G4Media.ro

Fiscalizarea muncilor domestice a trecut de Parlament: cum vor putea fi plătiți…

Foto: Pexels

Fiscalizarea muncilor domestice a trecut de Parlament: cum vor putea fi plătiți grădinarii, șoferii personali, bucătarii, îngrijitorii care acum primesc bani la negru și ce beneficii fiscale au angajatorii lor

Camera Deputaților a votat marți, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat în 2021 de Ministerul Muncii pentru reglementarea activității micilor prestatori casnici. Proiectul a primit 236 de voturi și merge la promulgare la președintele Iohannis. Legea reprezintă un jalon din PNRR.

Mizele proiectului de lege inițiat de fostul ministru Raluca Turcan este o fiscalizare minimă a veniturilor și asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru – grădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitorii. Proiectul prevede și beneficii fiscale pentru angajatori.

Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede următoarele detalii:

– plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar

– Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit

– Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate

– Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic. Conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.

– activitatea casnică e definită care activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure.

– ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire al tichetelor; pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate, preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

– ANOFM va crea o platformă electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice unde înregistrează prestatorii casnici, beneficiari casnici și asigură evidența și plata obligațiilor fiscale

– Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii;

– calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate, sunt rambursate o data pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie a anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic.

Cum se calculează contribuțiile și impozitul:

– Baza de calcul pentru CAS si pentru CASS este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei. Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

– Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei: 11,88 lei (ceea ce reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă). Restul de 20,8% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Facilități fiscale pentru beneficiari (angajatori):

– Poate beneficia, anual, în baza unui document fiscal (chitanță, factură, bon fiscal care dovedește achiziționarea tichetelor de activități casnice), de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate.
– Pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot fi prestatori și șomerii:

– Poate beneficia de aceste tichete orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

– Atenție: dacă primesc pentru munca prestată cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, pot fi prestatori casnici și șomerii indemnizați (fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizația de șomaj), și beneficiarii de venit minim garantat (fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat).

Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Nu inteleg de ce în agricultură se regăsesc doar zilieri, de ce a dispărut termenul de angajat cu caracter permanent????? O lege bună ar fi ca cine primește subvenții de la stat sa aibă, un funcție de teren sau animale, un nr de angajați permanent . Nu este posibil ca o ferma cu animale sau teren sa nu figureze cu angajați cu toate ca primește miliarde din bugetul statului și de la UE.

    • Fermele mari au angajați, zilieri sunt la alea mici/medii ce angajează zilieri doar când e nevoie de ajutor (de ex cules)

    • Da bine bă nene ,atunci zilierii ăștia de unde îi poți lua numai la „cules ” în rest ce sa facă acești oameni ???? Până acum eram f porit pe ăia care nu mergeau la munca , dar acum le cam dau dreptate. Fermierii vor zilieri la negru pe post de sclavi prost plătiți la negru iar ptr ăia 50 de lei pe zi îți vor rupe tot în tine . Fermierii vor în câteva zile sa își termine treburile iar după marș acasă te mai cauta ei când au nevoie . Păi mai bine stai degeaba. Dacă tot primesc subvenții Fermierii sa angajeze cu caracter permanent muncitori sa le facă un program un salariu lunar dim care pot sa trăiască. Fermierii se dau în jepanele de sute de mii de euro iar sclavii sa muncească la negru.

  2. si uita asa rominika reuseste sa reduca munca la negru cu ingijiori, gradinari si soferii personali – as vrea sa vad care este costul cu colectarea acestor venituri

  3. De ce salariații iau 50% din suma consumata cu ei și șoferii iau 80%?
    Nu că e rău, dar poate asta ar trebui să fie taxa pe muncă la toti! De ce discriminarea asta?

    • Sa-i scoata cineva lu’ băiatu’ capitalismul din cap.

      Deci șoferii personali iau 80% din sumă pentru că sunt plătiți la zi si sunt plătiți prost…

  4. Nu inteleg de ce se printeaza acele hartii securizate… digitalizat totul pe card si gata, costa mai putin un card bancar decat niste bonuri pe care le plimbi de la stat la stat….

  5. birocratie inutila. Puteau sa-si plateasca si pana acum contributii si sa declare venituri din activitati diverse.
    cine naiba se duce la ANOFM sa ia tichete sa-si plateasca bona….pai eu iau om sa-mi usureze munca, nu sa ma puna pe drumuri statu

  6. Legalizarea muncii la gri, e un mic pas inainte… dar mai e mult pana la starpirea muncii la negru. Daca vrei ca stat sa reduci mult evaziunea in domeniul asta va trebui sa reduci cel putin la jumatate taxele pe munca.

  7. Da bine bă nene ,atunci zilierii ăștia de unde îi poți lua numai la „cules ” în rest ce sa facă acești oameni ???? Până acum eram f porit pe ăia care nu mergeau la munca , dar acum le cam dau dreptate. Fermierii vor zilieri la negru pe post de sclavi prost plătiți la negru iar ptr ăia 50 de lei pe zi îți vor rupe tot în tine . Fermierii vor în câteva zile sa își termine treburile iar după marș acasă te mai cauta ei când au nevoie . Păi mai bine stai degeaba. Dacă tot primesc subvenții Fermierii sa angajeze cu caracter permanent muncitori sa le facă un program un salariu lunar dim care pot sa trăiască. Fermierii se dau în jepanele de sute de mii de euro iar sclavii sa muncească la negru.

  8. Ce lege gândită prost.

  9. Cate ore se lucreaza pentru acest tichet? Nimeni nu spune cu ce suma e platit pe ora muncitorul pentru ca mie mi se pare putin un tichet de 15 lei in conditiile in care multi lucreaza zi lumina

  10. Acest proiect de lege este pentru persoanele care lucrează deja dar cum rămâne cu persoanele care au lucrat la negru și urmează să se pensioneze ? Acest proiect de lege trebuie dezvoltat în așa fel sa beneficieze și persoanele care urmează să se pensioneze Și nu era mai bine sa fie direct plătiți într-un cont bancar propriu decât prin metoda acelor cupoane ? Cine are timp să meargă la ANAF ? Prea multa birocrație ! Domnii parlamentari sa fie mai lucizi și să țină cont de aspectele reale ale fiecărei persoane atât ale celor care lucrează cat și acelor care se vor pensiona anul acesta și în viitor !