarea de pe buletinul de vot se ajunge la formularea: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
    S-a pierdut pe drum informația cu privire la beneficiarii extinderii dreptului de a ataca OUG-urile. Dacă ar fi să citesc doar buletinul de vot, așa cum o vor face mulți români, nu aș putea să nu mă întreb „pentru cine se extinde acest drept”.
    Personal nu cred că această întrebare este formulată pe înțelesul tuturor. Trebuie să recunoaștem că nu toți cetățenii României cu drept de vot vor înțelege ce anume sunt întrebați. Și atunci, mai ales dacă sut fani însetați ai anumitor posturi de televiziune, vor pune ștampila pe NU pentru că nu au înțeles ce anume sunt întrebați dar știu că acest referendum este al lui Iohannis iar televizorul ne învață că nimic din ce face Iohannis nu e bun, corect sau în interesul poporului. Așa că tare îmi e că mulți nu se vor duce la pădure pentru un grătar tocmai ca să voteze împotriva lui Iohannis.

    • Nu e cazul să-ti faci griji.
      Chiar dacă oricine va putea ataca OUG la CCR nu vor fi probleme.

  29. Intrebarile sunt bune doar intr-o anumita masura deoarece am vazut cat de mult rau poate face parlamentul; iar, cat priveste dreptul altor autoritatii de a ataca ordonantele de urgenta la Curtea Constitutionala, ar fi bun in principiu, dar la ce foloseste cand Curtea Constitutionala este contaminata politic?
    Nu stiu daca Constitutia permite, dar as fi preferat o intrebare de genul: sunteti de acord ca recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO, MCV sa aiba un caracter obligatoriu?
    (Din pacate, Constitutia noastra este foarte vulnerabila si permite tot felul de tertipuri si interpretari contradictorii, iar, pana la modificarea ei, am avea nevoie urgenta de a fi protejati de organismele Uniunii Europene la care am aderat, asumandu-ne obligatia de a respecta tratatele; daca nu ma insel, aceasta obligatie sta scrisa si in Constitutie. Astept cu nerabdare sa vad ce va decide Curtea Europeana de Justitie referitor la sesizarile facute de tribunalele din Romania asupra modificarilor din justitie…)

  30. Intrebari de 2 lei. Vor continua sa faca ce vor in domeniul justitiei prin legi. Intrebarile trebuiau sa se refere la respectarea legislatiei europene in domeniu si a doua referitoare la interzicerea celor cu probleme penale in a fi alesi si a membrilor de partid in componenta CCR. Altfel e frectie la picior de lemn dle. Iohannis. Intrebari de cacat. Din pacate. Ar fi trebuit sa se inspire dintr-o intrebare veche de 5 secole. „To be, or not to be”. Adica…ba voi vreti sa mai fiti oameni liberi ? Ceva pe acolo.

    • Tu est adeptul unui referendum „mai generalist”, pe cand Iohannis vrea un referendum „mai aplicat”, care sa rezolve o problema imediata. [vezi un comentariu de-al meu de mai sus]

      Si eu as fi preferat un referendum „generalist” cu o intrebare care sa penetreze cumva si prin scutul de formalism/acceptare_sociala al votantilor. Adica, daca intrebi votantii ceva de genul „Sunteti de acord cu pedepsirea aspra a celor ce nu sunt cinstiti si/sau nu respecta valorile morale” … o sa iasa 100% voturi „DA”, desi se vede si-n Braille ca MAJORITATEA votantilor romani nu se incadreaza. Mint, pentru ca „nu se face sa zici NU”.

      Intrebarea este: sa ne suparam pe Iohannis, la subiectul asta, ca a ales un referendum „aplicat” in loc de unul „generalist”? Exista avantaje si dezavantaje in cazul fiecaruia dintre ele …

  31. Intrebare:daca ar incepe un razboi cine sar duce sa apere toti hoti din 90 si pina acum cred ca ar ramine singuri eu unu as prefera sa merg la puscarie toata viata decit sa lupt in razboi sa apar hotii din parlament din 90 si pina in azi

  32. totodata nu ne intreba nimic cu privire la relaxarea pedepselor, daca suntem de acord sau nu!!!

  33. Ce inițiativă inspirată și ce întrebări stupide!!!

    • Nu sunt stupide, dar nu aduc nicio reparație la ce este deja stricat.
      Se pare că trebuie să fim mai des la proteste.
      Deocamdată votul și apoi mai mult simț civic.

  34. Bune intrebari !
    Da , Da !

  35. Pe 26 mai vom arăta ciumei rosii ca nu suntem un popor de retardat,corupti sau idioți! Sus din sofa si votați în masă!

  36. Ar trebui să publicați și textul integral al decretului. Este o diferență majoră, foarte importantă, între formularea celei de-a doua întrebări așa cum ați publicat-o dumneavoastră și formularea din decret.
    În decret, la art.2, pct.2 scrie așa:
    „2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

  37. „Poporul”vostru,al pesedistilor,este format de infractori si asistati puturosi care voteaza cu hotii pesedisti ,asta este poporul care voteaza cu NU! Si restul de 80% s-au saturat de hotie si vor iesi la vot sa va dea cu un DA de toata frumusetea peste bot!!

  38. Votul cu DA inseamna:
    a) NU pentru amnistie si gratiere in cazul infractiunilor de coruptie!
    b) NU penru OUG in cazul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare;
    c) DA pentru ca si alte organe ale statului (de ex ale puterii judecatoresti) inafara de Avocatul Poporului sa poata ataca OUG la CCR.

    Cred ca poporul doreste asa ceva iar cei care ar dori intrebarea daca sa intre dDragnea la parnaie si PSD in disolutie nu pot astepta juridic asa ceva si deci trebuie sa se multumeasca cu aceste intrebari care in plan politic sunt cele mai bune si mai utile.

  39. „1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?“
    Bă, ești nebun?! Asta înseamnă că trădătorii de ţară, teroriștii, ucigașii, violatorii, pedofilii, tâlharii, spărgătorii, borfașii etc. pot fi graţiaţi și chiar amnistiaţi? Tâmpenie mai mare nu s-a mai auzit și nici idioţi și cretini precum plăvanul ăsta nazist și toţi cei care îl sfătuiesc, îl înconjoară și îl pupă-n posterior nu s-au mai văzut pe plaiurile mioritice. A mai fost, nu cu multă vreme în urmă, un pirat chiombaliu criminal și o hoardă de tâlhari care s-au pișat sistematic pe Constituţie și pe ţară, pe care a preluat-o și i-a dat update și upgrade Gauleiter-ul pus aici de Führeriţa celui de-al IV-lea Reich. România, trezește-te! Acum! Mai târziu va fi prea târziu…

  40. veniti si votati! comentari dupa 26 MAI.