G4Media.ro

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a…

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a primit raport de admitere în comisiile de specialitate ale Senatului

Comisia de Constituționalitate a Senatului a adoptat, marți, un raport favorabil pentru propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”, a anunțat USR într-un comunicat de presă.

La lucrările comisiei au participat 6 senatori, Gheorghe Pop, Constantin Cadariu, Császár Károly Zsolt, Mario Oprea și Nicu Fălcoli, iar votul favorabil raportului a fost unul unanim.

„Este important că am reușit să adoptăm raportul, deblocând, astfel, parcursul parlamentar al uneia dintre cele mai importante legi din actuala legislatură. Inițiativa legislativă #FărăPenali, susținută de USR, este o lege a lustrației, care nu va mai permite personalelor care au încălcat legea să mai facă legi în parlament sau să mai conducă administrațiile locale, gestionând banul public. Este acum posibil ca referendumul pentru adoptarea ei să se poată desfășura tot pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, Președintele Comisiei de Constituționalitate.

Fălcoi a trimis luni o solicitare către Comisia Juridică a Senatului în care cerea reunirea Comisiilor de Constituționalitate și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări pentru a se putea discuta și redacta raportul în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice.” Pentru a ajunge în plen, inițiativa trebuie să primească rapoirt și din partea Comisiei juridice.

Tot luni, liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că îşi doreşte ca iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României ”Fără penali în funcţii publice” să fie votată miercuri în plen, astfel încât referendumul pentru modificarea Legii fundamentale să aibă loc pe 6 decembrie, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare.

Citește integral – Liderul grupului USR din Senat: Prioritatea noastră este ca referendumul ”Fără penali în funcții publice” să aibă loc în 6 decembrie. Pentru ca acest lucru să fie posibil, inițiativa de revizuire a Constituției trebuie adoptată săptămâna aceasta de Senat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce inseamna ,,penali”?
    Cine defineste termenul?

    • pare sa fie la mintea cocosului, adica cu condamnare
      de ex piedone daca va fi condamnat sa nu piarda functia
      sau de ex primarul de la PNL/PSD/independent (ca nu mai stiu unde e) pedofil sa nu aiba voie sa candideze
      sau de ex , citeam azi de un consilier condamnat pentru proxenetism (?!) din Vaslui de la ALDE

  2. Aiasta nu se poate Maiestate. Ca si cum ai spune, fara romani in functii publice!

  3. A trecut „decat” pentru faptul ca vin alegerile iar politrucii nostri populisti se intrec intr-ale democratiei in campania electorala!
    Dupa ce vor vota Legea, Referendumul chiar daca va avea loc, va ramane vesnic inchis in sertarele parlamentarilor…
    Nu ati uitat Referendumul pentru 300 de parlamentari…. zace din 2009(!!!), de peste 11 ANI in seratele parlamentului, desi Romanii au spus DA!!!

    • Intre cele doua referendumuri este o diferenta esentiala!

      „Fara penali” ca si referendumul pentru familia traditionala au fost initiate de cetateni, si mai intai sunt validate/votate de parlament si apoi daca trec de referendum intra imediat in vigoare.

      In schimb referendumul 300 de parlamenteri ca si cel pentru justitie au fost initiate de presedinte doar cu rol „consultativ” fara nici un efect juridic direct.

      Daca parlamentul decidea sa le implementeze in constitutie (ceea ce nu a cerut) ar fi urmat referendum de validare cu efect juridic imediat.

    • Terminați cu bazaconiile, 300 de parlamentari trebuie aplicat in legislație, există o decizie in acest sens!

      Asta e o abureala ca a fost „consultativ”, e un referendum la care alegatorii votează direct ce vor si apoi urmează niste pași păna la modificarea Constituției!

      Orice viitoare modificarea a Constituției României va cuprinde in mod automat Ref 300 de parlamentari!!!!

    • Da, Referendumul din 2009 pentru Parlament de 300 membri a fost CONSULTATIV, dar CE i-a impiedicat pe parlamentari sa RESPECTE VOINTA Poporului?!
      Pai, ati uitat cat se laudau PSDeii lui Dragnea cu GRIJA lor pentru mandrii romani?!
      Romanii in sus, romanii in jos, asta am auzit de la PSDragnea pana ce au ajuns la putere!
      CE l-a impiedicat pe Dragnea, cu Majoritatea pe care a avut-o timp de 3 ANI sa puna la VOT in Parlament acest Vot al Romanilor?!
      Pentru a fi aplicat, TREBUIA o LEGE votata in Parlament!
      Evident, ca NU i-a durut pe PSDei de Parlament cu 300 de mebri, cat timp clientela lor avea nevoie de privilegii!
      Nici macar Basescu, cel care a ajuns parlamentar din 2016 NU a mai cerut in Parlament sa fie pus in aplicare VOTUL Romanilor de la Referendumul din 2009!
      Ipocrizie la TOTI!
      https://pressone.ro/succesul-esecul-si-noua-forma-a-referendumului-din-2009

  4. Avem referendumul cu 300 de parlametari!!!!de o mie de ani neimplemetat, ca daca ar fi fost lgbtistii nu erau in Parlament…dati sursa de finantare a referendumului!!!!!!!

    • 300 de parlametari a fost „consultativ” al presedintelui si nu a avut o miza concreta/

      Referendum fara penali si al familiei traditionale sunt initiate de popor si pot avea efecte de schimbare a constitutiei.

  5. Joc de imagine, abureala, e ca la legea de supraimpozitare a pensiilor speciale pentru ca toți știau ca nu se va putea aplica în veci.