G4Media.ro

Iranienii și aliații lor șiiți acuzați de atacuri teroriste cu drone în…

Sursa foto: Pixabay

Iranienii și aliații lor șiiți acuzați de atacuri teroriste cu drone în Orientul Mijlociu. Avantajele dronelor în acest război nedeclarat al Teheranului

Tentativa de asasinat cu dronă de duminică împotriva prim ministrului Irakului, Mustafa Al-Kadhimi, nu a fost revendicată de nicio grupare, dar suspiciunea cade asupra unor aliați ai Iranului, la doar câteva zile după ciocniri între forțele de securitate ale guvernului de la Bagdad și miliții pro-iraniene.

Irakul este o țară musulmană arabă majoritar musulman șiită, în care prin constituție postul de prim ministru – șef al puterii executive – revine unui musulman șiit și cu toate acestea premierul Al-Kadhimi pare să fi fost ținta acestui atentat nerevendicat.

Problema cu care se confruntă guvernul irakian este că milițiile pro-iraniene sunt adesea legate de forțele paramilitare oficiale, deoarece fostul prim-ministru irakian Haider Abadi a făcut demersuri să acorde acestor miliții un rol legitim.

Aceste miliții au primit putere sporită în 2014, pe baza unor unități pro-iraniene existente, pentru a lupta împotriva Statului Islamic, organizație teroristă sunnită, care-i consideră pe șiiți apostați. După încheierea războiului împotriva Statului Islamic, milițiile au refuzat să se dezarmeze. Abadi, care a fost susținut de Statele Unite, a dat puteri acestor miliții șiite, care acum sfidează pe însuși prim ministrul Irakului.

Atacul de duminică asupra reședinței prim-ministrului irakian este un alt pas în războiul cu drone și un mesaj probabil al grupurilor pro-iraniene din Irak că liderul irakian nu este mai presus de a fi ținta atentatelor.

Astfel de atentate cu drone în spatele cărora este bănuit că ar sta regimul de la Teheran, direct sau indirect, prin interpuși, au avut loc în mai multe zone ale Orientului Apropiat și Mijlociu.

O dronă a fost folosită pentru a ataca o garnizoană americană la Tanf, în Siria, în teritoriul controlat de opoziție, în octombrie. Liderul sirian Bashar Assad este susținut de Iran.

În iulie, o dronă a fost folosită pentru a ataca un petrolier comercial în Golful Oman, ucigând doi membri ai echipajului, printre care și un român. În ambele cazuri, Statele Unite și alte țări au aruncat responsabilitatea asupra Iranului.

Într-un alt incident din mai anul acesta, o dronă a fost lansată din Irak sau posibil din Siria, țintind Israelul în timpul războiului de 11 zile cu Hamas. Se bănuiește că Iranul a fost și de data aceasta în spatele atacului.

De ani de zile, Iranul a construit drone mai sofisticate pentru a le folosi pentru supraveghere și atacuri în stil kamikaze. Dronele au devenit mai bune la navigație și trasee de zbor preprogramate sau chiar la colectarea de informații în timp real. Faptul că au vizat o navă în mișcare este un indiciu clar al acestui lucru.

Unul dintre motivele pentru care grupurile pro-Iran – inclusiv Hezbollah, Hamas (acesta fiind sunnit) și Houthii din Yemen – folosesc dronele ține de faptul că este dificil de urmărit locul lor de lansare și cine se află în spatele lor odată ce sunt lansate.

Israelul a acuzat, în trecut, Iranul că a creat un centru de antrenament cu drone. Dronele și tehnologia din Iran au reprezentat cheia pentru a ajuta eforturile rebelilor Houthi de a ataca Arabia Saudită, rivalul sunnit al Iranului în lume.

Din ianuarie 2021, milițiile pro-iraniene din Irak au folosit din ce în ce mai mult dronele pentru a viza forțele americane. Acest lucru s-a întâmplat chiar și în Erbil în Irak, unde milițiile pro-iraniene au folosit o dronă în primăvara lui 2021 pentru a viza ceea ce presa americană a numit, la acea vreme, un hangar CIA pe aeroportul Erbil.

Dar tipul de dronă folosit pentru a ataca premierul irakian poate fi mai mic decât unele dintre dronele kamikaze, care tind să fie mai mari decât dimensiunea unui om.

Recent, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a sancționat persoane și companii presupuse asociate cu o rețea de companii legate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul a declarat că acestea “au oferit sprijin critic” programului de drone al Teheranului, adăugând că au ajutat la răspândirea dronelor iraniene către “Hezbollah, Hamas, Kata’ib Hezballah, Houthi și în Etiopia”.

Departamentul Trezoreriei a declarat că i-a vizat pe cetățenii iranieni Yousef Aboutalebi, Saeed Aghajani, Abdollah Mehrabi și Mohammed Ebrahim Zargar Tehrani. Două comanii iraniene, Kimia Part Sivan Company LLC și Oje Parvaz Mado Nafar Company, au fost, de asemenea, sancționate.

Surse: Jerusalem Post, AFP, Associated Press

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cyrus is very proud of you!