G4Media.ro

Efectele creșterii salariului minim în Polonia: Pe măsură ce muncitorii devin mai…

sursa foto: Pexels

Efectele creșterii salariului minim în Polonia: Pe măsură ce muncitorii devin mai scumpi, unele firme poloneze investesc în tehnologie pentru a-i înlocui

Majorarea semnificativă a salariului minim în Polonia determină firmele să ia măsuri pentru a rămâne competitive, astfel că unii antreprenori investesc în tehnologie pentru a-i înlocui pe angajați. Companiile poloneze intenționează să îngheţe angajările începând din luna ianuarie şi aproximativ o cincime urmează să renunţe la o parte din personal, transmite Reuters.

Antreprenorul polonez Henryk Kaminski a răspuns la majorarea salariului minim în Polonia prin automatizarea unora dintre sarcinile de la uzina sa de mase plastice, o dovadă a riscurilor pe care le ridică o politică destinată îmbunătăţirii standardului de viaţă dar care ar putea duce la majorarea preţurilor şi la limitarea numărului de noi locuri de muncă create.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, intenţionează să majoreze salariul minim până la 4.000 de zloţi (1.030 dolari) pe lună la finele lui 2023, aproape dublu faţă de nivelul de 2.250 de zloţi pe lună din 2019, începând cu o majorare de peste 15% până la 2.600 de zloţi în această lună.

Însă, pe măsură ce muncitorii devin mai scumpi, unele firme poloneze investesc în tehnologie pentru a putea rămâne competitive.

La uzina Kon-Plast din Stare Miasto, centrul Poloniei, unde familia Kaminski produce containere din plastic, o maşină nou achiziţionată va înlocui doi angajaţi în fiecare din cele patru ture de lucru. „Economisim opt persoane prin implementarea acestui gen de automatizare”, a spus Henryk Kaminski.

Un studiu efectuat recent de firma de resurse umane Randstad arată că aproximativ un sfert din companiile poloneze care au angajaţi plătiţi cu salariul minim intenţionează să îngheţe angajările începând din luna ianuarie şi aproximativ o cincime urmează să renunţe la o parte din angajaţi.

Deşi Kon-Plast plăteşte tuturor angajaţilor un salariu mai mare decât decât salariul minim, compania a majorat salariile ca urmare a creşterii salariului minim pe economie în luna ianuarie. Pentru moment Kaminski nu intenţionează să renunţe la angajaţi dar ca urmare a automatizării nu va mai fi nevoit să crească personalul cu aproximativ 15% pentru a face faţă cererii.

PiS, partid care a câştigat alegerile din luna octombrie anul trecut, a promis că va îmbunătăţi nivelul de trai al polonezilor. Majorarea salariului minim face parte din strategia PiS de a aduce puterea de cumpărare a polonezilor mai aproape de cea a vest-europenilor şi în acelaşi timp vizează transformarea modelului economic al Poloniei dincolo de unul bazat pe mâna de lucru ieftină.

Ţările vecine Ungaria şi Cehia au majorat şi ele salariul minim în ultimii ani ca o măsură de compensare pentru îngheţările introduse după criza financiară dar şi pentru a atrage muncitorii care au plecat în străinătate.

Însă deşi promisiunea unor salarii mai mari este binevenită pentru polonezi, în condiţiile în care 98% dintre ei câştigă mai puţin decât salariul mediu din Germania, există şi unii economişti care atrag atenţia asupra efectelor secundare.

„Pe termen scurt, majorarea semnificativă a salariului minim va avea un impact mare asupra inflaţiei…preţul serviciilor care angajează muncitori slab calificaţi va avea de suferit, ceea ce înseamnă o creştere a preţurilor”, a spus Krystian Jaworski, economist şef la Credit Agricole CIB.

În luna decembrie, rata anuală a inflaţiei în Polonia a fost de 3,4% mult peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters. Economiştii ING sunt de părere că viitoarea majorare a salariului minim este de vină pentru această creştere peste aşteptări a inflaţiei. Mulţi economişti prognozează că inflaţia va ajunge la 4% în primul trimestru, iar efectele vor fi resimţite cel mai mult de cei cu venituri mici.

De asemenea, modificarea salariului minim ar putea afecta şi crearea de noi locuri de muncă. Credit Agricole estimează că, dacă salariu minim va fi majorat în luna ianuarie, gradul de ocupare în sectorul companiilor va fi cu 3,5% mai mic în 2024 decât ar fi dacă salariul minim ar fi rămas la nivelul din 2019, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproximativ 200.000 de locuri de muncă.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Atata vrajeala cata baga patronii si multinationalele :)) Autonom, roboti :)) Noua limba de lemn :))

    • Semnele tale „:))” ce sunt? Cuvintele autonom si robot exista dinainte sa te nasti tu, deci ce e nou in ele?
      Propun sa se blocheze comentariile la stirile din economie, ca numai prostii se scriu.

  2. Asa si trebuie – investit in tehnologie, AI, roboti.
    Europenii nu sunt chinezi sau vietnamezi sa lucreze manual pe nimic cu un bol de orez pe zi. Au standarde mult mai inalte

  3. Manipulare de 2 lei.
    Sa inteleg ca in vest nu se fac investitii in tehnologizare? Folosim acest argument doar pentru est, ca sa pastram salariile mici.
    Prostii… salariile e musai sa le marim odata cu cresterea productivitatii, altfel de ce sa mai stam aici? Ii lasam sa faca roboti si ne mutam in vest la salarii mari, nu?

    • Investii se fac peste tot dar atata timp cat exista oportunitati de salarii mai mici, o firma va cantari daca merita sa investeasca in tehnologii sau sa plateasca mai ieftin forta de munca in alta parte. O alta intrebare este daca educatia tine pasul cu retehnologizarea. Ca da, sigur ca muncitorul ala care e dat afara ar putea sa lucreze pe posturi care implica skill-uri mai avansate dar cat timp ii ia sa se reprofileze. In plus, economia nu va produce astfel de posturi mai avansate la ritmul la care munictorii sunt inlocuiti. Pana la urma, ne plangem ca au venit firme din vest sa dea de munca la oameni care altfel ar fi trait in conditii mult mai rele si pe salarii mult mai mici ?

  4. Exact, asa am zis si eu.
    Bine ca sunt si altii cu aceeasi opinie ca a noastra.
    Normal ca trebuie sa fie, altfel nu se putea.
    Ce-i corect este corect.
    Decat sa muncim pe 1300 euro mai bine stam degeaba pe 1900
    Si asa sunt putini bani, cine se ajunge doar cu atatia ?

  5. Eu am o firma de software. Prefer sa investesc in librarii software scumpe decat sa angajez programatori care sa-mi faca componentele de care am nevoie. Orice patron gandeste asa, nimeni nu face o firma cu scopul de a angaja oameni , ca nu e intreprindere sociala, doar Barna isi permite sa faca asta … pe bani publici.