G4Media.ro

Lipsa de popularitate a lui Biden îi trage în jos pe democrați…

Foto: EPA/JUSTIN LANE via Agerpres

Lipsa de popularitate a lui Biden îi trage în jos pe democrați înainte de alegerile din noiembrie

Rata de aprobare a președintelui Joe Biden s-a apropiat de cel mai scăzut nivel al președinției sale cu mai puțin de zece zile înainte de alegerile intermediare din SUA, un nou semnal de alarmă pentru candidații democrați. Lipsa de popularitate a liderului de la Casa Albă accentuează opinia conform căreia republicanii vor câștiga controlul Camerei Reprezentanților și, foarte posibil, al Senatului în urma scrutinului de la 8 noiembrie.

Teritoriu negativ

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos publicat la mijlocul săptămânii trecute a constatat că doar 39% dintre americani aprobă performanța lui Biden la locul de muncă, cu un punct procentual mai puțin decât cu o săptămână mai devreme.

În același timp, 55% dintre americanii chestionați au dezaprobat modul în care liderul democrat se achită de sarcinile sale de președinte al Statelor Unite.

Reuters a precizat că lipsa de popularitate a lui Biden ajută la perpetuarea opinie că republicanii vor câștiga controlul cel puțin al camerei inferioare a Congresului de la Washington. Acest lucru le-ar da republicanilor puterea de a opri agenda legislativă a președintelui democrat și de a lansa o serie de investigații legate de primii săi doi ani de mandat.

Agenția de presă a reamintit că Biden s-a instalat în Biroul Oval în ianuarie 2021, în mijlocul pandemiei de COVID-19. Mandatul democratului la Casa Albă a fost marcat de efectele devastatoare economice ale crizei globale de sănătate, inclusiv de o inflație în creștere. Creșterea galopantă a prețurilor la alimente, benzină și chirii, problemele lanțului de aprovizionare, rata tot mai mare a criminalității, numărul record de imigranți ilegali care au traversat frontiera dinspre Mexic și războiul din Ucraina au caracterizat primii doi ani de mandat ai președintelui, afectându-i popularitatea printre americani.

În acest an, ratingul său de aprobare a scăzut constant, ajungând chiar până la 36% în lunile mai și iunie, procente mai mici chiar decât ale fostului președinte, republicanul Donald Trump, al cărui mandat a fost marcat de controverse și scandaluri.

Cota redusă de popularitatea președintelui Biden este confirmată și de agregatorul de sondaje RealClearPolitics, care indică faptul că democratul are o rată de aprobare de 43,8 procente, cu 7,8% mai mică decât rata de dezaprobare de 51,6%.

Sondajele realizate în ultimele două săptămâni arată că Biden este peste tot pe teritoriu negativ în ceea ce privește popularitatea: Economist/YouGov indică o rată de popularitate de 46% și de dezaprobare de 53% pentru Biden, Politico/Morning Consult indică 43% aprobare și 54 dezaprobare pentru liderul de la Casa Albă (o diferență de 11 procente), NBC a pus rata de dezaprobare a președintelui la 46%, cu cea de aprobarela 43%, Harvard-Harris indică o diferență de 8 puncte procentuale între rata de aprobare (43%) și cea de dezaprobare (51%) a lui Biden, în timp ce Federalist/Susquehanna arată o diferență de zece procente între cei care aprobă felul în care Biden se achită de responsabilitățile de președinte al Statelor Unite (44%) și cei care dezaprobă performanțele sale (54%).

Efecte directe

Așa cum am mai explicat pentru cititorii G4Media.ro, alegerile intermediare care vor avea loc în Statele Unite marțea viitoare – când americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților de la Washington, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor – vor decide nu doar soarta agendei președintelui Biden pentru următorii doi ai mandatului său, dar și viitorul său politic în Biroul Oval. Aceasta în condițiile în care republicanii au lăsat să se înțeleagă că, dacă vor prelua controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, vor bloca inițiativele legislative ale actualei administrații democrate și chiar vor demara procedura de înlăturare din funcție a liderului de la Casa Albă.

Analiștii americani prognozează că rezultatul scrutinului din această toamnă va remodela drastic ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani cu agenda politico-economică a lui Biden înainte ca democratul să candideze sau nu pentru realegerea în funcția de președinte în 2024. Cu Congresul sub control democrat, el ar putea avea o altă șansă să treacă prioritățile liberale majore pe care nu a reușit să le bifeze în prima parte a mandatului său. Sub control divizat sau total republican, administrația sa ar putea petrece următorii doi ani apărându-se de investigații – și poate chiar de demitere, după ce republicanii, în special cei fideli filozofiei MAGA a lui Donald Trump, au anunțat că sunt pregătiți să-l demită. Riscurile pentru Biden și democrați sunt așadar cât se poate de reale.

În aceste condiții, lipsa de popularitate a lui Biden printre americani este problematică. Procentele scăzute de aprobare ale liderului de la Casa Alba i-au făcut pe unii democrați să se teamă că le-ar putea afecta șansele la alegeri. Unii candidați s-au sfiit chiar să participe alături de președinte în campania electorală, acest lucru fiind unul dintre motivele pentru care Biden a avut extrem de puține apariții electorale și mitinguri mari de susținere pentru democrații aflați în curse.

Evenimentele la care a participat Biden au avut loc cu un public mai mic sau au fost strângeri de fonduri (majoritatea cu ușile închise), acestea ridicând și mai multe semne de întrebare despre reticiența reală sau nu aparenta a candidaților democrați de a se afisa alături de el.

Casa Albă a încercat să minimalizeze întrebările despre motivul pentru care președintele Biden nu organizează mai multe evenimente de campanie pe măsură ce se apropie alegerile intermediare. Administrația democrată s-a referit la călătoria pe care Biden a făcut-o recent pe Coasta de Vest – el a vizitat Colorado, Oregon și California – pentru a dovedi că președintele este activ în campania electorală.

Joe Biden a făcut campanie în Pennsylvania săptămâna trecută pentru candidatul democrat la Senat, John Fetterman. De asemenea, președintele va merge în Florida marți, pentru a face campanie pentru candidatul democrat la postul de guvernator din Sunshine State, Charlie Crist.

În ciuda acestor precizări ale Casei Albe, opinia comentatorilor americani este că Biden continuă să fie mai degrabă o piatră de moară atârnată la gâtul multora dintre candidații democrați. Nu este de aceea de mirare că, conștienți de balastul reprezentat de Biden și în disperare de cauză, democrații au scos la înaintare alte figuri importante în partid, precum fostul președinte Barack Obama, Nancy Pelosi sau Bernie Sanders, pentru a ajuta la mobilizarea propriilor alegători, așa cum este cazul în Pennsylvania, unde John Fetterman este pe cale să piardă un mandat pe care democrații îl aveau în mână.

Rău pentru democrați

Într-un comentariu legat de procentele negative ale liderului de la Casa Albă, CNN a scris recent că „istoria sugerează că cel mai important mijloc de predicție a modului în care vor decurge alegerile de la mijlocul mandatului este popularitatea (sau nepopularitatea) președintelui în exercițiu. Dacă istoria se repetă (pe 8 noiembrie), acesta este un lucru foarte rău pentru democrați.”

Comentatorii s-au referit în special la sondajul Gallup dat publicității pe 26 octombrie și în care rata de aprobare a performanțelor președintelui american a scăzut la 40%, un procent „care ar trebui să insufle frică în inimile candidaților și strategilor democrați care încearcă să evite înfrângerea pe 8 noiembrie”.

CNN a notat că rata de aprobare al lui Biden a scăzut constant în ultimele luni în datele Gallup. Acest procent a fost la 44% în august și 42% în septembrie, ceea ce face ca trendul să „nu arate bine pentru el.”

Analiștii au notat că în prezent Biden se află într-o poziție mai proastă în sondajul Gallup în comparație cu predecesorii săi recenți, intr-un moment similar în ultima parte dinaintea alegerilor organizate la jumătate de mandat în funcție. Astfel, Donald Trump avea o rată de aprobare de 43% în octombrie 2018, Barack Obama de 45% la sfârșitul lunii octombrie 2010, George W. Bush de 67% la sfârșitul lunii octombrie 2002, în timp ce Bill Clinton avea 41% la mijlocul lunii octombrie 1994, dar ea a crescut la 48% mai târziu în cursul lunii.

Comentatorii au notat că, în acele cazuri, cifrele slabe au precedat pierderi masive pentru partidul președintelui la alegerile intermediare.

Astfel, în 2018, republicanii lui Trump au pierdut 40 de locuri în Camera Reprezentanților și majoritatea. În 2010, democrații lui Obama au pierdut 63 de locuri în camera inferioară a Congresului și majoritatea. Iar în 1994, democrații conduși de Clinton au pierdut 54 de locuri în Cameră și majoritatea. Toți cei trei președinți au avut procente mai bune înainte de alegeri decât are Biden acum, au notat comentatorii.

Această lipsă de popularitate persistentă a lui Biden este un factor major în decizia analiștilor politici proeminenți din Statele Unite de a crește estimările privind câștigurile republicanilor în Congres. Cu doar zece zile înainte de scrutinul de la 8 noiembrie, prognozele electorale din statele swing – care nu au un câștigător clar și pot înclina atât în favoarea democraților, cât și în cea a conservatorilor – candidații republicani par să obțină câștiguri semnificative, așa cum este cazul în Ohio, Georgia, Arizona sau chiar New York. De exemplu, Cook Political Report și-a schimbat săptămâna trecută ratingul pentru districtul 17 din New York de la „Leans Democrat” (înclină spre democrați) la „Toss up” (oricare dintre cele două variantre este la fel de probabilă), o schimbare considerată seismică pe scena politică din Statele Unite și care face ca democratul Sean Patrick Maloney, membru al Camerei Reprezentanților, să se afle în prezent într-o luptă pe viață și pe moarte cu republicanul Mike Lawler.

Situația este cu atât mai delicată cu cât Maloney este președintele Democratic Congressional Campaign Committee și este la al cincilea mandat în Congres, iar postul său era considerat sigur. El a devenit însă ținta criticilor alegătorilor democrați după ce procesul dezordonat de redistribuire a districtelor electorale l-a făcut să caute realegerea într-un district învecinat, unde l-a înfruntat (și învins) pe progresistul Mondaire Jones.

Un grup super PAC republican a început recent să cheltuiască milioane de dolari în districtul lui Maloney, determinându-i pe democrații să-și sporească cheltuielile și eforturile într-o cursă pe care, în mod normal, trebuiau să o câștige fără probleme.

Dificultățile lui Maloney se adaugă la lista de probleme cu care se confruntă Partidul Democrat înainte de scrutinul de la 8 noiembrie. O listă unde procentele negative constante ale lui Biden nu-i ajută deloc pe democrați. Din contră, lipsa de popularitate a liderului din Biroul Oval a devenit una dintre bătăile majore de cap pentru candidații partidului. (Surse: Reuters, CNN, Washington Post, RealClearPolitics, Cook Political Report, Gallup)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Păi atunci să voteze cu republicanii și apoi cu Trump, ca să-și piardă libertățile pe care nu le mai apreciază. Iată ce face o viață de minciuni FoxNews din om.

    • Build Back Better, Inflation Reduction Act, permiterea negocierii prețurilor medicamentelor – iată lucruri pe care americanii sunt prea proști să le aprecieze.

    • Ce e șocant e că în România vom avea în continuare drept de vot, dar în America republicană, numai republicanii vor mai avea drept de vot.

    • Cu republicani la putere, americanii vor mai avea doar dreptul la arme de foc, cu care să împuște copii la școală.

  2. In lunga lista a eșecurilor președintelui biden nu e menționată deloc rușinoasă retragere din Afganistan.

    În ultimele zile democrații l-au resuscitat pe „Obam-bulanta” sa facă campanie și sa mai dreagă busuiocul iar pe Biden pur și simplu l-ar închide în subsolul vilei din delaware unde a stat și în campania electorala din 2020. Nu trece o zi fără o gafa a președintelui în exercițiu. Ultima e ca a încurcat numărul de state ale SUA, zicând ca sunt 54.

    • „Our army manned the air, it rammed the ramparts, it took over the airports.”
      -Trump, 4 iulie 2019, vorbind despre Războiul Revoluționar, din anii 1700

  3. noile legi ale avortului, facilitatile oferite studentilor , apararea democratiei , pozitionarea de partea ucrainei , armele de asalt , vinzarile de gaze lichefiate si cresterea extractiei de petrol ,investitiile in energia verde , cresterea fortei nato , pozitionarea de partea Uniunii europene , noile aliante cu japonia si ceilalti , iaca doar o parte .mai credeti acum ca democratii pierd ?

    • Ca sa nu mai spunem de situatia juridica in care se afla fostul Presedinte(republican) ca si asocierea acestuia cu Rusia lui Putin . Democratia americana nu poarte fi pacalita .

  4. Nu vedeti de cind e bolsevicul bideu la putere numai de razboaie si arme nucleare se vorbeste