G4Media.ro

FOTO Excursii de-o zi în 2024: Iacobdeal, lacul ”vulcanic” dintr-un deal de…

sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

FOTO Excursii de-o zi în 2024: Iacobdeal, lacul ”vulcanic” dintr-un deal de granit săpat de pe vremea otomanilor/ Radu Jude, Puya și Inna au filmat aici/ Hard enduro, pescuit, camping și bronz/ Ce este complet interzis

Dacă nu te-ai întors încă bine la muncă, dar te gândești deja la următoarea vacanță sau weekend liber, trece pe listă și Iacobdeal, ideal pentru o excursie de-o zi, mai ales dacă ești fanul locurilor din Dobrogea ori, dimpotrivă, dacă n-ai fost niciodată acolo. Hard enduro, camping, pescuit sau bronz, dar nu ești fan scăldat sau poți respecta că ”nu înseamnă nu”? Atunci e tocmai bun pentru o escapadă, în primăvară sau toamnă, ori dacă suporți căldura sufocantă, chiar și vara.

Ce este Iacobdeal

Un fost deal de granit săpat încă de pe vremea otomanilor, cu diferite legende în jurul lui, care a fost dinamitat la un moment dat de meșterii italieni pietrari pentru ca săpăturile să poată fi continuate. În urma exploziei, apa din pânza freatică a țâșnit și a inundat rapid craterul excavat formând ceea ce azi cunoaștem ca fiind Lacul Iacobdeal și care datează din jurul anului 1930. Detalii despre istoria locurilor, pe site-ul firmei care a concesionat locul, preluate din monografia comunei tulcene Turcoaia, de care aparține lacul.

Peisajul, vegetația și culoarea luciului, care pe vreme caldă și cer senin este verde-albăstruie asemenea smaraldului, nu au nicio legătură cu ce te-ai gândi că înseamnă Dobrogea sau Delta și îți lasă impresia că ești mai degrabă în fața unui lac vulcanic.

Iacobdeal aparține de localitatea tulceană Turcoaia, aflată la 260 de km și 3 ore de mers cu mașina de București, 150 de km și 2 ore de Constanța, aproximativ 140 de km și aproape 2 ore de Tulcea, 45 de km pe care îi faci cam în 40 de minute de la Brăila sau 20 de km de Măcin.

Ce poți să faci dacă mergi în excursie, cât costă și ce este interzis

Lacul și aproape un hectar din jur au fost concesionate de un fost scafandru Marcel Țăranu și Ana Țăranu care au amenajat spațiul cu fonduri europene prin GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche asemenea unui loc de campat, cu foișoare pentru grătare și șezlonguri.

Totuși, scăldatul și înotul sunt strict interzise din cauza adâncimii foarte mari, de până la 30 de metri pe care o are lacul. Nu puțini tineri și-au pierdut viața aici. Cea mai recentă dramă s-a petrecut în 15 septembrie 2020, când un adolescent de 16 ani a murit înecat în lac și a fost găsit la 18 metri adâncime după trei zile de căutări.

Ceea ce poți să faci însă este să ieși la o plimbare cu barca, cu caiacul sau să pescuiești și să te bucuri de un bronz bun. Sau, dacă ești fan enduro, află că aici a fost organizată etapa regională de Endurocross a Zonei de Est, în 23 septembrie anul trecut. Tot la Iacobdeal s-au filmat secvențe importante din ”Aferim!” al regizorului Radu Jude, dar și videoclipul ”Strigă” al melodiei interpretate de Puya și Inna.




Conform administratorilor, în timpul sezonului te costă 5 lei să intri (pentru copii de până la 14 ani intrarea e gratuită) și, în funcție de ce activități vrei să faci:

  • 20 lei/zi pentru acces cu mâncare, băutură sau șezlonguri proprii;
  • 10 lei/noapte pentru campare (5 lei pentru copii);
  • 30 lei/noapte pentru campare în mașină sau rulotă;
  • 150 lei/zi pentru închirierea unui foișor cu grătar, cărbuni și lemne pentru BBQ;
  • 20 lei/zi pentru șezlong;
  • 20 lei/persoană pentru plimbare cu barca;
  • 50 lei/zi pentru pescuit.

Cum ajungi la Iacobdeal

Una dintre variante este din DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H, mergi 2,5 km până la intersecție, apoi faci stânga și continui aproximativ 3 km. Urmezi drumul care se continuă după rămășițele construcțiilor fostei cariere de granit.

 




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E clar : scăldatul și înotul sunt strict interzise din cauza adâncimii foarte mari . Daca avea lacul doar 2,5 metri adancime nu te inecai.