G4Media.ro

Curtea Constituțională, semnal că nu va tergiversa anticipatele: A stabilit doar patru…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Curtea Constituțională, semnal că nu va tergiversa anticipatele: A stabilit doar patru zile termen pentru transmiterea punctelor de vedere referitor la sesizarea lui Marcel Ciolacu

Curtea Constituțională (CCR) transmite un semnal foarte important că nu va tergiversa calendarul pentru alegerile anticipate, stabilind un termen foarte strâns, de doar patru zile pentru transmiterea punctelor de vedere în vederea soluționării sesizării depuse de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, care au contestat desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban drept candidat la funcția de premier.

Potrivit deciziei luate de președintele CCR, Valer Dorneanu, părțile implicate în conflict – președinții Parlamentului și președintele României – au timp până pe 14 februarie să își exprime punctul de vedere, urmând ca ulterior să fie stabilită și data ședinței de judecată.

Diligența Curții Constituționale este importantă, pentru că de luni, 10 februarie, odată cu transmiterea de către Ludovic Orban a solicitării de învestitură la Parlament, a început să curgă termenul constituțional de 60 de zile în care președintele poate dizolva Legislativul dacă acesta respinge două solicitări de învestire a unui guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. 4 zile pentru puncte de vedere.
    40 zile pana la deliberare si publicare motivare.

  2. Curtea prostituțională? CCRPSD! Arestați și averile confiscate.

    • Romania s-a pomenit ca Isus intre cei doi talhari. Junta psd si Cutra Constitutioanala! Cand dai la o parte hatisul, cand iei la cercetat continutul, observi o grupare de mercenari de-a dreptul maladiva. Stirpe de sterpaturi razboinice, scufundata in matrapazlacuri si mafiotlacuri ca ramatoarele in mocirla. Ce mai fite juridice! Totul este troc! Evident, interesele obscure se incruciseaza ca la carte. Iar imprejurarile le dau fariseilor ccr-isti indrazneala cat incape.

    • Asta este fata reala a noii politici hastagiste sorosisto-securiste – arestati ! confiscati !
      Astia sunt oamenii care lupta chipurile cu ciuma rosie, cu comunismul si sint democrati. Hotul care striga hotu ! Nu va place Constitutia, nu-i asa ? Nasol cu Constitutia, trebuie s-o respecti… Vorba aia hastagista – DICTATURA PARLAMENTULUI !!!
      Ati uitat cum Curtea Constitutionala a deturnat referendumul anti-basescu?
      Sinteti voi democrati asa cum sint eu popa…

  3. Aceata curte a rusinii, nu mai are nici un fel de legitimitate fata de poporul roman.
    Urgent trebuie schimbata constitutia dupa alegeri, asa incat la CCR sa fie numiti numai magistarti impartiali cu experienta si apolitici.

  4. Poziția acestei așa-zise instituții nu ar mai trebui să conteze. Și totuși, având în vedere situația dată, precum și oamenii de partid existenți acolo, cum de s-au grăbit în halul acesta să soluționeze sesizarea depusă de capii găștii infracționale psdiste? În cazul sesizării privind Codul administrativ nu sau grăbit, nici astăzi nu există o decizie adoptată pe marginea acestui act normativ, deși au trecut vreo 5-6 luni. Oare să fie de vină coabitarea foarte în regulă instituită între cele două maladii ce au nenorocit această țară? altfel nu se explică. De fiecare dată, toate sesizările formulate spre a fi soluționate de către acest putregai de instituție, au fost grăbite sau întârzâiate în funcție de interesul mafiei din chișetlef. Se pare că la greu, hoții și impostorii își dau mâna. scuze pentru îndrăgostiții de pnl și pcr!

  5. Oare nu se poate face nimic de la guvern pentru a restructura aceasta institutie pesedizata?

    • NU! CCRul este creata de „parintii constitutiei”,iliescu si parlamentul sau ,in 1991,respectiv,dupa revizuirea ei din era Iliescu-nastase din anii 2000!Parlamentul a hotarat ,prin lege, politizarea acestui club inchis,tot parlamentul,printr-o lege ,poate revizui constitutia pentru a depolitiza ccrul! Asa ca,la vot,la anticipate,asta e singura solutie urgenta!

  6. mafalda spune:
    Comentariul tău e în așteptare.
    11/02/2020 la 11:37

    Toata tara astepta (sau poate nu )cu sufletul la gura cum se va termina toata aceasta situatie ce cuprinde atit decizii politice ale partidelor din parlament cit si decizii ale presedintelui si CCR-ului . Din capul locului trebuie spus ca deciziile CCR-ului au valoare ca modalitate de punere in aplicare in viitor , ele pot favoriza doar politic (electoral )o parte sau alta aflata in conflict . Procedura de ANTICIPATE a inceput o data cu depunerea in parlament de catre noul guvern ORBAN (ce prezinta cu mici modificari un nou program de guvernare ) si timp de 60 de zile parlamentul are obligatia constitutionala de a investi sau nu un guvern (in cazul nostru guvernul ORBAN 2 ). Exista doua situatii posibile . Fie guvernul pica de doua ori si presedintele dupa consultari cu sefii celor doua camere dizolva parlamentul si se fac ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE , fie guvernul este votat pozitiv si intra in functiune ,situatie in care premierul ORBAN da un OUG cu tema Alegeri Parlamentare in doua tururi de scrutin . Posibilitatea de prelungire ,de neparticipare la sedintele parlamentului din cvasi motive , nu il interesaza pe presedinte ,este bucataria interna a parlamentului . Daca la sfirsitul celor 60 de zile parlamentul nu este in stare sa voteze guvernul propus sau sa nu il voteze , presedintele va dizolva prin decret prezidential parlamentul dupa consultarile cu sefii camerelor , ce vor arata imposibilitatea formarii unui guvern(faptic ) , decizie ce duce automat la dizolvarea parlamentului (presedintele nu este interesat de nici una dintre motivatiile sefilor de camera ). Foarte interesanta zicerea analistului politic LAZARESCU: În orice caz, Iohannis e, cred, cel mai pragmatic om politic pe care l-am avut după 1990. Aproape mă sperie pragmatismul lui.”In acelasi timp diaspora si posibil si societatea civila din tara sa declanseze o stringere masiva de semnaturi referitoare la CCR si sa declanseze un referendum concomitent cu alegerile parlamentare pe aceasta tema . Cred ca totusi este nevoie pe scena politica existenta unui partid de stinga (eventual un PSD reformat) dar pentru aceasta PSD trebuie sa accepte alegerile parlamentare anticipate si toate reformele ce vor fi declansate imediat de PNL-ORBAN dupa cisttigarea alegerilor .CCR este totusi institutia care are competenta juridica cea mai ridicata din tara si cred ca va contribui si ea incepind cu aceste alegeri anticipate (a cerut si reclamantului si celui reclamat puncte de vedere )la democratizarea tarii prin decizia pe subiectul declansat de PSD referitor la numirea lui ORBAN ca nou premier . Oricum cererea PSD este doar de forma (pentru a fideliza parte de electorat ) iar juridic nu poate sustine aceasta cerere (de aici si cererea trimisa de catre CCR )Dar ca ultima intrebare ce credeti ca va accepta PSD.?

  7. Iohannos a cata oara se pisa pe Constitutie. Nu se fac anticipate cu incalcarea Constitutiei ca nu e buricu pamantului acest gunoi ingamfat. O sa pice in plasa care le-a intins-o altora, asa cum a iesit cu referendumul pentru justitie de nu mai poate „guvernu meu” sa dea ordonante ca hotii pe justitie.

  8. CCR a fost introdusa in Constitutie mai tarziu, la referendumul pentru completarea Constitutiei. A fost introdus la insistenta UE, ca una din conditii pentru aderare. Bineinteles pentru a influenta politicul si a face niște jocuri politice prin justitie. Asa a câștigat Basescu un referendum. Numai ca roata se invarte….
    Acu, dupa Brexit englezii au spus ca renunta la puterile exagerate a Curtii Supreme ai lor, fiindca este o institutie străină de tradițiile lor politice. Stiu oamenii ce vor si ce este al lor si ce este strain si inutil.

  9. @Alegerile anticipate reprezintă un eveniment neprevăzut, care indică o stare de necesitate, prin care se constată că nu se poate constitui o majoritate parlamentară care să susțină un guvern, ?

  10. CCR este PCR.