G4Media.ro

DNA cere sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Hidroelectrica al…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA cere sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Hidroelectrica al Elenei Udrea / SURSE Procurorii vor să întrebe dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția

DNA a cerut Curții de Apel București să sesizeze Curtea de Justiție a UE în dosarul Hidroelectrica în care Elena Udrea este judecată pentru corupție, potrivit portalului instanței. Curtea va lua o decizie pe 5 iulie 2022.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au cerut instanței să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția.

Dacă deciziile CCR privind prescripția s-ar aplica așa cum solicită avocații – adică să retroactiveze pe principiul legii penale celei mai favorabile de la data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția din 25 iunie 2018 până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014 – atunci dosarul ar fi prescris din 2019.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, infracţiuni presupus comise în 2011.

Traficul de influenţă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani, potrivit vechiului cod penal, şi de la 2 la 7 ani, potrivit noului cod penal, iar spălarea de bani de la 3 la 12 ani pe vechiul cod şi de la 3 la 10 ani pe noul cod.

“Instanţele aplică legea penală mai favorabilă, deci sunt luate în calcul maximul de 7 ani la trafic de influenţă şi cel de 10 ani la spălare de bani”, au explicat experţii.

Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripţie este de 8 ani, „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”. În cazul Elenei Udrea, acest termen de prescripţie de 8 ani, pentru ambele infracțiuni, s-ar fi împlinit în 2019.

Și Înalta Curte trebuie să se pronunțe în legătură cu retroactivarea deciziilor CCR

Pe de altă parte, Curțile de Apel din București și Craiova au cerut Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile. Înalta Curte a stabilit termen pentru judecarea acestei cereri privind dezlegarea unei chestiuni de drept pe data de 25 octombrie 2022.

Context. În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ.

Fostul ministru se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a ținut cont de decizia CJUE din 21 decembrie 2021 potrivit căreia în dosarele cu fonduri europene și corupție nu trebuie să țină cont de deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor.

Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...