G4Media.ro

Dezastrul produs de inundații în 18 județe: Trei copii au murit înecaţi…

Dezastrul produs de inundații în 18 județe: Trei copii au murit înecaţi şi unul este dat dispărut, iar 243 de case au fost afectate / Meteorologii au emis o avertizare de instabilitate atmosferică pentru întreaga țară

Ora 16.02: Peste 10.800 de pompieri, poliţişti şi jandarmi acţionează, sâmbătă, în judeţele aflate sub avertizări şi atenţionări meteorologice şi hidrologice, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare valabilă pentru întreg teritoriul naţional, valabilă de sâmbătă de la ora 10.00, până pe 4 iunie la ora 10.00. Avertizarea vizează fenomene de instabilitate atmosferică manifestată prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi grindină. De asemenea, este în vigoare până duminică, la ora 6.00, o avertizare de cod portocaliu pentru patru judeţe din nordul Moldovei (Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava), vizând ploi abundente şi instabilitate atmosferică temporar deosebit de accentuată, precizează MAI.

Conform sursei citate, în prezent mai sunt înregistrate efecte în 44 de localităţi din 18 judeţe (Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Vaslui şi Vrancea) şi municipiul Bucureşti, fiind afectate 243 de case, 100 de curţi, nouă beciuri/subsoluri şi două clădiri aparţinând unor instituţii publice.

În judeţul Prahova, cinci persoane (mama şi patru copii) au fost surprinse de o viitură. Mama a fost salvată, iar un copil a fost găsit decedat în cursul zilei de vineri. Sâmbătă au fost găsiţi alţi doi minori, iar pentru cel de-al patrulea copil echipele de pompieri, poliţişti şi jandarmi continuă căutările, menţionează MAI.

Efectivele MAI acţionează în continuare în Bucureşti şi 14 judeţe (Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Prahova, Vaslui şi Vrancea) pentru evacuarea apei din locuinţe sau curţi, degajarea copacilor căzuţi pe autoturisme sau carosabil, decolmatarea fântânilor.

În localitatea Oneşti din judeţul Bacău, o persoană care rămăsese izolată din cauza apelor a fost salvată la timp şi este în afara oricărui pericol.

Conform sursei citate, în judeţul Argeş, pe drumul naţional DN 73D, pe raza localităţii Boteni, s-a produs o alunecare de teren pe aproximativ 200 de metri liniari, circulaţia fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DN 2B, în judeţul Iaşi, la ieşirea din localitatea Budai, circulaţia este îngreunată de apa care se deversează pe carosabil.

În localitatea Vipereşti din judeţul Buzău, autorităţile locale, cu sprijinul MApN, au luat măsuri pentru asigurarea transportului de apă potabilă pentru 200 de persoane, din cauza întreruperii alimentării cu apă. De asemenea, în localitatea Tisău, autorităţile au transportat alimente şi apă potabilă pentru 12 persoane, după ce, din cauza ruperii unei punţi pietonale ca urmare a revărsării apelor, accesul către şase case a fost blocat.

La nivelul MAI rămâne activat Centrul Naţional de Conducere Integrată, completat cu grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, s-a dispus menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp. S-a decis, în plus, instituirea permanenţei la sediile primăriilor din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase, precum şi identificarea spaţiilor pentru cazarea persoanelor aflate în dificultate, precizează MAI.

De vineri, la nivelul ISU Prahova a fost crescută capacitatea operaţională la Nivel IV – Alertă Roşie, iar pentru trei subunităţi ale ISU Argeş la Nivelul II – Alertă Albastră.

Sunt activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din 23 judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui).

Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei sunt activate la nivelul a 13 judeţe (Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Prahova, Suceava şi Teleorman).

Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit în şedinţe extraordinare în trei judeţe (Botoşani, Neamţ şi Suceava) şi au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT la nivelul judeţelor Buzău, Botoşani, Neamţ şi Prahova, se precizează în comunicatul MAI.

Ora 11.38: Guvernul anunță că va lua măsuri urgente pentru sprijinirea românilor afectaţi de inundaţii.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut astăzi Ministerului Afacerilor Interne un raport detaliat cu privire la efectele inundaţiilor şi fenomenelor meteorologice periculoase produse în ultimele zile. Pe baza acestei analize, Guvernul va lua măsuri urgente pentru sprijinirea oamenilor şi a comunităţilor care au avut de suferit şi ale căror obiective sociale sau drumuri, poduri şi podeţe au fost afectate, anunță Guvernul într-un comunicat.

Totodată, prim-ministrul a cerut Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să propună cât mai urgent ajutoare financiare pentru familia din Jugureni, Prahova, care trece prim momente dureroase.

„Am primit cu profundă tristeţe vestea teribilă despre tragedia produsă în comuna prahoveană Jugureni, unde trei copii şi-au pierdut viaţa, iar al patrulea este dat dispărut. Pentru un părinte nu există durere mai mare. Transmit întreaga compasiune familiei îndurerate şi o asigur de tot sprijinul în aceste clipe de grea încercare”, afirmă premierul Viorica Dăncilă, potrivit sursei citate.

Autorităţile şi comunitatea continuă acţiunile de căutare a celui de al patrulea copil.

Şeful Executivului mulţumeşte forţelor de intervenţie care acţionează în aceste zile pentru sprijinirea cetăţenilor si limitarea efectelor inundaţiilor.

UPDATE: Pompierii au descoperit și trupul băiețelului de șase ani, cel mai mare dintre cei patru copii luați de viitură vineri, la Sângeru, scrie Ziarulincomod.

Știrea inițială: Fenomenele meteorologice şi hidrologice au produs efecte în 55 localităţi din 15 judeţe, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată în judeţul Prahova, unde doi copii au fost găsiţi înecaţi în urma unei viituri, alţi doi fiind daţi dispăruţi, transmite Agerpres.

„Cinci persoane, o mamă şi patru copii, au fost surprinse de o viitură. Femeia a fost salvată, un copil a fost găsit decedat seara trecută, iar în această dimineaţă a fost găsit al doilea minor, de asemenea decedat. Ceilalţi doi copii sunt căutaţi în continuare de echipe formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi. De asemenea, 37 de persoane au fost salvate de angajaţii MAI, iar alte 100 s-au autoevacuat”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conform aceleiaşi surse, peste 7.200 de angajaţi din structurile ministerului au acţionat noaptea trecută şi sunt în continuare la datorie pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice. În 24 de ore au fost emise 12 avertizări meteorologice şi 14 hidrologice, multe dintre acestea fiind de tip atenţionări de fenomene imediate.

„În total, la nivelul celor 15 judeţe au fost afectate 559 case, 42 anexe gospodăreşti, 56 beciuri/subsoluri, 142 curţi, 3 clădiri aparţinând unor instituţii publice şi 7 autovehicule. Traficul rutier este blocat pe drumul judeţean 102C, în judeţul Prahova din cauza surpării carosabilului pe o lungime de 15 m şi a fost afectat temporar pe alte 7 drumuri naţionale (DN 17D/BN, DN 10/BZ, DN 2/BZ, DN 5/GR+IF, DN 24C/IS, DN 6/IF şi DN 1B/PH) şi 2 drumuri judeţene (DJ 172B/BN şi DJ 201/IL)”, se menţionează în comunicat.

În continuare sunt intervenţii în desfăşurare în 10 judeţe, chiar dacă fenomenele meteorologice şi hidrologice s-au redus ca intensitate şi situaţia tinde să se normalizeze.

„Recomandăm populaţiei din zonele aflate sub avertizări să evite deplasările în zonele cursurilor de apă pentru a nu fi surprinse de eventuale viituri şi să colaboreze cu autorităţile locale şi centrale în cazul în care se impune evacuarea anumitor zone. Toate măsurile luate de angajaţii MAI au ca scop protejarea populaţiei şi a bunurilor”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: IGSU / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Vizionarea Excesiva de Latrina trei PRODUCE MOARTE de minim doua decenii !
    https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-publicitatii-pe-televiziunile-mincinoase
    Multumesc P$D pentru aceste Stiri !
    Multumesc P$D ca ai lasat si dicatul iudemere prin Kerestoy Gaterszag srl sa taie TOATE padurile filtru care ar fi limitat aceste tragedii
    Multumesc P$D ca nu ai inteles ceva de minim 5 ani !

    https://www.cotidianul.ro/ponta-catre-ministrul-apelor-tu-ce-faci-fa-doina-aici-aveai-chef-de-niste-inundatii/

  2. Acestea se intampla din cauza intitutiei lui Iliescu si Tariceanu, care se ocupa cu betonat albii crescand astfel viteza si forta viiturilor, doar pentru ca din betonari ajung banii publici la partid. Daca ar face ca- n vest, renaturare, pentru ca zonele umede asigura retentia excesului de apa, n-ar ajunge atatia bani la partid. Plus ca, din cauza coruptiei, se incalca legea la greu, se contruieste de decenii in zone inundabile. De despaduriri ce sa ma ivorbim! Zicea coruptul Denes ca taiem doar jumatate din cat ar trebui.