G4Media.ro

Guvernul schimbă legea semnăturii electronice: STS devine ”prestator de servicii de încredere…

Foto: Pixabay.com

Guvernul schimbă legea semnăturii electronice: STS devine ”prestator de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale”

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se preconizează să devină prestator de servicii de încredere calificate (Autoritate de certificare calificată) pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale în domeniul semnăturii electronice, transmite Agerpres.

„Luând în considerare nevoia de respectare strictă a regulilor de distanţare socială şi de creare a condiţiilor tehnice necesare pentru lucrul de la distanţă, în condiţii de izolare sau carantină, devine necesară semnarea cu semnătură electronică a documentelor emanate în cadrul raporturilor juridice derulate în şi între instituţii şi autorităţi publice în vedere conducerii, coordonării şi intervenţiei în acţiunile de prevenire, limitare şi înlăturare a efectelor generate de situaţiile de urgenţă, pe de o parte, şi în vederea continuităţii relaţionării normale între acestea, pe de altă parte”, se arată în nota de fundamentare.

Faţă de cele arătate, precum şi din necesitatea implementării conceptelor care concură la asigurarea de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale, este astfel necesară „emiterea unui act normativ prin care să se desemneze un prestator de servicii de încredere calificate pentru raporturile juridice care se nasc, se modifică sau se sting în cadrul şi între instituţiile şi autorităţile publice centrale”.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se preconizează să devină prestator de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale”, se spune în document.

Tot acolo se precizează că un prestator unic de servicii pentru entităţile statului nu face altceva decât să asigure continuitatea comunicării, să garanteze autenticitatea decizională la nivel managerial şi să sprijine actul de guvernare în orice situaţie şi în mod independent de orice tip de ingerinţă sau limitare de orice natură deoarece prestatorul propus a presta serviciile de încredere este el însuşi un organ central de specialitate al administraţiei publice centrale, entitate componentă a sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitate de organ central de specialitate în domeniul telecomunicaţiilor speciale, poate asigura continuitatea serviciilor de încredere atât în condiţiile stării de normalitate şi mai ales pe perioada unor eventuale cazuri care fac excepţie de la starea de normalitate (exced stării de normalitate), spre deosebire de persoane juridice de drept privat, care au ca obiect de activitate şi desfăşoară activităţi în domeniile tehnologiei informaţiei sau serviciilor informaţionale a căror activitate poate fi afectată de întreruperi ale activităţii în cazuri de forţă majoră şi/sau de eventuale decizii ale organelor de conducere competente”, se mai spune în nota de fundamentare.

Citește și

De ce nu pot fi semnate electronic declarația pe propria răspundere și adeverințele de angajator / Firmă de avocatură: Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie/ Cum explică Guvernul decizia/ Cine este firma care a cedat STS platforma de unde pot fi descărcate documentele

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Semnatura electronica trebuie sa fie gratis ! De ce sa platesc 200-300 lei unei firme „agreate”, pentru a depune niste documente in relatia cu statul?
    Statule ,vrei bani? Atunci creaza-mi conditii optime ca sa-ti dau banii.
    Eliminati lipitorile intermediare !

  2. De ce semnătura digitala să fie valabilă numai în sau intre instituțiile statului. Să nu se îmbolnăvească cei care lucrează la stat. Noi ceilalți putem merge la un xerox să ne imprimam declarațiile pe care trebuie să le semnăm olograf. La noi nu se mai pune nevoia de distanțare socială.
    Nu cer semnatura electronica cu nu stiu ce grad inalt de securitate.
    Vreau sa pot semna pe telefon.
    Vreau sa respect legile tarii dar vreau ca guvernul să ma ajute să le respect.
    Se lucreaza dupa legi de pe vremea cand telegraful era in voga iar telefonul cu fir era încă in fașă.
    Ce fac pe ecran fac si cu pixul.
    De ce nu se poate face o lege si pentru așa ceva?
    Măcar cât durează Situația de Urgență.
    La noi statul lucrează sârguincios doar pentru el.

    • dumneata ai idee ce e semnatura digitala si cum opereaza ea ? Sau crezi ca semnezi cu degetul pe un touch pad si gata? Mai pune putin mana pe carte, fara suparare.
      Ce s-a facut prin ordonanta asta e un pas urias inainte. Nu mare, ci urias. Crede-ma pe cuvant si nu ma pune sa dau detalii.
      E genul de masura buna care nu se ia in vreme de pace din varii interese si se ia doar sub presiunea unor evenimente grave pentru ca doar atunci i se vede importanta.

    • Da, am ideea, dar nu mă interesează acea semnătură electronică.
      Vreau doar pentru Declarația pe propria raspundere si numai pe perioada Situației de Urgență să pot semna pe telefon.
      Nu vreau sa fac imprumuturi bancare, sau tranzacții cu această semnătură pe trackpad.
      Simplu?

  3. @ marian

    Foarte bine ai explicat !!

    Sa auzim de bine !!

  4. @Catalin
    ” dumneata ai idee ce e semnatura digitala si cum opereaza ea ? ”

    Si daca ar fi sa nu stie , cauta pe Google ce presupune asta si gata !

    Ideia era alta ( se pare ca n-ai prins-o ) ! De ce STS a spus initial ca e valabila si cand a intervenit biroul ala de avocatura si le-a explicat ca nu asa sta treaba cu semnatura digitala , au intors-o ?

    • Nici nu stiu ce sa-ti spun draga Gogule de la spatii verzi… Merg bine panselutele sezonul asta? Ati toaletat copacii ? O sa fie o primavara frumoasa.

      Ce am scris eu mai sus are cam tot atata legatura cu subiectul cam cat are si postarea dumitale. Hai sa ramanem la ce cunoastem fiecare.
      „Cizmare, nu mai sus de sanda” cum a spus un ilustru imparat roman.

  5. Bravo Marinica !!

    Asta vroiam si eu sa-i spun : ” Vreau doar pentru Declarația pe propria raspundere si numai pe perioada Situației de Urgență să pot semna pe telefon. ” dar am dat „trimite ” :))

  6. @ Catalin, sau hai să facem legi mai bune si pentru noi, care să ne ușureze viața în aceste momente destul de grele.