G4Media.ro

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Sfârșitul războiului pentru Karabah. Câștigătorul se numește Putin

sursa foto: Facebook

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Sfârșitul războiului pentru Karabah. Câștigătorul se numește Putin

Multă vreme a părut că ofensiva Azerbaidjanului, sprijinită de Turcia, împotriva Armeniei, va fi însoțită de o pierdere a influenței rusești în Caucazul de Sud, dar s-a dovedit corect tocmai opusul.

Războiul armeno-azer pentru regiunea Nagorno-Karabah are un câștigător neașteptat: președintele rus Vladimir Putin.

În ultimele săptămâni se credea că războiul va duce la pierderea influenței rusești în Caucazul de Sud. Apelurile Moscovei de a pune capăt luptelor au fost la fel de ignorate precum cele ale statelor occidentale. Turcia a stat ferm de partea Azerbaidjanului din punct de vedere politic și militar, și astfel, odată cu înaintarea forțelor armate azere, influența lor în regiune părea, de asemenea, să crească. La Moscova, mulți s-au întrebat de ce conducerea rusă privește pasiv: a fost surprinsă de evoluția conflictului și nu știa cum să reacționeze? Se temea de coeziunea alianței sale militare ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), ale cărei state membre vorbitoare de turcă din Asia Centrală erau de partea Azerbaidjanului și nu de cea a membrului ODKB Armenia?

Este foarte posibil ca ipotezele din spatele acestor întrebări să nu fi fost deloc greșite, dar Moscova a reușit să folosească situația în favoarea sa.

Influența Turciei fie a fost mult supraestimată, fie Kremlinul a reușit să o elimine. Ideea unui grup de lucru bilateral turco-rus pentru rezolvarea conflictului a fost lansată luni de către autoritățile de la Ankara, iar președintele Erdogan a precizat că Azerbaidjanul va continua lupta până când regiunea Nagorno-Karabah va fi complet cucerită. Câteva ore mai târziu a fost făcută publică o negociere pentru încetarea focului condusă de Vladimir Putin, fără participare din partea Turciei, cu președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pașinyan.

Amplasarea pe teritoriul Azerbaidjanului a unor forțe armate ruse de menținere a păcii reprezintă un mare succes pentru Moscova. Influența sa crește într-un fost stat al Uniunii Sovietice, care până acum își păstrase întotdeauna distanța față de Rusia. Mai mult, se pune întrebarea cu privire la ce argumente sau pârghii a putut folosi Putin pentru a-l convinge pe dictatorul azer Aliyev să înceteze pe loc lupta și, de asemenea, să accepte soldați ruși în țara sa.

Faptul că și turcii ar trebui să fie prezenți în centrul de control al forțelor de menținere a păcii nu este altceva decât o măsură pentru protejarea imaginii lui Aliyev. După ce în ultimele câteva săptămâni a alimentat, în mod constant, o atitudine triumfală în propria țară, Ilham Aliyev se află acum sub presiunea de a justifica frânarea de urgență a operațiunilor militare. Așa cum se evidențiază, această măsură poate fi înțeleasă și prin faptul că acordul de încetare a focului nu conține nimic despre viitorul statut al regiunii Nagorno-Karabah.

Putin se poate lăuda cu un nou succes: odată cu semnarea capitulării de facto de către prim-ministrul armean Nikol Pașinyan, s-a încheiat și experimentul democratic propus de acesta în Armenia. Kremlinul nu s-a arătat niciodată mulțumit de un astfel de experiment, oricât de mult ar fi afirmat Pașinyan legăturile Armeniei cu Rusia în ceea ce privește politica externă. Acum, toate forțele democratice din Armenia sunt însoțite de un iz al trădării ce nu poate fi șters.

Sursa: Frankfurter Allgemeine Zeitung / Articol de Reinhard Veser / Traducerea: Vera Ștefan (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. In articol nu se precizează dar ieri a avut loc un incident în care armata azera a doborât un elicopter rus în teritoriul armean. Au murit 2 militari ruși și unul este rănit. După incident azerii și-au cerut scuze și s-au oferit să plătească compensații peste acest gest.

    Așa că argumentul folosit a fost probabil: acceptați termenii pe care vi-i impun astfel intru cu armata peste voi pentru doborârea acelui elicopter rus pe teritoriul armean.

  2. Prezenta armatei ruse în sudul Turciei, în Siria, nu e deloc vina Turciei.
    Dar faptul ca acum sunt prezente direct și în nord estul tarii e nemijlocit vina și eșecul lui Erdogan.

  3. voi confundati puterea lui putin cu puterea armatei ruse, milioane si milioane …. daca il iei pe putin si il pui in nush colt al lumii, va avea „puterea” zero spre negativ …

  4. Probabil Putin a mimat atacarea Azerbaigianului dupa doborarea elicopterului ( el știe sa facă cacialma) si azerii au facut pe ei, au devenit mai cooperanti. Altfel nu se poate explica de ce s-au oprit azerii, deși aveau victoria militară in mâini.

  5. Rusii restabilesc ordinea unde intra, problema e ca se retrag foarte greu.

  6. Nemtii vorbesc prostii, rusii vor fi cu soldatii pe teritoriul care pana acum fusese controlat de facto de armeni (din ’93 incoace), era teritoriu azer doar de jure. Ce au mai obtinut in plus azerii (si nementionat) e un coridor rutier catre Nakchivan, un lucru la care nici nu indrazneau sa spere (militar nici nu se punea problema ca azerii sa intre cu soldatii peste terirtoriul propriu-zis al Armeniei ). Dar probabil nemtii au alergie la orice le aduce aminte de coridorul Danzig.

  7. Putin nu se lauda!!!

  8. F surprinzătoare oprirea eliberării provinciei de azeri. Aliyev spunea ca nu se oprește pana nu eliberează tot teritoriul ocupat. M-am intors de cateva zile din Baku si e greu să cred ca cetățenii azeri vor fi mulțumiți cu acest rezultat, așa cum i-am cunoscut eu. Iar cu trupe rusești pe teritoriul inca sub ocupație armeana….. pot sa spună la revedere…

  9. Doua mii de soldati blocati intr-o vagauna, megasucces.

  10. Ce teapa si-a luat Erdogan din nou de la Putin. Hahaha… Ce loser e Erdogan ala.

  11. Hai ma ca-i baiat finut Putin, degeaba ziceti …