G4Media.ro

Industria tutunului susține că o creștere a accizelor ar încuraja contrabanda cu…

sursa foto: Pexels

Industria tutunului susține că o creștere a accizelor ar încuraja contrabanda cu țigări / Produsele din tutun încălzit, preferatele adolescenților, au taxe mai mici decât cele clasice

Marile companii din industria tutunului atrag atenţia Guvernului că o creştere a accizelor, dincolo de calendarul agreat pentru perioada 2022-2026, va conduce la o creştere a contrabandei cu țigări. Marii producători spun că românii plătesc deja cele mai mari taxe aplicate produselor din tutun în raport cu puterea de cumpărare, iar o nouă majorare a taxelor aplicate în această industrie ar fi a treia din ultimele 12 luni şi ar conduce la efecte nefaste asupra consumatorilor români, bugetului de stat, producătorilor şi lanţurile lor de aprovizionare şi distribuţie.

În România, produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt taxate mai puțin decât țigările clasice, iar Institutul Național de Sănătate Publică atrage atenția asupra preferinței adolescenților pentru aceste produse.

Într-o adresă transmisă public premierului Marcel Ciolacu, preşedintelui Senatului Nicolae Ciucă, miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Afacerilor Interne dar şi consilierului de stat Florin-Marian Spătaru, marile companii din industria tutunului atrag atenţia asupra riscurilor unei eventuale majorări a taxării în această industrie.

„Orice creştere a taxării dincolo de Calendarul agreat va conduce la o creştere a pieţei negre, cu efecte negative severe asupra tuturor părţilor implicate: consumatorii români, bugetul de stat, companiile producătoare şi lanţurile lor de aprovizionare şi distribuţie. Nu trebuie uitat că preţul mediu al unui pachet de ţigarete comercializate în România este de 22 de lei, în timp ce în Ucraina acelaşi pachet se vinde cu 12 lei, în Moldova cu 11 lei, în Bulgaria cu 14 lei.

Din cauza acestor diferenţe mari de preţ, toate aceste ţări cu care România are graniţe sunt surse inepuizabile de ţigarete de contrabandă. Creşterea pieţei negre va fi un semnal negativ foarte puternic şi din perspectiva integrării României în spaţiul Schengen! Guvernul riscă să piardă lupta cu contrabandiştii şi să inverseze trendul de reducere a pieţei negre prin introducerea unei taxări nesustenabile, care va împovăra consumatorii dincolo de orice prag de suportabilitate.

Cea mai recentă creştere a accizei a fost efectuată abia acum patru luni, la 1 aprilie, în conformitate cu Calendarul adoptat în luna iulie 2022, care a consemnat prima creştere în luna august a anului trecut. Într-un singur an, acciza la ţigarete a crescut cu 62 de lei, de la 565 la 626 lei, o creştere de 11%. O nouă creştere ar fi a treia într-un singur an!”, se arată în adresa transmisă vineri autorităţilor şi semnată de conducerile BAT, JTI, PMI şi Imperial Tobacco, companii care deţin circa 95% din piaţa legală a produselor din tutun din România, potrivit News.ro.

Reprezentanţii marilor jucători de pe piaţa tutunului precizează că românii plătesc deja cele mai mari taxe aplicate produselor din tutun dacă se ţine cont de puterea de cumpărare, explicând că, pentru a-şi putea cumpăra un pachet de ţigări, un român trebuie să lucreze de două ori mai mult decât cetăţeanul european mediu, decât un grec sau decât un italian, de trei ori mai mult decât un cetăţean german sau un olandez şi de cinci ori mai mult decât un luxemburghez.

Accizele sunt mai mici pentru noile produse din tutun

Nivelul accizelor începând cu aprilie 2023 era de 625 de lei la o mie de țigarete și de 550 de lei la țigări de foi și tutun de fumat, potrivit Ministerului Finanțelor. La noile produse din tutun, în schimb, accizele sunt mai mici. Nivelul era de 595 de lei la un kilogram de tutun conținut în produse de tutun încălzit și de 0,64 de lei la mililitrul de lichid care conține nicotină.

”În 2017 industria tutunului a negociat intens cu Guvernul României. În final, s-a stabilit ca accizele pentru noile produse din tutun să fie de șase ori mai mici. Sub pretextul investițiilor pe care le fac în țara noastră, companiile de tutun reușesc să blocheze și reglementarea, și taxarea”, a explicat pentru G4Media Ramona Brad, președinta inițiativei civice ”2035 fără fumat”.

Sănătatea Publică: Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau tutun încălzit

Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată datele preliminare ale celui mai recent studiu din România despre fumat, realizat de Institutul de Sănătate Publică, în perioada octombrie-decembrie 2022. Noile produse de tutun, așa cum sunt ele denumite, reprezintă o ”chichiță” a industriei tutunului, care a reușit să ocolească toate reglementările în vigoare și să declanșeze o epidemie de fumat în rândul adolescenților, a adăugat Ramona Brad.

Deși reprezintă ultima modă în rândul tinerilor, noile produse de tutun sunt încă nereglementate în România. Industria tutunului a profitat de un vid legislativ și a impus pe piață aceste produse ocolind toate restricțiile în vigoare. Cu excepția reclamelor la TV, noile produse din tutun se pot promova agresiv prin publicitate stradală, online sau prin campanii promoționale. Se pot livra prin curier – ocolind limita de vârstă și se pot fuma în spații închise. În plus, noile produse de tutun sunt promovate ca o alternativă mai puțin nocivă la țigările tradiționale, deși mai multe studii demonstrează că implică riscul de a dezvolta boli, pe lângă dependență.

”Deși industria prezintă adesea produsele din tutun încălzit drept produse cu risc redus în comparație cu produsele din tutun convenționale, susținând că acestea îi ajută pe fumători să renunțe la fumat, există tendințe îngrijorătoare de popularitate în rândul tinerilor”, scrie într-un raport al Comisiei Europene.

Direcția de Sănătate Publică din România atrage atenția că situația prezentă are șanse mari să anuleze toate eforturile depuse până acum și să ”renormalizeze” fumatul. ”Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electonice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice”, arată o analiză recentă a Direcției de Sănătate Publică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...