G4Media.ro

De ce nu pot fi semnate electronic declarația pe propria răspundere și…

Controale politie trafic prima zi de carantina totala. Sursa: G4Media.ro

De ce nu pot fi semnate electronic declarația pe propria răspundere și adeverințele de angajator / Firmă de avocatură: Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie/ Cum explică Guvernul decizia/ Cine este firma care a cedat STS platforma de unde pot fi descărcate documentele

Firma de avocatură RTPR susține că declarațiile pe propria răspundere și adeverințele de angajator, necesare pentru deplasare, au prevăzut în varianta inițială, înainte ca platforma să fie cedată Guvernului, posibilitatea de a aplica o semnătură online, fără a necesita printare, scanare sau fotografiere și astfel era foarte utilă.

Pe de altă parte Guvernul susține, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că varianta semnăturii electronice a fost eliminată deoarece valoarea declarației pe proprie răspundere ar fi nulă în absența semnăturii olografe și că persoanele fizice ar fi trebuit să parcurgă o serie de pași pentru a îndeplini condițiile cerute de lege.

Totuși, avocații susțin că nu există practică judiciară pentru acest tip de semnătură și că ”simplul fapt al prezentării declarației/adeverinței conduce la însușirea documentului de către persoana care îl prezintă autorităților abilitate cu verificarea acestor documente”.

Ce susține firma de avocatură RTPR? ”Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritățile au dreptul de a restrânge și mai mult circulația persoanelor, pentru a preveni răspândirea virusului. Deciziile însă trebuie să fie clare și transparente. Precizările GCS din comunicatul de presă nu fac decât să producă confuzie și să crească birocrația”, se arată într-un punct de vedere transmis redacției G4Media.ro de firma de avocatură RTPR.

Firma susține că ajutat ajutat pro bono firma Binovate cu consultanță juridică pentru dezvoltarea platformei formular.sts.ro

Cum anume se realiza semnătura electronică în variantă inițială? Cu degetul pe ecranul dispozitivului cu touch-sceen sau cu mouse-ul, de pe laptop/calculator. Dupa predarea codului sursă către autorități, s-a renunțat la semnătura prin desen.

Potrivit economica.net, Societatea Civilă de Avocatură RTPR este deținută de Costin Tărăcilă, Victor Pădurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici, Valentin Berea și Alina Stăvaru.

Cum răspunde Guvernul? La solicitarea G4Media.ro, Grupul de comunicare strategică a transmis următoarele precizări: ”În varianta inițială a formularului online, a fost introdusă o secțiune care permitea desenarea de elemente grafice și, implicit simularea electronică a semnăturii persoanei.

Facem precizarea că o astfel de opțiune nu poate fi considerată, din punct de vedere legal, o „semnătură electronică”. O persoană fizică poate obține dreptul de semnătură electronică doar dacă parcurge o serie de pași și îndeplinește condițiile definite strict printr-o lege specială, anume Legea 455/2001 privind semnătura electronică.

Așadar, secțiunea destinată semnăturii din formularul online a fost eliminată, întrucât cadrul legal în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a certifica înscrisurile sub semnătură privată (cum este cazul declarației pe proprie răspundere) decât printr-o semnătură olografă sau prin semnătura electronică. Or, semnătura electronică, așa cum am precizat mai sus, se obține printr-o procedură mai complexă, conform legii speciale menționate.

De aceea, menținerea în formularul online a unei secțiuni dedicate semnăturii ar fi indus în eroare opinia publică – cu participarea autorităților publice – asupra modului de certificare a declarației pe proprie răspundere printr-un instrument lipsit de valoare juridică. Atragem atenția asupra faptului că, prin semnătura olografă, declarația pe propria răspundere devine un act juridic și poate atrage răspunderea penală a persoanei, conform art. 326 din Codul Penal, în cazul în care persoana realizează un fals în declarații.

În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, “semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia.”

De asemenea, cu privire la regimul semnăturii electronice, indicăm prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedură Civilă: „Când semnătura este electronică, aceasta nu este valabilă decât dacă este reprodusă în condițiile prevăzute de lege”

Față de susținerea referitoare la regimul semnăturii și faptul că nu ar exista practică judiciară, indicăm Decizia Curții Constituționale nr. 297/2016, cu referire la excepţia ridicată de Tudor Andrei Raneti în Dosarul nr. 39.360/3/2014 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a V-a civilă.

În privința dezamăgirii enunțate din partea societății indicate, învederăm faptul că interpretarea legilor în vigoare nu poate fi realizată împotriva literei acestora și recomandăm o mai bună documentare a spețelor juridice asupra cărora realizează consultanță juridică. În ceea ce privește preluarea platformei din partea Binovate Labs, menționăm că această inițiativă a fost pro-bono.”

Cine este IT Binovate Labs

Grupul de comunicare strategică a anunțat că ”formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator. Orice alte astfel de platforme online NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale”

În baza colaborării cu Guvernul României, platforma formular.sts.ro a fost dezvoltată de compania Binovate Labs, cu suportul juridic din partea RTPR și cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a mai precizat Grupul pentru Comunicare Strategică.

Asociatul unic al Binovate Labs srl din București este Andrei Stavro Frangeti, născut în 1978 în Constanța. Cifra de afaceri pe 2018, ultimul an pentru care sunt publice datele societăți, a fost de 3,2 milioane de lei și un profit de 700.000 de lei. A fost cel mai bun al firmei, care doar din 2017 are o cifră de afaceri mai mare de 1,5 milioane de lei pe an.

 • UPDATE Cotactat de G4Media.ro, Andrei Frangeti a declarat: In primul rand am dezvoltat aceasta solutie voluntar si din idea de a incerca sa ajutam si noi in aceasta perioada asa cum multi alti oameni o fac, si da primul nostru gand atunci cand am dezvoltat-o a fost la faptul ca multi oameni nu au imprimanta. Am donat aplicatia catre autoritati pentru ca am vazut ca exista o nevoie si interes real si pentru a elimina orice dubii cu privire la faptul ca datele cetatenilor NU sunt colectate si NU folosite in orice alt scop – totul ramane la dansii pe dispozitiv. Codul sursa a fost predat catre autoritati si este gestionat de dansii, noi nu mai avem absolut nici o implicare.Au fost multi oameni care ne-au sustinut in acest demers, inclusiv Andrei Benghea, cu sfaturi, recomandari, si mai ales moral, toti au fact-o pe baza de voluntariat, si in afara de “experienta” nimeni nu a avut ceva de castigat din acest proiect, nu exista nici un fel de colaborari financiare legate de subiect. In ce priveste care varianta ar fi fost mai utila, atata timp cat autoritatile au luat si comunicat o decizie, raspunsul nostru ar fi irelevant, nu suntem specialisti in drept.

Societatea Binovate Labs a fost inființată în 2013, acționarii fondatori au fost Andrei Stavro Frangeti, Ovidiu Cezar Solomonov și Mihai Cosmin Moldovan.

Conform datelor publicate pe platforma manageranticriza.ro, pagină web pe care a lansat-o, Frangeti se recomandă ca fost ”consultant în management strategic pentru McKinsey&Company, cu proiecte În domeniile bancar, telecomunicatii, farmaceutic și energetic”.

Acesta susține că a acordat consultanță în ”strategie pentru USAID (United States Agency for International Development) în Europa de Sud-Est orientată către creșterea competitivității antreprenorilor din regiune pe piețele globale”.

Frangeti mai adaugă că a ”condus o echipă de cercetare-dezvoltare în domeniul IT, semiconductoare în cadrul companiei Motorola”. Studiile sale sunt un: MBA desfasurat in Franța și Singapore, de la INSEAD; Master în Afaceri Internaționale – Academia de Studii Economice București; Master în Calculatoare – Universitatea Politehnica București.

Partenerii lui Frangeti din Facebookul românesc

Firma care colaborează cu STS nu este singura afacere a lui Andrei Stavro Frangeti. Acesta mai este acționar în firmele Renaissance Advisors și Mobile Entertainment Garage. În Renaissance Advisors, acesta deține 50% din acțiuni, fiind partener cu Călin Lupșan (25% din acțiuni) și Cristian Antoniu Bișa (tot 25%).

Frangeti este născut în Constanța, fiind fiul unor oameni de afaceri de succes din oraș, Stavro și Maria Frangeti.

În cadrul Mobile Entertainment Garage, Frangeti deține 20,5% din acțiuni, fiind partner cu Ovidiu Cezar Solomonov – 37%, Andrei Gabriel Mălăieș Benghea – 20,5%, Ionel Popescu – 8%, Marius Dumitrașcu – 6%, firma Loadstone International srl – 4%, dar și offshore-ul cipriot Vialva Capital Ltd – cu 4%.

Andrei Stavro Frangeti a încercat de-a lungul anilor mai multe afaceri în domeniul IT, de la site-urile sarbatori.ro si manageranticriza pana la implementarea unor programe web necesare industriei farmaceutice. Însă, cea mai populară inițiativă să lanseze un Facebook românesc.

Ovidiu Solomonov, Andrei Frangeti şi Andrei Gabriel Benghea-Mălăieş sunt care au lansat în 2012 o variantă a facebook-ului românesc „Prevyou”. Ultimul, dar nu cel din urmă, Andi Benghea-Mălăieş este născut în Oradea. Împreună cu prietenii săi, orădeanul a realizat o aplicaţie care îţi permite să afli unde îţi sunt prietenii şi care sunt locurile preferate de ei.

Partener cu șeful de cabinet al lui Sebastian Vlădescu

Unul dintre partenerii de afaceri în firma Mobile Entertainment Garage și colegii de studii în Franța și Singapore ai lui Frangeti este Andrei Gabriel Mălăieș Benghea.

Acesta este un fost director al Transelectrica, compania de stat, și fost șef de cabinet al lui Sebastian Vlădescu în perioada iunie 2006 – martie 2007, când acesta a fost ministru la Finanțe.

Până să ajungă la Transelectrica, Andrei Benghea-Mălăieş a mai fost membru în consiliile de administraţie sau adunările generale ale acţionarilor la CFR, Loteria Naţională, Imprimeria Naţională şi Româniafilm.

Într-un interviu acordat presei după numirea la Transelectrica, acesta spunea că „probabil că cel mai dificil moment a fost decizia de a mă întoarce în România după MBA“. Până la urmă s-a întors în sectorul public.

El a fost numit la Transelectrica pe 25 octombrie 2012 de către ministrul liberal al Finanțelor de la acel moment, Daniel Chițoiu.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

 1. Sunt tâmpiți. Aia e semnătura electronică? Niste neica nimeni au ajuns la guvern?

 2. Fiindca incompetenta celor pe care ii platim din contributiile noastre! Specialii ! Bugetari obositi si statuti!
  Vreti ca toata lumea sa aiba imprimanta, calc, hartie, pix, etc De unde dracu ? Eu am impartit la toti vecinii declaratii, jumate de pachet de hartie! Voi sunteti intregi la minte ?

  La ce aveti programatori acolo ?
  Va trebuie semnatura prostului, asa v-au zis procurorii ? Procurorii aia v-au spus si ce salarii au: 15000 – 25.000 ron net pe luna ! V-au spus si cat le plateste statul chiria: 500-1000 ron per luna! V-au spus ca ies ca si voi la pensie, la 45 de ani ? V-au spus ca au pensie mai mare decat salariul ?
  Sau nu aveti nici oameni care sa va scrie o app simpla Android/Ios, desi incaseaza de ani de zile salariul pt asa ceva? Si atunci ati facut o intelegere cu procurorii sa va acoperiti fundurile unii altora! Mai degraba!

 3. Transelectrica=Masonic Club. Nimeni nu ajunge acolo, si cu atat mai putin „pe functie”, daca NU IE MASONICA. Numirile in Consilile de Administratie ale companiilor/regiilor/ de Stat NU SE FAC pe criterii profesionale (in ciuda concursurilor „organizate” de alta secatura infecta, unu’ George Butunoiu – si asta masonica – normal, nu?), ci strict PE PILE, venitul unui asemenea „nembru” sunt de 3-5,000 Euro net/luna pentru maximum 2 participari de cca 2 ore fiecare/luna. Pur si simplu voteaza ca maimutele ce li se pune in fata, DACA AI ‘initiativa” imediat esti revocat. Asta ca sa intelegeti nivelul de satra la care a ajuns Romania…

 4. E clar. Sa semnezi prin touch-scree e deja curent, ici-colo si in Românika. Pentru nulitătile din CGS, cei care asigura transmiterea MINCIUNILOR si GARGAREI gvernamentale contra salarii NESIMTITE, nu e valabil. LEGISLATIE CA PENTRU TAMPITI elaborata de un Parlament așișderea si un guvern de incompetenti.

  • Luați exemplu Greciei și germaniei. Acolo sa poate suna la un nr. De telefon și prin apăsare de taste sa face cererea.

  • Parlamentul a fost votat de popor.

   Dacă nu le place, pot vota altceva

  • păi dacă și la pasapoarte semnezi pe un dispozitiv, cred că si la cartile de identitate, plus la tot felul de curieri cum nu e valabilă o astfel de semnătură. Până la urmă semnezi pe o suprafața a unui dispozitiv electronic și în loc de pix și hârtie semnatura rămane evidențiată pe ecran. Tot semnătura e, tot de tine e facută și poate fi analizată grafologic, etc. Am senzația că e doar acoperirea cu vorbe poleite în „jurisdeză” a unei incompetențe și miserupism, tipic funcționarilor statului

 5. Sunt chiar niște cretini. Chiar nu sa gândesc cum am putea tipări hârtia aia? Și la politia cretini când semnezi pentru buletin sau carnetul cum de mai e valabila semnătura. Ăștia ori sunt beți când scot astfel de lucruri ori chiar corona le a întrat în creier și numai procesează ce zic

  • Plus ca în tarile civilizate existe și formarea unui nr. Telefonic prin care acolo cu tasta faci declarația fără hârtii sau alte bazaconii. Luați exemplu Greciei sau germaniei ceranilor. Bine ca nu cer încă sa scriem pe piatra.

 6. Sunt chiar niște cretini. Chiar nu sa gândesc cum am putea tipări hârtia aia? Și la politia cretini când semnezi pentru buletin sau carnetul cum de mai e valabila semnătura. Ăștia ori sunt beți când scot astfel de lucruri ori chiar corona le a întrat în creier și numai procesează ce zic

 7. Semnătură olografă nu este doar reprezentarea grafică ce rezultă atunci când semnatarul își scrie numele cu un pix pe o foaie de hârtie. Același rezultat se obține și dacă se înlocuiește pixul cu un stilus („băț” sau cu un deget) și hârtia cu o suprafață tactilă. Și se folosește deja în România, atunci când îți depui semnătura pentru permisul de conducere, pașaport, ridicarea de colete ș.a.m.d. Deci este deja folosită și acceptată în context legal în România!
  Cei care insistă că semnătura olografă este doar cea cu pixul pe o foaie de hârtie sunt niște dobitoci habarniști. (cu semnătura electronică este altă poveste și se folosește în alte contexte)

 8. De ce? Simplu, pentru a impiedica oamenii sa iasa „usor” din case. A avea hartie disponibila si imprimanta, sau a copia de mana textul, este o modalitate simpla de a ingreuna iesitul din case.
  Nimic mai simplu, insa nu o vor recunoasta. Exact cum au procedat la noi, in Franta 🙂

  Asa ca ne-am descurcat fiecare cum am putut: imprimat recto verso cate 4 formulare pe pagina, copiat pe tot soiul de foi vechi, imprimate doar recto, etc.

  Insa motivul este unul singur: ramanerea maxima in case

 9. Nu acest guvern era apostolul debirocratizării? In logica lor, declarația ar trebui însoțită de o cerere, ambele trebuind însușite de poliție după fiecare verificare. Iar o persoană ar trebui să dețină zilnic exact atatea de declarații și cereri câte echipaje o vor opri si verifica. Mai mult decât atât, ar trebui ca declarațiile si cererile să fie arhivate de către stat, iar acordul de a circula ar trebui comunicat formal, printr-un înscris semnat si ștampilat de o instituție, nu de fiecare agent de poliție in parte. Și, bomboana pe colivă, acordul statului de a circula ar trebui formulat în maxim 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, dacă se anunță în prealabil solicitantul. Aceasta este logica statului. O logică ce a spălat pe creier toți politicienii de peste 50 de ani din România. Doamne ferește să apară o inovație, că se sperie toți.

 10. Iar dacă statul vrea să creeze obstacole în deplasare, nu aceasta este calea. Nu dificultatea de a scrie o declarație este piedica. Pentru că, dacă statul minte sau înșeală, comportamentul cetățenilor nu va fi diferit. Întrebarea este, dacă statul nu este onest in prezentarea rostului unei semnături, sau în redactarea unei declarații, cât de onest va fi în managementul problemei fundamentale, lupta cu boala. Șiretlicurile pot fi în reflexele unor politicieni mici, dar nu au sens atunci cand toata lumea stă în casă si îți analizează și supraanalizează fiecare gest.

 11. bugetari cretini, pleonasm!

 12. Declaratiile online se depun la etajul 2. Neaparat in dosar cu sina!!!!
  Statul roman si staul bataii de joc!

 13. 1,4 mil de bugetari, organigrama supra saturata!
  Pana in 89 aveam 800.000 de bugetari! Acum aproape dublu. Atunci aveam industrie, aveam armata avea agriculura, aveam exporturi etc etc Acum nu mai avem nimic! Dar avem bugetari, inflatie de bugetari!
  Pb este ca avem bugetari frecatori de menta si taietori de frunze la caini! Platiti regeste! Ca si cum ar trage in jug 24 din 24.

  Chestia asta nu poate sa duca decat la FALIMENT! Mai ales in situatia actuala!
  Reforma adevarata se impune in regim de urgenta!

 14. De ce nu se modifică, in regim de urgență, legea respectivă care ne împiedică să semnăm pe telefon.
  Au dat guvernele zeci de mii de ordonanțe aiurea in tramvai și acum, in Stare de Urgență nu se mai poate modifica legea.

  Asta trebuie să-i intrebe G4Media pe guvernanți . De ce nu se modifică legea. Până diseară ar fi gata. Să nu mai alegam dupa hartie, imprimante si alte porcarii

  Sau ordonantele de urgenta sunt bune doar când ii scapa pe ei de puscarie.
  Crede guvernul ca va ieși cineva in stradă dacă se modifică amarata de lege care impiedica semnatura pe telefon?
  Doar nu imi falsific propria semnătură, cum o fac cu pixul o fac si cu degetul pe ecran. Ai cartea de identitate, ce îți trebuie mai mult.
  O țară plina de legi care duc la nefunctionalitatea ei.

 15. Eu tot nu inteleg de unde stie agentul constatator ca poza pe care i-o arat pe telefon e o poza dupa un document real sau e doar un print screen dupa formularul electronic semnat cu degetul. Pe de alta parte inteleg ca orice „chin” te face sa te gandesti daca e nevoie intr-adevar sa iesi din casa, dar atunci nu trebuiau sa mai anunte aceasta posibilitate prin OM 3.

 16. daca decupezi o semnatura de pe un alt document si o lipesti pe ala dat jos de pe situl sts, cine stie ca ai semnat azi sau acum 5 ani?

 17. Nomenclatura USL, UDMR etc trebuie sa dispara odata.
  Cu fiecare actiune is bat joc de noi. Daca incerci sa legi logic ce fac doar te adancesti in mizeriile lor, sincura exceptie fiind interesul pe care il au, care are sens si te duce undeva.

  Cum sa invarti cu batzul in rahat in cautare de solutii? Ei trebuie schimbati impreuna cu nomenclaturistii.

 18. Sa ne spuna cineva de ce semnatura electronica pentru buletin, pașaport, permis de conducere, in bănci, este valabilă dar pentu o declarație nu.
  Documentele sunt valabile fără semnătura olografa.