G4Media.ro

Fenomenul drogurilor în școli. Creșterea alarmantă a cazurilor în care elevii au…

Sursa foto: Unsplash

Fenomenul drogurilor în școli. Creșterea alarmantă a cazurilor în care elevii au fost implicați în consumul și traficul de droguri / Cele mai mediatizate cazuri: Operațiunea „Laleaua” și dosarul „Droguri în licee”

Fenomenul drogurilor în școli a luat o amploare fără precedent, în ultima lună în spațiul mediatic românesc. Tot mai multe mai cazuri de rețele de trafic de droguri în școli și licee au fost descoperite, în special în Capitală.

Printre cele mai mediatizate cazuri se numără Operațiunea „Laleaua”, în care unul dintre cei mai importanți dealeri care distribuia elevilor droguri a fost arestat, după ce le-a oferit acestora substanțe interzice ce conțineau anestezic pentru cai.

Un alt caz proeminent a fost dosarul „Droguri în licee”, în care au fost implicați elevi cu părinți în Ministerul Afacerilor Externe și Direcția Națională Anticorupție, prin suspecții unui grup infracțional organizat, axat pe traficul de droguri în licee din Sectorul 1 al Capitalei. Procurorii DIICOT au descoperit, în urma perchezițiilor, diferite cantități de canabis, cocaină, ketamină și comprimate de Xanax.

G4Media vă prezintă mai jos sinteza celor mai relevante evenimente din ultima lună în ceea ce privește traficul și consumul de droguri în școlile din România:

DIICOT a reținut 13 suspecţi în Argeș, pentru vânzarea de droguri în apropierea unităţilor de învăţământ

DIICOT a anunțat, pe 7 aprilie, reținerea a 13 persoane, într-un dosar privind vânzarea de droguri în apropierea unor unităţi de învăţământ.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de DIICOT, reţinerile au fost dispuse în urma unor percheziţii efectuate în urmă cu o zi. Cele 19 descinderi au avut loc în municipiile Piteşti, Câmpulung şi Curtea de Argeş şi în oraşul Mioveni, la locuinţele a 14 persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc, de risc, precum şi de trafic de substanţe cu efect psihoactiv.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2022, inculpaţii au comercializat droguri de risc şi substanţe cu efect psihoactiv, consumatorilor de pe raza judeţului Argeş, inclusiv elevi de liceu, profitând de vulnerabilitatea vârstei acestora. Drogurile au fost achiziţionate din afara ţării, iar ulterior comercializate şi în proximitatea unităţilor de învăţământ, cu sume cuprinse între 100 şi 150 de lei per gram”, se arată în comunicat.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate aproximativ 100 de grame de fragmente vegetale şi substanţe susceptibile a fi psihoactive, 130 de grame de substanţă cristalină susceptibilă a fi droguri de mare risc, sume de bani, ustensile folosite la porţionarea de droguri, mai multe telefoane mobile, arme albe şi cu aer comprimat, un autoturism şi alte bunuri cu valoare probatorie.

Operațiunea „Laleaua”. Elevi ai unor școli din București consumau droguri cu anestezic de cal / Arestarea unuia dintre cei mai importanți dealeri care distribuia droguri  în școli și licee

La data de 30 martie 2023, în cadrul Operațiunii „Laleaua”, polițiștii antidrog din București l-au arestat pe unul dintre cei mai importanți dealeri care distribuia droguri elevilor din școlile și liceele din zona centrală a Capitalei.

Conform expertului Antidrog Cătălin Țone, elevii erau drogați inclusiv cu anestezic pentru cai. Dealerul obținea ketamina de la farmaciști și medici veterinari, care este distribuită drept anestezic pentru animale de dimensiuni mari.

Polițiștii antidrog au descoperit și ridicat în urma percheziției domiciliare efectuată la locuința dealerului din București următoarele substanțe:

  • peste un kilogram de ketamină
  • un kilogram de amfetamină (păstrata în congelatorul frigiderului)
  • 80 de grame de cocaină
  • 300 de comprimate ecstasy
  • 53 timbre cu LSD
  • 2 kilograme de etnobotanice.

„Ketamina este un anestezic general, folosit in medicina veterinara, la intervențiile chirurgicale pentru animale mari. Ketamina induce o stare asemănătoare unei transe, având în același timp efect puternic sedativ și de pierdere a memoriei. Apoi generează o dependenta puternica”, a explicat expertul Cătălin Tone.

Ministerul Educației: Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri

Tot la data de 30 martie, secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán, a anunțat că vor fi formați 40 de profesori pe lună pentru a recunoaște elevii care consumă droguri, în cadrul unui proiect comun al Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională Antidrog (ANA).

Anunțul a fost făcut în timpul unei unei dezbateri din comisia de învățământ din Camera Deputaților, intitulată „Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent”, la care au participat reprezentanți ai Ministerelor Educației, Sănătății, Agenției Naționale Antidrog, ai Poliției, MAI, Birourilor de poliție școlară, deputați, reprezentanți ai părinților și elevilor, conform Edupedu.ro.

Zoltán nu a precizat de când se va implementa acest proiect, dar a menționat că vor fi 40 de profesori instruiți pe lună în fiecare județ și 140 în București.

Procurorul șef adjunct al DIICOT susține că „de cele mai multe ori” instituția a ales „discreție în mediatizarea” cazurilor de consum de droguri în școli „uneori de prestigiu”

Procurorul șef adjunct al DIICOT, Oana Pâțu, a declarat la 29 martie, în contextul recentului caz mediatizat “Droguri în licee”, că au existat multe activități de combatere a traficului de droguri în școli și în trecut, însă dar nu au fost mediatizate cazurile pentru a nu afecta imaginea școlilor.

“Făceați referire la ultimele acțiuni mediatizate. Percepția publică nu vreau să rămână că ultimele activități sunt singurele pe care le-a făcut DIICOT pe zona aceasta de combatere a traficului de droguri în unitățile școlare. Au fost activități în trecut, și la nivelul municipiului București și în teritoriu, de cele mai multe ori am ales discreție în mediatizare pentru că este vorba despre instituții de învățământ, uneori de prestigiu, sunt copii, sunt persoane în dezvoltare. 

Anatema că vorbim de acest stigmat al consumatorului de droguri trebuie să te gândești foarte bine când arunci o informație în mediul public, dacă nu faci foarte rău dezvoltării ulterioare a personalității copilului. Ce putem noi să vă spunem, că astfel de dosare s-au făcut, și dosare de combatere a traficului de droguri în unitățile școlare noi le percepem și pe acelea în care am făcut capturi substanțiale de 15, 20, 30 kg de canabis la intrarea în țară, mai înainte ca aceste droguri să ajungă în piața ilegală, în zona de distribuție către consumatorul final, printre care este și un adolescent, printre care este și un elev”, a explicat procurorul șef adjunct al DIICOT.

Șase arestări dispuse de Tribunalul Suceava într-un dosar de trafic de droguri în Rădăuți / Clienții, inclusiv de 13-16 ani, le lăsau dealerilor codul PIN și cardul pe care primeau salariul

La data de 23 martie, judecătorii de la Tribunalul Suceava au admis șase propuneri de arestare înaintate de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava într-un caz de trafic de droguri, scria la acea dată Monitorul de Suceava, citat de G4Media.

Tânărul identificat drept liderul grupării, care transporta cantități mari de etnobotanice și de droguri de risc de la Cluj-Napoca, a fost interceptat în timp ce distribuia substanțe în special elevilor de la unități de învățământ din Rădăuți.

Tinerii, unii dintre ei minori, au dezvoltat dependență față de aceste produse la scurt timp după consum, iar asta le-a afectat sănătatea și dezvoltarea. Unii părinți au început să-și dea seama că ceva nu este în regulă și să depună sesizări la poliție, mai scria sursa citată. În timp, aceste sesizări au fost conexate și au ajuns pe masa procurorilor de la DIICOT.

Un alt inculpat, în vârstă de 20 de ani, a fost interceptat în timp ce își exprima uimirea în legătură cu faptul că o parte dintre clienții săi erau dispuși să-i dea orice aveau prin casă în schimbul drogurilor cerute.

DIICOT a mai precizat că, din investigațiile sale, s-au remarcat unele cazuri de clienți care i-au lăsat dealerului direct cardul pe care primeau salariul, împreună cu codul PIN sau alte acte de identitate pe post de garanție. Tinerii își justificau gesturile prin faptul că „le cerșește corpul” să mai consume din substanțele interzise.

Elev de 17 ani din Deva, prins cu droguri în timp ce participa la un program Erasmus în Macedonia de Nord

Pe 22 martie 2023, G4Media scria despre cazul unui elev de 17 ani de la un liceu din Deva care a fost prins cu droguri asupra sa în timp ce se afla în Macedonia de Nord, în cadrul unui program Erasmus, alături de alți tineri. La acea dată conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a anunțat că a declanșat o anchetă.

„A fost numită o comisie care va analiza acest incident nefericit. Va trebui să punem un accent mai mare pe activitatea de prevenţie în domeniul prevenirii consumului de droguri. Vom colabora cu Centrul Judeţean Antidrog pentru recomandările necesare, iar elevul va trebui ajutat să depăşească acest moment”, declara inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

Tânărul, elev Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”, făcea parte, potrivit primelor informații, dintr-un grup de 12 tineri selectaţi din judeţul Hunedoara pentru a lua parte la un program Erasmus la Skopje. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara este instituția care a efectuat selecția tinerilor care au participat la acest program.

Substanțele interzise au fost descoperite de cele două profesoare care însoţeau grupul de elevi, ulterior fiind suspendată participarea la derularea programului Erasmus şi s-a solicitat întoarcerea acasă a tinerilor.

Inspectorul şcolar general Maria Ştefănie a precizat că elevul în cauză a fost audiat, însă de către autorităţile din Macedonia de Nord.

Tinerii au ajuns acasă în siguranţă, iar ancheta derulată de autoritățile române urma să stabilească împrejurările incidentului, potrivit IŞJ Hunedoara.

Federația Națională a Părinților a solicitat măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor

Tot la data de 22 martie, Federația Națională a Părinților EDUPART a solicitat luarea unor măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor, pe fondul acțiunilor desfășurate de DIICOT privind instrumentarea unui dosar ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc în care sunt anchetați inclusiv elevi de liceu acuzați de trafic de droguri în unități de învățământ.

„Consumul de droguri a luat o amploare alarmantă, vârsta consumatorilor scăzând foarte mult în ultimii ani, concomitent cu creșterea numărului acestora din rândul adolescenților, iar pentru combaterea acestui fenomen este nevoie de eforturi concertate din partea întregii societăți”, susținea într-un comunicat Federația Națională a Părinților EDUPART, citată de Edupedu.ro.

Federația atrăgea atenția, la acea dată, că „autoritățile locale și naționale cu atribuții de prevenție și supraveghere pentru consumul și traficul de droguri trebuie să conștientizeze amploarea fenomenului, gravitatea situației în care s-a ajuns și să întreprindă măsuri imediate. Considerăm că este necesar ca Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere, astfel încât acțiunile întreprinse în acest scop să fie vizibile și să aibă efectul scontat”.

Percheziții în Bacău și Timișoara la traficanți de droguri care ar fi distribuit canabis și amfetamine, inclusiv elevilor

Inspectoratul General al Poliției Române transmitea tot la data de 22 martie că au avut loc opt percheziții la persoane care ar fi comercializat droguri de risc şi de mare risc – cannabis şi amfetamine – către consumatori, inclusiv către elevi.

”Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău, efectuează 8 percheziţii domiciliare, în judeţul Bacău, în trei cauze, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc”, informa IGPR.

Potrivit poliției, mai multe persoane ar fi comercializat în perioada 2022 – martie 2023 droguri de risc şi de mare risc (cannabis şi amfetamine), către consumatori, inclusiv elevi, din municipiul Bacău şi localităţile învecinate.

Droguri în licee: Elevi cu părinți la MAE și DNA, printre suspecții unui grup infracțional organizat axat pe traficul de droguri / Percheziții la o rețea care vindea droguri în liceele din Sectorul 1 / Procurorii DIICOT au descoperit canabis, cocaină, ketamină și Xanax

Doi suspecți în dosarul „droguri în licee” au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, anunțau procurorii la 22 martie. Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar pentru alți trei suspecți s-a dispus măsura controlului judiciar.

În urmă cu două zile, peste 20 de persoane au fost duse la audieri la DIICOT după efectuarea a 23 de percheziţii în Capitală, într-un dosar ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.

Membrii grupului, începând din 2022, au vândut droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București, precizau procurorii.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate diferite cantități de canabis, cocaina și  ketamină  precum și  comprimate de Xanax.

Doi dintre liceenii conduși la audieri de procurorii DIICOT ar fi elevi la Liceul Traian și Liceul Hristo Botev, iar părinții lor lucrează la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv DNA, declarau pentru G4Media surse judiciare. Procurorii îi suspectează că vindeau droguri în licee și zona cluburilor din Sectorul 1, alături de ceilalți membri ai rețelei.

Unul dintre suspecții reținuți de procurori în dosarul grupării de traficanți de droguri în liceele bucureștene avea salvate în telefonul mobil fotografii în care ținea în mâini saci plini cu cannabis, au mai precizat surse judiciare pentru G4Media.

Era vorba despre băiatul unui angajat la DNA. El este acuzat că ar face parte din rețeaua de traficanți de droguri, fiind responsabil de vânzarea de cannabis, heroină și ecstasy. Acesta ocupa locul secund în ierarhia grupului de traficanți, potrivit informațiilor G4Media.

STENOGRAME din dosarul Droguri în licee: “Da cum să fumați unde-s camere de luat vederi, vere? Nu știam vere!” / “A fost filaj aseară (biip) gen” / Trafic de droguri pe trotinetă / Poliţia a avut investigatori sub acoperire

Referatul cu propunerea de arestare preventivă în cazul suspecţilor din dosarul „Droguri pentru elevi” descria în detaliu cum procedau reţeaua de tineri traficanţi, potrivit unui document consultat de G4media.ro și publicat pe 23 martie.

Presupușii dealeri de droguri pentru elevi erau foarte tineri, născuți aproape toți după anul 2000, foloseau limbajul specific Generației Millennials, arătau la acea dată procurorii. Unul dintre ei este minor, iar celălalt elev la Liceul bulgar, respectiv unul dintre ei este fiul unui expert DNA, iar celălalt fiu al unui secretar de stat din MAE.

Tinerii traficanţi erau atenţi la filajele poliţiei şi mergeau după bani cu trotineta. Poliţia a infiltrat între ei investigatori sub acoperire care i-au filmat cu camera ascunsă.

Anchetatorii au descris și de ce inculpații reprezintă un pericol social.

Procurorii explică faptul că tinerii traficanţi provin din familii bine-situate şi, cu toate acestea, şi-au făcut un mod de viaţă din traficul de droguri în liceele din Sectorul 1.

În acest caz, doi dintre inculpaţii au fost arestați preventiv, doi au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar alţi trei sub control judiciar. Doi dintre inculpaţii cu măsuri preventive sunt elevi, iar unul este minor.

“Pe fondul consumului de droguri, unele dintre aceste persoane manifestă un comportament ilicit și prezintă pericol pentru ordinea publică. Astfel, din procesul verbal întocmit de organele de poliție la data de 13.03.2023, au rezultat următoarele: la data de 11.03.2023, în jurul orei 18, Secția 2 Politie a fost sesizată prin apel de urgență la nr. unic 112, cu privire la faptul că în zona străzii Borșa, nr. 22, sector 1, București, două persoane de sex masculin provoacă distrugeri unor autoturisme parcate în zonă.

În urma deplasării la fața locului, polițiștii au observat persoanele în cauză care, la vederea lor, au încercat să fugă, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea, imobilizarea și încătușarea acestora, întrucât manifestau un comportament violent, atât fizic, cât și verbal. Cele două persoane au fost ulterior identificate ca fiind numiții (….), cunoscut după apelativul de „B”, respectiv (…), cunoscut după apelativul de „T S”, constatându-se totodată că aceștia provocaseră distrugeri plafoanelor și capotelor a 7 autoturisme parcate în zonă, manifestând în mod vădit cu ocazia constatării faptelor un comportament specific persoanelor aflate sub influența drogurilor ori substanțelor stupefiante. Aspectele constatate au stat la baza înregistrării dosarului penal cu nr. unic 2349/P/2023 (la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1), sub aspectul savârșirii infracțiunii de distrugere(…).

De menționat că față de numitul (…) s-a dispus măsura reținerii, fără a se formula ulterior propunere de arestare preventivă, acesta fiind eliberat la expirarea celor 24 de ore. Actualmente este cercetat în stare de libertate. Totodată, numitul (…), minor la data săvârșirii faptei, a fost internat la secția de psihiatrie a Spitalului Grigore Alexandrescu, fiind ulterior externat la data de 13.03.2023.”

Poliția din Prahova cercetează 13 inculpați, inclusiv elevi, pentru consum și trafic de droguri de mare risc, preponderent către elevii de liceu

Poliția din județul Prahova anunța pe 16 februarie că 13 inculpaţi, inclusiv elevi, sunt cercetaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept.

Potrivit unor comunicate transmise de DIICOT şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, în acest dosar au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2022 şi până în prezent, 13 inculpaţi, parte dintre ei elevi, au deţinut, pentru consum propriu şi au comercializat consumatorilor din judeţul Prahova, preponderent liceeni, droguri de risc (canabis). În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate mai multe grindere şi un cântar electronic de precizie, toate purtătoare de urme de materie vegetală, precum şi o cantitate de canabis”, aratau sursele citate.

Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus reţinerea a 8 persoane pentru 24 de ore şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la 5 persoane pentru 60 de zile.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova a dispus arestarea preventivă a trei persoane, pentru 30 de zile, iar faţă de celelalte persoane reţinute în cauză, procurorul a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cu junta militaro-mafiota la putere, nu e de mirare fenomenul.

  2. Nu avem un ministru capabil la învățământ, unul care să vina cu o lege serioasă, după modelul Finlandei. Aici se fură si se numesc ministrii , potlogarii, care au doctorate furate!

  3. păi ce facem domnilor, ne lăudăm sus și tare că nu luăm bani de la Guvern și suntem independenți, dar pe de altă parte intrăm în hora propagandei din anul pre-alegeri? căci pentru niște + profesioniști ca voi, mi-e greu să cred că nu ați observat că înainte de alegeri începe și “marea luptă” cu “fenomenul consumului de droguri” care “ne amenință societatea”. Drept urmare, care-i faza? faceți muncă voluntară?
    În al doilea rând, în timp ce în țările civilizate se vorbește despre legalizare și prevenție, voi de ce sunteți portavocea agențiilor (militarizate) de combatere a drogurilor? Pe bune? Atât ați putut? Nu vedeți că au ajuns să urmărească copii? Stă mașina cu gaborul, în civil, în fața Facultății de Limbi Străine ca să ce? Să-l prindă pe marele dealer? În timp ce traficul adevărat se face cu permisiunea serviciilor, prin vamele gata pentru integrarea in Schengen…
    să vă fie rușine