G4Media.ro

Inspectoratul Școlar Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri / Substanțele interzise…

Sursa foto: JOSEPH EID / AFP

Inspectoratul Școlar Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri / Substanțele interzise ajung în toate școlile / Trebuie modificată serios legislația, pentru că elevii nu pot fi percheziționați

Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri, susține șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, într-un interviu pentru Cluj24.

„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.

Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.

Problema cea mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.

„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.

Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.

Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural, spune ea.

„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.

Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri”, spune șefa IȘJ Cluj.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Avem poliție.
    Avem diicot.
    Avem jandarmerie.
    Avem brigadă antidrog.
    Avem servicii de informații.
    Avem parchete.
    Avem instanțe.
    Avem firme de pază în fiecare școală.
    Avem direcții pentru protecția copiilor în fiecare primărie.
    Avem inspectorate școlare.
    Avem poliție locală.
    Avem minister de interne.
    Avem minister al educației.
    Avem minister al familiei.

    Iar dealerii nu pot fi ținuți la distanță de copii.
    România PSD-PNL.

  2. Nehhhhh…nu creeeeddd. Cu asemenea legislație de țară educata? Cu atâtea hârtii și procese verbale și consiliere și ședințe, parasedinte, procese în care elevul este spălat de sancțiuni? Cu profesorii transformati in ofițeri anchetatori, psihologi, juriști, interpreti de texte de lege în cruce și paralel?Nu cred că este vorba de droguri. Eu cred că se schimba gumă de mestecat iar inspectoratul este glumeț oleacă… Sa schimbe legislația asta buna? Nu domnule…nu se poate…