G4Media.ro

EXCLUSIV Procurorul Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială referitoare la plagiatul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Procurorul Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială referitoare la plagiatul lui Ciucă / A ajuns șefa secției de combatere a corupției din DNA, propusă de ministrul PNL, la câteva zile după închiderea anchetei

Noi suspiciuni legate de modul în care Justiția a abordat o speță referitoare la teza de doctorat a liderului PNL, Nicolae Ciucă. La începutul acestui an, în plină procedură de numire a unui post de conducere din Direcția Națională Anticorupție – decizie politică – procurorul Mihaiela Iorga-Moraru, nominalizată, în noiembrie 2023, pentru această poziție, a închis o anchetă în care cercetase modul de repartizare al unui dosar de la Curtea de Apel București referitor la doctoratul lui Ciucă. De notat că Mihaela Iorga Moraru a fost propusă la șefia secției de combaterea a corupției din DNA (cea mai importantă funcție) de ministrul justiției, Alina Gorghiu (PNL) și numită de președintele Klaus Iohannis în ciuda avizului negativ al secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

 • 4 ianuarie 2024: Procurorul Iorga-Moraru a clasat ancheta privind trucarea repartizării dosarului prin care președintele PNL, Nicolae Ciucă, a obținut anularea sesizărilor de plagiat din doctoratul său.
 • 11 ianuarie 2024: La propunerea unui ministru PNL, Iorga-Moraru a devenit procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA. Secția de procurori din CSM a avizat negativ propunerea cu 5 voturi împotrivă și doar 1 pentru.

În 2022, în mod suspect, dosarul a ajuns pe masa lui Marius Iosif, un judecător apropiat de PNL care a admis acțiunea lui Ciucă și l-a salvat dintr-o situație extrem de delicată. La acel moment, Iorga-Moraru s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală in rem existând suspiciunea că a fost trucată procedura de repartizare a dosarului.

În noiembrie 2023, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subordonata lui Ciucă în PNL, a propus-o pe Iorga-Moraru pentru o funcție-cheie în DNA – procuror-șef al Secției de combatere a corupției, iar, pe 4 ianuarie 2024, aceasta a clasat dosarul legat de trucarea repartizării aleatorii.

O săptămână mai târziu, cu toate că Secția de Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii dăduse aviz negativ pentru numirea ei la Direcția Națională Anticorupție, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție a Mihaielei Iorga-Moraru. ”Nu sunt abilitată să vorbesc, trebuie să vă adresați Biroului de Presă”, a declarat Iorga-Moraru pentru G4Media.ro.

Cronologia evenimentelor

Mihaiela Mihaela Iorga Moraru
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

29 iunie 2022: după o serie de dezvăluiri G4Media.ro, procurorul Mihaiela Iorga-Moraru (foto) de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals informatic pentru care a început urmărirea penală in rem a doua zi.

Motivul: exista o suspiciune rezonabilă că procedura de repartizare pe complete și stabilirea primului termen de judecată pentru un dosar de la Curtea de Apel București fusese trucată.

Dosarul fusese intentat de premierul în funcție la acel moment, Nicolae Ciucă, care ocupa și funcția de președinte PNL. Acesta se confrunta cu acuzații de plagiat în teza sa de doctorat, jurnalista Emilia Șercan prezentând, în ianuarie 2022, mai multe probe în acest sens.

În tentativa sa de a bloca analiza tezei sale de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), premierul ceruse la Curtea de Apel anularea sesizărilor de plagiat depuse ca urmare a articolului Emiliei Șercan, invocând faptul că fuseseră întocmite greșit.

G4Media.ro a prezentat dovezi care indicau faptul că, în ziua depunerii acțiunii, dosarul lui Ciucă a fost schimbat ”din pix” de la completul la care ajunsese prin repartizare aleatorie, ajungând pe masa judecătorului Marius Iosif, anterior numit în înalte funcții publice chiar de PNL, partid condus la momentul judecății de Ciucă.

Metoda prin care a avut loc acest lucru se numește ”Coperta”, este ilegală, dar notorie în justiție, și are ca scop mutarea dosarelor ”la completul care trebuie”. În fapt, dosarului intentat de Ciucă i-a fost atribuit un număr de la completul lui Iosif, deși acest număr fusese deja atribuit unui alt dosar, unul în care un cetățean străin pe nume Moumene cerea să nu fie expulzat din România.
Judecătorul Iosif a admis cererea lui Ciucă, a anulat cele trei sesizări depuse pentru analiza tezei și, câteva săptămâni mai târziu, s-a pensionat.

 • 25 august 2022: Asociația Declic a formulat plângere penală pe această speță, acuzația fiind alterarea integrității datelor informatice. Plângerea a fost conexată anchetei inițiale.
 • 4 octombrie 2022: Iorga-Moraru și-a însușit acuzația Declic și a extins urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunii de alterarea integrității datelor informatice.
 • 28 noiembrie 2023: Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subordonată pe linie de partid lui Nicolae Ciucă în PNL, a anunțat că o nominalizează pe Mihaiela Iorga-Moraru pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din Direcția Națională Anticorupție (DNA).
 • 5 decembrie 2023: Cu cinci voturi din șase exprimate, Secția de Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ numirii lui Iorga-Moraru. Acest aviz a fost consultativ.
 • 4 ianuarie 2024: Iorga-Moraru a semnat Ordonanța de clasare a dosarului penal legat de trucarea repartizării dosarului.

În această ordonanță, consultată de G4Media.ro, procurorul de caz a făcut cronologia cercetărilor din care se observă că, inițial, Iorga-Moraru a menționat că ”există o suspiciune rezonabilă” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals informatic.

”Coroborat cu suspiciunile privind lipsa de imparțialitate a magistratului judecător Marius Iosif, decurgând din funcțiile ocupate în perioada 2007-2008 în cadrul Ministerului de Justiție și respectiv din calitatea de membru în Marea Lojă Masonică, încălcarea principiului repartizării aleatorii a cauzelor este de natură a conduce la o afectare a actului de justiție. (…) Există indicii (…) există o suspiciune de lipsă de imparțialitate. (…) Faptul că o eroare de natură tehnică, ori o dublă înregistrare a cauzei nu a fost identificată decât după apariția în presă a informațiilor, când s-a dispus eliminarea de pe portal a datelor care nu au avut corespondent în dosarul 2826/2/2022, creează o suspiciune rezonabilă în sensul că repartizarea cauzei nu a fost efectuată în mod aleatoriu, ceea ce, coroborat cu o posibilă afectare a imparțialității magistratului judecător, ar putea conduce la o nerespectare a dreptului la un proces echitabil”, a scris în Ordonanța de clasare procuroarea Iorga-Moraru despre motivația inițială a cercetărilor.

În final, însă, bazându-se pe declarațiile grefierelor Luminița Dinu și Gabriela Ștefania Ilie, implicate în înregistrarea dosarului și care au declarat: ”Nu-mi amintesc cu exactitate care a fost parcursul celor 2 cereri de chemare în judecată și nici împrejurările în care am ajuns să efectuez anumite modificări în ECRIS (sistemul de înregistrare n.r.) cu privire la informațiile privind părțile (…) Nu-mi explic ce am avut în vedere la acel moment (…) Cred că nu am fost atentă (…) nu am văzut” (Dinu), respectiv ”(…) având în vedere volumul de activitate este posibil să fi uitat să fac aceste mențiuni (…) nu-mi amintesc ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment și cum am ajuns să întocmesc această rezoluție cu numărul de înregistrare 2826/2/2022, dar pot să presupun că unul ditre colegii de la Secția a IX-a a rătăcit rezoluția pe care o întocmisem” (Ilie), procurorul de caz Iorga-Moraru a clasat dosarul pentru toate acuzațiile.

Pentru Dinu, Iorga-Moraru a afirmat că ”nu se poate reține că ar fi efectuat înregistrările necorespunzătoare cu intenție”, așadar infracțiunea de abuz în serviciu ”nu există”. De asemenea, infracțiunea de fals informatic a fost clasată pentru că Dinu ar fi efectuat modificări în sistem potrivit practicii existente în cadrul instituției, fără a avea nevoie de aprobare de la superiori, în timp ce alterarea datelor informatice a picat deoarece intenția Luminiței Dinu a fost de a corecta datele introduse eronat la implementare.

11 ianuarie 2024: La propunerea Alinei Gorghiu, ministrul PNL al Justiției, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Mihaielei Iorga-Moraru în funcția de șefă a Secției de combatere a corupției din DNA.

Întrebată de G4Media.ro dacă există o legătură între clasare și numirea la DNA, Iorga-Moraru a declarat că ”Nu sunt abilitată să vorbesc, trebuie să vă adresați Biroului de Presă”.

Avocatul Asociației Declic, Toni Decean, a precizat pentru G4Media.ro că va contesta decizia de clasare la instanță, deoarece este nelegală și a expus mai multe motive: ”Soluția este greșită atât în privința stării de fapt, care nu este reținută corect, cât și în privința existenței infracțiunii, unde se reține că ar fi doar o eroare de transcriere greșită a numerelor celor două dosare. Sintetic, ca stare de fapt s-a reținut așa:

– dosarul 2826 a fost repartizat pe secții la ora 11.42, apoi la 12.17-12.19 s-au introdus părțile, iar la 12.37 s-a repartizat către completul judecătorului Iosif.
– dosarul 2836 a fost repartizat pe secții la ora 13.03, iar la ora 13.33-13.35 s-au operat modificări în ECRIS, după care s-a repartizat la completul judecătorului Vladu.
Deși martora Ilie Gabriela spune ca în dosarul 2826 s-a înregistrat inițial Moumene, doamna procuror reține ca stare de fapt că dosarul lui Ciucă ar fi fost cel înregistrat sub nr. 2826, fără să argumenteze în vreun fel.”

Avocatul Decean mai susține că ar fi fost necesară o expertiză informatică pentru a clarifica anumite aspecte, concluzionând că ”Esențial pentru a stabili dacă a fost sau nu eroare este să se stabilească care cerere a primit numărul 2826, iar din ce scrie că ar fi declarat martorele eu înțeleg că dosarul lui Moumene a primit acest număr. Și, dacă e așa, nu mai poate exista justificare pentru ca Moumene să fie ulterior pusă în dosarul 2836.”

Magistrați avansați care au avut de-a face cu dosarul Ciucă

Mihaiela Iorga-Moraru nu este primul magistrat care avansează în funcție după ce a avut sub lupă o situație conexată la doctoratul premierului Nicolae Ciucă. Judecătoarea Ionela Tudor, cea care, anterior procesului lui Iosif, a suspendat efectele înregistrării sesizărilor de plagiat pe motiv că  analiza doctoratului ar aduce beneficii adversarilor politici ai premierului în funcție și, astfel, ar fi afectată stabilitatea țării, a ajuns apoi, în mai puțin de un an, șefa uneia dintre secțiile de contencios-administrativ de la Curtea de Apel București.

Conform unei informații publicate de G4Media.ro, Marius Iosif, care a ieșit din sistem la câteva săptămâni după sentința din dosarul lui Ciucă, a primit o pensie 21.885 de lei.

Afinitatea lui Iosif pentru PNL, modul în care dosarul a ajuns la completul său și decizia de a-i admite acțiunea lui Ciucă par cu atât mai suspecte cu cât ulterior, în octombrie 2023, în apel, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a anulat decizia și a respins acțiunea liderului liberal, constatând că sesizările petenților adresate CNATDCU au fost întocmite corect.

Câteva zile mai târziu, pe 8 noiembrie 2023, G4Media.ro a trimis la Ministerul Educației, instituție care asigură partea juridică pentru CNATDCU, întrebarea ce se va întâmpla cu analiza tezei lui Ciucă.

De precizat că, teoretic, pe baza unor noi prevederi legale, CNATDCU nu mai poate emite decizii de plagiat, ci doar să întocmească rapoarte care să fie trimise unei instanțe de judecată, aceasta fiind cea care decide dacă suspiciunile se confirmă sau nu. În ciuda faptului că de la momentul adresei G4Media.ro au trecut aproape trei luni și jumătate, iar Legea 544/2001 privind informațiile de interes public obligă autoritatea să răspundă în maximum 30 de zile, G4Media.ro nu a primit o reacție nici până astăzi. În această dimineață, un reprezentant al Biroului de Presă a declarat că ”Răspunsul este la Direcția Juridică, vom verifica”.

Și Marian Henzulea, unul dintre cei trei petenți din 2022 care au depus sesizare pentru teza lui Ciucă pornind de la articolul Emiliei Șercan a încercat, fără succes, să afle în aceste zile ce se întâmplă cu analiza acestui doctorat. El a discutat telefonic cu Elena Panciu, coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU care i-a transmis că ”Dacă există o decizie a unor instanțe, probabil ar fi trebuit să ne parvină prin intermediul Direcției juridice a Ministerului Educației. Dacă există o decizie care trebuia pusă în aplicare la nivelul Secretariatului tehnic, am fi avut-o și probabil că s-ar fi întâmplat ceva. (…) Cel mai bine este să vă adresați direct Direcției juridice și să întrebați dacă a fost făcută comunicare și ce decizii s-au luat.”

Pentru G4Media.ro, Henzulea, care în prezent este voluntar la inițiativa civică ”Integritate pe Bune”, a adăugat că ”Urmează să trimit o cerere către Ministerul Educației să-mi spună când au primit hotărârea Înaltei Curți și ce au hotărât mai departe legat de sesizarea mea”.

În 2022, ministrul Educației, Ligia Deca, membru PNL și subordonată a lui Ciucă pe linie de partid, a fost acuzată  că ar fi venit la o ședință CNATDCU cu scopul de a bloca verificarea doctoratului altui lider liberal, Nicolae Bode.

voluntar la inițiativa civica “Integritate Pe Bune”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. A făcut-o degeaba că oricum nu are viitor şi raţionamentul următor va fi mai mult decât edificator.

  Avem o dilemă dar numai pentru geniile de la PSD:
  ……….
  Măi PSD-eilor băieţii ăştia au pârjolit aproape tot doar să îşi conserve puterea de nu au mai lăsat aproape nimica de ce să se folosească, iar în acest moment dacă vă uitaţi în jurul vostru ia spuneţi voi măi PSD-eilor cum credeţi sau ce credeţi că le-au mai rămas să sacrifice în contextul politic actual ca să îşi salveze pielea măcar pentru încă o tură sau chiar să îşi închipuie să fie o salvare pentru ei pe viitor?

  Dacă aţi înţeles dilema este de la sine înţeles că veţi înţelege şi ce vă vom spune acuma:
  ……….
  Poate nu aţi observat dar USR şi ceilalţi au supravieţuit aşa că ia spuneţi voi dacă să presupunem că le reuşesc manevra împotriva cărora vor îndrepta toate tunurile ca să îşi acopere duplicitatea cu speranţa că vor găsi pe parcurs o metodă de supravieţuire şi care evident o vor obţine cu aceleaşi metode care le-au folosi până acuma(şi nu uiaţi că voi le-aţi dat justiţia pe mână şi dacă nu mai sunteţi acolo să echilibraţi lucuri ştiţi exact ce se va întâmpla, de e mai bine să nu o aveţi niciunul decât doar o parte).

  O să se vainte ei puţin şi apoi vor ingenuchia, iar dacă nu vor să îngenuncheze şi sunt atâta de nătărăi şi vor rupe guvernarea îi veţi lăsa să facă una minoritară că nu o să aibă ce face Iohannis şi o să iasă şi mai rău pentru ei.
  Să sperăm că aţi înţeles că sunt ori ei ori voi şi nu au altă variantă să se salveze pentru că nimeni nu o să le scoată castanele cu mâna lor din foc, aşa că singura variantă le-au mai rămas doar voi.

  Ştiţi şi voi că PNL-AUR-SOS-Reper sunt doar temă de cancan şi sunt irelevanţi în alegeri, motiv pentru care ştiţi şi voi că raţionamentul nostru este corect şi vă asigurăm că varianta ailaltă în care vă luaţi în bot nu ne deranjează absolut deloc că este varianta în care veţi cădea toţi şi nimeni nu va supravieţui(şi poate acuma v-aţi prins de ce nu ne deranjează să vă spunem mai ales că aveţi obiceiul să le faceţi pe invers decât vă spunem numai că vă spunem noi şi chiar va fi amuzant să vă urmărim să vedem ce alegere veţi face, dar la fel de amuzant va fi şi dacă PNL va accepta să fie slugă cu normă întreagă🙂).

  • schimbare trebuie sa inceapa de undeva, si va fi doar cu pasi mici , si in timp .. doar sa speram ca vom supravetui pana atunci … sau macar copiii nostri se vor bucura de ea, dar la cum e educatia …

  • @De luni comasăm…: Dar toată povestea asta, tot sub oblăduirea tovărășească a Serviciilor?

 2. Deci poți pune două grefiere amețite să declare „nu știu, nu mai țin minte, eram obosită”, și astfel orice dosar poate ocoli repartizarea aleatorie impusă de lege fără teama răspunderii penale. Astfel dosarul cui trebuie ajunge în completul unde trebuie, finalizând-se cel mai des, după zeci de termene, prin prescrierea faptelor.

 3. Știa scroafa ce face când s-a sesizat prima dată, știa ca e o vacă de muls acolo așa ca a mers țintit până a nimerit… justiție marca usl

 4. Silă mi-e de magistrați și de această prost înțeleasă cooperare loială între instituții care funcționează mai mult în sensul protejării oamenilor din sistem decât al bunului șicoerentului mers al trebilor țării!

 5. Mai crede cineva din țara asta că Justiția urmărește adevărul sau e sluga mafioților ? Mai trebuie doar să le luăm pensiile nesimțite, chiar retroactiv, și vom vedea câți ”magistrați” vor mai rămânea în funcție. Pe ei nu-i mână în luptă adevărul ci pensia nesimțită plătită de sclavii ce suntem.

  • Trebuie confiscate retroactiv veniturile nesimtite. Pensii nemerotate, salarii uriase luate pe degeaba…

 6. Doamne, in ce hal a ajuns tara asta!
  Ce cloaca este justitia, ce cloaca este clasa politica ajunsa la putere!
  Mai crede cineva ca Ciolacu a fost revolutionar cu merite deosebite daca, ajuns in fruntea guvernului, se complace si chiar profita de aceasta mizerabila combinatie intre putere si escrocherie?!!

 7. Toţi şi-au făcut calculele greşit şi o să explicăm de ce vor pierde alegerile:
  ……..
  – Marea greşeală a PSD a fost să umfle partidele extremiste pentru că pe electoratul lor la crescut cu astfel de idei.
  – PNL nu înţelege că nu mai are de oferit nici măcar ce oferă PSD, la ei nu numai regele este gol şi tot partidul este fără conţinut.
  – AUR nu înţelege conceptul de „VALORI” de nici măcar câinii celor care au ieşit la ultimele mitinguri în stradă nu şi-ar pierde timpul pentru nimicurile pentru care se bâţâie ei.
  – SOS este călcâiul lui Alchile pentru PSD pentru că au uitat că la ei sunt cei care încă mai visează la comunism.

  Ce vream să vă spunem este că SOS va avea mai mult electorat ca AUR, PNL nu oferă nici ce oferă SOS, PSD şi-au dat de bună voie electoratul la alţii, AUR nu înţelege nici ei pentru ce există şi se bâţâie doar să se bage în seamă că poate îi bagă cineva în seamă.

  Ca fapt divers vă anunţăm că majoritatea celor care au plecat din ţară până acuma şi nu s-au mai întors motivul lor principal este din cauza „VALORILOR” şi dupaia partea materială şi din acest motiv veţi pierde şi alegerile(este rău să nu ai una dar când nu le ai pe nici una este principalul motiv al omenirii din totdeauna pentru migraţie măi reduşilor mintali).

  Banc nou: cică ăia care au ieşit în stradă pentru valori nu reuşesc să îşi convingă nici măcar câinii să susţină AUR la mitingurile lor atâta de inutil li se pare bâţâiala lor pentru nimica.

  PS: nu toată lumea trăieşte ca animalele doar pentru a mânca şi a se c/ă/c/a şi unii chiar vor să treacă prin viaţa făcând şi altceva şi pentru unii este chiar obositor să stea vegetativ fără să facă nimica cum aveţi obiceiul să credeţi că toţi sunt ca voi(în special politicienii din anumite partide).

  Ca notă personală: Mai crede cineva că diaspora va fi un succes pentru gonflabilii ăştia de la AUR sau alţii ca ei?….Nouă ne este frică să nu îi fi enervat atâta de tare încât să iasă la vot şi şi ăia care au uitat de România şi nici nu se mai uită în direcţia ei.

 8. Scarbosi oameni.

 9. ma.ciuca ne fura , primeste salarii pe baza unui doctorat fals, care acopera incompetenta si hotia lui
  PENSIILE SPECIALE ne usuca de bani cu tot felul de privilegii pe care le au
  tot PENSIILE SPECIALE colaboreaza cu INFRACTORIII marca PSDNLUDMR si altii, si ii elibereaza
  omul cinstit e furat in tara asta

 10. Cât de penebili sunt. Toți. În frunte cu tov. gheneralul. Abia că se confirmă plagiatul.

 11. Ca grefier în funcție, m-ar mira să-și riște cineva funcția pentru așa ceva, pentru că răspund penal pentru așa ceva, repartizarea aleatorie a cauzelor fiind unul din cele mai importante aspecte din instanță. În orice caz, aceste modificări referitoare la părți și orice altceva, pot fi verificate oricând în ECRIS, cu dată, oră și secunda la care s-au făcut modificări. Ma miră faptul că nu se specifică niciunde că s-ar fi sesizat Inspecția Judiciară.

 12. Daca tot ați urmărit speța, o scrisoare deschisa catre ministrul justitiei nu merge? Sa vedem cam ce ar putea răspunde. Macar sa i deranjati putin. Sa se mai faca putin de ras.

 13. Avizele date de CSM ar trebui sa fie obligatorii. E o mare magarie ce se intampla. Prin ignorarea avizelor venite de la CSM practic numirile sunt 100% politice !!!