G4Media.ro

Judecătoarea care a suspendat analiza tezei de doctorat a premierului Ciucă, invocând…

Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei

Judecătoarea care a suspendat analiza tezei de doctorat a premierului Ciucă, invocând nevoia de stabilitate politică, a avansat spectaculos în carieră. A devenit magistrat cu drepturi depline și șefa unei secții nou-înființată la Curtea de Apel București

Avansare profesională fulger pentru judecătoarea Ionela Tudor de la Curtea de Apel (CAB) București, cea care a motivat, anul trecut, prin nevoia de stabilitate politică a țării, controversata decizie de stopare a analizei doctoratului deținut de premierul Nicolae Ciucă. În urmă cu câteva săptămâni, Tudor a fost numită șefă a unei secții nou-înființată de la CAB, în condițiile în care a devenit magistrat cu drepturi depline la această instanță în octombrie 2022, au declarat pentru G4Media.ro surse din sistemul judiciar.

Anterior, ea a activat la CAB ca detașată de la Tribunalul București. Modalitatea în care Tudor a motivat decizia din dosarul lui Ciucă face obiectul unui proces intentat de Centrul de Resurse Juridice, dosar care se va judeca luna viitoare, tot la Curtea de Apel București.

Luna trecută, la Curtea de Apel București a fost înființată o nouă secție, a X-a Contencios Administrativ și Fiscal, specializată pentru judecata dosarelor de achiziții publice – societăți comerciale sau autorități contractante pot contesta aici legalitatea derulării unor licitații.

Decizia înființării acestei secții fusese aprobată, pe 22 decembrie 2022, de Consiliul Superior al Magistraturii, care, în aceeași ședință, a dat verdict pozitiv la cereri similare depuse și de alte instanțe.

CAB a motivat solicitarea prin creșterea continuă a numărului de cauze de achiziții publice, susținând că o nouă secție ar duce, printre altele, la scăderea termenelor de soluționare și redactare a hotărârilor judecătorești.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro și semnat de vicepreședintele instanței, judecător Liana Nicoleta Arsenie, se menționează că ”până la acest moment nu a fost definitivat statutul de funcții aferent, astfel încât nu a fost numit un președinte al acestei secții.”

O sursă G4Media.ro a declarat, însă, că acest post este ocupat de judecătoarea Ionela Tudor, anterior membru al Secției a VIII-a Contencios de la CAB. Pe site-ul instanței, unde competențele, componența și datele de contact ale noii secții au fost postate în urmă cu câteva zile, Tudor figurează prima pe lista celor opt judecători.

Sursa: Captură Curtea de Apel

În această dimineață, un reporter G4Media.ro a sunat la unul dintre numerele de telefon indicate pentru Arhiva Secția a X-a și, erijându-se în referent al unei instituții publice care trebuie să trimită o adresă, a solicitat să-i fie comunicat ”numele doamnei sau domnului șef secție a X-a”. Răspunsul celui care a răspuns a fost: ”Tudor Ionela”.

Noua șefă de secție de la CAB are mai puțin de patru luni de când ocupă un post de judecător cu drepturi depline la această instanță, ea câștigând un concurs întins pe durata mai multor luni și terminat în octombrie 2022. Anterior, Ionela Tudor activa la CAB în calitate de judecător detașat de la Tribunalul București.

Numele ei a devenit notoriu în spațiu public anul trecut, după ce G4Media.ro a dezvăluit modul în care a motivat decizia dintr-un dosar de la CAB în care, în martie 2022, i-a admis premierului Nicolae Ciucă o cerere de suspendare a înregistrării a trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Acestea fuseseră depuse la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, instituție subordonată Ministerului Educației, și urmau să ajungă pe masa

Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Cele trei sesizări erau inspirate dintr-un articol publicat în ianuarie 2022, pe site-ul pressone.ro, de jurnalista Emilia Șercan.

Făcută publică la aproape 4 luni de la pronunțare, motivarea lui Tudor a invocat faptul că România are nevoie de stabilitate și că scandalul plagiatului i-ar putea avantaja pe competitorii politici ai lui Ciucă: ”generarea unei astfel de ştiri (despre situația analizei plagiatului n.r.) are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”

Aceste argumente au stârnit controverse în spațiul public, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în numele mai multor ONG-uri, depunând o sesizare la Inspecția Judiciară. CRJ a susținut că această modalitate de redactare conține ”evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, ceea ce are putea fi o încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor.” Inspecția Judiciară a clasat sesizarea, dar petenții au depus contestație la Curtea de Apel București, instanță unde procesul va începe luna viitoare.

Ulterior comunicării motivării din procesul de suspendare judecat de Ionela Tudor, Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a depus recurs care a ajuns, la începutul lui 2023, pe masa unui complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Stupoare, însă: G4media.ro a dezvăluit faptul că magistrații de aici au închis definitiv dosarul după ce au constatat că recursul UEFISCDI fusese depus în afara termenului legal. Prin urmare, completul nu a mai analizat pe fond argumentele lui Ciucă și ale UEFISCDI, acțiunea fiind respinsă ”pe excepție”. Ulterior articolului G4Media.ro, Unitatea a emis un comunicat de presă în care a contestat tardivitatea depunerii recursului și a relatat că motivarea deciziei lui Tudor i-a parvenit cu întârziere. Documentul s-ar fi rătăcit câteva zile prin clădire, responsabilă fiind o persoană identificată cu inițialele V.B. care a semnat de primire, dar nu ar fi predat documentul secretariatului UEFISCDI.

Dosarul instrumentat de Ionela Tudor reprezintă o parte a poveștii juridice prin care premierul Nicolae Ciucă a reușit să tergiverseze analiza tezei sale de doctorat de către CNATDCU. În paralel cu procesul de suspendare, el a depus o acțiune în care a cerut, pe fond, anularea celor trei sesizări depuse la UEFISCDI. În iunie 2022, un complet de la CAB condus de judecătorul Marius Iosif i-a admis acțiunea.

G4Media.ro a dezvăluit, apoi, că Iosif fusese numit, în trecut, de PNL, în înalte funcții guvernamentale și că există indicii că modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului lui Ciucă fusese trucată. Acest aspect a dus la demararea unui dosar penal din Parchetul General. În urmă cu câteva zile, Biroul de Presă al acestei instituții a comunicat că dosarul se află în lucru, la procurorul de caz. În privința dosarului judecat de Marius Iosif, și în acest caz UEFISCDI a depus recurs, primul termen fiind programat pe 31 octombrie 2023.

La câteva săptămâni după pronunțarea din dosarul lui Ciucă, Iosif a depus cerere de ieșire din activitate, solicitare pe care Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat-o, începând cu 1 august 2023. În documentele analizate cu acea ocazie de membrii Consiliului se arăta că judecătorul Iosif urma să aibă o pensie de 21.885 lei pe lună.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

 1. 😂😂😂😂😂

  • E gradata de-a lor.
   Mai clar de atat nu se poate. e SPECIALA de-a lui Ciuca, activata si apoi rasplatita

  • Nu poate fi verificată teza de cei abilități pentru că asta ar destabiliza situația politică din România. Pentru asemenea justificare într – o țară normală se sesizau sigur inspecția judiciară, CSM și ce mai ține de a proteja justiția de aberații judiciare. Nici măcar de un examen de anul 1 la drept nu trece o asemenea justificare. Dă la noi ca la nimenea!

 2. CINE SLUJESTE CU ZEL PARTIDUL PRIMESTE PRIVILEGII. PLATITE DE LIME POPU.

 3. Dupa fapta si rasplata!

  • DNA ar trebui sa se autosesizeze

  • @Mihai, DNA nu mai are competenta la magistrați.
   Se ocupa doar Secția Speciala 2.0 reinventata de Predoiu.

  • Ura! Ura!Ura! De trei ori ura! Eu cu tzine votez, Coane Fanica?

 4. UNDE SUNT „AMAZOANCELE” VARANULUI CARE CANTAU IN LOOP REFRENUL „BINOMUL, STATUL PARALEL” ?

 5. CATE NEVESTE DE POLITCIENI „judeca” LA cab, PLESNIND DE INDEPENDENTA ?

 6. Aşa ceva nici în Zimbabwe nu s-a văzut! 🤮

 7. da cum sa nu recompensam noi toti lingaii politici si toate slugile regimului uselist?

 8. 🤣🤣🤣🤣
  Un plagiator hotz si un barbugiu de BT revolutionar cu avatar!
  Traiasca Romania!
  Stinge lumina si fugi!

 9. Mare branza. Tot cu ei votam!

 10. In Finlanda doamna prim ministru isi cere scuze ptr niste poze (din timpul liber) de la o petrecere, iar in Ro plagiatul lui ciuca trece din motive de stabilitate politica.
  Democratia lui Johannis pdl usr!

 11. iese madam Dogioiu sa ne explice cum sta treaba ca PRESHOIU e baiat bun, ca magistratul asta e ok …

 12. Și vorbesc despre independența Justiției fără să roșească. Nici Johannis, nici Ciucă, nici…nici. Fără pic de rușine ! Votați Reper și USR !

  • Mai bine cu partida rromilor de cat cu Usr.

  • USR sunt mult prea buni pentru România.

  • @MarcelTrollacu atunci sa mearga inapoi la ei acasa, la Bruxelles.

  • Va place rusnacilor saracia in care va scaldati, mafia organizata psd/pnl, furtul, spagile… Fac pariu pe tot ce am ca sunteti niste simpli angajati la stat, cel mai mult paznici sau soferi. Copiii vostri va vor blestema dar totusi sper sa fiti sterili!

 13. Mafia din politică și magistratură!Cei cu salarii babane și cu pensii la,, netermen”

  • Mult timp am crezut că ciuma roșie ( PSD) este răul suprem ! Așa era ! Numai că nu știam totul , sau nu bănuiam totul .
   Oamenii se pot schimba într-un mandat . Și ciuma galbena( PNL) a preluat stindardul corupției ,al hoției , al incompetenței și al politrucianismului deșănțat și l-a modelat , diversificat și șlefuit mai ceva ca prelucrătorii de diamante. Sub oblăduirea lui Iohannis PNL spulberă toate speranțele și visele pentru o Românie mai bună și se suie pe piedestalul raului suprem alaturi de PSD . Mâna în mână cele două odioase partide ,care alături de UDMR aruncă tara într-o stare de deznădejde . De umilință și de frustrare .
   Romania este sfâșiată zi de zi , bucata cu bucata și aruncata celor care slujesc regimul sau acolitilor acestora . Fără impostori și trădători nici un regim nu se menține . Ei , cei din umbra sunt marionetele dar și profitorii care peste ani ne vor privi cu dispreț . Și ne vor compătimi , zâmbind perfid , când nu vom mai putea pune pe masă familiilor noastre hrana de zi cu zi și nici asigura siguranța zilei de mâine .
   Vorba lui Celentano:” ăștia suntem,atât putem ” .

  • @Asistent
   PNL nu mai e. El e de fapt fostul PDL. Și PDL și PSD provin din FSN ul lui Iliescu.

 14. La mai mare, șefa!

 15. Acum ati inteles de ce mafia comunista PSD PNL nu vor sa scoata pensiile speciale preferand sa lase Romania fara PNRR decat sa-si lase sclavetii fara slujbe?

 16. Ce cauta inca in UE, acest stat corupt pana la maduva oaselor? 15 ani de apartenenta la UE si zero schimbari. Ceva intre stat babanier-otoman-america centrala. Adica mioritic.

  • Nu iese România din UE când vor rușii.

  • Imi pare sincer rau, draga fata, ptr tot efortul depus de luni de zile, insa Ucraina Dv nu o vom primi prea curand. Vi-l primim pe Zelensky, il aplaudam, insa cand va veni vorba de vot unanim… vor mai trece cel putin 30 de ani. Ca in cazul Turciei, alta tara lafel de corupta ca Ucraine Dv.

   Curios totusi, cum va place sa va prefaceti romanca. Ciudate mamifere mai sunt oamenii.

 17. „are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului,” ..Te sparg, să moară mama !!
  Fraza asta este quintesența deceniilor de simbioză intre electorat si partid ( chiar dacă e mai multe….din baltă doi ochi privește. Ce să este oare? Este doi pește. ) Deocamdată simbioza seculară e decat de treij’de ani..

 18. „are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului,” ..Te sparg, să moară mama !!

 19. Penelistii aproape ca-i intrec in nesimtire pe pesedisti !

  PS. E cert insa ca-s mai natarai decat acestia !

 20. Romania educată, Romania furată, Romania plagiată, pe total Romania coruptă.

 21. Aceasta Doamna nu este magistrat,este parte a mafiei PSD/PNL/UDMR si a tuturor partidelor din Decembrie 1989!

  Daca nu iesim la vot,in 2024,mafia v-a continua!

  Romani,treziti-va!

 22. nu mai votati pnl/pdl. si daca iohannis recomanda pe cineva, MUSAI votati pe altcineva, chiar si un pesedist e mai bun!

 23. Asa se mananca painea in Justitie. Cu de-astea si de altele cu plicuri cu filiere si retele.

 24. Asadar, doamna judecatoare Tudor, a sacrificat „dreptatea” pentru „stabilitatea politica”. Asadar, a promovat coruptia pentru ca prin sacrificarea dreptatii si-a aranjat cariera profesionala.
  Asteptam reactia DNA. Daca nu apare, avem inca o dovada a statului corupt asemanator Putinismului.

  • Bai Cătăline, ai dormit sub o piatra în ultimii 10 ani?
   DNA NU mai are competente la magistrați. Nu are voie sa ancheteze magistrați. Asa a decis Dragnea CCR și Predoiu.
   Se ocupa noua Secția Speciala 2.0. Adică nimeni, ca încă nu-i operațională.

 25. La fel ca si
  Florin Iordache,
  Viorica Dancila

 26. Cum și-a permis Inspecția Judiciară să nu promoveze sau să claseze o acțiune disciplinară împotriva judecătoarei în discuție, cînd din hotărărea judecătorească pronunțată de ea în cauza vizându-l pe premierul Ciucă,rezultă că și-a exprimat clar în timpul serviciului convingerile politice, afectând independența justiției,echilibrul și separația puterilor în stat(Constituția României prevede clar că puterea judecătorească este independentă și autonomă în raport cu cea executivă și legislativă)?Păi de aceea și-a permis, pentru că duduia e în cărți pentru șefia unei secții nou înființate la Curtea de Apel București,ca răsplata pentru serviciile aduse dlui Ciucă, la fel cum a fost promovată prin delegare și Sabina Adomniței ,adusă din provincie de la Iași-ca șefă de secție penala la aceeași Curte de Apel București,din postura de soție a ex ministrului liberal Cristian Adomniței ,condamnat în primă instanță pentru corupție și cu apel pe rol la Curtea de Apel Galați(unde s-a strămutat cauza) și sorocită să judece cauza în care ministrul Predoiu a visat o soluție de achitare într-un proces aflat încă pe rol.Oare cine girează sau urmează să gireze aceste numiri controversate -recte secția pentru judecători a CSM- nu-și dă seama că este părtaș la afectarea independenței și credibilității justiției,la politizarea acesteia?Ce ziceți domnule Grădinaru?

 27. ionela esti tinta. infractorii si complicii lor stau dupa gratii nu in afara lor.

 28. Mafia Romaniei.

 29. Amin! Și peste 10 ani copilul i se apuca de heroina și nu înțelege de ce.

 30. E aplicat principiul „ia si tu o bucata de institutie a statului roman, ca recompensa.”

 31. Contează!? Important că românii au înțeles cum stam cu academecienii cu epoleți sau fara, cine și cum a obținut un doctorat că sa nu para inferior noua. Au ajuns in Romania sa le fie rușine că au doctorat. PSD și PNL aceeași mizerie care 33 de ani ne-au furat țara.

 32. teroarea domestica si efectele iliberalismului ! De ce Comisia UE se opune numirilor sefilor pe criterii politice ? toate personajele santajabile sunt transformate in unelte patriotice iar mizeriile, abuzurile si atacurile la adresa justitiei devin legitime. Totul e pe fata …nu mai au limite !

 33. Asta nu e șpagă mascată. Un special acoperă un alt special dar și academecian.

 34. Asa arata un judecator care respecta si apara legile țării. Rusine nesimtitilor!

 35. Popor condus de lichele.

 36. Nu ne vom scapa veci de leprele acestea din politica romaneasca indiferent pe cine votam,peste tot sunt lepre.

 37. Vedeti? Asta inseamna justitie independenta, neaservita politicului! Isi va merita pensia speciala 🙂

 38. Cozile de topor folosesc trambuline politice! O sa mai auzim de aceast extraordinar judecător. Așa este cu independența puterilor in stat!

 39. Pupi in cur un general,
  Si te vezi zburand pe cal!