G4Media.ro

Europa lui Macron

Foto: Președinția Franței

Europa lui Macron

Se spune adesea la Bruxelles că politica europeană este asemeni fotbalului, unde sunt 11 împotriva a 11 și în final Germania câștigă. Ceea ce a fost adevărat în ultimii ani pare să se schimbe odată cu venirea lui Emmanuel Macron. Se pare, notează Henrique Burnay, consultant pe probleme europene, într-o analiză publicată în cotidianul portughez Diario de Noticias, preluată de Rador.

După ce a fost sărbătorit pentru că a învins-o pe Le Pen și a fost considerat mort din cauza confruntărilor cu vestele galbene, în momentul de faţă Macron pare a fi cel care conduce Europa. El a fost cel care l-a umilit pe Manfred Weber și a sugerat-o pe Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei; prin alăturarea cu liberalii, i-a obligat să-și schimbe numele și, în schimb, le-a dat puterea pe care nu au avut-o vreodată (și a făcut din socialiștii europeni – care ar fi trebuit să deţină mai multă putere – simpli aliați utili); în ultimele zile, el a fost cel care a condus selecția candidatului european la președinția FMI (sub pretextul foarte slab că Franța exercită în acest moment președinția G-7, în ciuda existenţei unei președinții rotative a UE și a unui președinte al Consiliului).

Numai că marele beneficiar al tuturor acestor lucruri a fost întotdeauna Germania, sau cel puțin şi Germania Angelei Merkel. Kristalina Georgieva dispusese de sprijinul cancelarului pentru ONU și pentru orice altceva; slăbirea socialiștilor europeni este concomitentă cu pierderea de putere a social-democraților germani, ceea ce sporeşte probabilitatea ca CDU să rămână la putere; și o minte ușor conspirativă poate crede cu ușurință că Merkel a preferat întotdeauna o Ursula lui Weber, despre care se spune că a avansat fără acordul prealabil al liderului german. Deja în cazul impunerii datei  de 31 octombrie pentru Brexit, Macron i-ar fi învins chiar și pe germanii care s-au străduit să-i păstreze pe britanici sau să se asigure doar că ies bine.

Macron a reușit ceea ce toți președinții francezi consideră că țara lor merită: restabilirea unei idei de măreție și de putere a Franței.

Dar acum sunt două lucruri care trebuie să fie înţelese. Unul, ce crede Franţa lui Macron despre Europa. Cealaltă, cine și cu ce putere i se opune?

Macron a fost destul de clar cu privire la viziunea sa. Dorește, printre altele, o Europă federalizată, o politică de apărare care să ajungă la o armată europeană, mai multă integrare în zona euro și să constituie o alternativă occidentală la puterea americană. Macron este cel mai federalist și european (în sensul pe care federaliştii obişnuiesc să-l dea) dintre liderii europeni. Mai mult, chiar, decât germanii. Sau cel puțin decât pot fi germanii. Și cel mai contemporan, în modul de a face politică.

Cât despre cine i se va opune, situația este mai puțin clară. Pe de o parte, există impulsurile naționaliste ale lui Orbán, Kaczyński, Salvini și compania. Nimic din ceea ce doreşte Macron nu le este pe plac, dar sunt o companie proastă pentru toți ceilalți. Pe de altă parte, cei care s-ar opune în mod tradițional acestor impulsuri centraliste, Regatul Unit, pleacă. În nordul Europei, printre danezi, olandezi și scandinavi, există un front fiscal conservator, liberal în sensul tradițional și suveran, dar cu o greutate redusă.

Macron are virtutea de a avea curaj și idei politice, dar pentru ca procesul european să fie echilibrat lipseşte restul. Plecarea din Regatului Unit este, tocmai de aceea, mult mai rea decât pare.

Traducerea: Iulia Baran

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ave Macroul, muritorii ți se închină!
    Hai să fim serioși.

    • Tie iti plac numai fascistii, Orban, Salvini etc. Oricine dezbina Europa e bun pentru tine.

    • Europa nu exista pentru a putea fi dezbinata de cineva. Exista Franta, Germania, Olanda, Italia si din cand in cand Spania, restul e cantitate neglijabila.

    • @Aveti ce votati. Postacilor le plac astia din topor pentru ca ii reprezinta. Cocalari burtosi si mafioti ca Orban si Salvini, ciupitori si buticari pe bani publici, se regasesc in comportamentele lor de tarani ahtiati de bani furati–cu astia isi simt masculinitatea precara la adapost.

    • Hai sa fim seriosi:
      Muie PSD.

    • Ce se simtira unii. Cioloș, tu ești mă băiete? De unde sufletul lui Hector ai scos-o pe aia cu Salvini și Orban?
      Voi, postacii puțini la minte, suflete triste pe cimpii prostiei, sinteți uluitori.
      Ai citit vreodată, gogomane, ce am scris eu despre ăia sau la tine e mai simplu, nu-ți place Macroul atunci clar ești cu Orban și Salvini?

    • Inca mai exista oameni care cred in basmele copilariei si in -fat frumos, fiul iepei- Ca sa intelegeti ,nu trebuie decit sa separati faptele de vorbele goale si atit . Au fost si mai sunt pe lume , o multime de guralivi ,ce se bat cu pumnii piept ,mai ceva ca KING- KONG , cum salveaza ei – frumoasa din padurea adorminta . Unde au ajuns ? Au fost cu totii trecuti in nefiinta , tocmai de cei care mintiti fiind si care intelegind tirziu asta, s-au razbunat .Politica este o continua razbunare ,spunea cineva. Ce pacat ca nu toti inteleg asta si infumurati de presupuse merite ,uita sa se priveasca in oglinda si uita ca -minciuna are picioare scurte -.De la a fi perfect , la a fi Salvini ,este o distanta de la cer la paminit, cum este si distanta dintre a fi Salvini si a fi Macron .Cit despre Cotroceni ,ce sa iti spun ,doar fa o comparatie cu cei care de-a lungul timpului au condus Romania si degraba , cit de naiv ai fi ,vezi diferenta .

  2. Ce va mai place de tătucul lui Cioloș, puțin lobby nu strică, nu?

    • Asta ai scris-o de pe wc-ul din fundul curtii in pauza de sapat porumb? Traiasca Dacii liberi si lingatorii traditionali de moaste. O Europa moderna fedrala nu ne place ci mocirla, rasism, misoginism, incompetenta si gandire veche de mii de ani.

    • Eu l-as vota. Oricum e mai bun decit toti babalici care conduc azi Romania.

    • @Roby Roberto, esti dus, baiatule!
      Fanatismul asta v-a luat mintile, colcaie marxismul in voi, socilistilor pluseristi

  3. Dincolo de persoane , pentru ca Uniunea Europeana si statele ce compun aceasta Uniune ,sa conteze in jocul politico-economic global ,este absolut necesar sa facem ce spune MACRON . Fara o Uniune structurata federalist , gen America , cu o mai mare putere de decizie la BRUXELLES si fara o Armata Europeana proprie , cu structuri complementare NATO (exista posibilitatea viitoare, ca parte din NATO , sa fuzioneze cu noua armata EUROPEANA) UE nu are nici cea mai mica sansa. Nu mai vorbim de singularizarea, idiot ceruta de unii (care chiar nu inteleg nimic ) , singularizare ce transforma tari (popoare ) in victime sigure ale unor entitati statale ,ce abia asteapta asta .Cei ce raman singuri , devin automat dusmanii tuturor , dusmanii vechilor prieteni si dusmanii celor care oricum de-a lungul timpurilor , nu le-au fost amici ,ca sa nu mai spunem ca devin dusmanii propriilor popoare .

  4. Poate UK mai sta nitel si se gandeste, pentru ca intr-adevar ar reprezenta echilibrul pentru SF-urile lui Macron.

    • Da, ti-ai gasit niste aliati de te doare mintea, doamana profesoara. UK a fost intotdeauna interesata sa beneficeze de piata comuna, de forta de munca ieftina, de libertatea de miscare a bunurilor si capitalului dar de dat sa dea cat mai putin–ei sunt cu mot, atat de speciali incat cred ca li se cuvine tratament special. Pensionarii lor bosorogi care se imbata muci pe Costa Brava si traficantii de droguri cu ceafa groasa fugiti la Benidorm sunt expati, tinerii europeni care produc si platesc taxe sunt imigranti care ar trebui sa-i slugareasca pe ei cu permis de munca si pe o perioada maxima de 2 ani. Asta ti-e echilibrul?

      De ce e SF sa ai ambitie si viziune de viitor? Nu zic ca articolul nu e foarte bun, e cam superficial, dar si asta e un comentariu facut ca sa te afli in treaba. Daca mintea e prea ingusta ca sa cuprinda niste ambitii de viitor si niste proiecte de anvergura (care nu vor reusi toate, dar asta nu e un motiv sa te multumesti cu mediocritatea cu care suntem obisnuiti prin Europa de Est), asta e.