G4Media.ro

Curtea de Justiție a UE, decizie cu impact major: Judecătorii naționali pot…

Curtea de Justiție a UE, decizie cu impact major: Judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care se opun dreptului UE / Hotărârea, luată în contextul tendințelor suveraniste ale Ungariei, Poloniei și României / Decizia are impact direct în dosarele Udrea și Vâlcov

Judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE. În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.

VEZI comunicatul CJUE în întregime aici.

În esență, CJUE a venit cu următoarele argumente:

* dreptul european are întâietate în fața dreptului național, inclusiv în fața deciziilor CCR

Reamintim că, printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție. În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.

Imediat, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a decis că Secția specială contravine dreptului european, a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecția judiciară și este acum la mâna Secției pentru judecători a CSM, care ar putea inclusiv să îl excludă din magistratură. Miza este ca ceilalți judecători să nu aplice deciziile CJUE și legislația europeană în detrimentul deciziilor CCR.

* interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european

* apare riscul de prescripție în dosarele penale ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european

Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”, a arătat CJUE.

* instanțele pot să aplice deciziile Curților Constituționale, dacă acestea sunt independente politic

Dreptul Uniunii nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei curți, în special față de puterile legislativă și executivă, să fie garantată. În schimb, acest drept se opune ca răspunderea disciplinară a judecătorilor naționali să fie angajată prin orice nerespectare a unor asemenea decizii”, arată CJUE.

Cum s-a ajuns la decizia CJUE

Decizia Curții de Justiție a UE a fost luată în mai multe cazuri, printre care și cele în care Înalta Curte a întrebat CJUE dacă poate lăsa neaplicate deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2018-2019, CCR a decis că nu ar fi fost legal constituite completurile de 3 judecători de la Înalta Curte întrucât judecătorii nu ar fi fost specializați în judecarea cauzelor de corupție. În zadar, șefa ÎCCJ de atunci, judecătoarea Cristian Tarcea, a explicat faptul că toți judecătorii Înaltei Curți sunt specializați în judecarea cazurilor de corupție.
CCR a decis și că nu ar fi fost legal constituite completurile de 5 judecători întrucât nu toți judecătorii erau trași la sorți. Președintele completului era desemnat de drept.

Urmare a acestor decizii ale CCR, Înalta Curte a anulat sentințele definitve din mai multe dosare de corupție precum doarul gala Bute în care fostul ministru Elena Udrea a primit 6 ani de detenție pentru luare de mită și fraudă cu fonduri europene. După ce verdictul final a fost anulat și s-a decis rejudecarea apelului, judecătorii luau în calcul inclusiv și anularea primei sentințe, de la fond, ca urmare a deciziei CCR privind nelegala compunere a completurilor de 3 judecători.

Instanța supremă a decis însă să întrebe CJUE dacă poate lăsa neaplicate deciziile CCR în condițiile în care interesele financiare ale Uniunii Europene ar râmâne neapărate ca urmare a aplicării deciziilor CCR, fiind vorba de un dosar cu fraudă cu fonduri europene.

Totuși, nu toți judecătorii de la Înalta Curte au decis să întrebe CJUE dacă lasă neaplicate decziile CCR și au suspendat procesele până la decizia CJUE de azi. Alți judecători au anulat prur și simplu sentințele ca urmare a deciziilor CCR.

Într-un alt caz ajuns pe masa CJUE, asociația Forumul Judecătorilor din România a întrebat instanța europeană dacă recomandările MCV, potrivit cărora România trebuie să combată corupția și criminalitatea, sunt obligatorii. Forumul Judecătorilor a arătat că prin aplicarea retroactivă a deciziilor CCR care exclud probele obținute de DNA cu SRI lasă nesancționate cazurile de corupție.

Răspunul CJUE a fost clar:

România are ”obligația de a prevedea sancțiuni efective și disuasive pentru infracțiunile de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție, ca urmare a MCV și a tratatului de aderare la UE.

Curtea, reunită în Marea Cameră, a confirmat jurisprudența sa rezultată dintr-o hotărâre anterioară, potrivit căreia MCV este obligatoriu în toate elementele sale pentru România.

Astfel, actele adoptate înainte de aderare de instituțiile Uniunii sunt obligatorii pentru România de la data aderării sale. Aceasta este situația Deciziei 2006/928, care este obligatorie în toate elementele sale pentru România atât timp cât nu a fost abrogată. Obiectivele de referință care urmăresc să asigure respectarea statului de drept au de asemenea caracter obligatoriu. România este astfel ținută să ia măsurile adecvate pentru atingerea acestor obiective, ținând seama de recomandările formulate în rapoartele întocmite de Comisie.

Context. Decizia CJUE vine în contextul mai larg în care Curțile Constituționale din statele est-europene precum Polonia, Ungaria sau România, dar și din Germania, au decis că hotărârile lor au întâietate în fața deciziilor CJUE și a legislației europene.

Astfel, decizia CJUE de astăzi vine să pună capăt acestor tendințe suveraniste și centrifugale ale unor Curți naționale constituționale, mai ales din statele est-europene cu probleme de corupție sistemică.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

124 comentarii

  1. GENIAL ! Acum nu mai e cale de intoarcere ! Ori respecti Decizia CJ UE ori parasesti Uniunea !

    • Slugile bruxelles-ului jubileaza degeaba. Ia zi, cat e factura la gaz si la curent?! Aia impusa de la Bruxelles! Pe noi, astia multi, asta ne intereseaza, nu povestile CJUE!

    • Valjeane multa M#13 !

    • Oligofrenii ăștia o sa ramana singuri, asta după ce vor rupe UE-ul in bucăți. :))))

    • Adică cum, gașca de banditi USL nu mai au voie să fure legal ?
      S-au luptat să fure banii PNRR degeaba ?
      Rusia da și ea bani de PNRR, dacă ne întoarcem la ei ?

    • @jean, nu jubileaza nimeni mai mult decat progaganda extremista profitoare de pe urma prostilor si postacii tovarasilor!

      Ce spune CJUE este faptul ca intr-o tara normala, unde primeaza valorile morale, da, poti avea interese mai mari decat ale UE, dar intr-o tara unde borfasii fara scrupule folosesc analfabetismul ca o arma pentru cultivarea coruptiei si mai nou a extremismului, primeaza mecanismul de control MCV. Evident postacilor h`aurolaci le-a scapat detaliu asta!

    • Dacă citești tot articolul, nu doar titlul, nu ai motive de bucurie

    • Valjeane, vezi că e impusă de la Moscova, prietene

    • Hai să vă deseneze DoreI [post]Comuniștilor!

      Asta înseamnă – că DE ACUM – Opoziția din Ro, cea distrusă de voi (fiii_Comuniștilor) se mută sau vine … din U.E.

      e greu?
      am înțeles; e am greu de crezut, pt neuronu’ unora – mai dorei decat Dorel – da’ încet încet or să se dea pe brazdă..
      adică, ei MIZEAZĂ ca România va ieși din U.E. și că tot ei vor rămânea la butoane!! hahaha

      „Să trăiți să înfloriți ca merii ca perii în mijlocul Puterii”

    • Te doare un pic, schimbarea asta, este?
      De ce oare nu te-ai muta tu, la locul tău de baștină, la Москва?.. (Sau poate nu ești de la Москва ci v’un VET în ale „trimisului la mină, la Canal”.. Dacă-i așa, nu-i bai. Asta înseamnă că doar ai uitat că el, „Șefu’ tău” a fost împușcat și încă ..de Crăciun. Se întâmplă și la Case Mari. Voi cam dintotdeauna ați avut memoria un pic mai scurtă).

    • NU ARE NICI-UN EFECT !
      „justitia” ESTE PE PILOT AUTOMAT MONTAT DE PARTID !

    • Bun asa rau, domnilor!!
      Doar ca lucrurile stau taman invers, si de ce?
      Suporterii procurorilor si al judecatorilor deveniti judecatori fara examen, procurori fiind anterior si beneficiind de legi… „legi” favorabile, considera orice decizie a CJUE ca „drept european”, ori, nici pe departe!! Dreptul european izvoraste doar din tratatele semnate de toate statele, restul e gargara!!!

    • La ce resurse și poziție geostrategica are România, trebuia sa, i jucam pe degete pe ăștia de la Bruxelles, nu sa stam ghemuit fără nici, o verticalitate, dar cu ce clasa politica de tip coda de topor avem, nu este de mirare ca se atentează la suveranitatea țări

    • @Ursu, nu mai poate UE de noi … in ultimii 2 ani s-a dovedit ca toate eforturile facute acu mai bine de 14 ani ca sa intram in UE au fost doar pentru a satisface dorinta pu*limii, care a crezut ca daca intram in UE, gata, o sa se dea bani gratis, fara nicio obligatie, fara sa muncesti pentru ei. Acum serviciile lucreaza din greu (la televiziuni mai ales) pentru a insufla o noua dorinta pu*limii si anume ca statutul de membru al UE nu ne aduce niciun beneficiu si ca ne-ar fii mai bine in afara UE. Mare lucru daca nu o sa si reuseasca, pentru ca bubuie pro*stimea in tara, iar corupția e sistemică.

    • Astia de la UE oare ne cred sclavii lor? Oare acei judecatori care NU ne reprezinta si care sunt pusi P O L I T I C ne pot obliga sa nu aplicam constitutia ROMANIEI: Oare suntem chiar PROSTI?

  2. „suveraniste”
    Romania e stat suveran si nu vad de ce am fi bagati laolalta cu ungaria si polonia pt ca,spre deosebire de ei, am respectat toate mizeriile economice impuse de eurocrati. Si sa nu uitam Ungaria si Polonia primesc cele mai multe fonduri UE, per capita si totale,respectiv.

    • fa pasi la lenigrad

    • ce suveran visezi

    • dreptul ue e suzeran

    • Leftarzii se cred cetățeni globali. Ăștia sunt cancer în toate țările.

    • Nu ati inteles subiectul. Subiectul e justitia.

      Aia pe care CCR o calca in picioare de ani de zile in continuu.

      De exemplu: anuleaza decizii definitive, invocand cai verzi pe pereti (nu a fost constituita instanta numai cu judecatori cu specializarea de furt de biciclete si aia au furat o bicicleta).

      Sau anuleaza din pix mii de dovezi din dosar, ca nu au fost inregistrate flagrantele cu aparatura procurorului, ci cu ce a SRI-ului (desi, la data flagrantului, legea asa era, se foloseste aparatul tehnic al SRI).

      Sau anuleaza din pix o tona capete de acuzare: abuz de serviciu e doar cand incalci legislatia primara, la cea secundara (ordin de ministru, decizii consilii locale sau judetene, etc) nu se pune. De ce crezi mata ca mureau liberalii sa nu puna nicio norma de aplicare in OUG-ul pentru PNDL? Fix de asta, toate normele de aplicare sunt emise prin ordin de minsitru, care se poate folosi ca hartie igienica: nu poti fi acuzat ca de abuz in serviciu daca incalcui acele norme privind achizitia, standardele de cost sau altele.

      Dar poate ca dumneata, roman verde, mandru si independent, te bucuri cand vezi cum scapa de puscarie unii ca Udrea sau Valcov.

      Auzi, sa fii patriot nu inseamna sa fii si prost.

    • @ t – Taci ma cu prostiile tale, scoti din burta propozitii de genul Ungaria si Polonia primesc cele mai multe fonduri UE si chiar crezi ca te crede cineva! Deocamdata nici Ungaria nici Polonia nu primesc nimic pana nu-si rezolva problemele, asa ca fa pasi de aici cu fake-urile tale.

    • @ silicon_v

      Foarte bine scris! 100% de-acord!

    • nu o mai da tare cu leftistii, ca tu doar intr-un stat cu valente de stanga poti sa supravietuiesti, acolo unde sunt arhaicomarxistii, stil psd care dau bani fara sa tina cont de inflatie, datoria externa si investitii, ti-ar iesi dreapta pe nas ca hreanul, daca ai sta intr-un stat fara pomeni. ba daca lucrezi la sta,t te rog sa nu mai zici in viata ta de leftisti, ca visezi avioane

  3. Susțin pe fond, doar ca acum exista putere reală ca CJUE sa ne bage într-o dictatură medicală. Deci va trebui limitata jurisprudenta CJUE.

  4. Doamne-ajuta! Uite, d-aia Romanica lu’ „fura, fura, dar imi da si mie”, ar trebui, cu orice pret, sa nu paraseasca UE (bine, daca nu ne dau „astia” afara…). Sigur, ar cam trebui si europarlamentarii romani, trimisi de noi acolo, sa nu se mai limiteze numai la act de prezenta si incasarea veniturilor aferente…sa apere ceva mai mult interesele nationale (mai ales, cele economice), si sa nu mai astepte numai „ce pica” de la cei „mari” ai zilei.

    • Nu trebuie să ne dea ei afară că plecăm noi. Nu suntem colonia imperiului Globohomo.

    • Nu, tu ești slugă imperiului Grivco!

    • @John, gresit! O sa pelcati voi! 400 000 de oligofrni se cred peste cei 20 milioane de locuitori! :)) penibilor, o sa plecati „impachetati” in Rusia sau o sa putreziti in puscarie pentru Rusia, va juram asta !

    • John, cum mergi spre nord, fa prima la dreapta si tine-o tot asa pana simti ca-ti ingheaza mu*cii in nas

  5. inca un cui in sicriul EU… bravo bravo

  6. Mor de ras, de fapt cred ca UE ar trebui să se rupă, Vestul în dictatura medicală eternă si Estul. Nu mai merge împreună oricum.

    • Olivia, care de fapt e un el, dupa ce se rupe UE, sa vii sa stai ca.prita sa te re.gulam toti, sa-ti facem rodajul ca apoi vin rusii si te regulea.za si pe tine si pe ma.ta si pe ta.tu deza.xatule!!!

    • Asa visezi tu Olivia, dar vei ramane doar cu visele.
      Nu mai merge impreuna cu noi, lasa-ne!

    • macar de ar fi asa! va fac cu mana din vest, poate in 5 ani cand o sa fie discrepante uriase, o sa intelegeti ca voi erati prostii in tot acest timp

  7. toate ciurucurile, postacii, semi-analfabetii, anti-vaccinistii, anti-sorosistii, iubitori de sosoaca si alte animale, au sarit de fund in sus, prezicind sfirsitul UE.
    noi, astialalti, jubilam la auzul acestei vesti si deschidem o sampanie.
    mare noroc cu UE-ul, sincer. prefer ‘sluga’ la neamt decit angajata la o firma cu patronat roman, mai ales daca vorbim de sudul tarii sau moldova (bine, nu ca in Ardeal/Banat situatia ar fi radical diferita, dar e oarecum mai buna).
    na, acuma sa va vad, vuvuzelelelor.

  8. Globalistii mai castiga o batalie; noi mai pierdem una…
    Nu ne ramane decat sa acceptam statulul de colonie a primului Reich. Sau?

    • e si vina oamenilor ca au degenerat asa lucrurile. acesti conducatori lachei sub orice critica care accepta asemenea dictate, prin mai toata _ue is votati de oameni.

    • Sa comparam un de gaulle cu un macrou, un kohl cu tovarasa von der , o thatcher cu o sharia may, un coposu cu un piratu’. e o degenerare de la o generatie la alta.

    • mergeti la culcare sovieticilor

    • Asteptam ,cu totii si decizii in UE luate cu vot majoritar .

    • Nu, nu se poate, nu trebuie sa ramanem colonie, niciodata, niciodata!

      Trebuie sa iesim in strada, sa aparam cu pieptul gol dreptul unor romani adevarati, precum Udrea si Valcov, de a fura milioane de euro, bani publici, fara frica justitiei.

      Jos UE! Sus CCR-ul romanesc, tare si puternic, gata sa scape oricand orice politician de puscarie!

    • @Progres – Tu esti definitia paradoxului… vrei progres, dar visezi la Thatcher, premier de acum 40 de ani.

    • De la nașterea României până azi am fost colonie o singura data, colonie sovietică. Trădătorii și infractorii se simt acasă în dictaturi și autocrații corupte.
      In stat de drept cu reguli egale pentru toți voi vă simțiți in pușcărie .
      Fti drq de infractori bolșevici.

  9. Super tare aceasta decizie . Practic este o revoluitie impotriva dictatorilor de tot felul. Total de acord si dorim ca votul in cadrul UE sa fie luat conform principiului majoritatii nu celui al votului unanim.

  10. Asta-i treaba, nu poti avea si banii, democratia si civilizatia UE, si justitia cu naravuri importate din Rusia lui Putin, controlata de politicieni de 32 de ani.

    • macar vad ca intelegi contrar multor bazaconiii spuse de tine pe site .

    • De acum inainte judecatorii sunt cu adevarat puternici si se desprind de controlul politic .Felicitari UE ati facut totul posibil .

    • Prostacii USL poate n-au priceput mesajul meu anterior asa ca lamuresc: decizia CJUE e foarte buna, justitia controlata de PSD, PNL si UDMR e o golanie, CCR e o mizerie politizata!
      Le urez curaj judecatorilor romani sa dea solutii corecte, nu dictate de porcariile dictate de politrucii din CCR!

    • Ce-mi plac glumele tale. Ia-auzi la el, democrație și civilizație UE 😂

    • @p – Nu-l confunda cu celalalt ABC, fost votant de nu stiu care…

  11. Curtea Europeană ne spune altfel, că hoții, corupții, mafioții, chiar dacă-s politicieni, trebuie să meargă la pușcărie. Nu la CCR…Sunt curios cum primește CSM-ul lui Savonea această …simplă precizare … a spiritului justiției europene.

  12. Ăștia de la UE vor să bage și mai mare zâzanie în Sistemul Judiciar național!

    • Ce zinzanie visezi ? Doar nu conduce CCR o tara intreaga sau iliberali de carton ce isi smulg pletele de nationalismul lor mincinos .Decizia e corecta . Dreptul UE primeaza . Cui nu ii convine sa faca ca M.B.Tindala jubileaza si el .

    • Asa mai venim de acasa . Dreptul democratic din UE are prioritate .

    • Suntem pe drumul cel bun . Sa iti multumim UE .

    • Ceea ce avem noi acum nu este Sistem judiciar, din pacate…

    • „pot lăsa neaplicate”!!!! Deci, unii nu le vor aplica iar alții le vor aplica!
      Dar dacă nu vă ajută chestiile alea mici și leneșe din cap să înțelegeți, n-am ce să vă cer!

    • Săraci cu duhul!

    • @ Radulescu Marcel – Mai Marcele, mai, vezi ca iti iei informatia gresit! Tu ce faci aici, argumentezi cu textul din primul paragraf scris de jurnalist? Pai hai sa citim exact ce scrie in decizia CJUE: * dreptul european are întâietate în fața dreptului național, dacă deciziile CCR contravin dreptului european
      * Interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate care urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european
      Deci nu e ca unii vor aplica si altii nu, daca sunt in joc interesele financiare ale UE deciziile contrare CCR sunt OBLIGATORII!

    • mastoiani esti pe linga juridic habarnist

  13. Imperiul UE își arată colții!!! În curând va trebui sa desființăm parlamentul național, vă fi suficient cel al împărăției. Iar mai târziu nu vor mai exista state, ci doar niște regiuni ale imperiului. Decat sa faci un imperiu cu sania, mai bine păcălești statele sa vina de bună voie in laț.

    • „in curand” – bati campii si fara gratie macar. de la ce scrie in decizia asta pana la ce zici tu…..ar inseamna la dreptul suveranitatii, ceea ce nu se va intampla prea curand.
      iar decizia asta nu afecteaza suveranitatea. dar nu ma lasa sa te tin in loc, cred ca rusii te asteapta cu bratele deschise, acolo e o democratie ADEVARATA! 😀 😀 😀

    • Parlamentul??? Care parlament? Acolo sunt doar grupuri infractionale organizate care in ultimii 32 de ani nu au facut altceva decat sa jefuiasca tara asta. Suntem atat de prosti incat ii si platim ca sa ne fure, ba le mai dam si pensii speciale.Proasta natie!

    • rusia nu vrea un UE puternic si fara granite … ca nu mai poate divide et impera

    • Citind ce se postează aici mi-e din ce în ce mai puțin frică de oculta internațională și din ce în ce mai mult de inculta națională. Democrația în România ar fi fost mult mai șchioapă fără UE.
      România merge așa de bine pentru ca proștii sunt mândri că sunt proști în loc să le fie rușine.
      Dacă mergem în același trend deștepții nu vor mai avea voie să gândească ca să nu jignească proștii care nu argumenteaza, doar aruncă cu elucubrațiile propagandei lui Putin.

  14. O lovitură grea dată Rusiei.

  15. Susțin decizia!

  16. Ramane ca judecatorii romani sa aplice direct si motivat dreptul UE de la data publicarii deciziei CJUE.E cat se poate de clar si convingator punctul de vedere exprimat in decizie.

  17. Felicitari Curtii de Justiție a UE.Oare ce intelege Dorneanu ,combinagiul din toaleta CCR,din aceasta decizie ?Din pacate, acest individ si ceilalti care isi termina mandatul in acest an ,vor devora linistiti gramezile de bani primiti ”drept” pensie,fara sa pateasca nimic.

  18. O decizie inteleapta care vine sa stopeze sau macar sa tempereze ratacirile unora dintre Curtile Constitutionale din statele UE, Curti controlate sau influentate de actori politici.

    Se paveaza un drum catre o normalitate, care, chiar si la mare distanta, macar catre care ne indreptam.
    Felicitari si respect tuturor magistratilor care aleg sa faca o justitia corecta, nepartimitoare, demna de statutul si la inaltimea onorabilei functiei lor.

    • tovarashic…la care rataciri ale unora dintre Curtile Constitutionale din Evropa te referi?
      Nu cumva vreti sa arestati curtea constitutionala mici bolsevici ce sunteti…

    • Progres: am scris si mai sus.

      Nu e normal ca CCR sa distruga din pic mii de dosare si de decizii definitive ale instantei. Nu e normal ca CCR-ul sa ruineze sute de decizii pe motive aberante („judecatorii nu erau specializati pe furtul de praz, doar pe cel de biciclete” sau „nu ati inteles voi cum se aplica legea cand constitui o instanta” sau „inculpatul nu a incalcat o lege, ci doar un ordin de ministru sau o hotarare de consiliu judetean, asta nu se pune”).

      CCR a devenit o anexa a avocatilor politicienilor. Practic a „eliberat” din pix tone de acuzati judecati pentru fapte de coruptie.

      Priveste mai sus: CCR i-a eliberat practic pe Udrea si Valcov, desi dovezile erau garla. Cam asta e aberatia.

      CCR NU E INSTANTA DE JUDECATA. E atat de greu de inteles?

  19. Daca nu era UE, traiam in mizeria asta de tara cu „patroni” romani, cea mai scarboasa specie.
    La multinationala am descoperit ce inseamna sa fii tratat omeneste, cu minusurile corporatiilor bineinteles.
    Daca nu eram in UE, nu intrau atatia bani in tara asta, eu vad ca romanii au bani, pana si cei de la tara si-au tras case zdravene, in zonele unde nu e saracie lucie din cauza educatiei precare.

    Daca ne invadau germanii eram cu doua clase peste ce este poporul asta, acum suntem cu Iliescu, Dragnea, si alti fosti comunisti.

    Normal ca s-au acumpit toate, dar s-au scumpit pt ca exista cerere.

  20. Hai că-și dau arama de lături infecte pe față. Asta e, voi vreți să slăbiți EU și să deveniți lacheii gazului lui Putin.

  21. Nenorocirea e ca golanii CCR nu respecta nici constitutia Romaniei.

  22. Acum se va vedea calitatea corpului judecatoresc din Romania !

    PS. Si se vor separa apele in ceea ce priveste CSM ! Nu poti avea conducatori incremeniti in proiect (proiect anti-UE) cand cei pe care-i pastoresti iti arata jurisprudenta UE !
    PPS. Poate ca blocarea alegerilor pt CSM a insemnat ca „tot raul (nealegerii) e spre bine” !

  23. La modul practic efectul este minusul. Inspectia Judiciara si SM pot sa-i terorizeze pe judecatori si sa-i de-a afara. Ce vor face? Se duc la CJUE? In lipsa unor masuri punitive concrete hotararea nu are urmari practice.

    • Pe ce lume traiesti ? Nerespectarea jurisprudentei UE abia create inseamna nerespectarea statului de drept iar sanctiunile sunt trecute in Tratate (y compris in MCV) !

    • Nerespectarea jurisprudentei UE abia create inseamna nerespectarea statului de drept iar sanctiunile sunt trecute in Tratate (y compris in MCV) !

  24. Pohta ce-am pohtit, la brutărie cu toți șnapanii!

    Vivat Statele Unite ale Europei!

  25. Aviz sosocilor si aurarilor. Daca nu am fi fost in UE si NATO eram tara bananiera calariti de rusi si chinezi, intr-o dictatura bolsevica. Se dovedeste ca CCR a avut un mare interes cand a anulat probele din dosare pe motiv ca nu erau obtinute de procurori ci de alte institutii ale statului (desi aveau mandat de la judecator de ascultare). Rejudecarea perpetuua duce la tergiversarea cauzelor, la prescrierea faptelor. Asta s-a si dorit de clasa politica si interlopa. In toate dosarele cu bancile din ultimii ani judecatorii se sterg la fund cu dreptul european pentru ca au ordin de la stapanire sa salveze bancile. In momentul in care se angajeaza raspunderea magistratului pentru astfel de abateri vom putea sa ne indreptam impotriva lor chiar daca dosarele vor fi instrumentate de alti judecatori. Macar putem sa deschidem drumul catre CEDO.

  26. Adică după CJUE Constituția unei țări este opțională în aplicarea legi. Doar tâmpiții se pot bucura pentru o astfel de decizie.

  27. Ce de postaci puturosi si nespalati. Bre, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana judecatorul national a devenit judecator european. El este obligat sa aplice cu prioritate dreptul european si tratatele la care Romania este parte (CJUE, CEDO, …). Ce imi spune astazi CJUE nu este nimic nou, este de fapt o incurajare a judecatorilor sa se elibereze de jugul politicului, al CCR si sa aiba curajul sa aplice mai intai legea europeana. Nu ma apuc sa explic postacului puturos si care castiga bani usor implicatiile juridice, insa CCR si-a batut joc de multe aspecte in tara asta, este o institutie aleasa de politic nu de juridic. Cloaca CSM nu are decat sa ancheteze judecatorii care vor respecta deciziile CJUE, insa cred ca Savonea are zilele numarate si cu toata gasca ei. Asta primea bani de benzina, diurne, masina cu sofer si nu a dat socoteala pentru ca erau obtinute fraudulos. Cazul a facut mare valva la vremea sa insa postacul varanist uita.

  28. ȘAMPANIE! Și un Brifcor pentru domnul Dorneanu!

  29. Așteptăm demisiile celor care interpretează dreptul european de sub roba vișinie! Ne-am lămurit cât drept European cunosc. Bâtă?! Niște ageamii. Cu ajutorul lor, șmecherii au furat de-au rupt și acum râd de prostime .
    G4 media ar face bine să ne reamintească cine a beneficiat de aiurelile CCR. Demisia vișiniilor…

  30. In sfarsit am scapat de senzatia ca am stat degeaba in strada prin ploaie și frig, urland parca la luna. Sa speram ca mulți magistrati vor prinde acum curaj.

    • Când statele vest Europene au cerut o Europă cu mai multe viteze – statele din est au țipat și au plâns să nu fie lăsate pe dinafara. Era clar pentru toți ce se propunea: federalizarea statelor vestice și lăsarea statelor estice într-o antecameră cu „tratatele pe care le-au semnat”.

      Inclusiv la București când a fost în vizită Junckers în Parlament – de l-au scos și pe Năstase de la naftalină și l-au pus la prezidiu (vă mai amintiți?) – toate partidele rând pe rând au luat cuvântul și s-au declarat in echivoc împotriva unei Europe cu mai multe viteze.

      Apoi, la final, Băsescu care era președinte atunci a spus fix același lucru și mai clar: dacă se fac Statele Unite ale Europei – și avem nevoie – atunci să se facă cu toate statele membre UE. Nu numai cu alea bogate.

      În sine – expresia lui Băsescu – Sue – reprezintă Federația Europeană.

      Ei uite – Așa arată o Europă cu o singură viteză: bagi a 6-a forțat. Că intră că nu intră – bagi și accelerezi.

  31. CCR interpreteaza Constitutia, o desluseste, rezolva conflictele interinstitutionale dintre puterile statului. Nu o poate modifica ! Deci dreptul european este prevalent acolo unde legislatia nationala, tace sau e confuza ori Curtea Constitutionala desluseste in contra dispozitiilor clare ale dreptului european (al Tratatelor) !
    S-a proclamat oficial incheierea unei Ere si inceputul alteia ! In mod normal CSM se va „depolitiza” iar CCR va reintra in matca ei chiar daca nu se va depolitiza asa usor !

  32. Bun asa rau, domnilor!!
    Doar ca lucrurile stau taman invers, si de ce?
    Suporterii procurorilor si al judecatorilor deveniti judecatori fara examen, procurori fiind anterior si beneficiind de legi… „legi” favorabile, considera orice decizie a CJUE ca „drept european”, ori, nici pe departe!! Dreptul european izvoraste doar din tratatele semnate de toate statele, restul e gargara!!!

  33. Dar de ce nu te muti la Bruxelles? De ce sa se mute el la Moscova?

  34. Inseamna ca Parlamentul are obligatia de a ignora decizia CCR care stabileste ca pensiile speciale ale magistratilor sunt aparate de Constitutie, desi nicaieri in textul constitutional nu este mentionat acest lucru.Asadar trebuie desfiintate de urgenta pen siile speciale ale magistratilor si recalculate cele in plata conform principiului contributivitatii!

  35. 5 milioane de romanasi pripasiti prin toata UE, castiga un salariu decent si isi mai tin si rudele din tara cu bani (inca vreo 5-6 milioane).
    Sa iesim din UE? Numai daca trec tancurile sovietice pe aici si devenim Oblast sau invie Ceasca din mormant.

    Romanii nu o sa lase niciodata UE, numai sa ne dea aia afara.
    Nu cunosc niciun roman care sa isi doreasca parasirea spatiului Comunitar de cand am intrat in UE si asta pentru ca nu exista roman care sa nu aiba o ruda afara care cotizeaza la bunastarea lor din tara.

    Ce isi imagineaza unii sunt vise umede, Romania o sa paraseasca UE numai daca se destrama.

    Eu unul ma bucur de decizie si nu ma deranjeaza globalizarea, din contra!
    Ma doare la b….a

  36. E tare de tot faza cu recomandarile care sunt obligatorii! Duhnește de logica… in fine, vad ca se vorbeste de independenta garantata prin lege a curtilor constitutionale, caz in care trebuie urmate deciziile acestora. La noi, independenta judecatorilor Curtiie garantata prin Constitutie si legea Curtii Constitutionale. Ca se pot spune multe depre “ independenta” lor, e cu totul altceva. As fi mai prudent cu șampanie și alte chestii, e, totuși, un material semnat Costache 😀

  37. Asta DA!
    Un adevărat țăruș in inima strigoiului infracțional format din peceriști , securiști, udemeristi, auriști și jefuitorii rusnaci pesedisti. Marii devalizatori ai României.
    Daca e vreun CCR ist din asta bolșevizat care citește, plăcuta suedeză !

  38. Cum adică recomandările devin obligatorii? Pai ORI SUNT RECOMANDĂRI ORI SUNT OBLIGAȚII!

  39. Cred ca dincolo de intentii bune, vor apare probleme in sistemul de justitie. Cum s -ar spune teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Justitia va fi aplicata diferit pentru aceleasi fapte, ceea ce este grav. E.g. unii judecatori vor scoate din dosare problele SRI altii nu. Unii se vor raporta la legislatia nationala aplicabila altii vor considera ca nu trebuie aplicata. Justitiarul nu va sti la ce sistem juridic trebuie sa se raporteze. Pentru ca interpretarea neconcordantelor este lasata la analiza fiecaruia din mii de judecatori. Ar trebui ca aceasta neaplicare a unor legi, decizii, etc. sa fie obligatorie numai dupa ce au fost declarate de CJEU neconforme cu dreptul comunitar., bucata cu bucata. Nu sa decida fiecare judecator daca e conforma sau nu. O instanta singura competenta juridic valideaza neconformitatea cu dreptul comunitar, restul aplica. Pare ca CJEU creaza mii de mini „CJEU” in fiecare tara care vor interpreta daca legea/decizia X e conforma cu dreptul comunitar, dupa care tot ei decid aplicarea. Interesant concept. De vazut cum reactioneaza celelalta institutii juridice din Germania, Franta si italia.

  40. Prin măsura asta, UE vrea sa pună mâna pe tot ce se poate. Sub pretextul drepturilor și libertăților, ei constrâng libertățile fiecărui popor care nu vrea sa le dea lor tot…Cu ce sunt ungurii dictatori pentru că își apără interesele naționale? Pentru că au impozite mici și construiesc autostrăzi? Pentru că negociază in favoarea țării lor? Va spun eu: sub pretextul dictaturii, UE mai vrea sa ia de pe fiecare ceea ce a mai rămas. Vrea să ne poată jecmăni cu totul iar noi sa nu putem primi nimic în afară de firmiturile pe care ni le aruncă. Iar unii tâmpiți cred în justiția lor, lgbt-ul și mini drepturile homosexualilor sunt doar pretexte, mizele lor sunt resursele energetice și umane din fiecare țărișoară modern subjugată.

  41. CSM o sa-i scoata din sistem pe toti magistratii care ar indrazni sa aplice decizia CJUE si problema este rezolvata fiindca nu are cine aplica decizia !