G4Media.ro

Filmul independent „Experimentul Piteşti” ajunge luna aceasta în mai multe cinematografe din…

Sursa Foto: Facebook/ Experimentul Pitești

Filmul independent „Experimentul Piteşti” ajunge luna aceasta în mai multe cinematografe din întreaga ţară/ Regizoare: Este primul şi singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată şi pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice şi psihice 

Filmul independent „Experimentul Piteşti” ajunge în luna aprilie în cinematografe din întreaga ţară cu ajutorul România Film şi a celorlalţi parteneri din ţară şi din străinătate. Primele proiecţii au loc în Bucureşti, transmite News.ro.

O proiecţie importantă în prezenţa actorilor şi echipei va avea loc pe 11 aprilie, începând cu 19.30, la clubul social-cultural-artistic „I-auzi una”, din strada Bărăţiei 33, Sector 3, Bucureşti. Proiecţia lungmetrajului se va desfăşura în scop caritabil, pe durata a o oră şi 20 de minute, fiind urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.

„Lungmetrajul Experimentul Piteşti este un film document, un film testament, un film manifest si un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaştem trecutul, să învăţăm pentru ca atrociteţile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor şi interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lungmetrajul a ajuns la lumină după 11 ani de muncă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiţi şi peste 800 de oameni în spatele camerei. Facem apel la toate instituţiile statului, companii şi persoane private care pot să ne ajute cu distribuţia filmului şi remumerarea echipei”, a spus Victoria Baltag, regizoarea filmului.

În distribuţie, cu o ultimă prezenţă cinematografică, poate fi văzut Ion Caramitru, susţinator al acestui proiect.

Biletele au valoare de donaţie către Asociaţia Connections România.

Experimentul Piteşti „a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, aşa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze.

Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime prin reeducare. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est.

„Lungmetrajul despre Experimentul Piteşti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag şi sinceritate să urmăriţi filmul nostru, să-l aşezaţi cu grijă în inimă, să-l purtaţi cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect şi să priviţi spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea şi curajul de-a realiza bijuterii… în artă, ştiinţă, cultură. Şi eu, şi echipa, vă mulţumim fiindcă aţi fost mereu lângă noi, fiindcă ne-aţi dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-aţi susţinut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viaţă. Împreună creăm lucruri frumoase!

Va doresc vizionare plăcută, liniştită, aducătoare de gânduri bune. Credem în educaţie ca singura comoară adevărată capabilă să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne îmbunătăţim şi să creştem. Am realizat acest film pentru a oferi educaţie, informare şi arta, pentru a cunoaşte trecutul, pentru a învăţa din el şi pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocităţi. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea că „Singurul lucru necesar pentru că răul să triumfe este că oamenii buni să nu facă nimic”, aşadar, eu cred că oamenii buni trebuie să acţioneze împotriva triumfului răului şi asta am făcut noi prin acest proiect.

Acesta este primul şi singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată şi pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice şi psihice între 1949-1952. Este un film de interes internaţional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate ţările de sub URSS şi se întâmplă şi astăzi, din păcate”, a mai spus Victoria Baltag.

Proiectul a căpătat interes internaţional încă din stadiul de dezvoltare. Asociaţii din întreaga lume, cinematografe, entităţi academice au invitat echipa în anii anteriori să vorbeasca despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL şi Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociaţia Româno-Americană din New York, asociaţii culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia şi multe altele).

Este un film testament, o voce a celor care au fost torturaţi în vremea comunismului şi a celor care nu şi-au găsit încă dreptatea şi este un film care tratează un subiect ţinut ascuns de zeci de ani, un film făcut pentru a dezvălui o istorie din care întreaga societate trebuie să înveţe. Este un film manifest care vine cu informaţii despre comunism, educaţie, libertate de gândire, dincolo de divertisment. Este un film de „responsabilitate morală” menit să stea împotriva uitării.

Filmul va putea fi văzut, în a doua parte a turneului, la Cluj, Cinema Victoria, pe 12 aprilie, de la ora 17.45, în prezenţa echipei, la Târgu Jiu, Cinema Sergiu Nicolaescu, pe 17 aprilie, de la ora 19.00, cu prezenţa actorilor, la Sibiu, Cinema Art, pe 19 aprilie, de la ora 19.00, la Craiova, Cinema Patria, pe 22 aprilie, de la ora 19.00, la Piatra Nemaţ, Mon Amour Cinema, pe 26 aprilie, de la ora 19.00, la Târgu Neamţ, Casa de cultură, pe 27 aprilie, ora 17.00, la Iaşi, Cinema Ateneu, pe 28 aprilie, de la ora 20.00, la Suceava, Cinema Modern, pe 29 aprilie, de la ora 16.30, la Brăila, pe 11 mai, la Iaşi, Cinema Victoria, pe 5 mai, la Botoşani, Cinema Unirea, 30 aprilie, de la ora 19.00.
viewscnt

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...