G4Media.ro

Dan Barna susține că Guvernul va aproba utilizarea testelor de salivă în…

Sursa foto: Pixabay

Dan Barna susține că Guvernul va aproba utilizarea testelor de salivă în școli „fără niciun fel de problemă” dacă INSP le va valida / Ce spune vicepremierul despre situația paturilor de la ATI

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marți seara, că nu este împotriva utilizării testelor de salivă la revenirea elevilor la școală, dar că acestea trebuie să fie validate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar. În măsura în care INSP-ul va spune da, această testare e una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări”, a declarat Dan Barna la Digi 24.

Întrebat dacă premierul Florin Cîțu s-a grăbit atunci când a spus că discută cu ministrul Educației ca la revenirea copiilor din vacanță să fie utilizate astfeld e teste rapide, Dan Barna a spus că „susține același lucru”.

„În măsura în care o să avem aceste teste validate, sunt o soluție (…) În măsura în care avem validarea de la INSP – poate ea vine în câteva zile. Și eu îmi doresc, cum începe școala să avem acest mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situaţia ca anumite clase să fie închise, să fie trimise din nou acasă, pentru că deja este o exasperare şi în rândul familiilor şi în rândul copiilor, pe bună dreptate. (…) Va fi o soluție pe acre o vom adopta fără niciun fel de problemă”, a spus Barna.

Referindu-se la situația din sistemul de sănătate, Dan Barna a spus că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, „a făcut şi face în continuare” tot ce este posibil pentru a rezolva problema „complicată„ a lipsei locurilor la ATI.

„Numărul de paturi pe ATI a fost într-o permanentă creştere, adică este o limită de sistem pe care o tot confruntăm şi pe care o tot depăşim de la o zi la alta, pentru că e important să fim mereu cu un pat peste numărul de cazuri”, a spus Dan Barna.

Barna susține că toți cei implicați în sistemul de sănătate fac „un efort zilnic pentru a găsi soluţii”.

„În momentul de faţă sunt persoane care nemaiavând loc la ATI sunt în Unităţile de Primiri Urgenţe şi sunt primesc acolo asistenţa medicală de urgenţă, tocmai pentru că nu mai sunt locuri la ATI. E o problemă complicată, deocamdată ne adaptăm cât de bine se poate la aceasta. (…) Adică tot timpul, în fiecare zi se mai găseşte un loc, două, trei acolo, în continuare împingem, tragem de sistem. De asta e atât de important să respectăm restricţiile şi să evităm să mărim această presiune, pentru că sistemul este împins înspre maxim la momentul acesta”, a declarat Dan Barna.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat marți, într-o conferință de presă, că testele pentru COVID pe bază de salivă mai au nevoie de studii și nu sunt acceptate în documentele Uniunii Europene, iar la nivelul UE este necesar ca toate statele să lucreze cu același limbaj.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat recent că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar oare cit timp ii ia DSP o astfel de avizare de urgenta, tinind cont de situatia speciala? 10 minute? Cit timp ar fi necesar pentru eliminarea birocratului care intirzie aprobarea???