G4Media.ro

Kelemen Hunor, despre legiferarea prin ordonanţe de urgenţă: ”În continuare eu cred…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Kelemen Hunor, despre legiferarea prin ordonanţe de urgenţă: ”În continuare eu cred că fără a amenda Constituţia nu vom scăpa de această belea, care este o problemă/ De fiecare dată se va găsi o scuză pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă”

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, este de părere că doar modificarea Constituţiei în sensul reducerii domeniilor pentru care Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă poate duce la o reducere a numărului de astfel de acte normative. Kelemen cataloghează drept „o belea” şi „o problemă” faptul că în România se apelează frecvent la legiferare prin Ordonanţă de Urgenţă.

„Au fost destul de multe Ordonanţe de Urgenţă şi, până când noi nu reuşim să amendăm Constituţia şi să scoatem instituţia ordonanţelor de urgenţă de tot, sau să reducem doar la două-trei chestiuni, de fiecare dată se va găsi o scuză pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă. Aici, sigur, scuze sunt de diferite tipuri; în această perioadă de criză energetică sigur că noi am apelat la ordonanţă de urgenţă şi în toamna anului trecut şi la începutul acestui an pentru a compensa preţurile la energie şi nu am mers pe varianta proiectului de lege. Sau în PNRR au fost nişte jaloane, cu termene foarte apropiate, trimestrial stabilite şi, ca să te încadrezi – nu de fiecare dată, pentru că au fost şi proiecte de legi, de exemplu legea privind zonele metropolitane – alte legi au fost date prin ordonanţe de urgenţă, ca să ne încadrăm. Dar, din păcate, după foarte mulţi ani de zile şi foarte multe discuţii, în continuare eu cred că fără a amenda Constituţia nu vom scăpa de această belea, care este o problemă”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Euronews România.

Întrebat dacă este posibilă revizuirea Constituţiei în actualul mandat al preşedintelui României, liderul UDMR a răspuns: „Depinde ce vrei să faci”, el explicând că pentru adoptarea unei noi Constituţii nu va exista timpul necesar.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Guvernul trebuie să emită numai acte pentru punerea în aplicare a legilor în vigoare, iar în procesul legislativ implicarea guvernului se rezumă la dreptul de inițiativă legislativă. În plus legile organice trebuie adoptate/modificate numai în parlament cu aprobarea majorității fiecărui grup parlamentar. În caz de eșec în adoptare/ modificarea unei legi organice parlamentul se dizolvă de drept și se organizează alegeri legislative anticipate.

    • Ungurii sunt acolo de 800 de anii si mai bine si acolo vor ramane inca 800 asa ca tot romanii sunt si stie ce vorbeste

  2. Politicieni nu au niciun interes sa schimbe Constitutia scrisa de pe vremea lui Iorgovan.Unde legile sunt perimate si ei au de castigat fenteaza cum vor găștile.

  3. ORICE MODIFICARE=REFERENDUM.LA ORICE PLEBISCIT<20% PREZENTA.LA MULTI ANI.CU EXECUTARE.40 ANI

  4. I-auziti minune ce ne spune dl Hunor asta aflat la osul de ros de peste 30 de ANI!
    Fix asta am CONSTATAT si noi, bre, dar noi nu putem face nimic, voi in schimb puteti FACE!
    Dar NU faceti… doar constatati…
    S….r!!!

  5. Pentru treaba asta nu trebuie schimbata constitutia. Trebuie doar sa fie respectata legea actuala, lucru care nu se intampla si nimeni nu e intrebat de sanatate….